Gå til innhold
Hundesonen.no

Fôr til gammel hund med høyt aktivitetsnivå


paxpog
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg er litt i stuss om hva slags fôr jeg bør gi min 11 år gamle vorsteh. Veterinæren sier jeg bør gi fôr tilpasset gammel hund fordi gamle hunder ikke lenger fordøyer fett og proteiner like godt som yngre hunder. Jeg antar veterinæren mener tørrfor - eller finnes det våtfor for gamle hunder? Har spurt der jeg kjøper V&H, men de har ikke en variant for gamlinger.

Hunden er svært aktiv og blir tynn om jeg fôrer samme mengde magrere fôr som "jaktfôr." Står den på bare tørrfôr, (høyenergi) går det med en liter om dagen. Altså ikke noe problem med overvekt her i gården, mens jeg har inntrykk av at fôr for eldre hunder nettopp inneholder mindre fett først og fremst - noe jeg mener min hund trenger.

Skal jeg gi nok av tørrfor tilpasset gamle hunder, skiter den jo ut igjen det meste. Må jo være bortkastet! Forer nå på bittelitt tørrfor, høyenergi, og mest V&H. Alle blodprøver på hunden er pt bra, det vil si at nyrer og så videre fungerer som det skal.

Noen som har tips til fôr tilpasset gammel hund med høyt aktivitetsnivå?

PS - Jeg skal ta opp saken med veterinæren igjen men vil gjerne ha tips.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg har hørt fra veterinærer gjør at jeg er litt skeptisk på deres anbefalinger og kompetanse på for m.m. Noen kan det sikkert, men på generell basis er det mye rart, og mye salg av egne produkter enten det er behov eller ikke sånn egentlig. Så kanskje det hadde vært bedre å kontakte en forekspert av noe slag heller? Ellers hadde nok jeg personlig fortsatt å fore på det som virker, evt tilpasset litt selv feks med å suplementere med noen kokte grønnsaker e.l. om målet er å få ned protein og fett og gitt noe tilskudd om det er noe som er anbefalt at eldre hunder skal ha mer av. Evt om jeg hadde sett behovet så hadde jeg kunnet fore halvt om halvt med seniorfor og v&h

Edit: Men jeg tror nå en hvilken som helst hund har bedre av å få et skikkelig godt for enn noe skvip med masse dritt i, sånn i det store og det hele. Selv om deler av det foret er tilpasset en spesiell gruppe hunder.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke ha endret noe dersom du synes det fôret du bruker nå fungerer godt og hunden ikke blir overvektig. Jeg brukte ProPlan med laks til min gamle tispe fra hun var rundt 9 til hun ble 11-11,5 (da hun døde), og hun var aldri tykk, men virket smidig og fin i kroppen til det siste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Høyenergifor og tilsette det som er kjekt å ha som finnes i senjorforet. Tror det var vitamin c, omega 3 og noe for leddene. Husker ikke men hadde en flatcouted retriever som jeg skulle være snill å fore på senjor for. Det ble en katastrofe han fikk ikke nok av alt. Da løste jeg det på den måten der til han døde.

Glemte at du forer på Vom og hundemat. Ville kontaktet dem og forhørt meg om det kan være gunstig med tilskudd til så gamle hunder. Men ellers fora videre på V&h.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Artikkel: "Gamle hunder fôres feil":

http://hunden.no/artikkel.html?news.nid=7428&temasider.tid=30

"Eldre hunder bør spise fôr som er lett fordøyelig og som har en høy andel proteiner av animalsk opprinnelse, det vil si fra kylling, egg og fisk. Vegetabilske proteinkilder som maisgluten, hvetegluten og soya, har lav biologisk verdi."

Jeg råfôrer min eldre hund, eneste jeg tar hensyn til ang. alderen der er at jeg gir tilskudd av glukosamin (for ledd/for å forhåpentligvis forhindre problemer med forkalkninger) og syrenøytralt c-vit (for immunforsvaret), samt omega-3 (alltid gitt, dog).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for innspill, så vidt jeg forstår er det ingen så langt som mener at jeg bør endre på foringen. Burde nevnt at hunden i tillegg får glukosamin og rimadyl det siste (inntil videre i alle fall)-.sliter litt med det vi antar er forkalkninger i leddene. Ikke HD (A). Ser ikke noe poeng i å bruke mer tørt senior-fôr, det går jo rett i gjennom hunden.

Når det gjelder kokte grønnsaker, lurer jeg på om de inneholder næringsstoffer hunden kan gjøre seg nytte av? Og tror jo ikke at vi skal redusere proteiner og fett - særlig det siste - da blir han vel mager? Skal stille mange spm til vet neste gang!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så siste innlegget nå, bør jeg altså gi c-vit og omega 3 i tillegg til glukosamin? I hvilken form gir du omega-3? Altså hvilket produkt? Har fått fortalt at hunder ikke skal ha for mye vitamin D, så de kan ikke dele mitt kosttilskudd i form av svolværpostei?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Så siste innlegget nå, bør jeg altså gi c-vit og omega 3 i tillegg til glukosamin? I hvilken form gir du omega-3? Altså hvilket produkt? Har fått fortalt at hunder ikke skal ha for mye vitamin D, så de kan ikke dele mitt kosttilskudd i form av svolværpostei?

Jeg synes det er lurt selv hvertfall. :)

Jeg foretrekker kapsler til min bartehund og kjøper en ren type uten tilsatte vit. og som ikke er fiske(lever)olje beregnet til mennesker, som heter Biopharma Naturlig omega-3. Kan finnes på Ultra, Meny, Eurospar, Spar, Ica Supermarked, Rimi og Rema 1000 (hadde lagret linken). 180 kapsler til 79,-

Ellers selger vel alle vet. og dyrebutikker flytende (bare sjekk innhold at det kun er omega-3 og ikke 6 og/eller 9 i tillegg).

Kjøper forøvrig glukosamin og beregnet til mennesker fordi jeg regnet på at det lønnet seg veldig en gang iforhold til fra vet./dyrebutikk (glukosamin er glukosamin), type Orifarm fra Apotek1. Vet mange kjøper i Sverige for å få det billigere og.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har jo de merkene som har flere "klasser" seniorfor.

Eukanuba har feks "mature 6/7+" som er et lettere for for seniorhundene som beveger seg noe mindre og trenger ett lettere tørrfor, mens "dailycare 9+" er mer for de eldre hundene som har lavere apetitt o.l. og inneholder mer mat. kanskje dette kunne være noe? evt i kombinasjon med VH?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snakket med en ernærinsspesialist fra eukanuba. Til gamle hunder som heller er tynne enn tykke, ville hun anbefale valpefôr. Mye seniorfôr har veldig begrenset mengde fett, men ellers en høy andel mineraler og næringsstoffer. Valpefôr er mer eller mindre det samme, bare med mye mer fett. Et alternativ kan jo da være valpefôret til v&H?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ville heller ikke solgt til deg. Har selv sittet med usolgte valper noen uker, i tillegg til 3-4 voksne. Aldri mer. Og vi var  to om å dele på jobben.  
    • Kloa til hunden min knakk/løsnet i dag. Han haltet ikke før i dag bare irriterte seg litt men i sta løp han og klarte og løsne den mere og nå er han halt😱 han har lagt seg og vasker ikke på det og oppfører seg normalt så venter til i morgen med dyrlegen men har så vondt i skjela over dette. Noen tips i hva jeg kan gjøre? Har just flyttet og ikke fått med meg noe rens enda 
    • Gode poeng, setter pris på innspill @simira :)!  Jeg forstår utgangspunktet ditt, og hvorfor du tenker det ja - og jeg er ikke uenig rent objektivt sett basert på det jeg har skrevet i innlegget. Jeg mener basert på samtalene jeg har hatt med de, og observasjon av valpen - at det virker som om de har gjort en grei jobb med valpen altså, men litt dessverre snevert i forhold til sosialisering i miljø utenom der valpen er vokset opp og særlig på det å være alene. Noe de selv åpent sier. De skulle absolutt ha trent med den alene ja. De hadde tiltenkt at den skulle bli værende på gården, også ble det ikke slik - dessverre. Den er vane med bilkjøring, kloklipp, børsting, dusj/vask, mennesker som kommer og går på gården etc. Verken valpen eller andre hundene markerte ikke noe på at jeg kom og de var egentlig bare mest gira på at det kom en ny person der. Ingen bjeffing i det hele. Mammahunden på gården var litt skeptisk en liten time før hun ble kompis. Svaret er nok et direkte nei. Derfor må jeg har hunden med på jobb, noe som heldigvis går greit i mitt tilfelle. Tenker en uke der det blir mest meg å hunden på hjemmekontor, dersom hun kommer seg til rette så går vi over i kontor-hund noen mnd der vi jobber sakte over tid med å bli mer selvstendig. Jeg er klar for at hunden blir litt jobb, men på sikt håper jeg at hun blir en grei selvstendig nok hund da jeg også driver litt reising i ny og ne. Har to turer der jeg blir borte totalt to uker resten av året, så håper at denne fasen skal gå greit for henne.  Det er snakk om en schæfer som har brukshund gener ja, men ikke ren bruksschæfer. Har ingen planer om bruk utenom å la henne drive søk for morro. Har hatt store hunder før slik som Bernersennen og labdrador men de har blitt adoptert i voksen alder, og ville derfor høre litt ang det å hente henne inn når jeg ser at hun har litt angst.  Slik det ser ut nå er nok ikke det en mulighet dessverre. Mulig at noe kan ordnes med søsterhunden, men det å ha ansvar for to brukschæfer-valper alene blir kanskje litt ekstremt.
    • Jeg ville droppet det. Ikke på grunn av separasjonsangsten og at det kan bli en utfordring å overkomme, men fordi situasjonen tyder på at eier ikke har lagt nevneverdig grunnarbeid i valpen. Uavhengig av om det var planen å beholde valpen eller ikke hadde den hatt fordel av alenetid og alenetrening. Hva annet av grunnleggende trening mangler, tenker jeg. Har hunden kjørt bil noe særlig? Opplevd ulike miljøer, underlag, møtt ulike mennesker, hunder og dyr utenfor husholdningen, osv.? Er hun trent på å være alene i det hele tatt, om enn sammen med de andre hundene? Du må ihvertfall være klar over at her tar du potensielt på deg et prosjekt med en valp som ikke nødvendigvis har fått grunntrening som det er en fordel å få inn de første månedene. Hvis du først skal gå for det, og har tid til prosjektet, så ville jeg hentet henne så raskt som mulig. Om du vil gjøre overgangen lettere ville jeg heller lånt med mor eller søster i starten, og jobbet MYE med valpen alene for å knytte bånd til deg. Uansett vil hunden være disponert for separasjonsangst og alenetrening vil ta mye tid, samt alt av annet som potensielt ikke er jobbet med fra starten. Særlig hvis det er snakk om en bruksschæfer, som er rasen i profilen din, og du har planer for bruk, så ville jeg nok gått for en hund med litt tryggere bakgrunn enn dette.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...