Gå til innhold
Hundesonen.no

Furunkulose


Malamuten
 Share

Recommended Posts

I lys av en annen tråd her så misstenker jeg at Varga har/hadde (?) furunkulose, og ikke "bare" gnag/irritasjon etter sela slik jeg trodde. Nå aner jeg ingen verdens ting om dette så da lurer jeg på hva som er naturlig å gjøre? Symptomene er vekke, men jeg leser jo at det er kronisk, bør jeg da dra til vet? Gjør jeg det isåfall nå eller venter jeg til det evt bryter ut symptomer igjen? Behandling osv? Vil man se med en gang hvor hardt hunden evt har fått det, eller vil omfanget av utbrudd kunne variere fra gang til gang? Nå var hun jo feks ikke spes hardt angrepet, hun virket ikke plaget på noe vis og blemmer og irritasjon forsvant relativt kjapt med vasking og aloe vera gel, om det evt kommer tilbake, men holder seg på det nivået så er det neppe noe som kommer til å bli et problem, men jeg ser jo hunder som er mye hardere angrepet.. Og feel free til å legge til annen info dere tenker er relevant, jeg er helt blank.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som oftest blir utbruddene værre med alderen :/ Du kan nok ta hudprøve av hunden som veterinær sender inn til analyse, da får du svar på om de finner furunkulose. Usikker på om du kan gjøre dette utenom utbrudd...

Det du kan gjøre er å styrke feks immunforsvaret til hunden :-) Mange måter å gjøre det på. Behandling er som regel antibiotikakurer, samt å holde de utsatte områdene tørrest mulig. Vi klemte ut innholdet i byllene på vår hund, deretter vasket vi med grønnsåpe og tørket godt (klippet bort evt pels ved behov).

Jeg ville ventet på nytt utbrudd og deretter kontaktet veterinær for undersøkelse ;) Verdt å sjekke ut vaksinen om det er furunkulose hunden har...

Samt kan du kontakte Dr Baddaky, de skal være god på hudlidelser hos hund ;-)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At det blir verre med alderen er kanskje logisk egentlig, ihvertfall når man begynner å få eldre hunder, ettersom imunforsvar kan bli dårligere da, men det er forhåpentligvis noen år igjen til jeg begynner å merke slike aldersplager, hun er jo ikke gammel enda. Ja, viss det ikke dukker opp noen god grunn til at det bør sjekkes ut med en gang så kommer jeg til å vente til et evt nytt utbrudd (som forhåpentligvis ikke kommer ;) )

Men forutenom vaksinen så er det da stort sett behandling av symptomer som gjelder? Holde rent osv og antibiotika om det blir ille. Hvordan fungerer vaksinen? Er det engangs eller er det noe man må gjenta gjevnlig for å evt holde det i sjakk(om det virker)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke så mye info å finne om vaksinen så jeg limer inn det lille jeg har lest.

" Det finnes en vaksine mot furunkulose, men effekten av vaksinen varierer etter hvor godt hundens eget immunforsvar klarer å reagere på den.

Vaksinen består av drepte stafylokokkbakterier. Standardvaksinen er laget av standardstafylokokker. Autovaksinen er det samme, men med stafylokokkbakterier fra hunden selv.

Vaksineringen gjøres 2 ganger i uken - i 7 uker. Vaksinedosen økes stadig (fra 0,2 ml til 2,0 ml) slik at hunden bygger opp sitt eget forsvar mot bakteriene. I særs vanskelige tilfeller kan det være nødvendig med revaksinering månedlig.

Vaksinen kan føre til økt kløe etter de første injeksjonene.

Andre alternativ

Noen hunder med større plager har blitt bra med homeopatmedisin.

Nystatin kan brukes som behandling mot infeksjoner forårsaket av sopp."

Utenom dette så er det behandling av symptomene ja. Vår hund gikk på 2-3 antibiotikakurer i året. I ung alder var han ikke kjempeplaget annet enn at byllene på tærne kunne være vonde. Mens i gammel alder så ble allmenntilstanden påvirket mye :/ Vi fant ut om vaksinen først når han var gammel, hadde han vært yngre så hadde vi nok prøvd den på han. I eldre dager ble det brukt kortison sammen med antibiotika... Så var vi uheldige med at han fikk et kraftig utbrudd demodex i ansiktet. Etter dette utbruddet kom han seg aldri skikkelig på bena igjen, da forble han gammel hund :/ Men vi hadde mange år med han og han ble veldig gammel for å være en stooor og tung hund (nesten 12 år) :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå svarte jeg nettopp i den andre tråden, men det Shlush skriver stemmer ganske bra overens med det jeg husker. Min far måtte sette sprøyter på hunden hjemme, og dosen ble økt etterhvert. Jeg er usikker på hvor lenge vår hund gikk på denne vaksinen, for det er mange herrens år siden og jeg var bare tenåring, men en kveld etter økt dose fikk han en allergisk reaksjon. Det poppet opp små kuler over hele hunden, og han klødde som en gal. Etter å ha snakket med vet så ble det våkenatt for oss, hvor vi passet på den stakkars gutten. Min mor satt ned foten der og da: hunden skulle IKKE få mer av den behandlingen.

Og sånn gikk det, men noe må ha fungert, for hunden levde så og si symptomfri i 10 år etter vaksinen. Det eneste var at på vår og høst så ble han litt sår mellom tærne, men det kom aldri så langt at han fikk en eneste byll.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frøkena her har fått det mellom en tå på samme fot hver vinter de siste årene. Pga fuktig ute. Har ikke gjort noe med det da det har vært så lite og blitt borte av seg selv relativt raskt.

Nå i sommer fikk hun plustelig sår over albuene på begge sider,samme tå å en liten på neseryggen!! Jeg bestillte dyrlege time en fredag og skulle på mandagen. Iløpet av helga hadde alle untatt den på nesa grodd :) Hun har slått opp den på nesa ofte pga er jo borti mye men,nå ser det ut til at den gror også.

Hun er 8 år så tydlig at kommer litt mer med alderen blir spennende se hvordan det blir i vinter.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...