Gå til innhold
Hundesonen.no

hvordan velger jeg den rette hundeoppdretteren?


Ingebretsen
 Share

Recommended Posts

Off føler jeg maser veldig på folk her inne :sweat::(

Jeg bestemte meg for å gå for en labrador retriever etter masse fine råd fra folk her inne som jeg er evig takknemlig for, men jeg hadde små begynt og se på oppdrettere bare for å begynne og høre med dem om kull og sånt. Jeg hadde tenkt og få valpen i slutten av Juni begynnelsen av Juli eller noe rundt der. jeg har vært inne på den norske retrieverklubben sin hjemmeside (http://www.retrieverklubben.no) og lest om oppdrettere der men ikke alle er så flinke til å oppdatere og mange av dem har ikke skreve noe siden 2012. MEN - hvordan vet man at det er bra kennler man tar kontakt med? Det høres jo veldig bra ut, og ser bra ut på "papiret" - men jeg er allikevel litt skeptisk... hva burde jeg se etter når det kommer til en god oppdretter av denne rasen? er det noen opddrettere som dere anbefaler? og er det noen spørsmål jeg burde spør oppdretter om?

igjen beklager for at jeg maser sånn, føler jeg maser hull i hodet på alle her inne med alle spørsmålene mine :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk tips om Irtas Kennel for en stund siden - vet ikke om de har kull nå, men verdt en mail/telefon. Hun skulle visst være god!

Ellers er et tips å se på aktiviteten til oppdretter: hvordan preger de valpene, hvor vokser de opp, hvor mange kull har de pr år? Hvordan ser valpepakka (det du får sammen med valen) ut? Hvordan ser tidligere stamtavler ut?

Prøv også å finn en oppdretter som passer dine planer for hunden. Skal du drive aktivt med jakt på fugl, LP, agility, ettersøk…
Hvis oppdretter driver med en eller flere aktiviteter med sine hunder, er det stor sjans for at de kan hjelpe til og vil være tilgjengelige for deg når du evt møter ett problem eller hvis noe annet skulle oppstå :)

En god oppdretter av labrador vil avle på individer som har gode linjer bak seg ifht HD, AD og øyesykdommer. De vil også bruke hunder som er stødige gemyttmessig og er trygge og stabile i hverdagen. Dette skal i alle fall være fokusområder for oppdretteren - det er nylig laget analyser o.l. som gir føringer på avl på rasen. Dette ligger på rasesidene under RAS - der kan du lese om avlsarbeidet.

Det er også en fordel om oppdretter har som krav til sine valpekjøpere å ta røntgen av HD/AD når hunden er i rikitg alder.

Ellers, ta kontakt med en valpeformidler for å få hjelp. Noen ganger må man også reise litt for å hente valpen - er ikke alltid man finner den oppdretter man velger, i nærområdet :)

masse lykke til! :-D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg brukte dogweb flittig når jeg skulle orientere meg i ny rase og pratet med en oppdretter vi stolte på.

Helseresultater og Mh resultater veide tyngre enn utstillingsresultater.

Nå er Puli en mye mindre rase enn Labbis ( for å si det mildt) , så det var noget lettere å orientere seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Magefølelse er og en god ting å ha med seg. For meg betyr gjensidig interesse mye - jeg liker oppdrettere som vil ha meg som valpekjøper. Som svarer på spørsmål, inviterer på besøk og som viser interesse for hva jeg ønsker meg. Det å skape et gjensidig tillitsforhold gjør jo ting litt lettere ift å ha noen man kan spørre om ting f.eks. Eksempelvis: da jeg skulle ha meg papillon sendte jeg mailer rundt omkring med spørsmål. Noen svarte, andre hørte jeg ikke noe fra. Men en oppdretter i Sverie ringte meg, hun. Ville gjerne ta en prat og høre mer om meg. Gjett hvilken oppdretter jeg kjøpte hund fra? ;) Angrer overhode ikke. Er så fornøyd med henne og alt hun hjelper meg med av spørsmål og sånt. Hadde sjekket ut hundene på forhånd altså, men at hun tok kontakt var utslagsgivende for at jeg ville kjøpe fra nettopp henne. Du har kanskje ikke tilgang til dogweb? Hvis ikke - spør konkrete spørsmål her inne, så kan sikkert noen sjekke for deg. Der kan man se helse- og prøveresultater på massevis av hunder. :) Og du - du maser ikke. Vi liker spørsmål. Fyr løs og spør om alt du lurer på. Det er sånn man lærer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gjorde som du sa; Maria og det er en oppdretter som jeg er ganske interessert i men personen bor i Sverige, så hvordan gjorde du det med din hund da du skulle ha den inn til Norge? jeg vet at hunden skal ha et EU pass og vaksiner men er usikker på det siden noen sier 12 + 21 dager mens andre sier 3 mnd + 21 dager...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det gjelder samtlige land.

Har det kommet ytterligere nye regler for innførsel?

Ser ingenting om rabiesvaksine på mattilsynets sider når det gjelder innførsel fra Sverige:

http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_med_kjaledyr/reise_med_og_innforsel_av_hund_katt_og_ilder_til_norge/krav_som_gjelder_ved_reise_fra_sverige_til_norge.10720

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Bølla

Har det kommet ytterligere nye regler for innførsel?

Ser ingenting om rabiesvaksine på mattilsynets sider når det gjelder innførsel fra Sverige:

http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_med_kjaledyr/reise_med_og_innforsel_av_hund_katt_og_ilder_til_norge/krav_som_gjelder_ved_reise_fra_sverige_til_norge.10720

My bad. Jeg trodde det gjaldt absolutt alle land.

God nyhet i så fall :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...