Jump to content
Hundesonen.no

Fordypningsoppgave: Schäferhund


maysofie
 Share

Recommended Posts

Jeg har fått tildelt schäferhunden til 'fordypningsprosjekt' gjennom instruktørutdannelsen. Jeg vet veldig lite videre, bak og utdypende om denne rasen enn hva som fremstilles idag og hva jeg ser på trening og konkurranse. Dette skal være ferdigstilt til helga.

Kort fortalt så står oppgaven vår i presentasjon og faktaskriv.

 • Opphav
 • Arbeidssett/-måte
 • Bruksområde
 • Rasestandard, idag kontra historisk og opprinnelse

15357123169_97f300663e_z.jpg

Jeg har funnet frem RAS, rasestandard, raseklubb og har internett tilgjengelig, hvor ellers er det lurt å lete faktastoff? Har du noe du gjerne kunne delt om rasen som mange mister/overser i deres vurdering av rasen, tenker da alt fra barnehagenivå til rasekjenner?
Tenker at flere kan gjerne få hentet noe av denne tråden, og den er selvfølgelig åpen for alle til å stille spørsmål og komme med svar. Jeg selv regner med det dukker opp ting og tang jeg finner finurlig eller lurer på etterhvert som jeg virkelig begynner med oppgaven. Husk på at vi er i finstuen, all negativ diskusjon om farger, bruksområde osv finnes det andre tråder til, her ønsker jeg at vi holder oss saklig! :flowers:
Spørsmål
I schäferhundens NKK: RAS (gyldig tom. 2019) står det:

"SV har fostret mange dyktige ledere som alle har sittet over lange perioder og har hatt stor
innflytelse på utviklingen av rasen. Dagens president er den 8. i rekken. Ledere som har
utmerket seg spesielt er Dr. Rummel, Herman Martin og Peter Messler. Dr. Rummel (1971-
82) tok strengere styring av avlen. Han kunngjorde og satte i verk at det kun var 4
blodslinjer som skulle telle med i videre avl; kun hunder over disse linjer ville for fremtiden
kunne forvente å bli høyt premierte."

Hvor alvorlig var/er dette for rasen? Hvor gjennomført ble hans tanker, og hvordan har det påvirket schäferhunden som rase den dag i dag?Rasens 'deling' ifht korthår/normalhår og bruks-/utstillingslinjer - all informasjon om dette er hjertelig velkommen!


Kjente helseplager den dag idag (også ifht rasens opprinnelse)? Hva, hvor og hvorfor stammer de av/opplever vi dem idag? Positivt innenfor helse?

Veien fra gjeterhund til nyttehund! Hva, hvem, hvorfor og hvordan? Finnes det enda gjetende linjer?

Link to comment
Share on other sites

De første spede forsøkene på å framavle den brukshunden som endte opp som rasen tysk schäferhund startet med Phylax verband eller Phylax society på engelsk. Det hevdes at von Stepaniz første hund Hektor kom fra Phylax gruppen.

Fire års arbeide og et opprinnelig ønske, startgrop og inspirasjon for rasen? Morsomt, det visste jeg lite om! Finnes det mer informasjon? :flowers:

-----------------------------------

Fra gjeterhund til nyttehund, noen innspill? :)

Link to comment
Share on other sites

Fire års arbeide og et opprinnelig ønske, startgrop og inspirasjon for rasen? Morsomt, det visste jeg lite om! Finnes det mer informasjon? :flowers:

-----------------------------------

Fra gjeterhund til nyttehund, noen innspill? :)

Hadde jeg nå hatt min gamle,gamle gamle pc :)

Det finns info av varierende kvalitet på nettet. I wiki-linken som jeg ga ovenfor finns det et par lenker som er relativt troverdige tror jeg.

Opphavet til schäferhunden er litt mystisk og mytisk. Det hevdes at i den opprinnelige stamboken er oppført flere ulveblandinger med varierende innslag av ulv men etter at schäferhunden i tyske aviser fikk skylden for mange angrep fra ulvelignende dyr ble disse referansene fjernet fra stamboka og v S. gikk ut i et åpent brev ut til oppdrettere om ikke å blande mer ulv eller hunderaser som lignet i avlen . Schäferhundens popularitet som tjenestehund i 1. verdenskrig var så stor at engelske offiserer innførte rasen illegalt til England og etter 2. verdenskrig ble rasen illegalt importert til både England og USA som begge hadde forbud mot import av varer fra Tyskland. Både i England og USA ble den kalt Alsatian wolfdog etter det fransk/tyske grenseområdet Elsass (Alsace på fransk og Alsatia på engelsk) som var kjent for å oppdrette blandingshunder for å" forbedre" raser. I England ble wolfog suffixet fjernet etter noen år og hundene het etter det bare Alsatian og ble spredd over hele kloden hvor England hadde sine dominions. I USA varierte navnet mellom Alsatian og Alsatian wolfdogs. Amerika har relativt mange ulv/hundblandinger så en fra eller til spilte liten rolle. Importforbudet mot materiell og dyr fra Tyskland ble svjv opphevet i England i 1977 og i USA i 1995. Jeg skal ikke si når Alsatian ble registrert som German Shepherd Dog i den engelske kennelklubben og i en av de amerikanske. Så lenge hundene ble ansett som blandingshunder ble de vel avlet etter ymse prinsipper og kanskje ser vi mange av dagens schäferhunder som et resultat av den engelske og amerikanske "blandingshundavlen"?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...
1 hour ago, knutjb said:

Jeg vil ta kontakt med Profesor Odd Vangen ved nmbu som profesor i husdyravl og som har pekt på svakhets tegn ved utstillings avl av blant annet schæfer.

Instruktørutdannelsen er nok for lengst avsluttet, da tråden er fire år gammel. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Personlig mener jeg det generelt ikke er innafor å velge valp etter farge, men har man preferanser grunnet noe praktisk (alternativt helserelatert) så tenker jeg det er en bedre grunn enn bare en kosmetisk preferanse. Men ser du på foreldrene/linjene så er det kanskje begrenset hvilke farger som kan komme også. 
  • Jeg har SUV med fem seter. La ned baksetene og har stort bur bak forsetene (svært godt stroppet fast) med utgang på sidene. Liker god å ha bur der med tanke på luftsirkulasjon, i tillegg har jeg da hele bagasjerommet fritt til ting og tang 😊  Kommer til å kjøpe stor varebil når hund nr 2 og 3 kommer i hus om noen år, men elsker å kjøre robust bil med god komfort som i tillegg ikke tar all verdens med plass, og ved å legge ned setene fremfor å kjøpe en SUV med to seter ble valgmulighetene mye større.
  • Nå har jeg hatt min Caddy i noen uker og jeg kan absolutt si at den ikke sluker drivstoff. Har kjørt endel småturer og ett par lengre, virker veldig bra enn så lenge😊
  • Uenig med mye av det Quest skriver over her. Valper SKAL sove mye og om de ikke får nokk søvn går det fort over i destruktiv atferd. Å bruke et inngjerdet område er helt topp for de hundene som trives med det og nødvendig for mange. Å behandle en hund som en baby kan være mye mer negativt enn man tror, og dette kommer fra ei som elsker hundene sine helt ekstremt!  Nå har det jo gått litt tid siden du skreiv innlegget og håper dere har god fremgang, men her er litt tips hvis du fortsatt trenger noen😊 Jeg fikk meg en valp på 8 uker i mai og startet med hjemme aleine treningen to dager etter hun kom hjem, når hun da var komfortabel i leiligheten, med meg og min andre hund. Når jeg måtte tilbake på jobb 4 uker seinere kunne hun være hjemme aleine en hel arbeidsdag uten noe uro eller uhell. Selvfølgelig er alle hunder ulike, men med rett trening og struktur får man det fint til mens de er små. Først må du finne et område valpen kan føle seg trygg i. Min har et stort gitterbur som er stripset fast i en barnegrind, slik at hun selv kan velge hvor hun vil sove og har litt ekstra plass. Her er hun for å både unngå uønsket atferd i leiligheten og for å skjerme den voksne, og vi blir nokk å bruke den en god stund fremover. Inni her har hun en seng, skål med vann og et par trygge tyggeleker. Så må du gjøre området trygt og koselig, jeg gjorde dette ved å gi alt av måltider og tygg inne i området, i tillegg til å flytte valpen inn i grinda når hun var trøtt. Når hun våknet tok jeg henne ut før hun rakk å syte om at hun ville ut på do. Du må starte i det små, ha valpen inne i området i korte perioder når den er trøtt og sakte øk tiden og hvor du er/ikke er. Jeg har et kamera som jeg følger med på henne igjennom. Parallelt bør du ikke la valpen følge etter deg overalt og min sover også i bur om natten. De første gangene jeg forlot huset (med den andre hunden) peip og hoppet hun i ca 10 minutter før hun la seg til å sove i 1 time, litt uro er helt normalt i starten. Her må du bare lese din hund og følge med om den faktisk blir stresset og helt fra seg, eller bare syter fordi den vil være med deg. De skal sove mye i løpet av en dag, så utnytt den tiden på å trene på 😊 
  • Jeg var i akkurat samme sitasjon som dere med ganske så lik bakgrunn og ønsker for et par år siden, bare at jeg var aleine om det. Så fikk høre akkurat det samme😂 Fikk meg valp siste året på masteren og det var det beste valget! Vi fikk begge gode rutiner, valpen måtte trene på å sove i grinda si mens jeg skreiv, så tok vi felles lufte- og treningspauser ved behov. Jeg fikk nylig valp nr. 2 og må si at det var mer avslappende å få valp som student enn når man er i fult arbeid og ikke kan ha valpen med på jobb. Det går helt fint det også med målretta trening, men det er hakket mer stressende og krever mer planlegging. Ikke la det at dere er studenter stoppe dere, høres ut som dere vet hva dere går til og har tenkt godt gjennom dette. Så jeg ville gått for det om den perfekte valpen dukket opp.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...