Jump to content
Hundesonen.no

Dogo/Presa Canario - samme hund eller?


Guest vivere
 Share

Recommended Posts

Spørs hvem du spør :P

Da rasen ble rekonstruert, var navnet Perro de Presa Canario. FCI ville derimot ikke godkjenne den under dette navnet, og i deres register ble navnet Dogo Canario.

En håndfull oppdrettere godtok ikke dette navnet, samt mindre endringer i standarden (som mengde hvitt på hunden, fargen svart + litt størrelses-plukk) Og har fortsatt å avle Presa i registere som godkjenner dette navnet.

Dogoen i dag stammer fra de samme linjene, som Presaen. Noen linjer er pr i dag akkurat det samme (Curto linjer) Men endel har blitt avlet tyngre og mer dysfunksjonelle, som noen slags show-freaker :)

Kort fortalt!

Link to comment
Share on other sites

Kort fortalt!

Takker :) Samme som jeg har oppfattet.

Noen som har erfaringer med rasen? En bekjent har hentet en valp med dogo på farsiden og en miks av to andre korthårsraser på morsiden og lurer på hva som kan forventes av atferd.

Link to comment
Share on other sites

Hva man kan forvente? Hva som helst :P Nei da, men det er en rase med store variasjoner mentalt. En del skrap (veike hunder med mye vokt er ikke bare gøy) Mye samkjønnsagressive hunder. Men også flotte individer å finne. Så ikke godt å si.

Generelt kan man si at mye miljøtrening og sosialisering er lurt. Og å trene mye lydighet og kontroll, på en positiv måte :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hva man kan forvente? Hva som helst :P Nei da, men det er en rase med store variasjoner mentalt. En del skrap (veike hunder med mye vokt er ikke bare gøy) Mye samkjønnsagressive hunder. Men også flotte individer å finne. Så ikke godt å si.

Generelt kan man si at mye miljøtrening og sosialisering er lurt. Og å trene mye lydighet og kontroll, på en positiv måte :)

Jeg er igrunnen ikke spesielt bekymret for at hunden ikke blir behandlet og trent på beste måte. Eieren har hatt hunder i mange år og er en svært erfaren hundekjører med flere hunder av ulike raser. Men aldri denne komboen. Det går nok veldig bra :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg er igrunnen ikke spesielt bekymret for at hunden ikke blir behandlet og trent på beste måte. Eieren har hatt hunder i mange år og er en svært erfaren hundekjører med flere hunder av ulike raser. Men aldri denne komboen. Det går nok veldig bra :)

Hos skikkelige folk, blir det nesten alltid greie på dem :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde jo dogo registert hund tidligere og har presa nå, og ar vært veldig aktiv i begge miljøene, og møtt mye hunder fra forskjellige linjer, både presaer og dogoer. Jeg har også besøkt en del presaoppdrettere i Spania. For meg så er det idag to raser, men jeg skjønner godt at folk tror eller mener at det ikke er det, og at det er mye forvirring rundt det. De som driver med presa i Spania mener også at det er to raser idag, men de som driver med dogo der er litt mer sånn at skille ikke er så nøye.

Presaen er jo en rekonstruert rase som ble godkjent i Spania i 1989. Etter hvert som utstilling ble mer aktuelt for noen så begynte rasen allerede da å gå i to retninger. Noen synes det var stas å stille ut, og det rasetypiske skarpe gemytet ble mindre viktig enn før. Mens andre synes utstillingene begynte å handle mer om trynefaktor (for å sette det på spissen), og gikk så og si helt bort ifra det, og fokuserte heller mer på å bevare gemyttet.

Som Pringlen sier, da FCI skulle godkjenne rasen så forandret de navn og standar, og mange folk likte ikke dette. Så presaen ble etter hvert godkjent i UKC. (Jeg har UKC og NHL papirer på min hund). Og de som valgte å følge FCI er jo stort sett de som var opptatt av utstilling, mens de som følger UKC (.. eller ikke registrerer, mange av dem på øyene), det er dem som vil bevare temperamentet (også satt på spissen.)

Det som skaper mye forvirring er at to hunder fra de samme linjene kan ha to forkjellige registreringer. Grunnen til dette er den største oppdretteren av presa i Spania. Han var med på rekonstruksjonen og jobbet for at presaen skulle bli godkjent i FCI. Han han hørte at den midlertidige godkjenningen var innenfor rekkevidde så lovet han sine valpekjøpere FCI papirer på valpene. Så da det da uventet sto "dogo canario" på papirene, så ble han på en måte "tvunget" å selge valper med FCI dogo papirer i en periode. Da rasen ble godkjent i UKC så oppfordret han alle oppdretterne som hadde kjøpt hunder fra han, om å omregistrere disse hundene til UKC, for å få riktige papirer med rett navn på. Det var tre store kenneler i Europa som ikke gjorde dette, og derfor har man tradisjonelle presalinjer i noen dogo-registrerte hunder.

Men i USA for eksempel så kaller de alt presa uansett hva det er.

Froskjellen på dogo og presa i Norge idag er, etter min erfaring, at det er mer driv og vokt, samt skepsis til fremmede i presaen. De har ofte høyere aktivitetsnivå. Presaen er litt strammere i fisken og har ofte ikke så mye lepper og heng som dogoen. Presa kan være svart og ha opp til 20% hvitt, dogo skal være fawn eller brindle med helst bare hvitt på brystet.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det bør du ikke. Gå god for dem. En av eierne der nå er anmeldt av veterinær, for dyremishandling. Etter at en valp på 6 mnd som var på kurs der ble strupt og holdt opp i luften etter kobbelet (Med struphålsbånd) og fikk påført varige skader på luftrør og strupehode.  Fordi den "utagerte" mot andre hunder. Som om valper bjeffer av annen grunn enn usikkerhet.... Veterinæren ble så rystet over skadene at mat-tilsynet ble meldt.    Så styr langt unna er mitt råd. Man risikerer at hunden blir varig skadet på kropp og sinn. 
  • Vill var 12kg ved 17 uker/4mnd, og har endt opp på 19,5kg og rett over 50 cm😅 Roet seg betraktelig etter 5mnd😅
  • Tenkte det passet fint med en liten oppdatering, nå som jeg snuser litt innpå forumet igjen og Sydney har blitt en gæmlis Om tre dager har hun rund dag, og har vokst et ordentlig hvitt skjegg. En god gammel dame har hu altså blitt, men ennå sprek som bare det. Akkurat nå chiller vi etter å ha tatt oss en fin tur på fjellet Lett og deilig regn, og lite folk. Tok ikke med kamera, så blir mobilbilder! Hun ser så kompakt og rar ut her, haha Er igrunn spinkel.
  • 13-åringen min har også bare ett gir, og hun løper alle turer. Hun har i tillegg en del muskelsvinn, bilyd på hjertet og en skranglete skulder, så en frisk 13-åring tenker jeg i hvert fall det er uproblematisk å løpe med. Jeg har fått beskjed fra veterinæren om at jeg bare skal la min styre tempoet som hun vil.
  • Jeg har en eldre hannhund på 13 år, blandingshund, mor er husky. Han er et sportstype, bygd lett og rask. Veier 26-29 kg, varier i vekt, pga han fortsatt blir like surrete når nabotispene har løpetid 🙊 Han har alltid vært med på lange gåturer og sykling/løping/ski. Har redusert litt på turene som han er med på, men har han med på intervall løping, maks 4 km.  Han er usedvanlig sprek og holder koken på tur, dersom han sakker tempoet så følger jeg han. Veterinæren sier han er ekstremt sprek og frisk for alderen. Har minimalt med muskelsvinn og bevegelsesapparatet er som på en unghund. Ellers frisk med god hjerte/lunge helse. Hun mener han bare har godt av løpeturene, men jeg bekymrer meg alltid for at det blir for mye.. Han har aldri vist tegn til at det er for mye, han elsker å løpe, og vi går både før og etter løpingen. Han henter seg like fort inn som alltid etter løpeturene.  Har han aldri med på løpetur i solsteik eller over 20 varmegrader. Da holder vi oss til å gå.    Er det noen som har eldre senior hund som de løper med? Skjønner at jeg bare skal være veldig fornøyd med sprek og frisk gammelmann i hus, men jo eldre han blir, jo mer bekymret blir jeg for at noe skal skje han ❤️ 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...