Gå til innhold
Hundesonen.no

101 Baking for dummies


Nirm
 Share

Recommended Posts

Jeg kan seriøst ikke bake. Sånn helt på ordentlig. Bare spør de som fikk snapchat av meg i dag. :lol:

Det er bare vanvittig frustrerende at alt jeg baker blir seende helt forjævlig ut, og smaker bare "helt greit" (fordelen er jo at man ikke spiser så mye av det da. :lol: ). Heldigvis smaker det bedre enn det ser ut, men det skal søren meg ikke mye til for at det skal gjøre det...

Problemet mitt er jo at det skal være glutenfritt og vegansk. Og jeg vil helst ikke ha sukker oppi heller. Og jeg har bestemt meg for at det er mulig (jeg ser jo bilder av flotte ting andre lager, ergo det må være mulig!). Sukker er lett å erstatte med andre søtningsmiddel sånn sett.

Men jeg trenger rett og slett ting inn med teskje.

Dagens lærdom er at fiberhusk ikke erstatter bakepulver...

Toros glutenfrie melblanding smaker gummi. Det gjør det meste av alt glutenfrie tingene som lages, som pizzabunner etc. Så jeg må ha andre alternativer til glutenfrie mel/melblandinger. Men hva? Og hvordan skal jeg fordele mengden etter oppskriften? Om det står 1 dl hvetemel, hvor mye skal jeg putte oppi? Mange gode oppskrifter er ikke glutenfrie, og jeg prøver å "omvandle" de til glutenfritt uten hell. Det er mange veganske oppskrifter jeg kan teste meg på, men den glutenfri greia ødelegger...

Hvordan får jeg ting til å bli fine og luftige? Men likevel henge sammen? AnetteH lagde boblevafler i dag, så jeg kan vel bruke den xanagummi greia hun hadde? Må jeg ha fiberhusk oppi også? Og er det bakepulveret som gjør at ting blir fluffy?

Så nevner ei venninne at jeg kan bruke natron. Men hva skal jeg bruke det til?

Og hvordan i bruker jeg gjær oppi det hele. Det må være tørrgjær, for jeg får ikke til bruke fersk.

Og i samme slengen. Gelatin vs agar agar. Hvor mye agarpulver er en plate gelatin?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Æsj, jeg trodde at DU kom med gode baketips her nå jeg :icon_confused:

Jeg baker lite, og hvertfall ikke glutenfritt (eller sukkerfritt for den sakens skyld..) - men dette kan jeg: natron kan brukes istedet for bakepulver. 1 ts bakepulver tilsvarer 1/2 ts natron. Det blir ikke alltid like bra, men nesten. Tror det har noe med syre å gjøre, siden natron er bikarbonat, men dette kan jeg for lite om dessverre..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Natron trenger litt syre for å danne gass. Det er gassen som gjør røra lett og fluffy.

Her er noen blogger som har en del tips ang vegansk matlaging:
Egg-erstatning: http://gronnogskjonn.com/2012/05/egg-erstatning/

Baking uten gluten, egg og melk: http://www.alleoppskrifter.no/s/glutenfrie-muffins-uten-egg-og-melk.html

Der finnes også ok kokebøker om mat )inkl baking) helt uten gluten, egg og melk. https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=1509273&c=1519046&g=false&ref=search

Noen Nettsider (engelske)


Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vedr agar-agar: Klippet fra nettside:

Powdered agar agar can be substituted for the same quantity of powdered gelatine in a recipe.

For every teaspoon of agar agar powder, you should substitute a tablespoon of agar agar flakes.

For a firm jelly you require approximately 2 teaspoons of powder or 2 tablespoons of flakes per 600ml of liquid.

Agar agar should be soaked in the liquid first for 10-15 minutes, then gently brought to the boil and simmered while stirring until it dissolves completely, this will take about 5 minutes for powder and 10-15 minutes for flakes. Unlike gelatine, agar agar can be boiled and can even be re-melted if necessary. If you are unsure as to the setting ability of your gel, test a small amount on a cold saucer - it should set in 20-30 seconds, if not you may need more agar agar, if too firm - add some more liquid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker! :ahappy:

Jeg kan sikkert 101 baketips til hvordan få det til å være elendig i hvert fall. :lol: Jeg baker sånn ca annen hvert år, fordi jeg blir så demotivert hver gang.

Men jeg kunne tenkt meg å lage gutenfritt brød spesielt. Og det hadde vært morsomt å kunne lage muffins, rundstykker, horn og slike ting. Kanskje nan brød. Og knekkebrød! Vanlige kaker er jeg ikke spesielt glad i, så det er liksom et ikke-eksisterende problem at jeg ikke får til det.

Så da kan jeg putte litt sitronsaft eller limesaft oppi sammen med natron? Men bakepulveret blir fluffy alene? Eller må den også har syre?

Skal skrive på agar agaren min at det skal være 2 ss på 6 dl da. Da blir det vel 1 ts per dl om ikke hoderegninga mi har tatt helt stopp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ingen superracer på baking. Men mitt eneste tips er dette: lærte når jeg jobbet på bakeri at butikkbollene ofte har mye kardemomme i seg for å erstatte noe sukker da kardemomme er billig og relativt søtt. Du kan jo prøve deg litt frem med det og :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker! :ahappy:

Jeg kan sikkert 101 baketips til hvordan få det til å være elendig i hvert fall. :lol: Jeg baker sånn ca annen hvert år, fordi jeg blir så demotivert hver gang.

Men jeg kunne tenkt meg å lage gutenfritt brød spesielt. Og det hadde vært morsomt å kunne lage muffins, rundstykker, horn og slike ting. Kanskje nan brød. Og knekkebrød! Vanlige kaker er jeg ikke spesielt glad i, så det er liksom et ikke-eksisterende problem at jeg ikke får til det.

Så da kan jeg putte litt sitronsaft eller limesaft oppi sammen med natron? Men bakepulveret blir fluffy alene? Eller må den også har syre?

Skal skrive på agar agaren min at det skal være 2 ss på 6 dl da. Da blir det vel 1 ts per dl om ikke hoderegninga mi har tatt helt stopp?

Bakepulver trenger ikke syre.

Vedr knekkebrød så baker jeg noen som er veldig enkle og veldig gode: Jeg tar det jeg har av ulike frø og nøtter(hakkede), blander disse med lettkokte havregryn (som binder) og knuste linfrø, 1 ts salt og så mye vann at røren blir passe klissete men ikke rennende, etter at alt har fått stå og svelle en halv time. Klapp røren ut i langpanne dekket med bakepapir. Stek ved 175 grader nederste rille i 45 minutter, ta plata ut av ovnen og skjær i biter, sett plata inn igjen med motsatt ende inn, stek ytterligere ca 45 minutter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SIden til Mjuuugly er absolutt verd en titt.

lavkarbo.no finner du også mange oppskrifter på både glutenfritt og lavkarbo, også noe for veganere der om jeg ikke tar helt feil.

Kjempe gode knekkebrød

Vegetarbloggen har en del snadder også, her er f.eks en del brødoppskrifter

Nostalgisk appelsinkake er absolutt verd å ta en titt på også.(er en del andre gode oppskrifter der også, med grei fremgangsmåte - synes jeg i alle fall, og jeg er ingen dyktig baker)

Det meste kan gjøres uten sukker, og for de som ikke tåler søtningsmiddel som matlitol ol, så får man kjøpt sjokolade med stevia i helsekost og i velassorterte dagligvarebutikker.

Må bare ta med denne, for er du glad i bounty, så er denne absolutt noe å ha i fryseren om man er sugen på noe godt. Har selv laget en lavkarboversjon.

Fiberhusk skal brukes med forsiktighet, for mye gir gummi. Det er viktig å bruke litt og la "røra" stå litt slik at fiberhusken får satt seg. Bruker en del til både rundstykker og pizzabunn, og opplever ikke noe gummigaktig konsistens.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror du fikk snap av meg da jeg var på Bakefri, glutenfri kafé midt i Oslo. Jeg ville tatt en tur innom der og spurt hun trivelige damen som jobber der om baketips. :lol: Nei, helt seriøst. De selger også et mel som jeg tror du kan bruke, som hun har utviklet, og som skal ha de samme egenskapene som vanlig mel, men er glutenfritt.

http://www.bakefri.no/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Toros glutenfrie melblanding smaker gummi: gjør den? :P jeg har brukt toro sin glutenfrie sjokoladekake, den er god. Forøvrig om du vil ha litt semper mel så har jeg to kartonger på boden :P

Ellers bruker jeg stevia istedenfor sukker.

Ellers har T en super oppskrift på pizza bunn, som blir meget god.

Brødene vi lagde ble helt ok :P

Muffins bruker jeg å jukse med den svenske glutenfrie bakemixen som står i hyllene. men tenkte å prøve å lage min sukkerfrie versjon av den. men de blir veldig gode.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Største problemet med glutenfri baking er når man forventer at det skal bli som baking med hvetemel - det blir det ikke. Spesielt ikke gjærbakst. Da jeg forsonet meg med det så ble ting mye enklere :lol: Men nå har jeg vært fullstendig glutenfri i flere år, og har vel i grunnen glemt hvordan glutenbakst smaker - og det hjelper faktisk. Mye glutenfritt av sånt jeg liker nå som jeg ikke gjorde i starten.

Baker endel rundstykker, mikser og blander forskjellige melmixer, tilsetter linfrø og gresskarjerner/solsikkefrø - lager dem sånn at når de er delt i to så får jeg plass til en del i hvert rom i brødristern, og vips så smaker det mye bedre, syns jeg. Jeg er også gjerrig på gjæren siden jeg reagerer litt på mye gjær. Det får heller heve lenger og bli flatere og tyngre. Fiberhusk har jeg kutta helt ut, siden jeg syns det blir vassnet og ekkelt med det, men det er en smakssak mistenker jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@ Ja, jeg synes den smaker gummi. Den får en sånn rar bismak, akkurat som de pizzabunnene man får kjøpt (kjøpt en 2 pack en gang, laga den ene kasta den andre. :P ). Og den minner mest om gummi. Jeg har smakt den kaketingene en gang, og den smakte ikke gummi.

Og T får sende meg den oppskriften altså. :aww:

@raksha Klar over at det ikke blir som vanlig bakst. Men jeg vil ikke ha gummi brød heller. :lol:

Men Vims nevnte 20-30% mindre mel enn en hvetemel oppskrift. *notere*

Og finnes det noen tommelfingerregel ang hvor mye tørt jeg skal ha i forhold til vått? Eller skal jeg bare tilsette til jeg får passe flytende røre kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@ Ja, jeg synes den smaker gummi. Den får en sånn rar bismak, akkurat som de pizzabunnene man får kjøpt (kjøpt en 2 pack en gang, laga den ene kasta den andre. :P ). Og den minner mest om gummi. Jeg har smakt den kaketingene en gang, og den smakte ikke gummi.

Og T får sende meg den oppskriften altså. :aww:

Har aldri prøvd Toro sitt mel, vi har Semper melet, så du får stikke innom og låne en pakke og prøve. Pizzabunnene vi lager er dritgode :drool: Og ferdig gluten ting er :x:P

Hva er det du ikke skal ha når du skal ha vegansk? Så kan jeg se om jeg kan lage muffins til deg :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri prøvd Toro sitt mel, vi har Semper melet, så du får stikke innom og låne en pakke og prøve. Pizzabunnene vi lager er dritgode :drool: Og ferdig gluten ting er :x:P

Hva er det du ikke skal ha når du skal ha vegansk? Så kan jeg se om jeg kan lage muffins til deg :P

Får komme og låne Semper ja!

Ikke egg og ikke melkeprodukter. Kanskje komme og ha en bakedag hos deg en gang. Dere har "litt" bedre kjøkken en meg. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Putt brødskivene i brødristern, så forsvinner gummifølelsen @Nirm - prøv hvertfall, mistenker at det er derfor jeg foretrekker dem ristet. :lol:

Men så liker jo jeg de ferdige pizzabunnene - både de fra i rød pakke som koster en formue og de i gulpakke som er mye billigere og smaker litt kjeks :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal prøve meg igjen på muffins. For nå har jeg shoppet. :aww:

Oppskriften er som følgende:

  • 2 cups Unbleached All Purpose Flour (I used bleached)
  • 1 and 1/2 teaspoons Baking Soda
  • 1/2 teaspoon Salt
  • 2 Lemons For Lemon Zest
  • 3/4 to 1 cup Sugar
  • 1 cup Milk, any (I used Rice Milk)
  • 1/3 cup Canola Oil
  • 1 teaspoon Lemon Extract (I did not use it)
  • 1 tablespoon White Vinegar (I used Apple Cider Vinegar)
  • 1 and 1/2 cups Fresh OR Frozen Blueberries


Jeg har nå slikt Jyttemel nå, og Sempers bakemiks av noe slag. Samt at jeg har mandelmel. Og jeg har kjøpt natron og bakepulver. Så da har jeg jo alt som står her.

Men hvordan skal jeg fordele mel i forhold til oppskriften? Skal jeg bruke 1:1 med det glutenfrie, eller noe mindre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Nirm Det er visst ikke like farlig når det ikke er gjærbakst, forstår jeg. Jeg lagde cookies hvor jeg direkte erstattet mel med glutenfri melblanding, og de ble helt fantastiske. :lol: (De hadde dog smør og egg, så jeg tror ikke oppskriften min vil hjelpe deg lengre på vei i bakeprosjektet ditt.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Nirm Det er visst ikke like farlig når det ikke er gjærbakst, forstår jeg. Jeg lagde cookies hvor jeg direkte erstattet mel med glutenfri melblanding, og de ble helt fantastiske. :lol: (De hadde dog smør og egg, så jeg tror ikke oppskriften min vil hjelpe deg lengre på vei i bakeprosjektet ditt.)

Ok. Da prøver jeg bare og la cup være cup i oppskriften her. Og se om jeg får noe bedre resultat enn i går når jeg har bakepulver i stede for fiberhusk. :lol:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Massiv milepæl nådd: Ede mestrer å gå av turbuss på egne bein 🥳 Det startet med at jeg holdt på å falle ned trappen med ham i armene. Løftet ham for tidlig. Bussen ble uventet stående i kø foran rundkjøring før holdeplassen. Det meste jeg hadde av krefter var allerede brukt på å løfte ham fra gulvet. 30 kg med lealaus teddybjørn i den fasongen der viste seg å være i overkant av min bæreevne over tid. Ikke bare armene, men alt av stabiliserende muskulatur fikk kjørt seg mens bussen stod, hakket og rykket, deretter ga full gass og svingte fort og brutalt gjennom den rundkjøringen, for så å svinge like brutalt inn i busslommen og nær bråstoppe. 30 kg ekstra på overkroppen er uvant å balansere på en buss i store bevegelser. Jeg forstår nå de som utfører brystreduksjon på en annen måte. Da det endelig ble tid for å gå av den ufrivillige karusellen der holdt jeg på å falle ned trappen og Ede fikk en overraskende bråslutt på mammadalttilværelsen på gullstol midt i den, uten noen annen mulighet enn å adlyde tyngdekraften og fartsretningen og fortsette ned trappen på egne bein — og det gikk FINT, til hans store overraskelse. Ny motivasjon til å lære Mr.T å gå ned den trappen der var født, og vi har nå, en uke senere lykkes med avstigning fra turbuss på egne ben 🥳 Det ble feiret med Vom og softis 🥰
    • Jeg forer på 4 ulike typer tørrfor, som jeg varierer utfra andel Vom fra dag til dag. På vom alene får han steinhard avføring han uttrykker ubehag med å klemme ut og han begynte beite gress som om han var en hest da jeg ga for stor andel Vom. Ser ut som et rent instinkt han har for å regulere fordøyelsen. På tørrforene til stor valp fra Dilaq, Farmina, Happy Dog og Alpha Spirit har han kjempefin avføring. Små mengder, fast og passe tørr, lett å trykke ut, lett å plukke opp. På Eukanuba (fikk en sekk, ikke kjøpt den selv), der kommer det mengder av en konsistens som griser til gresset. Ideelt her også er max 1/2 Vom og resten tørrfor. De er alle forskjellige da 🤷🏼‍♀️ Edit: Angående råfor som treningsgodis: Jeg kjøpte en sånn silikon godbitpung med magnetlukking i toppen. En standard teskje står godt oppreist oppi den, så en slipper masse gris på hendene. Klarer seg med en serviett i lomma til det lille en får på seg innimellom, om en er litt klønete, som meg. Lett å vrenge og vaske. Fant den på Amazon UK. 
    • Var 50/50 som ikke fungerte så godt. Har nå gått over til kun tørrfor, ser ut som magen har stabilisert seg nå. Gir vom i blant. Fortsatt en del avføring, men det er vel naturlig med mer avføring av tørrfor enn vom?   Takk for innspill uansett!:)
    • Eddie har lagt inn søknad om å få de nusselige spanielørene erstattet med pønkråkk hanekam. I en alder av bare 6,5 mnd setter han seg heldigvis fortsatt ned som en jente når han tisser - og når han markerer, som han gjorde for første gang i dag. Det er stille før pubertetsstormen, men små vindkast kommer de mørke tordenskyene i forveien, og forsurer den prepubertale idyllen iblant.  I dag skulle jeg ha filma. Ikke første gangen en potensiell YouTube-million gikk i vasken. En av mitt livs store regrets er å ikke ha filma første gangen jeg ga chihuahuaen en hel roastbeefskive. Jeg kunne vært millionær, men har åpenbart ikke næringsvett. Glemte å filme i dag også. Ord er fattige, men kamera og power-PC til å redigere videoer på koster, så ord får klare seg. Unge Edeward har slitt en stund, med en indre kamp mellom nature og nurture. Fornuft og følelser. Det instinktive ressursforsvaret hans er så sterkt at han har store vansker med å få gjennomført sin egen vilje. På den ene siden vil han gjerne ha meg til å kaste lekene hans, fordi å jage etter dem er det aller, aller morsomste han vet, men han har ikke lyst til å gi dem fra seg. De er verdisaker for han. Han vet kognitivt at det er nødvendig å hande meg gjenstander for å få dem kastet, og han ELSKER å få dem kastet. Leker er ikke morsomme når de ligger i ro. Da er de bare potensiell moro. Litt som penger i banken. Det er selvsagt mer gøy å bruke penger enn å bare ha dem, men det føles godt å ha dem, og en er redd for å miste dem ved å bruke dem. På samme måte som jeg gjerne vil reise og shoppe og drikke frappuccino og spise ute, så vil han helst ha de lekene flyvende gjennom lufta og sprettende bortover bakken. Han ber meg kaste dem. Han maser om å få dem kastet. Lyser opp i euforisk livsglede når han ser at jeg er i ferd med å kaste. INGEN tvil om hva som er høydepunktene i livet hans, men han har en slags malplassert økonomisk sans, hvor han vokter lekene som om de kan forsvinne dersom han bruker dem. Ressursforsvaret hans er så sterkt at det er et handikap for ham. Den absurde kampen han kjemper hver gang han vil ha lekene kastet, men ikke har lyst til å gi dem fra seg. Kan ikke beskrives med ord. You had to be there, for jeg har ikke filma det.  Dette har ihvertfall pågått en stund nå. Den indre kampen mellom følelser og fornuft. Så, i dag.. Vi har fått nytt utstyr i posten. Grime og kortere bånd for å ferdes i folksomme miljøer. Grime fordi jeg liker være på den sikrere siden. Han begynner bli stor og tung og sterk. Den ene gangen han DRO i båndet for å hilse på storebror er ikke noe jeg ønsker reprise på. Han kan tydeligvis være virkelig sterk om han plutselig finner ut at han ikke vil høre på meg, så grime er en potensielt nødvendig sikkerhet. Det, og så har vi kjøpt kjettingbånd, fordi jeg liker tyngden. Hunden kjenner også at båndet er der. Det er bedre kontakt. Dessverre, som vanlig ved netthandel, har vi fått noe annet enn jeg trodde jeg bestilte. 50 cm var ikke lengden på kjettingen, men total lengde. Det der trenger tilvenning. Heldigvis har vi også fått oss et strikkbånd med såkalt trafikkhåndtak, som jeg tenkte det kunne være greit å koke frosken sakte med for å unngå at likheten med visse grupper i Pride-paraden blir for påfallende. Det holder liksom å kle seg i lakk og lær i offentligheten, vi trenger ikke lage et SM show også, mener jeg. Det er hva som trolig vil skje om vi legger ut på tur blant folk med det veldig, veldig korte kjettingbåndet der uten noen tilvenning, så her må trenes, det var planen for dagen.  For å senke potensielt stress før vi gikk avgårde i nabolaget, så skulle vi leke litt. Få på litt gode biokjemikalier. Erstatte kortisol med endorfiner. Når matmor er utstyrt med vom og tørrfisk på lomma er det nødvendig å leke før vi går avgårde, for å få ned forventningsstress. Biokjemien i dette ble forklart meg, men jeg er ikke stø nok på detaljene til å gjenfortelle korrekt. I grove trekk flommes han umiddelbart av dopamin fra forventning om belønning, så utløser det raskt en masse adrenalin og kortisol når forventningene ikke innfris fort nok (for ham). Han blir agitert og opplever en slags smerter, og mat som belønning får ikke dette stresset ned igjen. Lek derimot gjør. Fikk teorien forklart, sett det fungere i praksis. Å leke på tur fungerer fint på vanlig turbånd, men jeg vil ikke tilvenne ham at det går an å leke på så kort bånd. Ulike båndlengder har ulike regelverk for adferd. Derfor må vi leke før vi legger ut på en potensielt stressende treningstur med SM-lenke, mat i lommene og KRAV for å få den.  KRAV et noe Eddie har problemer med å forholde seg til. Han kunne vært kryssordløsningen på nøkkelordet assertive. Meningers mot og egen vilje. Tar det å bli stilt KRAV til som en trussel. Frosken må kokes sakte, ellers går den i maktkamp. Det fikk jeg bekreftet på den harde måten i dag ved å stille et urimelig krav for å starte leken: Jeg ba ham om utgangstilling.  Istedenfor fikk hele nabolaget konsert med Dickhead and The Pønk Råkk Assertiveness.  Til å begynne med ble jeg irritert. Han var så TEIT. Noe så ufattelig simpelt som å bare sette seg i utgangstilling for å få det han så inderlig intenst ville ha. Han hadde SÅ lyst på både leken og maten, men istedenfor å kjapt, enkelt og greit sette seg i utgangstilling som han VISSTE ville gi uttelling, så valgte han å kjefte meg huden full for å ha the audacity til å ikke bare gi ham hva han ville ha.  Jeg fikk omsider noe som liknet utgangstilling og han fikk umiddelbart leken sin kastet. Fløy avgårde som om han hadde sluppet fri fra Guantanamo. Gjorde meg klar til å belønne ham for levering, fordi middagen var en time på overtid. Favorittmaten. Han er vill etter Vom. Villig til å utstå både kloklipp og frisering i ansiktet så lenge det står Vom på hylla. Han har vanligvis INGEN selvrespekt når det lukter Vom i premie. Vanligvis.  Han slapp favorittleken et par meter fra levering. "Ta med!" responderte jeg, og så var ******* løs igjen. Ikke snakk om. Sikker på det tok mange minutter med utskjelling. Han synes jeg er en herskesyk HURPE med et sykt "behov" for å dominere. HVORFOR skulle han levere meg den leken for å få maten jeg hadde i hånden? "Herskesyke hurpe! Det der handler bare om å ydmyke meg! Ser jeg ut som undersåtten din? Den leken er MIN og den maten er også MIN! Vil du ha leken i hånden kan du plukke den opp selv!" Jeg endte med å plukke den opp selv. Han ble stille noen øyeblikk. Innså at han hadde tapt. Jeg hadde nå både leken og maten og han hadde bare stoltheten. Det gikk ikke mange sekunder før nederlaget ble erstattet med forventning om kast. - Link! Unge Eddies verden raste sammen igjen. Usikker på HVA som er problemet hans, for han går SÅ fint i utgangstilling for kjipe tørrforkuler, bare de er i hånden som lure. Han HAR gått FINT i utgangstilling med Vom på hylla og i vinduskarmen også. Hvorfor ikke nå? Hva er problemet? Svaret er et intenst autonomitetsbehov. Han ga så TEΙΤΕ liksom-nesten kreative alternativer til en faktisk utgangstilling, etter å ha gitt ham flere invitasjoner til å plassere seg riktig valgte jeg å gripe halsbåndet for å veilede ham ordentlig på plass - for å kunne rose og belønne. Verste overgrepet jeg kunne begått mot ham. Han strittet imot, og jeg ville ikke gi meg, så det utviklet seg til en brytekamp jeg til slutt vant ved hans surrender. Var han et menneske ville han HYLGRÅTT. Hikstet og hulket i bunnløs sorg over dette sjokkerende sviket. Var jeg ikke hans beste venn? Hva slags venn og partner GJØR noe sånt? Jeg kunne jo ikke gi meg, for jeg hadde faktisk lagt på et krav, og han trenger VITE at et krav er et KRAV og når det innfris, så blir det ALDRI problemer og ALLTID godt humør og belønning. Å la en nær pubertal riesenschnauzer få lov til å kjempe seg fri fra et (i utgangspunktet bare veiledende) grep i halsbåndet var 100% uaktuelt, samme hvor såret og sjokkert han var. Det ble til slutt en utgangstilling. Leken fikk jeg også levert i hånden, men ikke uten en psych kamp om hvem som bestemmer over ressursene. Ede er IKKE fornøyd med å måtte jobbe for mat og lek.  Tur ble det ikke, men en god latter ble det, fordi Ede er absurd sta. Håper jeg ser samme humoren i det når han begynner skape seg pga endret båndlengde. Fra 2-1 meter i første omgang, med bare korte partier på "trafikkhåndtak". Grime har vi prøvd på. Den sitter det litt lenger inne å gå hjemmefra med ennå. 
    • Hvis det funker med 50/50 kan du jo da bare fortsette med det. For helgeturer går det jo fint å ta med i kjølebag, det gjør ikke noe om det tiner så lenge det blir spist innen en dag eller to. Men ville prøvd forsiktig med et annet tørrfôr som er beregnet for valp.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...