Jump to content
Hundesonen.no

Spor - det siste innen metoder


Helianthus
 Share

Recommended Posts

Litt tullete tittel, men jeg kunne tenke meg å høre litt om hvilke fremgangsmåter dere bruker ved innlæring/trening på spor.

Selv tenker jeg automatisk godbitspor når jeg planlegger å sette igang sportrening med ny hund, men det er lenge siden sist og noen har kanskje kommet på noen geniale måter som funker enda bedre enn det gode gamle pølsesporet :-)

Beskrivelse av min type godbitspor:

- Starter med å gå opp flere korte, rette spor med mange godbiter i fotavtrykkene mine, gjerne med sporoppsøk fra første spor. Sporet avsluttes med en liten neve godbiter, evt. lek.
- Kort spor= 20 meter, mange godbiter: ca hver 20 cm, +/- noe for å variere.
- Etterhvert økes lengden på sporet, ulike typer underlag, vinkler legges til.

- Jeg går gjerne flere spor etter hverandre, men med en liten pause imellom.

Link to comment
Share on other sites

Guest Michellus

Angus: Samme måte som deg egentlig. Han er nå veldig sentrert i sporet, men har ikke hodet nedi bakken hele tiden etter jeg fjernet godbitene i sporet (overvær + spor går han). Gikk sist et spontanspor med ball i enden (jeg har alltid sendt han på sporet før) og gikk mye bedre enn han noen gang har gjort.

Alice: Spontanspor med ball i enden. Nå har hun gått spor før, men aldri med meg. La ut et ca 100 meter langt spor, en vinkel og ball i enden. Fungerte gull det også :) Hun støvsuger bakken naturlig, så det var null problem for henne.

Mye kommer vel kanskje an på om man trener spor for moro skyld, for NBF eller for RIK. Jeg har skjønt at IPO sporet skal være veldig presist, selvsikkert, sentrert og rolig. Man får trekk om hunden går utenfor sporkjernen, dobbeltsjekker, går upresist osv (correct me if I'm wrong). I NBF går du spor alene med hunden (unntatt i D-sporet hvor dommer er med hele veien) og målet er å ha med alle pinnene "hjem", og man bedømmes på det punktet. I C, B og A er det sporoppsøk hvor hunden også bedømmes. Etter hva jeg har skjønt kan hunden egentlig spore som den vil, så lenge man går riktig vei og får med alle gjenstandene inn.

Link to comment
Share on other sites

I skog: gikk vanlig innover i skogen, ca 100 m med en vinkel, leke ved sporslutt. Lot det ligge to timers tid før jeg gikk det med hund. Hadde et enkelt sporoppsøk op 2-3 meter der jeg møtte sporet på skrå så det var lett å velge riktig vei.

På hardt underlag: omtrent som beskrevet i første post.

Link to comment
Share on other sites

Jeg begynte sporinnlæring sammen med NRH. Hunden hadde allerede mye figurantsug etter å ha fått søke på overværet.

Vi begynte med at hunden fikk se figurant gå ut med en leke og gjemme seg. Men nå fikk hunden bare gå fremover om den hadde nesen i bakken. Min hund ble ALT for gira av å vite at figuranten var der ute så begynte nesten med en gang å heller legge en leke ut, og la hunden se at noe ble lagt ut men også at personen kom tilbake tomhendt. SÅ fikk ikke hunden se noe lengre og vi begynte å gå lengre spor med vinkler. Innlæring skjedde på hard snø, is, asfalt og noe løsere snø og enkelte spor med litt barmark.

Vi brukte ikke godbiter i sporet med mindre vi måtte. En golden fikk godbitspor alle de andre fikk leker. Nå bruker vi fortsatt leker men er i gang med innlæring av dekkmarkering. Desverre skadet hunden min seg i går og måtte sy så vi går glipp av noen sportreninger.

Men vi har trent aktivt sammen med NRH-sporgruppen i en måned og hunden går nå ca 200-300m spor med vinkler og vendinger. Begynte tidlig med å også gå korte asfaltspor.

Link to comment
Share on other sites

Jeg trener NBF spor med mine :)

Spontanspor på ca 60- 80 m, ca halvveis lå en snusboks med 1 godbit i. Ny boks med godbit i slutten av sporet til Lykke, og leke i enden til Harly.

Pinner introduserer jeg etter at hunden har gått noen få spor.

Link to comment
Share on other sites

Her går det i godbit spor. Trener RIK-spor og vil ha nøyaktighet og ett dypt og rolig spor. Finner mine egne veier å gå underveis :P Min instruktør-guru, sier godbiter i slutten, Margrete sier pøsj, gjør som jeg vil og legger ball i slutten. Nix begynte å gjøre andre ting i sporet og jeg måtte øke forventningene. Nå går det unna, men ikke for fort, da jeg har lagt ut godbiter og utfordringer.

Gjenstander er RIK-gjenstander (skinn, tre"kloss" og stoff) og dekk markeringer. Den lærer jeg inn utenfor sporet og legger det i korte spor som brått er på nybegynner stadiet. Jeg har valgt å shape inn disse uten ekstra ting som snusbokser. Det ble bare ekstra å vimse rundt med for meg.

Link to comment
Share on other sites

Godbitspor har jeg prøvd en gang - never again (pølsebiter har lett for å sette seg fast i rillene under støvlene feks, hassle å stå der og balansere på 1 ben og pirke pølse uten å ødelegge sporet man har møysommelig lagt så langt..) men nå går ikke vi IPO spor heller.

Spontan spor her, eventuelt kan man jo binde bikkja, stå og leke med en leke foran den litt og så bare gå avgårde - komme tilbake til bikkja etterpå og sette den på sporet - hujedamig som det går!

Spor er det aller aller morsomste jeg gjør med biskene - men det er mye jobb å legge spor, særlig når man begynner å måle sporlengde i km. Vi har begynt med menneskespor for både Strider og Shy, og siden gått over til blodspor, klovspor, ferskspor - og Strider kan man bare sette på et hvilket som helst spor og han følger det.

Begge hunder blir belønnet med ball når vi kommer til sporslutt (har ball i lomma, legger det ikke som sluttgjenstand)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Vi har måttet deale med en hel del mageproblemer oppigjennom. Er vel ca. en måned siden siste episode med diaré og litt nedsatt allmenntilstand, og løsningen ble Hills tørrfôr (og kun det; ingen godbiter eller annen mat) i tre uker, samt probiotika og kulltabletter. Kanskje det kan være lurt å ha et slikt "regime" i en periode med veiledning fra vet?
  • Her anbefalte også veterinæren Hill's i/d, helst boksmat men den er så dyr så jeg gikk for tørrfor. Min ble fin i magen etter to dager på i/d, i tillegg til Zoolac og Canikur. Går du for tørrfor er det viktig å bløte det opp først.
  • Høres ut som dere har det meste på stell! Kjør på tenker jeg 😁
  • Hill’s ID boksemat har vært redningen de gangene jeg har hatt erfaring med skikkelig mage-/tarminfeksjon hos hund, ikke vet jeg hvorfor denne maten er så effektiv sammenlignet med vanlig skånekost, men det er det. Burde brukes etpar dager lenger enn man tror er nødvendig, og gjerne også DiaTab eller medisinsk kull som tilskudd.
  • Vil gjerne høre deres erfaringer om hund og diare, om hvor langvarig en mage-/tarminfeksjon kan være:  Tispen min er snart 9 år gammel. For halvannen uke siden fikk hun løs mage/diare. Etter noen dager ga jeg henne probiotika, uten at det så ut til å hjelpe.  Tok kontakt med veterinærklinikken, der klinikksekretæren mente at det ikke var noen grunn til konsultasjon så lenge hun var pigg og hadde matlyst. Hun foreslo å bruke Webiotic.  Tispen fikk Webiotic i tre dager, og avføringen ble normal. Nå, tre dager etter avsluttet kur, har diareproblemet kommet tilbake (oppe to ganger i natt...). Jeg har gitt henne probiotika. Det er nå helg, og problemet er jo ikke akkurat akutt. Men har tenkt å ta kontakt med veterinæren igjen på mandag.  Jeg vet jo ikke om klinikken vil mene om tispen "kvalifiserer" til konsultasjon, siden dette ikke ser ut til å gi seg. Bør jeg insistere? I bakhodet lurer jo tanken på tarmkreft. Men altså, hunden virker pigg og spiser. Hadde blod i avføringen tidlig i sykdomsperioden, men ikke nå.  Noen som har noen erfaringer å komme med?  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...