Gå til innhold
Hundesonen.no

Noen på lavkarbo her inne?


Gjest
 Share

Recommended Posts

  • Svar 60
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg hopper litt sånn av og på lavkarbo nå, men har levd på 100% lavkarbo i flere måneder i strekk tidligere, og har funnet ut at det som fungerer best for min del er "steinalder"/paleo-tilnærmingen (s

Kan jeg spørre hva bakgrunnen for valget av diett er, hvorfor det er anbefalt for PCOS? Kun fra et helsemessig perspektiv, siden jeg studerer dette! Insulin? I tilfelle er det jo viktig å fokusere ve

Ja, er pga insulin. Mange som har PCOS er insulinresistente. http://www.lommelegen.no/legesvar/pcos-lavkarbokost-insulinresistens-og-metformin

Jeg hopper litt sånn av og på lavkarbo nå, men har levd på 100% lavkarbo i flere måneder i strekk tidligere, og har funnet ut at det som fungerer best for min del er "steinalder"/paleo-tilnærmingen (som i seg selv ikke nødvendigvis er lavkarbo, men som siden det er basert på "naturlig" mat automatisk gjerne ender opp som temmelig lavkarbo).

Jeg synes det viktigste er å sørge for at man får i seg nok mat, spesielt nok fett. Å telle kalorier er jeg i utgangspunktet sterkt i mot, men i begynnelsen kan kaloritelling være et greit hjelpemiddel for å sørge for at man får i seg nok mat.

Jeg er selv ingen tilhenger av snarveier/hjelpemidler/juksemat, det være seg proteinpulver, Atkinsbarer eller liksom-kaker basert på ørtenhundre merkelige helsekostgreier, og synes det føles best både for kropp og psyke å holde det enkelt, næringsrikt og naturlig.

Men folk er jo veldig forskjell der, og det er vanskelig å gi så mye tips uten å vite hva du egentlig sliter med eller lurer på? :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg er mest usikker på at liksom det her med fettet.. Jeg har glutenallergi, så spiser lita av kornprodukter som pasta og brød, så der er det ingen problem med å kutte ut det glutenfrie alternativet helt, men jeg er "litt redd" for fett :P Skeptisk til å dytte i meg store mengder fett da dette strider imot alt jeg tenker er sunt :innocent:

MEN, lurer på hva dere spiser når dere er ute? Hvordan er normal matdag skal se ut? Kan man spise frukt eller må man holde seg 100 prosent vekk fra dette? Jeg er smoothiejunkie, så dette blir nok det verste :icon_redface:

Og takk for link til oppskrifter :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan jeg spørre hva bakgrunnen for valget av diett er, hvorfor det er anbefalt for PCOS? Kun fra et helsemessig perspektiv, siden jeg studerer dette! :) Insulin? I tilfelle er det jo viktig å fokusere veldig på mat med lav glykemisk index, fullkorn osv.

Nå er det vel sånn med lavkarbo at mesteparten av fettet uansett IKKE skal være mettet fett, så hvis du klarer å velge sunne fettkilder så er jo det ok for kroppen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan jeg spørre hva bakgrunnen for valget av diett er, hvorfor det er anbefalt for PCOS? Kun fra et helsemessig perspektiv, siden jeg studerer dette! :) Insulin? I tilfelle er det jo viktig å fokusere veldig på mat med lav glykemisk index, fullkorn osv.

Nå er det vel sånn med lavkarbo at mesteparten av fettet uansett IKKE skal være mettet fett, så hvis du klarer å velge sunne fettkilder så er jo det ok for kroppen.

Ja, er pga insulin.

Mange som har PCOS er insulinresistente.

http://www.lommelegen.no/legesvar/pcos-lavkarbokost-insulinresistens-og-metformin

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg anbefaler deg og lese boken "Helt naturlig - mat og trening" som omhandler paleodietten. Jeg er halvveis i boka, den er veldig godt skrevet, og forklarer godt om fett, lavkarbo, insulinresistens osv. Det ligger mye forskningsrapporter bak innholdet, og mye spennende teorier om mennesker og kosthold. Og så er den lettlest. Det er også tips til hvilke matvarer som er ja og nei :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan jeg spørre hva bakgrunnen for valget av diett er, hvorfor det er anbefalt for PCOS? Kun fra et helsemessig perspektiv, siden jeg studerer dette! :) Insulin? I tilfelle er det jo viktig å fokusere veldig på mat med lav glykemisk index, fullkorn osv.

Nå er det vel sånn med lavkarbo at mesteparten av fettet uansett IKKE skal være mettet fett, så hvis du klarer å velge sunne fettkilder så er jo det ok for kroppen.

Ja, er pga insulin.

Mange som har PCOS er insulinresistente.

http://www.lommelegen.no/legesvar/pcos-lavkarbokost-insulinresistens-og-metformin

Er som Juliane sier - mange er insulinresistente. Slik jeg fikk det forklart "lever" sykdommen på karbohydrater og sukker, og det er derfor øositive helsemessige effekter ved å redusere og minimere inntaket av karbohydrater. Om dette er korrekt vitenskapelig kan jeg ikke uttale meg om - derfor jeg spørr her :)

Uten å videre ha tenkt over det før nå så fungerte jeg faktisk mye bedre den perioden jeg hadde null-sukker-avtale og i tillegg nesten bare spiste grønnsaker og proteiner samt mye egg. Brukte da ikke mye fett heller, men spiste mye avokado og nøtter.

Jeg anbefaler deg og lese boken "Helt naturlig - mat og trening" som omhandler paleodietten. Jeg er halvveis i boka, den er veldig godt skrevet, og forklarer godt om fett, lavkarbo, insulinresistens osv. Det ligger mye forskningsrapporter bak innholdet, og mye spennende teorier om mennesker og kosthold. Og så er den lettlest. Det er også tips til hvilke matvarer som er ja og nei :)

Takk for godt tips! Skal se om jeg får lest :)

--------------------

Jeg er litt der at om det gjør at symptomene blir færre og svakere samt at de ekstra 5-10 kiloene renner av er det verdt det for meg. Glutenfritt kosthold har hjulpet mye på magen, men savner fortsatt den siste biten.. Lei av hårvekst, muffinmage, uregelmessige sykluser, PMS og overvekt jeg vil ha vekk :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg er mest usikker på at liksom det her med fettet.. Jeg har glutenallergi, så spiser lita av kornprodukter som pasta og brød, så der er det ingen problem med å kutte ut det glutenfrie alternativet helt, men jeg er "litt redd" for fett :P Skeptisk til å dytte i meg store mengder fett da dette strider imot alt jeg tenker er sunt :innocent:

MEN, lurer på hva dere spiser når dere er ute? Hvordan er normal matdag skal se ut? Kan man spise frukt eller må man holde seg 100 prosent vekk fra dette? Jeg er smoothiejunkie, så dette blir nok det verste :icon_redface:

Og takk for link til oppskrifter :D

Om man spiser ute er det jo bare å spise som vanlig, bare at man kutter ut potetene/kornmaten og heller velge retter med mer kjøtt og grønt. :)

Hvorvidt man kan spise frukt eller ikke er helt opp til en selv. Det finnes veldig mange ulike retninger innenfor lavkarbo, og ulike mål og helsetilstander krever ulike fremgangsmåter. Om man liker frukt, og vet at man helsemessig sett tåler det, er det vel liten grunn til å kutte ut akkurat dette.

Frykten for fett løses ved at man leser artikler som taler for at fett er bra, istedet for de som taler i mot det, synes jeg. :) Å skaffe seg kunnskap fra flere kilder er lurt. Det er håpløst å begi seg ut på lavkarbo dersom man ikke klarer å kvitte seg med forestillingen om at fett er usunt... Kroppen trenger fett og/eller karbs for å fungere normalt

Kan jeg spørre hva bakgrunnen for valget av diett er, hvorfor det er anbefalt for PCOS? Kun fra et helsemessig perspektiv, siden jeg studerer dette! :) Insulin? I tilfelle er det jo viktig å fokusere veldig på mat med lav glykemisk index, fullkorn osv.

Nå er det vel sånn med lavkarbo at mesteparten av fettet uansett IKKE skal være mettet fett, så hvis du klarer å velge sunne fettkilder så er jo det ok for kroppen.

Dette med at mettet fett er så farlig (for friske mennesker; mulig det er annerledes med PCOS?) begynner vel å bli en noe sliten teori etterhvert? Det empiriske grunnlaget som støttet sammenhengen mellom kolesterolnivå og hjerte- og karsykdommer, og sammenhengen mellom inntak av mettet fett og kolesterolnivå, var vel aldri spesielt solid i utgangspunktet om jeg husker korrekt. Og nyere "bevis" på at det er hold i teorien er gjerne basert på snodige forskningsdesign som innebærer spising av bl.a junkfood fremfor rent mettet fett osv... (som da selvsagt like gjerne kan brukes til å bevise at alt annet denne maten inneholder også/istedet er usunt).

De fleste på lavkarbo sverger nettopp til mettet fett, ihvertfall gjorde de det for et par år siden da jeg brukte altfor mange timer hver dag på ymse lavkarboforum. :P Slik jeg har forstått det er det nå mest Grethe Roede-folk og andre tilhengere av eldre slankekurer (eldre leger er visst gjerne inkludert i denne gruppen, slik som min tidligere fastlege som advarte meg mot å spise egg.....) som har noia for det mettede fettet.

Om man er villig til å sette barnelærdommen på prøve synes jeg Marks Daily Apple har en del interessant å si om fett

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er som Juliane sier - mange er insulinresistente. Slik jeg fikk det forklart "lever" sykdommen på karbohydrater og sukker, og det er derfor øositive helsemessige effekter ved å redusere og minimere inntaket av karbohydrater. Om dette er korrekt vitenskapelig kan jeg ikke uttale meg om - derfor jeg spørr her :)

Uten å videre ha tenkt over det før nå så fungerte jeg faktisk mye bedre den perioden jeg hadde null-sukker-avtale og i tillegg nesten bare spiste grønnsaker og proteiner samt mye egg. Brukte da ikke mye fett heller, men spiste mye avokado og nøtter.

Takk for godt tips! Skal se om jeg får lest :)

--------------------

Jeg er litt der at om det gjør at symptomene blir færre og svakere samt at de ekstra 5-10 kiloene renner av er det verdt det for meg. Glutenfritt kosthold har hjulpet mye på magen, men savner fortsatt den siste biten.. Lei av hårvekst, muffinmage, uregelmessige sykluser, PMS og overvekt jeg vil ha vekk :ahappy:

Ps! Det er blandt anent fettkilder

Du bør lære deg å lage kraft fra bunnen av også. Og når alt skal lages fra bunnen så må en huske på bruke salt. Det kommer automatisk i hel/halv fabrikata

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frykten for fett løses ved at man leser artikler som taler for at fett er bra, istedet for de som taler i mot det, synes jeg. :) Å skaffe seg kunnskap fra flere kilder er lurt. Det er håpløst å begi seg ut på lavkarbo dersom man ikke klarer å kvitte seg med forestillingen om at fett er usunt... Kroppen trenger fett og/eller karbs for å fungere normalt

Dette med at mettet fett er så farlig (for friske mennesker; mulig det er annerledes med PCOS?) begynner vel å bli en noe sliten teori etterhvert? Det empiriske grunnlaget som støttet sammenhengen mellom kolesterolnivå og hjerte- og karsykdommer, og sammenhengen mellom inntak av mettet fett og kolesterolnivå, var vel aldri spesielt solid i utgangspunktet om jeg husker korrekt. Og nyere "bevis" på at det er hold i teorien er gjerne basert på snodige forskningsdesign som innebærer spising av bl.a junkfood fremfor rent mettet fett osv... (som da selvsagt like gjerne kan brukes til å bevise at alt annet denne maten inneholder også/istedet er usunt).

De fleste på lavkarbo sverger nettopp til mettet fett, ihvertfall gjorde de det for et par år siden da jeg brukte altfor mange timer hver dag på ymse lavkarboforum. :P Slik jeg har forstått det er det nå mest Grethe Roede-folk og andre tilhengere av eldre slankekurer (eldre leger er visst gjerne inkludert i denne gruppen, slik som min tidligere fastlege som advarte meg mot å spise egg.....) som har noia for det mettede fettet.

Mettet fett er bevist at kan øke risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. Nå er jeg på ferie i Thailand og har ikke ernæringspensum med meg, men :P . Det er gode grunner for at anbefalt inntak av mettet fett i Norge er >10 energiprosent av daglig inntak.

For spesielt interesserte ligger forskningsgrunnlaget her: http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf

Litt mer om fett fra Helsedirektoratet: http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/energi-og-neringsstoff/fett/Sider/default.aspx

Snl.no:

Kolesterolnivået i blodet er igjen erfaringsmessig avhengig av kostens innhold av kolesterol og av fett mer generelt, spesielt da mettet fett. Et vedvarende høyt inntak av mettet fett fører til økt kolesterolnivå i blodet. Umettet fett har ikke den samme effekt, og er derfor gunstig i føden.

Merk: mettet fett bidrar til å øke det dårlige kolesterolet, anbefalingen på >10 energiprosent daglig har bakgrunn i forskning som viser at man kan holde kolesterolnivået på et akseptabelt nivå dersom man ikke inntar mer enn dette i mettet fett.

Jeg er ikke imot fett generelt, fett kan være sunt i mange former og er nødvendig for oss, det er jeg såklart helt enig i :) .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mettet fett er bevist at kan øke risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. Nå er jeg på ferie i Thailand og har ikke ernæringspensum med meg, men :P . Det er gode grunner for at anbefalt inntak av mettet fett i Norge er >10 energiprosent av daglig inntak.

For spesielt interesserte ligger forskningsgrunnlaget her: http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf

Litt mer om fett fra Helsedirektoratet: http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/energi-og-neringsstoff/fett/Sider/default.aspx

Snl.no:

Merk: mettet fett bidrar til å øke det dårlige kolesterolet, anbefalingen på >10 energiprosent daglig har bakgrunn i forskning som viser at man kan holde kolesterolnivået på et akseptabelt nivå dersom man ikke inntar mer enn dette i mettet fett.

Jeg er ikke imot fett generelt, fett kan være sunt i mange former og er nødvendig for oss, det er jeg såklart helt enig i :) .

Det at mettet fett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer (HKS) er en korrelasjon, ikke nødvendigvis en kausalitet. Dvs at det i de studiene hvor de fokuserte på fettinntak og HKS, så fokuserte de kun på fett, ingen andre ernæringskilder. Blant de med HKS fant de også høyest inntak av fett, men de så ikke på noe annet av kosten, ergo kan de ikke vite at fettet var utløsende årsak. De kunne like gjerne også ha hatt det høyeste inntaket av sukker. Det er funnet en samvariasjon, men ingen årsak. Det er dette de kaller risiko på fagspråk, som oss vanlige folk ofte mistolker som A + B = C.

De fleste vitenskapelige studier, som vi har basert dagens kostholdsråd på, ser bare på hvilke faktorer som opptrer sammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har gått på lavkarbo mye, over lengre perioder, (men jeg var ikke så opptatt av dette med fett, min kropp fungerte fint selvom).

Den viktigste tingen jeg lærte var å ikke fokusere på å forandre hele kostholdet med en gang.

Jeg måtte endre litt syn på middag, at jeg ikke måtte ha poteter og brød til alt.

Så i begynnelsen gjorde jeg den enkle regelen at når jeg spiste middag så tok jeg vekk potetene og brødet, og doblet heller grønnsakene.

Fungerte bra for meg, gikk ned 12kg på 3 mnd.

Men jeg kjørte kanskje mer REDUSERT karbo, og ikke NULL karbo.

Jeg spiste også frukt og bær. Så mye jeg orket!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det at mettet fett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer (HKS) er en korrelasjon, ikke nødvendigvis en kausalitet. Dvs at det i de studiene hvor de fokuserte på fettinntak og HKS, så fokuserte de kun på fett, ingen andre ernæringskilder. Blant de med HKS fant de også høyest inntak av fett, men de så ikke på noe annet av kosten, ergo kan de ikke vite at fettet var utløsende årsak. De kunne like gjerne også ha hatt det høyeste inntaket av sukker. Det er funnet en samvariasjon, men ingen årsak. Det er dette de kaller risiko på fagspråk, som oss vanlige folk ofte mistolker som A + B = C.

De fleste vitenskapelige studier, som vi har basert dagens kostholdsråd på, ser bare på hvilke faktorer som opptrer sammen.

Men når er er en økt risiko og "sannsynlig" sammenheng, hvorfor skal man da se bort ifra anbefalingene? Jeg er enig i at det ikke er sånn at hvis du spiser mettet fett så får du garantert tarmkreft feks.

Litt videre bør man jo også ta med i vurderingen hvilke sykdommer som er i familien, om halve slekta har hatt aterosklerose og infarkt så KAN det lønne seg å ikke leve på biff og kebab :) .

Edit: forskningen om fett og rødt kjøtt står på side 116-123 i pdf-en jeg linket til. Jeg har vel kanskje skrevet det litt bakvendt, men byttet av mettet fett med umettet vil sannsynlig redusere risiko for HKS. Det er overbevisende mengde forskning for min del.

Ikke at jeg aldri spiser mettet fett da... :whistle: hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg kanskje lurer på er i hvor stor grad for eksempel frukt ødelegger helsegevinsten med hensyn til PCOS? Men dette bør jeg vel i grunn ta opp med legen.. ;)

Kroppsmessig så er det jo ønskelig å gå ned kanskje 5-10 kg med endring av kosthold og opprettholde nivået jeg hadde kommet så fint inn i med treningen før jeg ble dårlig i høst. Trente 3-4 ganger ukentlig styrke i tillegg til turer med hunden og jogging. Takler kulden dårlig, så planen er 4x4 på tredemølle 1-2 ganger ukentlig pluss styrke.

Ser dere diskuterer for/imot fettbruk - om fettet kommer fra egg (er det fett i egg?), avokado, cocosa og nøtter sånn generelt pluss litt smør og fløde innimellom er vel ikke sjansen for hjerte- og karsykdommer økt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg kanskje lurer på er i hvor stor grad for eksempel frukt ødelegger helsegevinsten med hensyn til PCOS? Men dette bør jeg vel i grunn ta opp med legen.. ;)

Kroppsmessig så er det jo ønskelig å gå ned kanskje 5-10 kg med endring av kosthold og opprettholde nivået jeg hadde kommet så fint inn i med treningen før jeg ble dårlig i høst. Trente 3-4 ganger ukentlig styrke i tillegg til turer med hunden og jogging. Takler kulden dårlig, så planen er 4x4 på tredemølle 1-2 ganger ukentlig pluss styrke.

Ser dere diskuterer for/imot fettbruk - om fettet kommer fra egg (er det fett i egg?), avokado, cocosa og nøtter sånn generelt pluss litt smør og fløde innimellom er vel ikke sjansen for hjerte- og karsykdommer økt?

Det kommer helt an på ;) Om du er veldig insulinresistent kan det være du ikke tåler for mye karbohydrat, heller ikke frukt, til du blir mer følsom. Men, lavkarbo er ikke nødvendigvis lik ketose, 100g karbo om dagen er likefullt "lavt". Det er flere ting som vil spille inn på toleransen din, og det som virker for andre virker neppe for deg. Det er sånt man må prøve seg frem på. Kanskje heller spise frukt sammen med noe slags fett (epler med kokosstrø eller lignende) for å dempe effekten på blodsukkeret.

Jeg ville ikke spist gluten om jeg hadde PCOS, og jeg hadde også holdt meg unna melk (og fløte, ost o.l.), i alle fall i starten. Har du glutenallergi er det store sjanser du også reagerer på melk (kasein, et av proteinene i melk, kan aktivere immunforsvaret på samme måte som gluten.) Jeg vil som Rimfakse anbefale deg å sjekke ut et paleo-kosthold. Årsaken er at ved insulinresistanse blir det produsert for mange frie radikaler i kroppen (kalles oksidativt stress eller allostatic load) og dette er med på å opprettholde hormonubalansen, et paleo-kosthold handler i grove trekk om å dempe det oksidative stresset. Marks Daily Apple har mye informasjon, men jeg er mer tilhenger av Chris Kresser og Sarah Ballantyne. Der finner du omtrent alt du trenger å vite om hvordan livsstil påvirker hormoner og risiko for sykdommer som hjerte/kar lidelser, PCOS, diabetes mm.

Jeg vil anbefale deg å lese boken It Starts With Food, den forklarer hvordan mat påvirker kroppen veldig bra og på en enkel og forståelig måte. Paleo for Women er en blogg som har flere innlegg om PCOS siden forfatteren har hatt det selv.

Det er fett i egg - og det er ikke farlig - og cocosa, avocado og nøtter er gode kilder til fett. Jeg ville vært litt forsiktig med nøtter fordi de har et høyt nivå av omega6 (skjev omega3:omega6 forhold øker også oksidativt stress > hormonforstyrrelser).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer helt an på ;) Om du er veldig insulinresistent kan det være du ikke tåler for mye karbohydrat, heller ikke frukt, til du blir mer følsom. Men, lavkarbo er ikke nødvendigvis lik ketose, 100g karbo om dagen er likefullt "lavt". Det er flere ting som vil spille inn på toleransen din, og det som virker for andre virker neppe for deg. Det er sånt man må prøve seg frem på. Kanskje heller spise frukt sammen med noe slags fett (epler med kokosstrø eller lignende) for å dempe effekten på blodsukkeret.

Jeg ville ikke spist gluten om jeg hadde PCOS, og jeg hadde også holdt meg unna melk (og fløte, ost o.l.), i alle fall i starten. Har du glutenallergi er det store sjanser du også reagerer på melk (kasein, et av proteinene i melk, kan aktivere immunforsvaret på samme måte som gluten.) Jeg vil som Rimfakse anbefale deg å sjekke ut et paleo-kosthold. Årsaken er at ved insulinresistanse blir det produsert for mange frie radikaler i kroppen (kalles oksidativt stress eller allostatic load) og dette er med på å opprettholde hormonubalansen, et paleo-kosthold handler i grove trekk om å dempe det oksidative stresset. Marks Daily Apple har mye informasjon, men jeg er mer tilhenger av Chris Kresser og Sarah Ballantyne. Der finner du omtrent alt du trenger å vite om hvordan livsstil påvirker hormoner og risiko for sykdommer som hjerte/kar lidelser, PCOS, diabetes mm.

Jeg vil anbefale deg å lese boken It Starts With Food, den forklarer hvordan mat påvirker kroppen veldig bra og på en enkel og forståelig måte. Paleo for Women er en blogg som har flere innlegg om PCOS siden forfatteren har hatt det selv.

Det er fett i egg - og det er ikke farlig - og cocosa, avocado og nøtter er gode kilder til fett. Jeg ville vært litt forsiktig med nøtter fordi de har et høyt nivå av omega6 (skjev omega3:omega6 forhold øker også oksidativt stress > hormonforstyrrelser).

Oi, her har det mange nye ord :shocked::innocent:

Men tusen takk for fantastiske innspill alle sammen :D Når det kommer til laktose så spiser jeg sjelden ost (nærmest kun brunost, og det er jo uaktuelt) og fløte er ikke akkurat noe behov - kokosmelk er mye bedre :) Nøytral yoghurt og cottage cheese liker jeg ikke, så tviler det blir så mye av det heller.

Blir en spennende tid videre :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du er skikkelig interessert så vil jeg anbefale deg en pensumbok vi har i ernæring, der lærer du om fysiologien og hva som skjer i kroppen når vi spiser forskjellige næringsstoffer, hvordan alt påvirker hverandre og henger sammen. Da er man kanskje litt spesielt interessert men :P . Innholdet er hvertfall basert på kjent kunnskap om fysiologien og ikke noe som én eller fem personer mener.

Lykke til uansett :) ! Du oppsøker jo kunnskap allerede, en god start.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi, her har det mange nye ord :shocked::innocent:

Men tusen takk for fantastiske innspill alle sammen :D Når det kommer til laktose så spiser jeg sjelden ost (nærmest kun brunost, og det er jo uaktuelt) og fløte er ikke akkurat noe behov - kokosmelk er mye bedre :) Nøytral yoghurt og cottage cheese liker jeg ikke, så tviler det blir så mye av det heller.

Blir en spennende tid videre :)

Ja :innocent: Personlig er jeg en sånn som må forstå alt for å gjøre noen forandringer, da leser man litt vel my forskning... :P

@IW Det er skrevet mange bøker, basert på forskning (ikke bare meningen til en eller flere personer. Anti-fett bølgen ble nå uansett startet av forskningen til Keys som har vist seg å ikke holde mål), om hvorfor mettet fett ikke er farlig og lignende. I år gikk jo det svenske mattilsynet ut med nye anbefalninger til folk med diabetes - så det går fremover på kostholdsfronten. Er bare å håpe norske myndigheter følger etter. :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja :innocent: Personlig er jeg en sånn som må forstå alt for å gjøre noen forandringer, da leser man litt vel my forskning... :P

@IW Det er skrevet mange bøker, basert på forskning (ikke bare meningen til en eller flere personer. Anti-fett bølgen ble nå uansett startet av forskningen til Keys som har vist seg å ikke holde mål), om hvorfor mettet fett ikke er farlig og lignende. I år gikk jo det svenske mattilsynet ut med nye anbefalninger til folk med diabetes - så det går fremover på kostholdsfronten. Er bare å håpe norske myndigheter følger etter. :)

Hva er de svenske anbefalingene? Jeg var tydeligvis ikke så veldig flink til å google frem svenske artikler :P .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er de svenske anbefalingene? Jeg var tydeligvis ikke så veldig flink til å google frem svenske artikler :P .

Jeg tok feil av livsmedelverket og SBU. Studien omhandler overvekt og heter Mat vid fetma (det er en metastudie). Den ligger på hjemmesidene dems (får ikke lagt inn link med mobil). Diabetes er ikke hovedtema, men det er nevnt. Og - ingen gode bevis for rådene mot mettet fett ble funnet.

Litt for lenge siden jeg fulgte med på lchf :P For å nevne det: Jeg er tilhenger av paleo, som kan være både ketogent eller høykarbo avhengig av hva som fungerer for individet. Og på det grunnlaget diskuterer jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant det :) .

De studier om strikt lågkolhydratkost som inkluderades i rapporten ger ingen ledning om huruvida en lågkolhydratkost bör vara snål eller inte på mättat fett. Ett fåtal av de inkluderade studierna av strikt lågkolhydratkost ger specifikt råd om att öka intaget av livsmedel som är rika på mättat fett. I andra studier har fettet varit vegetabi­ liskt, medan typ av fett i flera studier inte specificerats. Eftersom högt intag av mättat fett anses medföra risk för hjärt­kärlsjukdom har frågan väckts om lågkolhydratkost skulle kunna öka risken för t ex kranskärlssjukdom och stroke. Det finns metaanalyser av randomise­ rade studier som har visat att risken för hjärt­kärlhändelser minskar när man byter mättat fett mot omättat. Men flera av de ingående studierna hade brister som försvårar tolkningen, och ingen av dem har heller specifikt undersökt en lågkolhydratkost. Detta medför att det inte går att dra några slutsatser om sambandet mellan lågkolhyd­ ratkost – oavsett typ av fettinnehåll – och hjärt­kärlsjuklighet. Här skulle försiktighetsprincipen kunna tillämpas. Den kan verka återhåll­ ande på intag av mättat fett vid råd om lågkolhydratkost, så länge dokumentationen om de långsiktiga effekterna är så bristfälliga.

Nå går jo dette spesifikt på et lavkarbokosthold da, det er ikke jeg noen ekspert på. Men sånn jeg leser det (og jeg er ikke så godt i svensk heller, haha) så står det at siden resultatene er uklare så bør man uansett være forsiktig med å peise på med mettet fett?

Jeg tror ikke vi er uenige egentlig. I de norske kostholdsrådene for folkehelsen viser jo forskningen at det sannsynlig senker risikoen. Så sånn totalt sett så velger jeg personlig å tro på at det er sunt å redusere på det mettede fettet. Hvertfall enn så lenge :D .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...