Gå til innhold
Hundesonen.no

101 Baking for dummies


Nirm
 Share

Recommended Posts

Jeg kan seriøst ikke bake. Sånn helt på ordentlig. Bare spør de som fikk snapchat av meg i dag. :lol:

Det er bare vanvittig frustrerende at alt jeg baker blir seende helt forjævlig ut, og smaker bare "helt greit" (fordelen er jo at man ikke spiser så mye av det da. :lol: ). Heldigvis smaker det bedre enn det ser ut, men det skal søren meg ikke mye til for at det skal gjøre det...

Problemet mitt er jo at det skal være glutenfritt og vegansk. Og jeg vil helst ikke ha sukker oppi heller. Og jeg har bestemt meg for at det er mulig (jeg ser jo bilder av flotte ting andre lager, ergo det må være mulig!). Sukker er lett å erstatte med andre søtningsmiddel sånn sett.

Men jeg trenger rett og slett ting inn med teskje.

Dagens lærdom er at fiberhusk ikke erstatter bakepulver...

Toros glutenfrie melblanding smaker gummi. Det gjør det meste av alt glutenfrie tingene som lages, som pizzabunner etc. Så jeg må ha andre alternativer til glutenfrie mel/melblandinger. Men hva? Og hvordan skal jeg fordele mengden etter oppskriften? Om det står 1 dl hvetemel, hvor mye skal jeg putte oppi? Mange gode oppskrifter er ikke glutenfrie, og jeg prøver å "omvandle" de til glutenfritt uten hell. Det er mange veganske oppskrifter jeg kan teste meg på, men den glutenfri greia ødelegger...

Hvordan får jeg ting til å bli fine og luftige? Men likevel henge sammen? AnetteH lagde boblevafler i dag, så jeg kan vel bruke den xanagummi greia hun hadde? Må jeg ha fiberhusk oppi også? Og er det bakepulveret som gjør at ting blir fluffy?

Så nevner ei venninne at jeg kan bruke natron. Men hva skal jeg bruke det til?

Og hvordan i bruker jeg gjær oppi det hele. Det må være tørrgjær, for jeg får ikke til bruke fersk.

Og i samme slengen. Gelatin vs agar agar. Hvor mye agarpulver er en plate gelatin?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Æsj, jeg trodde at DU kom med gode baketips her nå jeg :icon_confused:

Jeg baker lite, og hvertfall ikke glutenfritt (eller sukkerfritt for den sakens skyld..) - men dette kan jeg: natron kan brukes istedet for bakepulver. 1 ts bakepulver tilsvarer 1/2 ts natron. Det blir ikke alltid like bra, men nesten. Tror det har noe med syre å gjøre, siden natron er bikarbonat, men dette kan jeg for lite om dessverre..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Natron trenger litt syre for å danne gass. Det er gassen som gjør røra lett og fluffy.

Her er noen blogger som har en del tips ang vegansk matlaging:
Egg-erstatning: http://gronnogskjonn.com/2012/05/egg-erstatning/

Baking uten gluten, egg og melk: http://www.alleoppskrifter.no/s/glutenfrie-muffins-uten-egg-og-melk.html

Der finnes også ok kokebøker om mat )inkl baking) helt uten gluten, egg og melk. https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=1509273&c=1519046&g=false&ref=search

Noen Nettsider (engelske)


Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vedr agar-agar: Klippet fra nettside:

Powdered agar agar can be substituted for the same quantity of powdered gelatine in a recipe.

For every teaspoon of agar agar powder, you should substitute a tablespoon of agar agar flakes.

For a firm jelly you require approximately 2 teaspoons of powder or 2 tablespoons of flakes per 600ml of liquid.

Agar agar should be soaked in the liquid first for 10-15 minutes, then gently brought to the boil and simmered while stirring until it dissolves completely, this will take about 5 minutes for powder and 10-15 minutes for flakes. Unlike gelatine, agar agar can be boiled and can even be re-melted if necessary. If you are unsure as to the setting ability of your gel, test a small amount on a cold saucer - it should set in 20-30 seconds, if not you may need more agar agar, if too firm - add some more liquid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker! :ahappy:

Jeg kan sikkert 101 baketips til hvordan få det til å være elendig i hvert fall. :lol: Jeg baker sånn ca annen hvert år, fordi jeg blir så demotivert hver gang.

Men jeg kunne tenkt meg å lage gutenfritt brød spesielt. Og det hadde vært morsomt å kunne lage muffins, rundstykker, horn og slike ting. Kanskje nan brød. Og knekkebrød! Vanlige kaker er jeg ikke spesielt glad i, så det er liksom et ikke-eksisterende problem at jeg ikke får til det.

Så da kan jeg putte litt sitronsaft eller limesaft oppi sammen med natron? Men bakepulveret blir fluffy alene? Eller må den også har syre?

Skal skrive på agar agaren min at det skal være 2 ss på 6 dl da. Da blir det vel 1 ts per dl om ikke hoderegninga mi har tatt helt stopp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ingen superracer på baking. Men mitt eneste tips er dette: lærte når jeg jobbet på bakeri at butikkbollene ofte har mye kardemomme i seg for å erstatte noe sukker da kardemomme er billig og relativt søtt. Du kan jo prøve deg litt frem med det og :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker! :ahappy:

Jeg kan sikkert 101 baketips til hvordan få det til å være elendig i hvert fall. :lol: Jeg baker sånn ca annen hvert år, fordi jeg blir så demotivert hver gang.

Men jeg kunne tenkt meg å lage gutenfritt brød spesielt. Og det hadde vært morsomt å kunne lage muffins, rundstykker, horn og slike ting. Kanskje nan brød. Og knekkebrød! Vanlige kaker er jeg ikke spesielt glad i, så det er liksom et ikke-eksisterende problem at jeg ikke får til det.

Så da kan jeg putte litt sitronsaft eller limesaft oppi sammen med natron? Men bakepulveret blir fluffy alene? Eller må den også har syre?

Skal skrive på agar agaren min at det skal være 2 ss på 6 dl da. Da blir det vel 1 ts per dl om ikke hoderegninga mi har tatt helt stopp?

Bakepulver trenger ikke syre.

Vedr knekkebrød så baker jeg noen som er veldig enkle og veldig gode: Jeg tar det jeg har av ulike frø og nøtter(hakkede), blander disse med lettkokte havregryn (som binder) og knuste linfrø, 1 ts salt og så mye vann at røren blir passe klissete men ikke rennende, etter at alt har fått stå og svelle en halv time. Klapp røren ut i langpanne dekket med bakepapir. Stek ved 175 grader nederste rille i 45 minutter, ta plata ut av ovnen og skjær i biter, sett plata inn igjen med motsatt ende inn, stek ytterligere ca 45 minutter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SIden til Mjuuugly er absolutt verd en titt.

lavkarbo.no finner du også mange oppskrifter på både glutenfritt og lavkarbo, også noe for veganere der om jeg ikke tar helt feil.

Kjempe gode knekkebrød

Vegetarbloggen har en del snadder også, her er f.eks en del brødoppskrifter

Nostalgisk appelsinkake er absolutt verd å ta en titt på også.(er en del andre gode oppskrifter der også, med grei fremgangsmåte - synes jeg i alle fall, og jeg er ingen dyktig baker)

Det meste kan gjøres uten sukker, og for de som ikke tåler søtningsmiddel som matlitol ol, så får man kjøpt sjokolade med stevia i helsekost og i velassorterte dagligvarebutikker.

Må bare ta med denne, for er du glad i bounty, så er denne absolutt noe å ha i fryseren om man er sugen på noe godt. Har selv laget en lavkarboversjon.

Fiberhusk skal brukes med forsiktighet, for mye gir gummi. Det er viktig å bruke litt og la "røra" stå litt slik at fiberhusken får satt seg. Bruker en del til både rundstykker og pizzabunn, og opplever ikke noe gummigaktig konsistens.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror du fikk snap av meg da jeg var på Bakefri, glutenfri kafé midt i Oslo. Jeg ville tatt en tur innom der og spurt hun trivelige damen som jobber der om baketips. :lol: Nei, helt seriøst. De selger også et mel som jeg tror du kan bruke, som hun har utviklet, og som skal ha de samme egenskapene som vanlig mel, men er glutenfritt.

http://www.bakefri.no/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Toros glutenfrie melblanding smaker gummi: gjør den? :P jeg har brukt toro sin glutenfrie sjokoladekake, den er god. Forøvrig om du vil ha litt semper mel så har jeg to kartonger på boden :P

Ellers bruker jeg stevia istedenfor sukker.

Ellers har T en super oppskrift på pizza bunn, som blir meget god.

Brødene vi lagde ble helt ok :P

Muffins bruker jeg å jukse med den svenske glutenfrie bakemixen som står i hyllene. men tenkte å prøve å lage min sukkerfrie versjon av den. men de blir veldig gode.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Største problemet med glutenfri baking er når man forventer at det skal bli som baking med hvetemel - det blir det ikke. Spesielt ikke gjærbakst. Da jeg forsonet meg med det så ble ting mye enklere :lol: Men nå har jeg vært fullstendig glutenfri i flere år, og har vel i grunnen glemt hvordan glutenbakst smaker - og det hjelper faktisk. Mye glutenfritt av sånt jeg liker nå som jeg ikke gjorde i starten.

Baker endel rundstykker, mikser og blander forskjellige melmixer, tilsetter linfrø og gresskarjerner/solsikkefrø - lager dem sånn at når de er delt i to så får jeg plass til en del i hvert rom i brødristern, og vips så smaker det mye bedre, syns jeg. Jeg er også gjerrig på gjæren siden jeg reagerer litt på mye gjær. Det får heller heve lenger og bli flatere og tyngre. Fiberhusk har jeg kutta helt ut, siden jeg syns det blir vassnet og ekkelt med det, men det er en smakssak mistenker jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@ Ja, jeg synes den smaker gummi. Den får en sånn rar bismak, akkurat som de pizzabunnene man får kjøpt (kjøpt en 2 pack en gang, laga den ene kasta den andre. :P ). Og den minner mest om gummi. Jeg har smakt den kaketingene en gang, og den smakte ikke gummi.

Og T får sende meg den oppskriften altså. :aww:

@raksha Klar over at det ikke blir som vanlig bakst. Men jeg vil ikke ha gummi brød heller. :lol:

Men Vims nevnte 20-30% mindre mel enn en hvetemel oppskrift. *notere*

Og finnes det noen tommelfingerregel ang hvor mye tørt jeg skal ha i forhold til vått? Eller skal jeg bare tilsette til jeg får passe flytende røre kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@ Ja, jeg synes den smaker gummi. Den får en sånn rar bismak, akkurat som de pizzabunnene man får kjøpt (kjøpt en 2 pack en gang, laga den ene kasta den andre. :P ). Og den minner mest om gummi. Jeg har smakt den kaketingene en gang, og den smakte ikke gummi.

Og T får sende meg den oppskriften altså. :aww:

Har aldri prøvd Toro sitt mel, vi har Semper melet, så du får stikke innom og låne en pakke og prøve. Pizzabunnene vi lager er dritgode :drool: Og ferdig gluten ting er :x:P

Hva er det du ikke skal ha når du skal ha vegansk? Så kan jeg se om jeg kan lage muffins til deg :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri prøvd Toro sitt mel, vi har Semper melet, så du får stikke innom og låne en pakke og prøve. Pizzabunnene vi lager er dritgode :drool: Og ferdig gluten ting er :x:P

Hva er det du ikke skal ha når du skal ha vegansk? Så kan jeg se om jeg kan lage muffins til deg :P

Får komme og låne Semper ja!

Ikke egg og ikke melkeprodukter. Kanskje komme og ha en bakedag hos deg en gang. Dere har "litt" bedre kjøkken en meg. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Putt brødskivene i brødristern, så forsvinner gummifølelsen @Nirm - prøv hvertfall, mistenker at det er derfor jeg foretrekker dem ristet. :lol:

Men så liker jo jeg de ferdige pizzabunnene - både de fra i rød pakke som koster en formue og de i gulpakke som er mye billigere og smaker litt kjeks :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal prøve meg igjen på muffins. For nå har jeg shoppet. :aww:

Oppskriften er som følgende:

  • 2 cups Unbleached All Purpose Flour (I used bleached)
  • 1 and 1/2 teaspoons Baking Soda
  • 1/2 teaspoon Salt
  • 2 Lemons For Lemon Zest
  • 3/4 to 1 cup Sugar
  • 1 cup Milk, any (I used Rice Milk)
  • 1/3 cup Canola Oil
  • 1 teaspoon Lemon Extract (I did not use it)
  • 1 tablespoon White Vinegar (I used Apple Cider Vinegar)
  • 1 and 1/2 cups Fresh OR Frozen Blueberries


Jeg har nå slikt Jyttemel nå, og Sempers bakemiks av noe slag. Samt at jeg har mandelmel. Og jeg har kjøpt natron og bakepulver. Så da har jeg jo alt som står her.

Men hvordan skal jeg fordele mel i forhold til oppskriften? Skal jeg bruke 1:1 med det glutenfrie, eller noe mindre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Nirm Det er visst ikke like farlig når det ikke er gjærbakst, forstår jeg. Jeg lagde cookies hvor jeg direkte erstattet mel med glutenfri melblanding, og de ble helt fantastiske. :lol: (De hadde dog smør og egg, så jeg tror ikke oppskriften min vil hjelpe deg lengre på vei i bakeprosjektet ditt.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Nirm Det er visst ikke like farlig når det ikke er gjærbakst, forstår jeg. Jeg lagde cookies hvor jeg direkte erstattet mel med glutenfri melblanding, og de ble helt fantastiske. :lol: (De hadde dog smør og egg, så jeg tror ikke oppskriften min vil hjelpe deg lengre på vei i bakeprosjektet ditt.)

Ok. Da prøver jeg bare og la cup være cup i oppskriften her. Og se om jeg får noe bedre resultat enn i går når jeg har bakepulver i stede for fiberhusk. :lol:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for råd 😊.Han har opplevd å utforsket mye på de 2 uker han har vært med meg .Men tror det lett kan bli for mye inntrykk på en gang .Mulig jeg skal ta frem Valpe gården .Kom på at den brukte jeg til forrige hund .Den er 90* 90 .Jeg satt stoff buret der når min forrige hund skulle slappe av .Jeg har som sagt helt glemt rutiner jeg hadde på forrige hund .Takk for «oppfriskning «
    • Det er lett å glemme hvor krevende valpetiden faktisk er. Å holde lek utendørs synes jeg er en fin regel, men ha gjerne tyggeleger tilgjengelig innendørs for å begrense tygging på uønskede ting. Han er jo fortsatt en baby som vokser og oppdager verden i stort tempo. Det er viktig å ha noen rolige dager innimellom, men jeg tenker også at det er viktig å dra litt rundt og oppleve ulike miljøer, treffe ulike folk, underlag, lyder, lukter osv. Dra på oppdagelsesferd ihvertfall et par dager i uken. Lek og oppdagelse i eget tempo er fint. Her går det an å skille mellom kjedelige, korte lufteturer for å gjøre fra seg, og lengre turer for å leke, oppdage og trene litt. Lær valpen tydelig skille mellom disse. Inne tenker jeg også at det er greit å skille tydelig mellom ro og aktivitet. Men såklart, er valpen aktiv så bruk det, tren en kort økt med kontakt eller øvelser, ta en kort pause og en liten økt til, og så prøv å avslutte. Du kan jo gjerne avlutte alle økter med å jobbe med å gå å legge seg i senga/teppet/plassen, så han lærer å gå dit og slappe av etter aktivitet.
    • Hei  Jeg har en chi valp gutt på nå 12 uker .Dette er min andre chihuahua valp . Min forrige ble 12 år. Merker jo at denne valpen er 10 ganger mer hyper en den jeg hadde .   Føler jeg har glemt ut igjen Valpe stadiet .vet jo at det er en periode der man må forvente at det går litt i « hundre «  Den forrige chi var mye roligere og var lettere å roe ned . Håper å få noe råd -føler meg som en nybegynner igjen . Vi er mye ute -leker og han får sosialisering  vi holder lek til utendørs -inne forsøker jeg mental stimulering .Han klarer ikke roe seg inne .Han har nå vært hos meg i nesten 2 uker .Ble veldig raskt husvarm  Han har leker og tygge ting tilgjengelig inne Er det en ide å fjerne leker inne ? Er heller ikke lett å vite om han er understimulert eller overstimulert Håper på noen innspill her for hva som har fungert for andre           
    • Vi hadde en skikkelig ups and downs tur i går. Skulle "bare" på Posten og hente en pakke. Dr. Jekyll og Mr. Hyde ble med. På tur til bussen vekslet han mellom å være nevnte. Knallbra adferd avbrutt av skikkelig problematferd. Det ble bykset og bjeffet og knurret. Det ble gått aldeles eksemplarisk pent. Vanskelig å si hva som utløste det ene eller det andre. Han reagerte da naboer kom syklende med hund. De var åpenbart også på opplæring, gitt hvordan vi fikk et stresset og angstfylt tilrop bakfra om vi kunne stå i ro mens de passerte. Det skulle gå fint, trodde jeg, og ba Ede om en sitt jeg forventet han skulle mestre. Fysisk nærkontakt med en annen hund har han ikke hatt siden han flyttet fra oppdretter, så ingen forventninger om det når han ser en, og sladretrening på passering av mennesker har resultert i en svært høy suksessrate nå. Han bare overser de fleste uten å engang forvente belønning. Passerende syklister som kommer bakfra er vi IKKE i mål med. De ser antakelig ut som en kombinasjon av leketøy og deilige kjøttstykker, men disse kom så sakte, jeg trodde ikke det skulle trigge noen byttedrift. Til min overraskelse reagerte Ede mer enn han vanligvis gjør på Tour de Finance racerne som pleier trene på denne strekningen. Først ble jeg bekymret for et nyoppstått problem med utagering på hunder. Så forsto jeg at dette handlet om en slags misunnelse og en reaksjon på lovbrudd. Brudd på naturlovene. Hunder og sykler har vi nemlig ikke observert sammen før. Sykler er kjempespennende, og disse hundene fikk altså lov til å løpe sammen med syklene?! "The audacity! Stop in the name of the law! Jeg vil også være med! Hvem **** tror dere dere er?! Er ikke vi i familie? Dere lukter kjent! SVIKERE!" Vel. Han roet seg ned igjen en stund etter at de var forsvunnet ut av syne, og alt gikk vel til vi kom av bussen. Nå var han høy på mestring fra å gå ned trappen og en trang til å undersøke og kontrollere kjente omgivelser han ikke har vært i på en stund. Vanskelig å få kontakt med. Brukte lang tid på å komme oss til Posten fordi han var helt i sin egen verden angående omgivelsene. Ham ville utforske og kontrollere, han ville FREM og han var vokal om det. Det ble full stopp hver gang han strammet båndet uten å stoppe og vente på meg. Det ble full stopp hver gang han bjeffet av frustrasjon. Det ble lange stopper for å vente på kontakt. Heldigvis har han forstått hva som skal til for å utløse fremdrift og hva som er "straffen" for stressbetont dårlig adferd. Jeg trenger knapt be ham, han legger seg rett ned og later som han slapper av - regelrett skuespiller avslappet. Om ikke haka på bakken temmelig umiddelbart utløser videre fremdrift, så slenger han seg på hofta, krøller den ene fremlabben og SKUESPILLER relaxed AF for å komme fortere videre.  Strekningen fra bussen til Posten tok så lang tid fordi han ikke evnet oppføre seg, vi måtte avblåse planen om å busse tilbake, og istedenfor ta beina fatt og trene mer på å gå pent og rolig for å komme oss hjem igjen.  Omsider fremme ved Posten brukte vi også lang tid på å komme oss inn, pga ivrige byks frem fra hver eneste pent utførte straffestopp med bøtesitt. Virker som han gjør det med viten og vilje. Trigger en ny straffesitt i håp om å innkassere. Ikke helt forstått konseptet ennå. At en straffesitt belønnes med videre fremdrift. For ham er en sitt en sitt, foreløpig. Sitt pleier som regel å medføre en eller annen form for belønning, enten ved å holde den en stund eller å bli bedt om noe annet som så belønnes, så han bykser altså ut av sitten når jeg gir klar for å gå videre uten å ha belønnet, for å trigge meg til å be om en ny sitt i håp om belønning. Dette kan ta litt tid. Endelig inne på Posten kom vi oss for første gang gjennom seansen uten lyd, fordi jeg var godt forberedt. Kjørte en sitt med belønning (tørrforkule, jeg prøver fase ut, men lek var malplassert i settingen) for hver halvmeter inn gjennom døren og slapp ikke fokus fra ham mens betjeningen scannet kode og hentet pakke. Han var IVRIG spent, men vi kom oss gjennom det hele uten en lyd og uten poter på disken. Gedigen lettelse. Her er det håp.  Så var det å ta fatt på den 40 minutter lange driiiikjedelige strekka langs bilveien. Nesten strakt. Laaaange rett frem strekker med åker på ene siden og vei på den andre. Veldig lite som skjer og det føles som det går frustrerende sakte fordi en kan se så langt fremover. Denne strekningen har vi gått mange ganger før, både hele og deler av den, og HVER GANG har Ede fått utbrudd. Den er for kjedelig. Det er frustrerende å se bilene fare forbi mens vi nær snegler avgårde på stedet hvil ifht landskapet.  I tillegg lukter det tydeligvis hund fra enkelte av bilene. Jeg forstod det da en schæferoppdretter kom fra treningsbane og kjørte ut på hovedveien ~20 meter foran oss. Det tok sekunder før Ede ble merkbart alert og gikk opp i stress. Han forbinder lukten av andre hunder med trening. Utløser sterke forventninger i ham. Jeg innså med ett at dette antakelig er tilfellet med mange av bilene som passerer på veien. De eimer av hund. Ga meg delvis svar på hva som får ham til å gå så opp og ned i stress langs den strekningen der. Det har tidligere vært en gåte for meg hvorfor han plutselig stresser, så roer seg ned og går avslappet, for så å plutselig gå opp i stress igjen. Den passerende schæferoppdretteren ga meg svaret på det.  Men, så hadde Ede noen virkelig stygge utbrudd. Plutselige raptuser med påfølgende aggresjon mot meg pga frustrasjon med de selvpåførte rykkene i halsbåndet, tror jeg. Raptusene starter med vill byksing og så vender han seg mot meg i raseri fordi han sitter fast i båndet. I sele har han ikke blitt aggressiv mot meg under disse plutselige raptusene. Halsbåndet er tydeligvis mer smertefullt når han rykker til sånn. Nå var han direkte truende. RASENDE. Truet med å gjøre alvor av å rive meg i filler i sinne. Såpass skremmende at jeg vurderte om han kanskje skal gå med munnkurv en stund fremover. Han nærmer seg pubertet.. Men han roer seg fort og oppfører plutselig eksemplarisk igjen. Avslappet kroppsspråk. Går pent. Massivt hodebry å prøve forstå triggerene for både stress og ro. Det hele ga lite mening for meg. Omtrent halvparten av turen var eksemplarisk adferd. Utbruddene utgjorde kun en liten del. Det i mellom der var irriterende, men tolererbar vimsing, stramt bånd uten å trekke i fremdriftsstress. Han er flink til å ikke trekke, men det bygger seg tydelig opp frustrasjon over min ufattelige treghet. Hvorfor kan jeg ikke alltid løpe? Han vet at jeg KAN løpe. Har gjort det før, så hvorfor gjør jeg det ikke hele tiden? Antakelig en tung medvirkende trigger for utbrudd mot meg.  Han var glad da vi nærmet oss hjemme. Lettet og glad og ville inn. Vel inne forventet jeg at han skulle sovne som en stein, som han pleier gjøre. Istedenfor å sovne forble han stresset. Peste. La seg ned, men sluttet ikke pese. Ble turen for lang? Nope. Dette har vi gjort før. Resultatet pleier å være rett i søvn. Det slo meg etterhvert at han kan ha fått i seg noe. Han har beitet en del i det siste, også tidligere på dagen. En lengre konsultasjon med Grok senere er jeg sikker på at den merkelige Jekyll og Hyde adferden, hvor han vekslet uforutsigbart mellom eksemplarisk avslappet adferd og voldsomme utbrudd skyldes ubehag fra smørblomst og hundekjeks. Jeg kan erindre at han var borti den ene hundekjeksen langs veggen rett utenfor her, og han kan ikke ha unngått å få i seg smørblomst sånn som han har gresset midt i klaser av dem. Han holdt på å kveles av å drikke vann (krampe i øsofagus?) da vi kom hjem, hvilket passer symptomene fra smørblomst.  Regner det som en case solved. Han hadde sterkt ubehag i slimhinnene og muligens også noe ubehag fra hundekjeks. Han ble frustrert de gangene han var oppmerksom på det, og avslappet når han hadde fokus på annet og ignorerte det. Antar munnkurv er unødvendig på tur så lenge vi klarer unngå beiting. Smørblomst har høysesong frem til juli og er ALL OVER THE PLACE her hvor vi bor, så dette blir spennende. 
    • Massiv milepæl nådd: Ede mestrer å gå av turbuss på egne bein 🥳 Det startet med at jeg holdt på å falle ned trappen med ham i armene. Løftet ham for tidlig. Bussen ble uventet stående i kø foran rundkjøring før holdeplassen. Det meste jeg hadde av krefter var allerede brukt på å løfte ham fra gulvet. 30 kg med lealaus teddybjørn i den fasongen der viste seg å være i overkant av min bæreevne over tid. Ikke bare armene, men alt av stabiliserende muskulatur fikk kjørt seg mens bussen stod, hakket og rykket, deretter ga full gass og svingte fort og brutalt gjennom den rundkjøringen, for så å svinge like brutalt inn i busslommen og nær bråstoppe. 30 kg ekstra på overkroppen er uvant å balansere på en buss i store bevegelser. Jeg forstår nå de som utfører brystreduksjon på en annen måte. Da det endelig ble tid for å gå av den ufrivillige karusellen der holdt jeg på å falle ned trappen og Ede fikk en overraskende bråslutt på mammadalttilværelsen på gullstol midt i den, uten noen annen mulighet enn å adlyde tyngdekraften og fartsretningen og fortsette ned trappen på egne bein — og det gikk FINT, til hans store overraskelse. Ny motivasjon til å lære Mr.T å gå ned den trappen der var født, og vi har nå, en uke senere lykkes med avstigning fra turbuss på egne ben 🥳 Det ble feiret med Vom og softis 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...