Gå til innhold
Hundesonen.no

'Meal-prep'


Gjest
 Share

Recommended Posts

Har akkurat åpnet øynene for måltidsplanlegging med tanke på stressende hverdag og umotiverte måltider. Men jeg er litt blank.

Hvor mange dager kan jeg lage om gangen? Kan måltidene fryses? Hva kan man lage og hva kan jeg ikke lage? Hvor finner jeg passende plastbokser å ha maten i?

Noen fine soniser som er flinke i dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg regner med det er menneskemat det er snakk om, ikke hundemat? :ahappy:

Du kan i teorien lage mat for så mange dager du bare vil, gitt at du har frysekapasitet til det etterpå :) For det enkleste vil være å lage mat som kan fryses, og så ta opp til tining når du vil spise det senere. Da har det nesten ubegrenset holdbarhet, synes jeg da, selv om jeg vet det sies at ulike ting ikke bør ligge lenger enn et halvt år/et år/flere år i fryseren, men hva som bør ligge hvor lenge har jeg ikke oversikt over, for jeg synes det smaker greit uansett :)

Det som er er veldig enkelt å lage for å fryse er typisk gryteretter ol, men i utgangspunktet kan nesten alt fryses og dermed tines og spises senere. Frossen agurk er ikke å anbefale :teehe:

Ellers så er det jo en del man kan lage halvferdig og fryse, for å gjøre middagslagingen enklere, feks. lage ferdig pizzabunner og fryse.

Plastbokser til å ha maten i finner man "overalt", i matbutikker, kjøkkenutstyrbutikker ol, og et hett tips her er ikea :thumbs:

Når det gjelder konkrete tips til middager vil jeg si nesten alt, men dersom man skal lage store mengder av ting, synes jeg kanskje ulike gryter/supper er det greieste. Det kan jo også varieres i det uendelige, lett å fordele før frysing, lett å tine og varme opp igjen etterpå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet at min bestemor var flink til dette. Hun var enke og bodde alene, og var nøysom og sparsommelig som mange av hennes generasjon var. Hun kjøpte f.eks en kjøttdeig, stekte hele opp til kjøttkaker og frøs dem i porsjonspakker sammen med brun saus. Gjorde tilsvarende med fiskeboller og fiskepudding i hvit saus.

Så når hun skulle ha middag så satte hun bare på poteter og gulrøtter (evt hva annet du måtte ønske av grønnsaker) også varmet hun kjøtttkakene/fiskepuddingen med sausen i egen gryte. Vips - ferdig middag, hjemmelaget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Veldig mye mat kan fint fryses ned. Sparer du på plastbokser av syltetøy, isboks osv. kan dette fint brukes etter vask til dette. Ellers selger mange, hvertfall større, matbutikker også plastbokser med lokk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker å lage opp store porsjoner av f eks kålrotstappe, potetmos eller kålstuing, fordele i porsjonspakker og fryse ned. Superlett å ta opp og ha som tilbehør til ett eller annet (medisterkaker, pølser etc) :). Ellers er det som sagt greit med gryteretter, supper.... Jeg blir alltid veldig glad i meg selv når jeg kommer på at jeg har sånt i fryseren og kan lage en enkel middag til meg selv :).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjøper ofte middager fra mandag til fredag. Også drar jeg på butikken igjen på lørdagen og tar for de siste to dagene. Prøver å variere og få i meg fisk minst 2 ganger i uken. Men jeg er ofte matlei og det er ikke alltid at jeg vet hva jeg skal lage. Men da prøver jeg å kikke litt på nettsider for å finne inspirasjon.

Det hender også at jeg lager store porsjoner av enkelte retter og da har jeg gjerne mat i 2 dager. Jeg har bare en liten fryser(og den er hovedsaklig full av hundemat :P ) , men skal kjøpe meg større fryser etterhvert. Da er planen å fryse ned en del mat, sånn at jeg f.eks kan ha det hvis jeg har dårlig råd en periode.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjelder menneskemat ja, @Gro :)

Jeg prøver å spise sunt, holde meg unna kornprodukter (gluten), pasta/poteter, mye fett og sukker. Men mange fine svar! Gryterett er alltid en god måte å fryse ned mye på rask tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg drev mye med meal-prep tidligere men nå lagde jeg istand mat som ikke nødvendigvis var veldig spennende, men sunn og rask å varme. Hadde da søndag som fast matlagningsdag, stekte store mengder kylling med diverse krydder, gjerne mye krydder da det i hovedsak er her smaken til resten av måltiden kommer fra. Så kokte jeg ris, byggryn eller bulgur i en kjele og grønnsaker (veldig ofte brokkoli) i en annen kjele. Lot alt avkjøle seg, veide det og puttet i bokser jeg kjøpte på f.eks rema :) Med hensyn til at jeg lagde for en uke om dagen så tok jeg somregel opp for 3 dager av gangen fra fryseren :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det er mange måter å gjøre dette på. Og man bør definitivt ha en plan, for alenetrening fram til en hel arbeidsdag kan ta tid. Med den siste hunden vår tok det 6 mnd. Jeg var da delvis ufør, så mannen hadde ham med på kontoret de dagene jeg var på jobb. Personlig mener jeg at man bør være hjemme med valpen minimum en uke, helst to, for å bruke tid sammen, bli kjent både med hverandre og den nye hverdagen, og etablere litt rutiner, før man i det hele tatt kan starte alenetreningen gradvis. Så bruker man tiden man har, men minst et par uker med systematisk alenetrening hjelper for de fleste. Når man må tilbake på jobb er det mange muligheter. Det viktigste er å ikke pushe valpen for lenge for tidlig, da risikerer man i verste fall å få en hund som ikke tåler å være alene hjemme i det hele tatt, og det er ganske slitsomt. Hjemmekontor. Ta med hunden på jobb.  Hundepasser/hundebarnehage (NB! Vær ekstremt nøye på hundebarnehage, der trenger valpen også tilvenning, og 5 dager i uken er alt for mye. Det er MYE stimuli, stress og påvirkning på slike steder, og det bør være en god plan for hvordan hundene får nok ro i løpet av dagen. Sjekk gjerne at de som håndterer hundene til daglig, altså ikke bare daglig leder, har kursing og faktisk kunnskap om språk og adferd hos hund, å "bare være glad i hunder" er ikke nok på slike steder). Om man er flere i huset, kan man flekse på jobbtid slik at en kan dra tidlig på jobb og komme tidlig hjem, og den andre drar sent. Nabo/familie/venn som passer valpen på dagtid og etterhvert stikker innom og lufter. Omplasseringshund som er vant til å være alene hjemme, heller enn valp. Da bør man også bruke tid på å bli kjent, og starte rolig og gå forsiktig frem med alenetrening på nytt sted, men så lenge de er vant til (og komfortabel med!) å være alene så bør treningen gå ganske raskt.  
    • Jeg lurer på hvor lenge man bør ta fri fra jobb for å være hjemme med den nye valpen, dersom man ikke har mulighet for hjemmekontor? Jeg har en valpebok der det anbefales 5-6 uker, men dette er jo ikke så enkelt i praksis. Det kan sikkert variere mye når valpen er tilvendt å være alene hjemme også. Noen tips?
    • Har ikke egenerfaring, men omgåttes en håndfull whippets. Tur i typisk norsk skog er meg bekjent ikke noe nevneverdig problem. Herjer hunden i skogen kan det såklart bli en skramme her eller der uavhengig av rase, men jeg har aldri hørt at det er noe vesentlig verre med whippet. Når det gjelder munnkurv mtp. jaktlyst så vil det hindre skade og drap av byttedyr, men jagingen og stresset blir jo det samme. Hunden skal ikke jage vilt (eller tamt strengt tatt) så du bør ha tilgang til åpne og/eller inngjerdede områder som hunden kan få løpe fra seg på. 
    • Ser at det er nesten 6 år siden noen har skrevet her, men jeg prøver likevel:  Har et par spørsmål om whippet som jeg lurer på. 1) Leser her og der at det er veldig lett at de får overflatiske skader på kroppen, pga av full fart under "fri leik". Hvordan er det å kombinere tur  i typisk norsk skog med en løs whippet?  2) Whippet har jo jaktlyst. Er det mange som har erfaring med at naboens katt har fått en ublid skjebne? 3) Når det gjelder jaktlyst; er det helt "på trynet" å sette munnkurv på en whippet som skal få rase fra seg i fritt løp? Bare noen spørsmål fra en som har whippet på lista over "hunder jeg kanskje kunne tenkte med, når den hunden jeg har nå rusler til de evige jaktmarker"...
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...