Gå til innhold
Hundesonen.no

Store hunder og klikkertrening


tuppetroll

Recommended Posts

Dumt spørsmål, kanskje, men er klikkertrening like greit for store hunder som små? Vet det er mange her som har større hunder og bruker klikker og sikkert har noen interessante erfaringer å dele.

Når man snakker treningsmetoder og større hunder er det mange som har fortalt meg og andre jeg kjenner at da er lederskap alfa og omega, og det får man bare ved "skikkelig" trening - les nordenstam o.l.

Er dette en myte eller sannhet? Mye krefter i store hunder, er det da like lett å overse "feil" atferd og kun drive brannslukning..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå går jo ikke klikkertrening hovedsakelig ut på å overse feil eller drive brannslukking, det er jo det motsatte som er poenget: å belønne ønsket adferd. Og det har jeg absolutt like stor tro på at funker på store som på små hunder. Hvem liker ikke godbit, leke, litt frihet eller sånt? Det er ikke størrelsen det kommer ann på :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke det er størrelsen det kommer an på. Det kommer vel mer an på individet. På noen hunder funker det, på andre ikke.

Det finnes mange måter å trene hunde på, men ingen fasitsvar.

Jeg tror helt sikkert at klikkertrening funker på alle hunder, med en flink trener selvfølgelig. :(

(Men jeg vet om mange hundeeiere som bruker det som en unnskyldning for å bruke hardere metoder, "fordi det passer best for hunden deres". Hvis de føler at de trenger å unnskylde seg, hvorfor bruker de den metoden da?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg driver med klikker. Og jeg syntes det er kjempe moro med klikkertrening. :(

Til nå har jeg lært de å bokke, vinke,sitt å bli, dekk å bli. Jeg har såvitt begynnt med target stick også nå. :(

Størrelsen på hunden har ikke noe å si.

Så klikketrening er veldig moro. ;)

Hvis man skal begynne med klikker vil jeg anbefalle boken " Klikkertrening for din hund ".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har trent nuffer med klikkertrening ja:-) Og labradorer, og hjulpet mange, mange med store raser med å komme igang med klikkertrening. Jeg syns ikke det er noe problem i det hele tatt, og heller ikke særlig stor forskjell. det kommer mer an på individet man klikkertrener. Det er vanskeligere å klikkertrene lille kaninen min enn newfoundlandshunder, hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg er bekymret for i forhold til klikkertreningen er ting jeg må overse. Siden.. Det er ikke så lett å overse en gira hund som hopper opp og setter klørne i halsen på deg.

det funker bare å overse om du har kontroll over alle forsterkere, og det kan jo være noen ganger veldig tøfft med en stor hund. Men det fins heldigvis løsninger, og det er derfor mange med store hunder tar i bruk "time-out" (time out = binde hunden i et tre slik at den ikke kan drive med masse selvforsterkende om man ikke har kontroll over den. Fins mange definisjoner på time out, men det er det jeg legger i ordet (slik at ingen misforstår)).

Om det absolutt ikke har vært noe mulighet for meg å hindre hunden i å gjøre noe selvforsterkende, så har jeg benyttet avledning (heldigvis bare benyttet meg av det max 2-3 ganger før). Man får ikke et langvarig resultat å f.eks vise hunden en godbit for å få den ned på bakken (annet en at man forsterker opphoppet), men det kan være greit å bruke som en siste løsning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå er det stor forskjell på å bruke klikker i visse situasjoner, og å trene klikkertrening da..

Jeg mener det hverken har noe å si på hunden, rasen, størrelsen, eller noe annet, fordi klikkertrening, utført korrekt, fungerer på høner, kaniner, hester, elefanter, delfiner, rotter og selvsagt også hunder. Det er bare snakk om timing og hvor gode forsterkere du har, og selvsagt hvor dyktig og erfaren du er..

Problemet med å overse kan jeg godt forstå, men jeg vil tro at om man trener klikkertrening konsekvent fra valpen er helt liten, så er det et problem i mindre grad. Når det er fryktelig vanskelig å overse må man kanskje legge all trening en periode til et sted med trær/lyktestolper eller andre ting hvor man lett kan binde hunden og gi en effektiv time out.. Eks. trene inne på et jorde, i en skog, park osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...