Gå til innhold
Hundesonen.no

Nedgang i popularitet


Margrete
 Share

Recommended Posts

Som sikkert flere har fått med seg har rasen min sunket i popularitet det siste året. Personlig ser jeg bare fordeler, men det ikke så mange av oss :P Jeg trenger en forklaring på det folk sier. "Da vil genpolen bli for liten her i Norden". Nå er åpenbart den diskusjonen slettet, så jeg finner ikke igjen nøyaktig hva som ble sagt, men hovedpoenget var etter som jeg forsto det jeg har skrevet. Jeg sliter veldig med å se at det har noe å si nå når folk har mulighet til å reise land og strand rundt for å parre, eller få sæd flybåren hit. Hva menes egentlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er vel ikke genpoolen sånn kjempestor på schäferen i utgangspunktet (ikke i så veldig mange raser, egentlig) selv om den er tallrik? Når alle bruker de samme linjene så blir jo ikke genpoolen stor, selv om det er mange av de, tenker jeg.

Sånn utover det, så skal det vel være veldig få individer igjen av en rase om genpoolen skal innskrenkes noe mer enn den normalt gjør?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei vi har jo tre hannhunder som går igjen på de aller fleste linjer. Det er jo disse jeg tenker at må være flott at blir litt vannet ut med tyske linjer, evt linjer fra øst, sør og vest Europa. Det er jo en tallmessig stor rase og det bør ikke være vanskelig å finne andre linjer tenker jeg.

Genpolen er definitivt for liten i Norden :P

De vi finner igjen flest av er Ursus og Quantum linjer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På sikt kanskje, men det tar jo en stund før man evt kommer dit, og enda lengre tid om man er litt bevist hva man avler på, ifht innavl og slektskap. Og som du sier, så er det jo mange som har mulighet og bruker den muligheten og drar til det store utland og parrer hunden sin og da vil det jo ta enda lengre tid. Ikke noe jeg hadde bekymret meg for for og si det slik. De klarer seg jo utrolig nok også de rasene som kanskje bare har 1/20 del av bestanden til sch på verdensbasis, så umulig er det jo ikke, og i en rase som uansett ikke har den største genpoolen er det kanskje litt greit? Mtp at folk kanskje faktisk blir litt mer våken på og bevare genmangfold også.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Om en rase blir fryktelig liten, så vil det jo selvfølgelig gå ut over det genetiske mangfoldet også. Se bare på raser som har blitt redda fra utryddelse uten å blande inn "ikke-registrerte/renrasa" individer. Men schäfern er fortsatt en av norges mest populære raser, det finnes tusenvis av schäfere i Norge og enda fler i utlandet, så det er nok en større fare for det genetiske mangfoldet at alle vil avle på den samme utstillingsstjerna :hmm:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvorfor blir folk så "opprørte"?

Fordi: Hundefolk :P Det er galt når en rase blir populær, for da blir det mye useriøs avl, og det er galt når den blir mindre populær, for da blir det dårligere avl.

Akkurat som at det er galt når man helsetester, for da leiter man etter feil, og det er galt når man ikke helsetester, for da bryr man seg ikke om helse. Det er galt når man stiller ut, da er man overfladisk og bryr deg ingenting om bruksegenskaper, og det er galt å ikke stille ut, for da bryr man seg ingenting om sunt eksteriør og rasetypisk utseende. Osv.. You're damed if you do, you're damned if you don't ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må komme med et STORT hjerte sukk!!

Skulle ønske det ikke var så mye "snusk" med Schaferens helse, for da hadde jeg faktisk vurdert en Schafer neste gang.

Tror den rasen kunne passet meg perfekt, men ikke sykdommene (nå har jeg hatt Chicka sine beinplager i alle disse årene, så nå vil jeg i alle fall prøve å finne en rase/hund som i utgangspunktet er så frisk som mulig).

Blir aldri lei av å se på digre schafer hanner som er store som hus, de er så lekre, selv om jeg ville hatt en tispe så elsker jeg å sikle på disse digre hannene :wub::wub::wub: (@Margrete har vært heldig og har/hatt to eksempler på disse hannene jeg mener :drool::drool: )

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde jo håpet på ett litt mer intelligent svar. Har nok tilegnet en del hundefolk litt mer intellekt enn jeg burde, naive meg... Trodde voksne erfarne folk som faktisk sutrer over innavl og disse tre hannene, viste bedre. Jaja de får surre i sin egne lille sirompa grop, når de ikke er i stand til å gi meg ett intelligent svar på det spørsmålet.

@Renate A Ja de er vakre!! Fra svangen og forover there is. De er gjerne så u-proposjonale i bakparten i forhold til den lekre fronten

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde jo håpet på ett litt mer intelligent svar. Har nok tilegnet en del hundefolk litt mer intellekt enn jeg burde, naive meg... Trodde voksne erfarne folk som faktisk sutrer over innavl og disse tre hannene, viste bedre. Jaja de får surre i sin egne lille sirompa grop, når de ikke er i stand til å gi meg ett intelligent svar på det spørsmålet.

Det er schäferfolk - det forklarer vel det meste? :lol::P

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gen polen blir ikke mindre av at det avles mindre om oppdretterne er flinke til å bruke bredden i rasen. Problemet er pokal-avl - det gjelder både bruks og utstillingssiden. Om man alltid velger de hundene som vinner og kun de hundene går i avl ødelegger vi for oss selv på sikt. Dessverre driver mange oppdrettere med pokal-avl og velger vinnerne, og valpekjøperne ønsker selvfølgelig også å ha valper etter premierte og mest vinnende foreldre, så det kan fort bli en ond sirkel.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...