Jump to content
Hundesonen.no

Tips til å roe ned hund som blir veldig heit av lek!


Sprettballen
 Share

Recommended Posts

Jeg ville bare dele en erfaring jeg har gjort meg ang. hunder som blir veldig heit i toppen når det kommer til lek.

Jeg har en schäfer som jeg har jobbet mye med lekeutvikling fra hun var valp. Derfor er lek i hennes øyne den beste belønningen i hele verden. Jo heftigere lek, jo større verdi for henne. Hun har høy byttedrift og jaktlyst og blir fort kokt i toppen på lek som jaktlek og kamplek. Dette har ført til at bruk av lek i treningen har gjort den svært lite effektiv. Hun har blitt høyt i stress og evner ikke å tenke klart eller utføre øvelser hun kan. Hun har gjort øvelsene sånn halvveis samtidig som det har kommet MYE lyd. Schäfer og lyd er jo ingen hemmelighet, men jo høyere hunden er i stress, jo mer lyd kommer det. Hun blir også fortere frustrert når hun er så høyt oppe.

Treningene har derfor vært veldig av og på ift. om vi faktisk har fått jobbet noe skikkelig og at hun har hatt framgang. Det har vært veldig frustrerende for meg, fordi hun er en så smart hund. Det er kjedelig at noe så bra som en belønning av høy verdi skal ødelegge for treningen. Det har i stor grad ført til at jeg har lagt lek som belønning litt på hylla og bare brukt godbiter. Siden hunden min har allergi, har dette ført til at hun KUN kan få tørrfôr som godbiter. Selv om hun er et matvrak av dimensjoner, så blir det fort kjedelig for henne når vi trener på vanskelige ting eller utholdenhet. Selv om jeg kunne ha brukt godbiter av bedre kvalitet på henne, ville det fortsatt være trist å legge bort lekingen, da det i flere øvelser er mer praktisk å bruke lek som belønning.

Jeg tok dette opp med instruktøren, for hun har jo sett hvordan vi har slitt med denne balansen med å holde et jevnt og bra stressnivå gjennom treningen. Hun gav meg noen tips som kanskje kunne hjelpe, og de vil jeg dele med dere. Det er kanskje flere her inne som har samme problemet som oss.

Jeg bestemte meg for at jeg ville trene fri ved fot med Nemi. I det hun kommer ut av bilen, er hun allerede begynt å bli litt heit, fordi hun har store forventninger til treningsplassen. Så vi starta med et minigodbitsøk. Type 5-6 tørrfôrkuler på bakken. Bare av å bruke nesa litt, så ser jeg fort at hun blir roligere i kroppspråket. Vi tar noen repetisjoner med fvf og leker på de beste repetisjonene. Rett etter lek, gir jeg henne et minigodbitsøk. Hiver på flere godbiter om jeg ikke ser at hun roer seg. Som regel trenger jeg ikke mer enn 5-6 godbiter. Det tar ikke mange sekundene før hun har funnet dem. Så venter jeg på at hun skal ta kontakt igjen, og vi starter treningen.

Helt i begynnelsen har jeg leke av relativt lav verdi for henne og gir ikke alt. Jeg oppfører meg relativt kjedelig i kampleken, det er fortsatt nok til at hun tenner på leken. Godbitsøk etter hver lekeøkt, samt før og etter hun skal i bilen.

Dette har gjort underverker for oss! Hun holder et jevnt stressnivå hele økta og har god framgang og konsentrasjon. I tillegg er det ikke en lyd i henne i det hele tatt!

Jeg er så glad for at det ikke skulle mer til enn små tiltak for å kunne bruke lek som belønning uten at det gikk ut over resten av treningen.

I går prøvde jeg med doggie-zen(noe hun eeeeeelsker) med en figurant som fikk leke med henne. Hun som lekte med Nemi, gav alt, og Nemi ble tydelig ganske heit av den leken. I og med at vi senere tenker å prøve oss i IPO, prøvde jeg å kommandere slipp og kom på 6-7 meters avstand mens hun var i full lek med figuranten. Hun slipper og kommer som ei pil bort til meg. Jeg gir henne et lite godbitsøk og tar opp igjen treningen. Normalt sett er det nok at hun VET at en person er doggie-zen med leke, for at hun da blir ukonsentrert og stressnivået stiger. Men hun jobba knallbra. De små gobitsøkene har gjort underverker for oss. Såpass bra at jeg føler jeg må dele det med andre. For det er utrolig frustrerende når du vet at du har en ferrari av en hund, men som bare kan bli litt heit. Hun trenger bare litt hjelp for å avreagere. Hun er normalt sett flink til det i hverdagen og er på ingen måter en stressa hund. Men treningssituasjonen bygger veldig mye forventninger for henne.

Så ja, flere som har eller har hatt slike problemer? Hvordan har dere evt. løst dette?

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nemi har hatt en stor endring. jeg så det tydelig i går. Kjempegøy å se progresjonen - og det er så givende å finne de små nøklene og verktøyene som skal til for å løse slike problemer.

Og si ifra hvis du trenger mer figuranter - leke med schäfer er gøy. ;)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Og si ifra hvis du trenger mer figuranter - leke med schäfer er gøy. ;)

Tror ikke Nemi sier nei-takk til en privat lekefigurant! Hun har jo tidligere vært ca null interessert i å leke med andre mennesker, så dette er bare positivt på flere måter for oss :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Personlig mener jeg det generelt ikke er innafor å velge valp etter farge, men har man preferanser grunnet noe praktisk (alternativt helserelatert) så tenker jeg det er en bedre grunn enn bare en kosmetisk preferanse. Men ser du på foreldrene/linjene så er det kanskje begrenset hvilke farger som kan komme også. 
  • Jeg har SUV med fem seter. La ned baksetene og har stort bur bak forsetene (svært godt stroppet fast) med utgang på sidene. Liker god å ha bur der med tanke på luftsirkulasjon, i tillegg har jeg da hele bagasjerommet fritt til ting og tang 😊  Kommer til å kjøpe stor varebil når hund nr 2 og 3 kommer i hus om noen år, men elsker å kjøre robust bil med god komfort som i tillegg ikke tar all verdens med plass, og ved å legge ned setene fremfor å kjøpe en SUV med to seter ble valgmulighetene mye større.
  • Nå har jeg hatt min Caddy i noen uker og jeg kan absolutt si at den ikke sluker drivstoff. Har kjørt endel småturer og ett par lengre, virker veldig bra enn så lenge😊
  • Uenig med mye av det Quest skriver over her. Valper SKAL sove mye og om de ikke får nokk søvn går det fort over i destruktiv atferd. Å bruke et inngjerdet område er helt topp for de hundene som trives med det og nødvendig for mange. Å behandle en hund som en baby kan være mye mer negativt enn man tror, og dette kommer fra ei som elsker hundene sine helt ekstremt!  Nå har det jo gått litt tid siden du skreiv innlegget og håper dere har god fremgang, men her er litt tips hvis du fortsatt trenger noen😊 Jeg fikk meg en valp på 8 uker i mai og startet med hjemme aleine treningen to dager etter hun kom hjem, når hun da var komfortabel i leiligheten, med meg og min andre hund. Når jeg måtte tilbake på jobb 4 uker seinere kunne hun være hjemme aleine en hel arbeidsdag uten noe uro eller uhell. Selvfølgelig er alle hunder ulike, men med rett trening og struktur får man det fint til mens de er små. Først må du finne et område valpen kan føle seg trygg i. Min har et stort gitterbur som er stripset fast i en barnegrind, slik at hun selv kan velge hvor hun vil sove og har litt ekstra plass. Her er hun for å både unngå uønsket atferd i leiligheten og for å skjerme den voksne, og vi blir nokk å bruke den en god stund fremover. Inni her har hun en seng, skål med vann og et par trygge tyggeleker. Så må du gjøre området trygt og koselig, jeg gjorde dette ved å gi alt av måltider og tygg inne i området, i tillegg til å flytte valpen inn i grinda når hun var trøtt. Når hun våknet tok jeg henne ut før hun rakk å syte om at hun ville ut på do. Du må starte i det små, ha valpen inne i området i korte perioder når den er trøtt og sakte øk tiden og hvor du er/ikke er. Jeg har et kamera som jeg følger med på henne igjennom. Parallelt bør du ikke la valpen følge etter deg overalt og min sover også i bur om natten. De første gangene jeg forlot huset (med den andre hunden) peip og hoppet hun i ca 10 minutter før hun la seg til å sove i 1 time, litt uro er helt normalt i starten. Her må du bare lese din hund og følge med om den faktisk blir stresset og helt fra seg, eller bare syter fordi den vil være med deg. De skal sove mye i løpet av en dag, så utnytt den tiden på å trene på 😊 
  • Jeg var i akkurat samme sitasjon som dere med ganske så lik bakgrunn og ønsker for et par år siden, bare at jeg var aleine om det. Så fikk høre akkurat det samme😂 Fikk meg valp siste året på masteren og det var det beste valget! Vi fikk begge gode rutiner, valpen måtte trene på å sove i grinda si mens jeg skreiv, så tok vi felles lufte- og treningspauser ved behov. Jeg fikk nylig valp nr. 2 og må si at det var mer avslappende å få valp som student enn når man er i fult arbeid og ikke kan ha valpen med på jobb. Det går helt fint det også med målretta trening, men det er hakket mer stressende og krever mer planlegging. Ikke la det at dere er studenter stoppe dere, høres ut som dere vet hva dere går til og har tenkt godt gjennom dette. Så jeg ville gått for det om den perfekte valpen dukket opp.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...