Jump to content
Hundesonen.no

Hvordan gi øyedråper til motvillig hund?


Siljesen
 Share

Recommended Posts

Hunden min skal ha øyedråper to ganger om dagen i ti dager. Vi er på dag 2. Hunden min liker det virkelig ikke, og jeg får større og større problemer med å få øyedråpene i nærheten av øynene hans. Han vrir seg unna med hele kroppen, og virker så med hodet at jeg er redd for å stikke han med tuben med øyedråpene.

Jeg bor alene så har ingen som kan hjelpe meg. Er redd han skal få aversjon mot å å bli berørt i ansiktet etterhvert. Han veier 40 kg og er flink til å komme unna. Har prøvd godtbit, men får ikke det helt til. Begynner å bli litt smådesperat her. Blir veldig glad for tips og råd.

Link to comment
Share on other sites

For at du ikke skal stikke han i øyene, så holder du en av fingrene ved tuten. Dersom hunden da hiver hodet opp, så treffer den bare fingeren din. Husk å varm flasken i hånden først, slik at temperaturforskjellen ikke blir så stor - spesielt om pakken har stått i kjøleskapet.

Jeg ville forsøkt å gitt hunden beskjed om å sitte stille, ikke gitt meg før den var helt i ro. Skjønner at det er vanskelig med 40 kg hund, om den blir helt rabiat, men det skal være mulig. Vanligvis skjønner de relativt raskt at det faktisk ikke nytter å skape seg.

Alternativt kan du trene det inn (men for 10 dager med øyedråper vet jeg ikke helt om jeg hadde giddet), godbit for hver gang hunden lar flasken nærme seg øyet. Og tilslutt dryppe. Avslutte med masse godbiter.

Du kan også dryppe når hunden sover.

Link to comment
Share on other sites

Hunden min skal ha øyedråper to ganger om dagen i ti dager. Vi er på dag 2. Hunden min liker det virkelig ikke, og jeg får større og større problemer med å få øyedråpene i nærheten av øynene hans. Han vrir seg unna med hele kroppen, og virker så med hodet at jeg er redd for å stikke han med tuben med øyedråpene.

Jeg bor alene så har ingen som kan hjelpe meg. Er redd han skal få aversjon mot å å bli berørt i ansiktet etterhvert. Han veier 40 kg og er flink til å komme unna. Har prøvd godtbit, men får ikke det helt til. Begynner å bli litt smådesperat her. Blir veldig glad for tips og råd.

Sitt på kanten av en stol og pinn hodet fast mellom bena. (Enklest om hunden sitter med ryggen til deg). Bruk 1 hånd til å dryppe med og den andre til å holde hodet/holde øyet åpent.

Tar litt øving til før man får helt kontroll, men det går seg til. :)

Jeg startet på denne måten og gradvis som han lærte at "dette bare må du godta" så har han gradvis blitt enklere. Nå ber jeg ham bare sitte foran meg så legger han hodet i hånden min/på låret mitt av seg selv. :P Den store belønningen er å få drepe bommulskladden etterpå når han har øyebetennelse. :P

(Har nedsatt tåreproduksjon så får dråper hver dag og er utsatt for betennelser)

Link to comment
Share on other sites

Takk for tips :) jeg får prøve mer igjen i morgen, tror jeg må få ned stresset i situasjonen. Når jeg holdt ham fast klarte jeg ikke både å holde ham og holde nedre øyelokk åpent så jeg fikk dryppet dråpene. Skal prøve tipsene i morgen, håper han blir mer vant til det. Tror jeg må få ny medisin, synes alt tyter rundt øynene istedenfor å komme inni. Sukk.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har jo en hund som er en del mindre enn en labbe så er nok enklere å holde fast ham en din :P
Nå er det en stund siden, men lurer på om vi var 2 helt i starten som ollet og balerte med å få til de der øyekremene. En som holdt og en som styrte med øyet :P

Link to comment
Share on other sites

Kan dele hva jeg gjorde, vi hadde nemlig samme situasjon med valpen vår. Litt mindre i antall kg, men fortsatt sterk og veldig motvillig mot å bli holdt fast. Etter x antall mislykka forsøk og stressa matmor, bestemte jeg meg for å starte helt på nytt. Jeg dryppa mens hun sov så jeg visste hun fikk dråpene, så jeg fikk ro til å tørrtrene et par ganger. Det er ikke sikkert det trenger å ta så lang tid å øve det inn, nemlig!

Jeg begynte med å vise fram flaske (hjelper veldig om du har en tom flaske du kan øve med, får du rett grep uten at det drypper noe) og gi godis (leverpostei, en sånn porsjonsboks som var fryst, så den varer lenger). Gjenta. Så holdt jeg flaska opp i været (men ikke inntil øyet), sa bra om hun stod/satt rolig og ga godis ("bra!" = godbit alltid hos oss, det er allerede betinget). Fortsatte sånn en stund, flytta flaska rundt omkring. Så la jeg en finger, ingen flaske, over øyet, og belønnet masse. Så en flaske+finger på øyet, belønning om hun satt rolig. Og flaska+finger også litt oppå hodet, oppå ørene, litt overalt, så hunden ikke blir så lei at du er på øynene hele tida. VIktig å ikke falle for fristelen å prøve å dryppe! Du skal tenke at første gangen skal du ikke dryppe selv om sjansen byr seg, for da blir du roligere selv er min teori, og det hjelper masse at du er rolig og ikke stresser. Om hunden går unna, pust ut og prøv igjen med et par skritt tilbake, dvs, flaska i været, finger på øyet etc. Du må ha god tid når du gjør dette første gangen, men om du tar tida skal du se at du bruker ikke så mange minuttene likevel ;)

Så spørs det på teknikken, men jeg øvde så på å dra ned øyelokk med finger uten at flaska var involvert. Belønnet masse. Så tok jeg fram flaska igjen og bevegegde den på skrå bakfra inn mot øyet, men stegvis. Holde den kort inntil og belønne. Jeg sitter hele tiden foran hunden. Så belønner jeg at flaska er ved øyet (evt litt utenfor), og at jeg får ha en finger på øyelokk og etterhvert dra ned. Vi avslutter med at jeg får dra ned øyelokk i 2-3 sekunder og samtidig bevege litt på flaska attmed øyet. Da jeg øvde med tom flaske kom det en dråpe på slutten, og da kvakk hun litt til, og jeg måtte ta et par steg tilbake igjen. Men da gikk det mye raskere framover. Nå sitter hun som en påle og venter på dråpene, og når jeg henter de frem følger hun etter meg til der vi bruker sitte å dryppe. Vi må fortsatt øve mer på håndtering generelt, men jeg ble selv overrasket over fremgangen. Vi må fortsatt dryppe, så selv om kuren kun varer 10 dager nå, kan det være dere også må ta ny runde, og da er det greit å ha trent det inn tenker jeg.

Håper dette var forståelig! Lykke til om du velger ene eller andre teknikken. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kjenner igjen følelsen. Det er IKKE lett når en så stor hund begynner å nekte. Særlig når man er alene.. Jeg hadde heldigvis som oftest hjelp, så en kunne holde og en kunne dryppe. Men de gangene jeg var alene måtte jeg tviholde, sette hunden i ett hjørne osv. Ikke lett.

Tispa jeg har nå blir helt hysterisk når det kommet til pleie. Det å rense eller smøre på krem på et sår for eksempel er vanskelig. Hun blir totalt vill og prøver alt hun kan for å komme seg unna. Så hun må jeg ha hjelp til. Håper virkelig jeg slipper å måtte gjøre noe slikt alene, slik som øyedråper.

Så dessverre ikke så mange gode råd, prøv å treng hunden inn i et hjørne, eller i sofaen, kanskje et bur. Eller prøve når hunden sover.

Man kan jo som i innlegget over sier, trene på dette med å holde frem flasken mot øyet uten å dryppe.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Prøvde igjen i dag tidlig, og det gikk skrekkelig dårlig. Jeg ble så fortvilt. Hunden begynner nå å bli engstelig bare jeg skal klappe ham på kinnet. Fant ut at jeg måtte ta ham med meg på jobb og få en kollega til å hjelpe meg, så vi slipper mer styr i ettermiddag. Prøvde å ringe dyrlegen for råd, men han sa at jeg bare måtte prøve å fikse det. Fikk ny resept ihvertfall så jeg ikke går tom for dråper.

@Krimman takk for tips, høres ut som en måte å redusere stresset i situasjonen. Tydelig at vi må fortsette å trene på dette selv etter de ti dagene.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en sånn mark som vrir seg utav alt og nekter å bli med på slikt, løsningen her ble å ta hunden mellom bena, holde fast med bena rett fremfor skuldren slik at bare hodet stikker frem og ha begge hendene fri så man både kan åpne øyet og klemme ut dråper. Fungerte ganske bra. Bommet litt, men hundens bevegelighet ble kraftig redusert. Etter et par ganger ble hun også litt roligere da hun sikkert begynte å forstå at hun måtte, og ikke kom seg løs uansett. Sikker på at ikke du er engstelig og dermed skaper angst hos hunden? Øyedråper er jo ikke vondt eller noe så det skal litt til for at det er grunn til at de blir redde..

Link to comment
Share on other sites

En ting til, etter hvert fant jeg ut at beste teknikken var å dra opp øyet fra oversiden med langsiden av en finger og dryppe med samme hånda, og holde godbiten litt opp med andre hånda så hunden kikket oppover, da traff jeg best. Å dra ned nedre øyelokk og hunden ser ned, så bommer man bare... og da bruker du to hender, så kan ikke holde godbiten litt over hodet. Men greit å kunne den teknikken også om man skal gi salve senere, det måtte vi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Malamuten Jeg tror ikke han blir redd nødvendigvis, men han er en myk, rolig kar og når han får en dårlig opplevelse så har det lett for å sitte litt i. Måtte jobbe veldig for å få kloklipp til å ikke bli skrekkelig for ham. Får heldigvis hjelp av en kollega som kan holde ham og gi ham godbit etterpå, så da krysser jeg fingrene for at både han og jeg blir mindre stresset.

Godt å høre at andre har hatt problemer og kjenner problemstillingen :) Med de andre hundene jeg har hatt tidligere har det ikke vært noe problem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...