Jump to content
Hundesonen.no

Att skapa en hund: Epigenetik - mellan arv och miljø


Guest 2ne
 Share

Recommended Posts

Epigenetik - i området mellan arv och miljö - är ett forskningsområde som är i tillväxt. DNA kommunicerar med hjärnan och styr hur beteenden utvecklas. Epigenetiken är en slags brygga som kan förmedla våra erfarenheter både till DNA och till kommande generationer. Ökade kunskaper om epigenetik kan komma få stor betydelse för hundar och hundavel, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet. Från Adventure dog conference 2011. Inspelat den 3 december 2011 på Thorildsplans gymnasium i Stockholm. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.

Jeg la den her, da det har mer med avl og oppdrett å gjøre enn hundesaker i media :) Veldig interessant, selv for ei som ikke har hatt biologi på over 20 år ;) Ikke altfor mye snakk om hund, men litt er det. Det var f.eks litt om prenatalt stress, som jo er aktuelt for oss som (forhåpentligvis) har drektige tisper. Det var også litt om hvordan erfaringer påvirker DNA over generasjoner, som i at besteforeldres erfaringer viste seg i barnebarns DNA. Tenkte det kanskje kunne være interessant for flere her :)

Link to comment
Share on other sites

Det var f.eks litt om prenatalt stress, som jo er aktuelt for oss som (forhåpentligvis) har drektige tisper.

Akkurat dette gjør at jeg stiller meg litt småskeptisk til tisper som blir plassert bort (hos annen oppdretter, hanneier osv) når hun er på slutten av drektighetsperioden og når hun føder. Noen tisper kan selvsagt ta dette på strak labb, men det er ikke bare-bare for en hund og komme til et nytt sted og kanskje skal finne sin plass med flere andre hunder den ikke kjenner, evt ikke har sett på et par år.

Hva vil det ha og si for valpene, med tanke på prenatalt stress? Er dette en praksis som bør revurderes i en del tilfeller?

Link to comment
Share on other sites

Ikke om hund, men allikevel innenfor tema:

Cesarean Delivery May Cause Epigenetic Changes In Babies DNA

Despite epidemiological evidence that cesarean birth is associated with a higher risk of conditions such as type-1 diabetes the mechanism is unknown, which may have hampered responses. However, Professor Tomas Ekstrom has provided a step towards an explanation with a paper in the American Journal of Obstetrics and Gynecology.

"In this study, our focus has been whether the way a baby is born can have an impact on a cellular level in the form of epigenetic alterations in DNA,” Ekstrom said.

Ekstrom found higher rates of methylation in stem cells from 18 babies delivered by by cesarean than 25 via vaginal birth. Methylation of DNA affects whether genes are expressed or not within a cell and is the major path through which environmental factors can alter the expression of genetic traits.

Interessant på flere plan dette. I noen raser er det jo mer vanlig med keisersnitt enn at tispene føder selv. Kanskje ikke bare gammeldags å være opptatt av at de skal ha en grei drektighet, kunne føde selv om være gode mødre for valpene sine.

Link to comment
Share on other sites

Morsomt det der :) Særlig siden høyere grad av methylering er det flere i gruppen til Pelle Jensen også har funnet hos avkom av feks høner de har utsatt for stress.

Link to comment
Share on other sites

Men det er jo ikke bare overmetylering som kan være et problem. Undermetylert er ikke bra det heller :P Hos mennesker er i alle fall undermetylasjon sett ved tvangslidelser. Sitter på mobil så kan finne kilder senere.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det bør du ikke. Gå god for dem. En av eierne der nå er anmeldt av veterinær, for dyremishandling. Etter at en valp på 6 mnd som var på kurs der ble strupt og holdt opp i luften etter kobbelet (Med struphålsbånd) og fikk påført varige skader på luftrør og strupehode.  Fordi den "utagerte" mot andre hunder. Som om valper bjeffer av annen grunn enn usikkerhet.... Veterinæren ble så rystet over skadene at mat-tilsynet ble meldt.    Så styr langt unna er mitt råd. Man risikerer at hunden blir varig skadet på kropp og sinn. 
  • Vill var 12kg ved 17 uker/4mnd, og har endt opp på 19,5kg og rett over 50 cm😅 Roet seg betraktelig etter 5mnd😅
  • Tenkte det passet fint med en liten oppdatering, nå som jeg snuser litt innpå forumet igjen og Sydney har blitt en gæmlis Om tre dager har hun rund dag, og har vokst et ordentlig hvitt skjegg. En god gammel dame har hu altså blitt, men ennå sprek som bare det. Akkurat nå chiller vi etter å ha tatt oss en fin tur på fjellet Lett og deilig regn, og lite folk. Tok ikke med kamera, så blir mobilbilder! Hun ser så kompakt og rar ut her, haha Er igrunn spinkel.
  • 13-åringen min har også bare ett gir, og hun løper alle turer. Hun har i tillegg en del muskelsvinn, bilyd på hjertet og en skranglete skulder, så en frisk 13-åring tenker jeg i hvert fall det er uproblematisk å løpe med. Jeg har fått beskjed fra veterinæren om at jeg bare skal la min styre tempoet som hun vil.
  • Jeg har en eldre hannhund på 13 år, blandingshund, mor er husky. Han er et sportstype, bygd lett og rask. Veier 26-29 kg, varier i vekt, pga han fortsatt blir like surrete når nabotispene har løpetid 🙊 Han har alltid vært med på lange gåturer og sykling/løping/ski. Har redusert litt på turene som han er med på, men har han med på intervall løping, maks 4 km.  Han er usedvanlig sprek og holder koken på tur, dersom han sakker tempoet så følger jeg han. Veterinæren sier han er ekstremt sprek og frisk for alderen. Har minimalt med muskelsvinn og bevegelsesapparatet er som på en unghund. Ellers frisk med god hjerte/lunge helse. Hun mener han bare har godt av løpeturene, men jeg bekymrer meg alltid for at det blir for mye.. Han har aldri vist tegn til at det er for mye, han elsker å løpe, og vi går både før og etter løpingen. Han henter seg like fort inn som alltid etter løpeturene.  Har han aldri med på løpetur i solsteik eller over 20 varmegrader. Da holder vi oss til å gå.    Er det noen som har eldre senior hund som de løper med? Skjønner at jeg bare skal være veldig fornøyd med sprek og frisk gammelmann i hus, men jo eldre han blir, jo mer bekymret blir jeg for at noe skal skje han ❤️ 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...