Gå til innhold
Hundesonen.no

Trekking i lina på blodsporprøve?


Carina
 Share

Recommended Posts

Jeg lurer helt enkelt på om det er trekkgrunnlag, og evt hvor mye det legges vekt på, om hunden har konstant drag i lina på en blodsporprøve?

Og hva menes med hissig her? "- Hissig og/eller vimsete arbeid.". Jeg har en hund som er høy i drift, men fokusert, er det ok?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om hunden sporer med høy intensitet, men likevel nøye, ryddig og du klarer å holde farten lav nok så burde ikke det være noe problem, tror jeg. Det kommer jo an på hva du mener med konstant drag, jeg ser for meg mine når de er "høye" på sporet og trekker det de kan, kaver og stresser seg opp - det blir ikke noe 1. pr liksom. Men å ha litt for mye fremdrift, som du som fører demper noe blir jo noe helt annet. :)

@Bikipile?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Fortsetter på dette med tempo jeg, her er to snutter fra et blodspor vi gikk for litt siden. Går han i passe tempo? Eller er det for tregt? For slapp line eller er det passe? Han er jo en spisshund, så kommer neppe til å bli en hund som går 110% i sporkjernen hele tida, men som jeg har skjønt det skal de heller ikke nødvendigvis det i blodspor? Han er jo litt virrehue, men kommer seg jo frem.

På siste halvdelen av klippet er vi nært skanken, så da slår han veldig over på overvær og tar et par snarveier, mens første halvdelen er helt i starten på sporet.

Skrur man på HD er det tilogmed mulig å se noe som helst :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns tempoet ser greit ut her, men det er litt vanskelig å bedømme ut fra et filmklipp. Vet du ca. hvor lang tid han bruker på et helt prøvespor? De fleste bruker vel mellom 20 og 30 minutt på prøver. Noen mer, noen mindre, men jeg tipper gjennomsnittet ligger der en plass, og så vidt jeg vet er det ikke helt ønskelig om de går veldig mye raskere enn 20 minutt - da går det gjerne litt for fort til at en skytter på et reelt ettersøk klarer å holde følge og være klar til å skyte.

Personlig foretrekker jeg å holde lina stram, fordi jeg føler jeg har mer kontakt med hunden da, også ser det "ryddigere" ut på et vis. Nå har jeg en hund som ofte går i raskeste laget og dermed må bremses, pluss at jeg bruker trykket i lina som en indikator på om hun er av eller på sporet, og da er jeg avhengig av å holde den stram. :)

EDIT: ang. sporingen hans så vil dommeren kunne se at han jobber og ikke virrer rundt på måfå, de trenger ikke nødvendigvis å gå med nesa plantet i bakken for å gå et godt spor. Så vidt jeg vet blir det tatt hensyn til raseforskjeller også.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tempoet ser helt ok ut det; jeg ville nok personlig foretrukket å ha litt strammere line som @MarieR sier for å kommunisere med hunden.

Tempo er en viktig faktor under et ettersøk for dersom det blir for kjapt så klarer ikke skytteren å henge med samt at man bråker mer og kan skremme dyret vekk. Under en prøve er dommeren den tiltenkte skytteren og man skal kunne følge etter uten å få altfor høy puls :)

Hva som er et ok tempo avhenger av rase (kortbeint kontra langbeint hund f.eks) og terreng. Vestlandsterrenget er en smule brattere enn det som er vist på filmsnutten :) Og dermed kan man ikke forvente samme hastighet. Underlag, værforhold og temperatur må man også ta hensyn til.

Som en grov regel kan man vel si at 15-30 min er innenfor normalen på et 600 meter spor men igjen; det avhenger veldig av terreng og hva slags bikkje man har. Det er altfor mange dommere som er opptatt av å skrive ned tiden på kritikken; det er ingenting i regelverket som sier hvor lang tid man kan bruke. Dersom en hund får et tap og jobber iherdig for å finne ut av det så skal ikke det straffes; det er mye bedre å se en hund som virkelig jobber for å finne ut av det kontra en som gir opp. Men det skal være framdrift i tapsarbeidet også; å sulle rundt uten å få gjort noe er ikke bra det heller.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...