Jump to content
Hundesonen.no

Usikker på hva slags rase vi skal velge


SIOS
 Share

Recommended Posts

Hei, jeg er en jente på 19 år og når jeg bodde hjemme hos min mor hadde vi en Golden Retriever. Han er ganske stor og lat, og etter en times tur med meg i raskt gange blir han helt utslitt. Vi har hatt den til dyrlege flere ganger, men de har aldri funnet noe gale med han.

Samboeren min har og hatt en Schæfer som var utrolig lydig, han brukte så å si ikke band på den i det hele tatt når de var ute på tur.

Nå har jeg og samboeren min funnet ut at vi ønsker oss en hund. Vi bor i en middels stor leilighet og jeg går på skole mens han jobber.

Vi lurer på å skaffe oss en Jämthund men med tanke på at ingen av oss jakter vil kanskje hunden ikke få den mosjonen den trenger. Vi har ingen problem med å gå over en times tur i fjellet, men jeg er usikker på om det kan være nok. Jeg vil ikke skaffe meg en hund der jeg ikke kan tilfredstille behovene hans.

Noen som har tips til hva vi skal gjøre?

Link to comment
Share on other sites

Guest lijenta

jamt, mye lyd og kan ikke gå løs er det jeg hører fra typen som er elgjeger. Og i tillegg så jakter dem stort som i å komme igjen dagen etter når dem ikke får stilt elgen. DA ville jeg heller satt meg ned og tenke over hva dere kan gi og en hund og hva slags pelsstell dere er komfortable med. HVa har dere lyst til å gjøre med hunden?

Tror apsolutt det er mange raser som vil passe dere mer enn en jamt

Link to comment
Share on other sites

Det skal være vanlig familiehund ja! Bjeffing er ikke ok i det hele tatt! Røyting derimot skal være ok, synes jo jamt, husky o.l er veldig fine, men det er jo jakt hunder så det passer visst ikke helt.

Vil helst sleppe å kle på hunden bår det er kaldt å når det regner med tanke på at vi bor på vestlandet :-p

Link to comment
Share on other sites

Det skal være vanlig familiehund ja! Bjeffing er ikke ok i det hele tatt! Røyting derimot skal være ok, synes jo jamt, husky o.l er veldig fine, men det er jo jakt hunder så det passer visst ikke helt.

Vil helst sleppe å kle på hunden bår det er kaldt å når det regner med tanke på at vi bor på vestlandet :-p

Viss bjeffing ikke er ok i det hele tatt så blir ganske mange raser utelukket. Du får ingen garanti på at valpen din blir lydløs, de fleste hunder bjeffer i mer eller mindre grad. Kunne dere vurdert omplasserings hund? Da vet dere litt mer hva dere får med tanke på lyd, radius osv. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Yellow

Hvis bjeffing ikke er ok i det hele tatt er hund utelukket mener nå jeg.

Hilsen en som overhodet ikke har en gneldrehund, men mener at hunder både skal sees og må få lov til å "snakke" nå og da.

Link to comment
Share on other sites

Hei! Så koselig at dere vil ha hund, og at du bruker forumet til å finne ut litt mer om hva slags rase som passer dere. Jeg har en filosofi når det gjelder hundehold - det skal være mest gøy. For at det skal være det er det lurt å finne en rase som passer best mulig til det utgangspunktet dere har som hundeeiere. Ikke tenk for mye på at "vi kan jo forandre oss på dette området, det går sikkert fint å tilpasse seg til det, og bare vi trener hunden nok er ikke dette noe problem!". Nedarvede instinkter og rasetrekk er vanskelige å overstyre, og dere kjøper dere mer et problem enn et morsomt, herlig og givende familiemedlem om dere ikke tar hensyn til det. Dere har noen konkrete ønsker. Hunden skal være en aktiv og grei turhund som også kan gå løs. Den skal ikke ha for lett for å bjeffe, og det skal være lite pelsstell. Dette er greie ønsker som er realistisk å oppnå i en hund hvis dere velger rett rase. Jeg ville ikke kjøpt jakthund (jämthund) eller husky ut fra disse kriteriene. Jämten er en stor og sterk jakthund som er laget for og lever for å jakte. De er nydelige hunder, men selv jeg som faktisk jakter elg er skeptisk til å anskaffe meg en - det er så mye mer enn noen ukers jakt i året hvor hunden skal ha det bra og dere skal leve sammen. En rase som jämten krever en dedikert eier som virkelig ønsker seg akkurat en jämt, basert på jämtens rasetrekk og temperament, ikke på at de er nydelige hunder (for det er de!).

Husky er en litt annerledes rase, det er ikke en jakthund, men det er mange instinkter å ta hensyn til der også. Det er jo en rase som er avlet for å trekke. En times tur i skogen er ikke nødvendigvis nok for en at en husky skal få det den trenger og bli fornøyd. Det er også en rase som generelt sett ikke bør slippes løs, da jaktinnstinktene er svært sterke.

Jeg ville, hadde jeg vært dere, sett litt mer på de mer standard familiehundrasene. Enhver frisk hund med sunn kroppsbygning skal tåle en times tur og vel så det, hunden til foreldrene dine er nok et uheldig unntak sånn sett, så det trenger du nok ikke bekymre deg for. Raser av gjeterhundtype og retrievere pleier å være relativt greie å ha løse. Noen av disse rasene krever mye hodetrim og mentale utfordringer for å trives, og noen er mer passende for de som er erfarne hundeeiere med ønsker om å for eksempel konkurrere høyt oppe i klassene enn andre, men det finnes så mange fine, lettlærte, sporty hunderaser midt i mellom som dere kan kikke på! Sannsynligheten for at dere får en god match med en sånn hund, at deres livsstil passer inn i hundens "krav og ønsker" og omvendt, er større enn om dere f.eks. da velger en jämthund.

Jeg foreslår at dere tar en titt på korthåret collie, labrador, golden (som sagt - det er ikke et vanlig rasetrekk å være såpass "lat" at den ikke trives med en times tur!!), Shetland Sheepdog, Dansk/svensk gårdshund og finsk lapphund. Lapphund og Shetland Sheepdog har nok lettere for å bjeffe enn f.eks. labrador, men det er ikke typisk at de står og bjeffer hele dagen - de kan varsle når noen kommer for eksempel, og gi seg med det. Dette er også i aller høyeste grad en treningssak :) Jeg er ikke glad i bjeffing, men er helt komfortabel med lydnivået på mine. Finsk lapphund er en av mine favorittraser, og virker på meg som en utrolig fin allroundhund med stødig temperament. Kjempefine er de!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest Bølla

Har funnet en fin blandingsrase så nå er det bare å vente å se om vi blir godkjent! :-)

Tusen takk for svar, har vore veldig til hjelp for oss!

Du spør om råd i går kveld og har funnet en hund i dag morges?

Jeg får håpe dette er et gjennomtenkt valg, en hund kan bli 14-15 år og da gjelder det å ha klart for seg alle eventualiteter som utdanning, bosted, samlivsbrudd, barn, økonomi osv.

Link to comment
Share on other sites

Har funnet en fin blandingsrase så nå er det bare å vente å se om vi blir godkjent! :-)

Tusen takk for svar, har vore veldig til hjelp for oss!

Husk at også blandinger blir et resultat av sine foreldre. Så dere bør også der sjekke opp foreldredyrene nøye før dere henter hjem en ev valp.

Har begge foreldrene de egenskapene dere ønsker, ev egenskaper dere ikke vil ha? Som å kunne gå løs, jaktinstinkter, bjeffing, vennlighet ovenfor andre dyr/hunder/mennesker?

En blanding er også ofte mer uforutsigbar ift "endelig resultat" vedr adferd og utseende enn rasehunder.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Vri opp en vaskefille eller tyggeknute i vann og legg den i fryseren. Kulden lindrer kløen i tennene.
  • Hei! Etter å ha vært uten hund en stund nå er tiden innen for å begynne planleggingen av neste, tenkt til 2025. Jeg har noen tanker om rase selv, eller rettere sagt det er flere raser som ikke er aktuelle. Hunden kommer til å leve i en familie på fire(to barn på 5 og 7 år) å ha mulighet til å enten være med på jobb eller være hjemme med den andre parten på hjemmekontor.  Hunden kommer til å få ca. 1 time med fysisk aktivitet hver dag, pluss mental trening retning av det vi skal drive med.  Planen min er å konkurrere i lydighet å håper vi klarer å klatre oppover i klassene. Ellers litt smeller og nosework på si.  Det er viktig for meg at hunden(rasen), selv om man selvfølgelig må ta høyde for individuelle forskjeller er en stødig og trygg hund som kan være med familien på det meste. Ønsker en hund som har høy samarbeidsevne. Det er også et stort pluss om den ikke flyr etter vilt i skogen. Størrelse og pels har ingenting å si.  Forslag til rase? 🙂
  • Jeg vet at svar mitt er preget av at vår tispe ble operert for halvannet uke siden. Så jeg vil ikke skremme deg. Men med løpetid og redusere matlyst så ville jeg fulgte nøye med på formen. For livmorbetenelse er skummelt.  Om dere er usikre så ta en telefon til vetrinær og spør.  Men det kan være så enkelt som nye hannhunder i nærheten.     
  • Hei Kløing i tennene er satt i gang for fullt, og tennene faller fortere enn jeg rekker å følge med føler jeg. Med det så kommer også BITING! 🥲 Finnes det noe jeg kan gi valpen min som kan hjelpe mot kløen? Han har et bein spesielt for kløe i tenna (Nylabone), men hendene til mor er mye morsommere å tygge på. I tillegg så får han vanlige tyggebein han kan kose seg med (de med kylling rundt). Er det også vanlig at de sover mindre på denne tiden? At det gjør vondt når voksentennene kommer ut, og at han ikke vil sove pga. det?
  • Jeg har nylig kjøpt meg valp selv og bor i leiebolig. Huseier har på en måte tatt en risk med å leie ut til meg som har katter og nå hund i tillegg, men jeg har gjort så godt jeg kan for å unngå skader. Valpen min hadde grinder, men han hatet å være i de (han liker å sove i gangen) så de er ikke veldig i bruk lenger. Han har ikke ødelagt noe som jeg har sett, og jeg har en relativt liten leilighet (45kvm) hvor han er avgrenset til stue, kjøkken og gang. Boden har han null tilgang til (lukket dør til enhver tid), badet har jeg grind til (han gikk i kattedoen) og soverommet får han kun være i på natten. Da har jeg mest mulig oversikt over han. Uhell på gulvet skjer, det gjelder bare å tørke det opp fortest mulig tenker jeg. Har du gulvtepper og hunden tisser på de så pass på at du lufter og sjekker at det er tørt under teppene, så unngår du skader i gulv. 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...