Gå til innhold
Hundesonen.no

Slaktekylling


Guest Stella
 Share

Recommended Posts

Mja. Er det? De spiser, driter og sover litt. Det går ikke mange ukene. Sånn sett har de det sikkert mindre vondt enn et annet dyr som er sykt/skadet, og bruker noen uker på å lappes sammen.... Den andre siden er hvor etisk det er å lage noe som vokser så fort i et lite hegn. Laksen vi spiser er et langt værre eksempel her.
Men sånn er det.. Folk synes jakt og fangst er fæle greier, mens de eter industrikylling og laks til det tyter ut av øra.

Ja, jeg syntes det er ganske råttent. Men (heldigvis?) så lever de ikke så lenge, stakkars små.

Jeg spiser heldigvis ikke laks, men er dessverre skyldig i å spise en del kylling.

Skulle ønske jeg kunne holdt meg til viltkjøtt og lam, men liker ironisk nok ikke noen av delene. Så da prøver jeg heller å trappe litt ned på kjøtt generelt. Får ganske avsmak av tanken på industrien.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 69
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Det der er fryktelig sant, en tidligere kollega (kjøttspiser) er heeelt imot jakt så mye at bare man snakker om det ble h*n kvalm. Tror feks rypa har hatt et bedre liv en kjøpekyllingen som komme

Jeg har problemer med å drepe dyr, som @Kangerlussuaq er jeg også utstyrt med litt for mye empati til at jeg klarer å gjøre det selv. Jeg har ikke problemer med at dyr blir avlivet hvis det er fordi d

Ingen problemer med å forstå deg, og jeg synes heller ikke det er noe galt i at man spiser kjøtt uten å klare å være med på slakteprosessen selv. De fleste oppegående mennesker vet at kjøttet ikke kom

Posted Images

1 time siden, Pringlen skrev:

Men sånn er det.. Folk synes jakt og fangst er fæle greier, mens de eter industrikylling og laks til det tyter ut av øra.

Igjen, for en grov overforenkling og generalisering. Ikke rart at diskusjoner rundt dyrevern går i stå når folk går rundt med slike tanker om hverandre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, Pringlen skrev:

Men sånn er det.. Folk synes jakt og fangst er fæle greier, mens de eter industrikylling og laks til det tyter ut av øra.

Det der er fryktelig sant, en tidligere kollega (kjøttspiser) er heeelt imot jakt så mye at bare man snakker om det ble h*n kvalm.

Tror feks rypa har hatt et bedre liv en kjøpekyllingen som kommer på middagsbordet.

Nå er kanskje ikke fuglejakt det som gir mest mat i fryseren, men jeg spiser feks mye heller elg om jeg kan. Så prøver man jo selvfølgelig å sørge for å kjøpe kjøtt som har hatt det best mulig men det er jo vanskelig å sette seg inn i alt mulig og vite historien bak kjøttet.

  • Like 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Poter skrev:

@Stella så interessant å lese og å se bilder! Skulle gjerne ha delt det på facebook, kan jeg det? Evt. kopiere bildet som viser halsåpningen og noe av teksten din? 

Jeg har laget innlegg om dette offentlig på min profil på facebook, Cecilie Børgund. Det kan deles derfra om du vil :) Er en del som ble overrasket over dette har jeg sett, og flere som har delt. Trist at de blir overrasket (man bør vite hvordan maten man spiser lages), men bra det er ønske om å spre dette til flere :)

Jeg la det ut her i forumet fordi jeg ser at flere her inne er sterkt engasjert i hunders anatomi og fysikk. Tenkte at er man engasjert i hunders anatomi og helse forbundet med dette er man sikkert interessert i temaet også på maten man spiser (dvs næringen man støtter) :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Symra&Pippin skrev:

Matkontrollen på TV2 på torsdag om både konvensjonell og økologisk kyllingproduksjon. Det kan bli interessant!

Får ikke sett TV2, så da håper jeg dere vil gi meg referat :) Dessverre har jeg ikke tro på at det kommer frem så veldig mye om akkurat dette at de er groteske i kroppen disse broilerne, går nok mest på annet.

Så forresten en reklameavis fra en dagligvarekjede, der de reklamerte med at de hadde "smak forskjellen" hel kylling av "den saktevoksende ross rowan". Joda, den vokser LITT saktere enn storebror ross 308, men den kan virkelig ikke på noe vis kalles saktevoksende :P Hva er normal kylling for noe da? "ikkevoksende"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Stella skrev:

Får ikke sett TV2, så da håper jeg dere vil gi meg referat :) Dessverre har jeg ikke tro på at det kommer frem så veldig mye om akkurat dette at de er groteske i kroppen disse broilerne, går nok mest på annet.

Så forresten en reklameavis fra en dagligvarekjede, der de reklamerte med at de hadde "smak forskjellen" hel kylling av "den saktevoksende ross rowan". Joda, den vokser LITT saktere enn storebror ross 308, men den kan virkelig ikke på noe vis kalles saktevoksende :P Hva er normal kylling for noe da? "ikkevoksende"?

Normal kylling er av verpehønsraser ikke slaktehønsraser. Blir litt som hårsau mot kjøttsauraser eller melkekuer mot kjøttfe. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, Turb skrev:

Normal kylling er av verpehønsraser ikke slaktehønsraser. Blir litt som hårsau mot kjøttsauraser eller melkekuer mot kjøttfe. 

 

Nja, normal kylling er tilnærmet lik villformen (selv om noen av de største rasene skiller seg ganske drastisk fra den lille villhøna), som er utgangspunktet for artens fysikk. Jeg vet ikke om noen tamarter som har så ekstrem utgave av tamform sammenliknet med normalen (villformen) som broilerkylling (høns). Villhøns er små, lette fugler.

Og når jeg sier normal kylling så mener jeg samtlige rasehøns, ikke spesifikt verpehøns (som er ekstremavlet i en annen retning).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Stella skrev:

Nja, normal kylling er tilnærmet lik villformen (selv om noen av de største rasene skiller seg ganske drastisk fra den lille villhøna), som er utgangspunktet for artens fysikk. Jeg vet ikke om noen tamarter som har så ekstrem utgave av tamform sammenliknet med normalen (villformen) som broilerkylling (høns). Villhøns er små, lette fugler.

Og når jeg sier normal kylling så mener jeg samtlige rasehøns, ikke spesifikt verpehøns (som er ekstremavlet i en annen retning).

Tja hunden er vel den tamarten som er mest ekstremavlet fra opphavet (chihuahua vs ulv...), men selv vanlige rasehøns har kommet en lang vei fra jungelhøns altså. Jungelhøns er veldig små og ekstremt sinte - hilsen hun som hadde blå legger i evigheter etter at hun prøvde å filme jungelhøns med kyllinger i innhegning... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

28 minutter siden, Turb skrev:

Tja hunden er vel den tamarten som er mest ekstremavlet fra opphavet (chihuahua vs ulv...), men selv vanlige rasehøns har kommet en lang vei fra jungelhøns altså. Jungelhøns er veldig små og ekstremt sinte - hilsen hun som hadde blå legger i evigheter etter at hun prøvde å filme jungelhøns med kyllinger i innhegning... 

Og det med gemyttet er jo bare bra, det gjør man jo i domestiseringen for å kunne ha artene som tamdyr :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Stella skrev:

Og det med gemyttet er jo bare bra, det gjør man jo i domestiseringen for å kunne ha artene som tamdyr :)

Ja herregud, ingen hadde hatt store mengder jungelhøns - ev så hadde man kommet opp med seriøse leggbeskyttere :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Turb skrev:

Ja herregud, ingen hadde hatt store mengder jungelhøns - ev så hadde man kommet opp med seriøse leggbeskyttere :P 

Og ingen hadde blitt mette :P Og man kunne bare driti i den høstemaskinen, man måtte flydd rundt med håv på forlengerskaft og prøvd å fange dem i flukt, for jungelhøns er forholdsvis flyvedyktige :P Om ikke man hadde klister på leggbeskytterne da, kunne forsåvidt vært effektivt det også...

(ok, på tide å legge seg kanskje, oppe siden 3.30, og jeg tror jeg har vippet over i "overtrøtt", sorry :P)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 timer siden, Stella skrev:

Får ikke sett TV2, så da håper jeg dere vil gi meg referat :) Dessverre har jeg ikke tro på at det kommer frem så veldig mye om akkurat dette at de er groteske i kroppen disse broilerne, går nok mest på annet.

Så forresten en reklameavis fra en dagligvarekjede, der de reklamerte med at de hadde "smak forskjellen" hel kylling av "den saktevoksende ross rowan". Joda, den vokser LITT saktere enn storebror ross 308, men den kan virkelig ikke på noe vis kalles saktevoksende :P Hva er normal kylling for noe da? "ikkevoksende"?

Hva tenker du om den typen Meny skal begynne å selge da? Sasso?

http://www.norgesgruppen.no/presse/siste-nytt-fra-kjedene/fransk-kyllingrase-lanseres-i-norge/

Endret av Argyr
Lagt inn link
Lenke til kommentar
Del på andre sider

57 minutter siden, Argyr skrev:

Hva tenker du om den typen Meny skal begynne å selge da? Sasso?

Sasso? Aldri hørt om.

Googlet, og fant denne: http://www.sasso.fr/index.php?lg=en&numpage=416&numfamille=11&numrub=22&spec=liste-produits&page=1 

Så da spørs det hvordan de skal gjøre dette, hvilken type de skal ha osv. Og, det ser ut som at de kun selger daggamle kyllinger "We ship worldwide our day-old chicks"...

De mest saktevoksende de har, som vokser <30g/dag, vokser litt raskere enn det jeg ønsker mine skal gjøre, 2,2-2,4kg ved 12 ukers alder er fremdeles fort, men likevel kun halvparten så fort som ross308.

Men se, det begynner å skje ting! Det begynner å tas inn alternativer til ross-monstrene, og det tilbys alternativer til forbruker så de kan ta bevisste valg og bruke forbrukermakten sin :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 minutter siden, Stella skrev:

Sasso? Aldri hørt om.

Googlet, og fant denne: http://www.sasso.fr/index.php?lg=en&numpage=416&numfamille=11&numrub=22&spec=liste-produits&page=1 

Så da spørs det hvordan de skal gjøre dette, hvilken type de skal ha osv. Og, det ser ut som at de kun selger daggamle kyllinger "We ship worldwide our day-old chicks"...

De mest saktevoksende de har, som vokser <30g/dag, vokser litt raskere enn det jeg ønsker mine skal gjøre, 2,2-2,4kg ved 12 ukers alder er fremdeles fort, men likevel kun halvparten så fort som ross308.

Men se, det begynner å skje ting! Det begynner å tas inn alternativer til ross-monstrene, og det tilbys alternativer til forbruker så de kan ta bevisste valg og bruke forbrukermakten sin :)

 

Hvis du ser på linken jeg redigerte inn over, så står det at de skal klekkes på Lerstang. :) 

Synes dette hørtes ut som et stort skritt i riktig retning altså. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

39 minutter siden, Stella skrev:

Sasso? Aldri hørt om.

Googlet, og fant denne: http://www.sasso.fr/index.php?lg=en&numpage=416&numfamille=11&numrub=22&spec=liste-produits&page=1 

Så da spørs det hvordan de skal gjøre dette, hvilken type de skal ha osv. Og, det ser ut som at de kun selger daggamle kyllinger "We ship worldwide our day-old chicks"...

De mest saktevoksende de har, som vokser <30g/dag, vokser litt raskere enn det jeg ønsker mine skal gjøre, 2,2-2,4kg ved 12 ukers alder er fremdeles fort, men likevel kun halvparten så fort som ross308.

Men se, det begynner å skje ting! Det begynner å tas inn alternativer til ross-monstrene, og det tilbys alternativer til forbruker så de kan ta bevisste valg og bruke forbrukermakten sin :)

 

Ok, etter å ha undersøkt litt mer ser jeg at det ikke ser så bra ut likevel. På Sasso sin hjemmeside er det et titalls varianter av slaktekylling å velge mellom. Fra moderat saktevoksende, til hurtigvoksende. På Norgesgruppens hjemmeside står det kun "rasen fra sasso", som om det er kun en type de har... På Sassos hjemmeside står det levendevekt fortløpende på de ulike rasene, fra 21-90 ukers alder. De bruker 2,2-2,6kg som ønsket levendevekt ved slakting, og oppgir ved hvilken alder kyllingene har denne vekten. Den varierer fra 56 dager (de mest hurtigvoksende) til 84 dager (de mest saktevoksende). På Norgesgruppens hjemmeside står det at denne "saktevoksende sasso-rasen" skal slaktes ved 65 dager. Og det ligger bilde av en hel, slaktet kylling. Den er rund og kjøttfull, som en ross308 eller ross rowan.
Om den skal se slik ut ved slakting på 65 dagers alder er dette IKKE en saktevoksende kylling, ærlig talt! Denne er til forveksling lik en ross rowan, og er altså ikke noe nytt og spesielt i det hele tatt. Dessverre :(

Og der ble jeg trist igjen :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men det jeg ser på som positivt ved det hele er at de får lov til å ta inn en annen rase og klekke eggene. Dvs at enten må de ta inn livdyr for egen avl eller egg og begge deler har vært særdeles vanskelig å få lov til å gjøre pga slamonella og annen smitteredsel. 

Så hvis man har åpnet opp for muligheten til å ta inn avlsdyr eller egg til klekking er det jo lite som hindrer fra å ta inn mer saktevoksende raser og drive feks økologisk eller halvøkologisk (dvs med utegang). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutter siden, Turb skrev:

Men det jeg ser på som positivt ved det hele er at de får lov til å ta inn en annen rase og klekke eggene. Dvs at enten må de ta inn livdyr for egen avl eller egg og begge deler har vært særdeles vanskelig å få lov til å gjøre pga slamonella og annen smitteredsel. 

Så hvis man har åpnet opp for muligheten til å ta inn avlsdyr eller egg til klekking er det jo lite som hindrer fra å ta inn mer saktevoksende raser og drive feks økologisk eller halvøkologisk (dvs med utegang). 

Det er ikke veldig vanskelig å ta inn rugeegg eller avlsfugler. Det kreves at selger har veterinærgodkjenning, med regelmessig salmonellatesting osv, men ikke stort mer enn det. Og slikt antar jeg slike store aktører har.

Men kjempebra om det nå kommer flere varianter. Det jeg er skeptisk til er slik reklamering for "saktevoksende kylling" når kjøttberget ligger der ferdig slaktet ved 65 dagers alder og ser lik ut som en ross rowan...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
    • Jeg har jo vært inne på tanken, særlig nå i perioden jeg ikke fikk lekt med han. Men i utgangspunktet bør det være mer enn nok. I tillegg til korte lufteturer er han en time i skogen ila formiddagen, og får en økt eller to med spor/lydighet/felt/rundering ila ettermiddagen/kvelden. Jeg har sluttet med all trening inne fordi det tydelig bygger stress, men han bør ikke være understimulert totalt sett. Mellom øktene får han også mye ro og søvn
    • Du har en ganske aktiv hunderase, hvor mye aktivitet får han i løpet av en dag? Selv om han ikke har kunnet leke har han vel fått både tur og aktivitet, håper jeg? Hodearbeid, søk, triksetrening? Jeg ville lagt mer arbeid i ro og trygghet rundt måltider, og ro- og hodetrening etter trening og hundemøter og andre stressede situasjoner.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...