Gå til innhold
Hundesonen.no

forkalkning i kne


Recommended Posts

Tips og triks mot forkalkning i kne? Malamutetispa jeg hadde før har nå blitt ganske dårlig, så antagelig er det ikke så mye å gjøre, men det skader jo ikke å høre hvilke erfaringer folk har.

Hun har vell plagdes i litt over et år nå, har hatt et par kortere runder på rimadyl og uten i mellom. Tåler lite før hun blir halt og viser adferd som er helt atypisk henne også når hun ikke er synlig halt (så hun har nok antagelig ganske vondt også når hun ikke halter, hun er en rimelig tøff hund). Hjemme er hun stort sett helt fin, bare kan merke at hun er litt stiv når hun skal reise seg etter å ha ligget, men virker glad og forvøyd ellers, halen opp, settervalpen får gjøre som han vil når han vil osv.

Derimot har hun blitt helt utilregnelig mot andre hunder, både i passeringer og ved tur/besøk/løsslipp, da kan hun hoppe på en hund som sitter med ryggen til eller forsøke å ta livet av en liten valp, noe som overhodet ikke er normalt for henne. Normal adferd er at hun er stødig, tolmodig, klatrestativ og nålepute for valper, totalt overlegen i passeringer og dronninga av å overse uønsket adferd hos voksne hunder. Og de gangene det har vært noe så har det aldri vært med mål om hverken å skade eller drepe. Er det håp? Jeg kjenner at de eneste tipsene jeg kom på i farten var 1. få sjekket kroppen av noe annet enn vet for å sjekke om det er noe muskulært som kan fikses på relativt lett. hunden har forkalkninger, men den kan jo ha sekundærskader/belastning pga det. 2. Viss ikke noe annet galt, rimadyl fast. Så dårlig som hun er nå så er jo alternativet avliving så da må jo rimadyl kunne være et alternativ, forutsatt at det tar smertene? Hun får glukosamin og BOT dekken tror jeg har liten nytte ettersom hun har masse isolerende pels som ikke slipper ut varme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Metacam, rimadyl, onsior eventuelt cartropheninjeksjoner er jo gode alternativer, er ofte individuelt hva som fungerer best. Og jeg ville slengt på bot om det finnes knebeskytter til hund av bot?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet får bestemme hvordan medisin som evt blir aktuell, spm var egentlig mer om det er et alternativ for hunden å gå på smertestillende hele tiden.

Vet ikke om det finnes knebeskytter fra bot, men det kan jo sjekkes ut :)

Vår katt gikk på smertestillende daglig i to-tre år. Det vil jo gå utover nyrene til slutt, og vi måtte til slutt avlive katten pga akutt nyresvikt. Men uten metacamen så hadde hun blitt avlivet flere år tidligere, så medisinen kjøpte henne faktisk noen år ekstra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chicka har forkalkninger i det venstre kneet som er ganske stort pga det.

Jeg "sykler" med beinet hennes 1-2 ganger om dagen, pluss at jeg bøyer og strekker beinet (prom), men IKKE med strekk, skal bare ut og inn i vanlig bevegelse som når hun går.

Vasse i vannkanten er også veldig bra trening, dersom vannet er litt over albuen så får kneet et godt strekk og hunden må jobbe litt når den går i vannet, dette er god belastningsfri trening og får leddet mykt igjen vet jevn trening.

Når hunden har vært på turer så kan det også være lurt å kjøle ned kneet, dette er naturlig smertestillende og er behagelig dersom det er ny forkalkning på gang, det kan også sakne litt på forkalkningen ;)

Man kan kjøpe sånne pakker med gele hos apoteket og legge den i fryseren så man har den klar hele tiden, ellers så er en pose med erter veldig bra å bruke.

Husk å alltid legge et oppvaskhåndkle eller annet tøy i mellom hunden og kjøle pakken, ha på kjøle pakken i ca 5min +- :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har de operert og fjernet forkalkninger? Min første hund hadde forkalkninger i kneet pga korsbåndskade og vetten mente ved å skrape bort forkalkninger i kneleddet så ville det lindre smertene ved bevegelse. Vet ikke om det er gjort da på hunden du snakker om.

Hun er ikke operert, nei. Har vell ikke fått noen råd om det heller, av vet, så jeg vet ikke hvor aktuelt det er..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er også forskjellige faser når det kommer til forkalkning, vet ikke om du vet det?

Når forkalkningen er aktiv, dvs. den bygger seg opp, så kan det være veldig vondt, da ville jeg anbefalt at de hadde litt Rimadyl hjemme så de kunne medisinere hun litt i den perioden, så slipper hun å gå og ha vondt.

Jeg tror ikke det er så mange dyrleger som går inn og opererer bort forkalkninger, i hvertfall ikke dersom feks kneet har vært forkalket en stund og forkalkningen ikke ligger sånn at den presser på nerver osv.

Det som ofte oppleves er at det bare fortsetter å forkalke seg på det stedet det ble fjernet, så det er nesten som å kaste pengene ut av vinduet ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden min fikk operert bort forkalkningene, fordi de allerede skulle inn og fjerne menisken - og forkalkningene var nye og svært uheldig i form. Hun hadde bl.a noe som så ut som en pilspiss som "gnog" rett inn i kneleddet. Alt ble fjernet. Hun er i dag haltefri, men går på medisiner for å hindre ny dannelse av forkalkninger.

Så i vårt tilfelle fungerte det veldig bra. Men alle tilfeller er jo unike og det er vanskelig å si noe om hva som bør/burde/etc for hver hund. Bare vær forsiktig med aktivitet og ikke la hunden springe tulling på plenen hver dag + medisinering og kontakt med veterinær.... Så har man gjort så godt man kan :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det KAN ta veldig lang tid før sånt "roer" seg.. Lengre enn et år har jeg erfart. Er det fram eller bakkne?

Bakkne(finnes vell ikke noe fremkne? ). Kan godt hende, poenget er at hun ikke har det bra nå, å ikke har hatt det på ganske lenge. Hvor lenge er jo vanskelig å si, fordi hun er en veldig tøff hund som biter i seg mye, men ihvertfall det siste året, for da har det vært tydelige endringer i adferd.

Hun tåler jo ikke en times rusletur med innlagt pause en gang, og herjing blir det lite av med denne damen, hun er litt ole brum, tar livet med ro :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe,selvsagt. Ikke tenkt over at det leddet har et annet navn på hund selv om det mangler kneskål og kneligamenter . på mine langbeiner sitter det leddet "midt" på leggen . Det høres jo ikke bra ut for det leddet får jo ikke all verdens belastning...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe,selvsagt. Ikke tenkt over at det leddet har et annet navn på hund selv om det mangler kneskål og kneligamenter . på mine langbeiner sitter det leddet "midt" på leggen . Det høres jo ikke bra ut for det leddet får jo ikke all verdens belastning...

Nei, det gjør jo ikke det, ikke blir hun brukt hardt heller, en og annen sykkeltur (uten trekk) før, men det er det slutt på for lenge siden, ikke trekker hun og ikke kløver hun, de går tur i bånd eller langline, slipper de løs på stranda, rundt om kring og pusler og koser seg etc.. så tåler hun ikke det så er det ikke mye hun kan gjøre å det blir for lite, selv for henne. Antageligvis er det en skade mer enn overbelastning/slitasje.. Men vi får se, går jo selvsagt an å ta henne av smertestillende å se etter en stund, men det virker som det ikke er mye håp uten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forrige hunden min ( Engelsk Setter ) gikk nå på metacam fast fra hun var 7 år og resten av livet uten at hun fikk noen bivirkninger. ble litt over 12 år. håper det ordner seg

Forrige hunden min ( Engelsk Setter ) gikk nå på metacam fast fra hun var 7 år og resten av livet uten at hun fikk noen bivirkninger. ble litt over 12 år. håper det ordner seg.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forrige hunden min ( Engelsk Setter ) gikk nå på metacam fast fra hun var 7 år og resten av livet uten at hun fikk noen bivirkninger. ble litt over 12 år. håper det ordner seg.

Chicka har heller ingen bivirkninger av Rimadyl, hun er 12år og har ingen anmerkninger på blodprøven jeg tok sist :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om ikke annet så er det godt å høre at hunder kan leve lenge (og godt) på smertestillende. Om det viser seg og være eneste mulighet og at det fungerer for henne så håper jeg hun har mange fine år igjen :)

Fineste og godeste damen

166637_10150381707280074_2522101_n.jpg

Edit: Hva tenker dere er sannsynlig årsak til forkalkning i et ledd? Skade? slitasje? annet? Jeg tenker jo skade, men er jo ikke godt å si når man ikke vet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ingen gode råd og tips, dessverre. Ville kanskje eventuelt hørt med Veterinærhøyskolen på Ås.
    • Saarlos Wolfhound, 8 år, kastrert. Bitt av hoggorm H barfot (kne). Stor hevelse lårmuskel. 2 kurer med Keflex 500 mg, Onsior 40 mg. Etter hver kur, så kommer hevelsen raskt tilbake. Nå ferdig med 3 kur, Keflex 500 mg og Prednicortone 20 mg. Hevelsen er der fortsatt og ser han ikke har der så bra... Vært til 3 forskjellige dyrleger, som anbefaler samme medisiner. De er ærlige på at de ikke vet hva mer de kan gjøre, og har foreslått avlivning når ikke medisiner virker... Er det noen som har opplevd lignende, eller som har gode råd om hva som kan hjelpe? På forhånd takk for gode råd og tips! Igor 8
    • Jeg synes det høres ut som dere har gjort en god jobb tross alt. Han virker fin i passeringer, og gir tydelige signaler i møter og sosiale situasjoner. Jeg synes dere gjør en bra jobb med å gå unna og gi ham plass i passeringer når han trenger det. Det virker som en hund som ikke har behov for å hilse på fremmede, og det må være helt greit. Pga. aggresjon mot andre har jeg også hatt en hund som svært sjelden fikk hilse på andre, og jeg tror han hadde det helt fint med det. Noen ganger gikk vi turer med venner eller passet andre hunder, og det gikk også helt fint med god introduksjon. Hvis dere har folk dere omgåes regelmessig, f.eks. om dere går tur med denne kompisen og tispa med jevne mellomrom, så kan det godt være at det endrer seg mellom de to. Men jeg ville ikke gjort det bare som mål for å sosialisere hunden deres, jeg tenker at han har det helt fint med flokken sin, som er dere.
    • Vi har en shiba hann på 3 år, som vi fikk som valp i en korona-Desember. Da var alle sosialiseringsmulighetene som jeg hadde blinket meg ut før vi fikk han, stengt, og de få gangene vi møtte andre hunder var det gjerne i situasjoner hvor valpen allerede var overtrøtt eller full av andre inntrykk, så de møtene gikk ikke så bra. Oppdretter driver utstillingstrening, så vi tok turen dit et par ganger og tenkte han fikk hilse på andre shibaer, men alle de voksne shibaene ga voldsom beskjed når han nærmet seg (ingen av eierne ga noe forhåndsvarsel på at hilsing ikke var ønsket, eller reagerte noe særlig på hundenes reaksjon). Vi bodde i et borettslag hvor det bodde svært reaktive voksne hunder, så han fikk ofte kjeft så snart de så han (samme behandling omtrent alle hundene der fikk). Vi bor nå i rekkehus, og bruker ikke denne hunden til annet en turkamerat og familiemedlem. Nå på tur så er han det jeg vil si er helt ok. Han kan fint gå forbi hunder på smale fortau uten lyd (kan dra litt i bånd for å prøve å komme bort). Møter han veldig sinte hannhunder med mye lyd kan han svare disse, men kan også ignorere mindre raser med mye lyd (f.eks pomeranian/chihuahua). Problemet er mest at han kan se ut som om han ønsker å hilse, men hvis de er innenfor ca. 20 cm av fjeset hans, vil han knurre/bjeffe og dra. For utenforstående kan det se ut som om han går fra 0 til 100. Jeg pleier alltid å si at vi ikke ønsker å hilse, krysser gjerne til andre fortau om mulig osv for å skape den distansen som er mest komfortabel, eller går inn bak en bil eller inn til siden e.l for å markere at vi ikke vil hilse.  I går fikk vi besøk av en kompis med ung tispe, som vi gikk tur sammen med uten hilsing. Det startet ugreit, men endte med en harmonisk tur. Vi prøvde å slippe de samtidig i en inngjerdet hage etterpå, men da fikk ungtispen beskjed om at hun ikke fikk komme i nærheten med mye lyd, men ingen fysisk kontakt. Tok vår hann i bånd og lot ungtispen snuse rundt, men hun tok ikke hintet fra første gang og hun fikk olme blikk og flekkede tenner når hun nærmet seg flere ganger. Besøket endte med at begge hundene lå i hagen uten kontakt, og ungtispen sovnet, så det virket på meg som om det var greit at hun var der, så lenge hun ikke plaget han eller var i nærheten av han på noen måte.  Hilsing på voksne mennesker og barn på tur går veldig fint, og besøk av alle slags mennesker går fint (selv om det er mye lyd akkurat de første 2 minuttene de kommer inn døren).    Spørsmålet mitt er vel egentlig mest: er det ok å ha en hund som aldri hilser på andre hunder?  Er det mulig å sosialisere opp en så voksen hund, og er det hensiktsmessig? 
    • Takk for tips ☺️ Ja, sikkert lurt at området får litt hvile for friksjon. Håper inderlig at pelsen vokser ut igjen. Skal undersøke om det finnes en type sele som ikke «tar» akkurat under brystet/på magen.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...