Gå til innhold
Hundesonen.no

Samojed som bruks og familiehund?


caroline91
 Share

Recommended Posts

At det er forskjeller på linjene er det ingen tvil om. Store forskjeller.

Ser at noen skriver tidligere her at de blir irritert over folk som advarer mot visse linjer når det kommer til bruk. Jeg har en hund fra "show linjer" og en annen fra "brukslinjer". Forskjellen er som dag og natt.

Det er ikke det at hunden etter show linjer trekker noe dårlig, den jeg har trekker bra (når det er kaldt nok). Det er så mye mer enn det.Show hunden er et mareritt når det kommer til pelsstell etter turer og generelt etter turer i forhold til hunden som er etter brukslinjer. Om vinteren fester det seg is og snøballer så store at hunden nekter å gå en meter til fordi det gjør vondt fordi dekkhårene er så lange. Mens de med brukslinjer har en pels som er mer som andre polarhunder (selv om samojeden sine dekkhår er litt mykere) der dekkhårene er litt striere og det er et klart skille mellom ull. lengden på dekkhårene er bare ett par cm lengere enn ulla under. Dette gjør at mengden snø som kan feste seg de dagene det er sånn føre begrenser seg veldig.

En annen ting er om sommeren hvor av en eller annen grunn ser ut til at show hundene ofte har like mye pels uansett sesong, mens brukshundene som regel mister all ulla og man ser rett inn på huden under dekkhårene. Dette gjør at (hvertfall her i huset) at showhunden ligger rett ut etter en kort gåtur om sommeren, mens brukshunden takler aktivitet i varmen mye bedre og kan tas med på sykkelturer eller kløvturer selv om det er over tjue grader.

Om du skal bruke hunden din aktivt til trekk og friluftsliv så anbefaler jeg absolutt å kjøpe hund av noen som driver med dette aktivt selv. Har møtt mange som har havnet hos feil oppdretter for dem første gangen og som er veldig skuffet over rasen som polarhund og brukshund. Det er en grunn til at det er sånn, så de kan si hva de vil. Bare synd førstegangkjøpere som er ute etter en polar brukshund til aktivt bruk blir "lurt" av at det påstås at showhundene er like gode brukshunder. Problemet er vel at de har et annet syn selv og ikke ser det samme som de som bruker hunden aktivt hver dag. Har ingen annen forklaring på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

. Problemet er vel at de har et annet syn selv og ikke ser det samme som de som bruker hunden aktivt hver dag. Har ingen annen forklaring på det.

jeg tror du er inne på noe der. Noen er jo fornøyde med at hunden trekker fem km. Andre krever litt mer. Da gjelder det å kjøpe hund fra oppdretter som vektlegger det en selv er ute etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Så vidt jeg vet så er mor, bror og halv brødre til overnevntes hund trekk meriterte.. snakker kanskje om individ forskjeller?

Vet at bror tok mila på timen på 51:3 på først forsøk"

Det er jeg fullstendig klar over at de er. Som jeg skrev så har jeg ingen ting å utsette på trekk viljen. Men det er så utrolig mye mer enn det som spiller inn hvertfall for meg når det kommer til bruksegenskaper. Og jeg snakket ikke om akkurat den opdretteren og akkurat de linjene. Det er etter hvert blitt veldig vanlig hos mange å foretrekke lengre pels.

Men jeg må jo få lov til å si at det er ganske ubrukelig i forhold til den typen med noe kortere pels i mine øyne. Har etter hvert møtt og snakket med mange som har samme erfaring og alle de har kjøpt hund fra forskjellige kenneler som det hvertfall utad virker som den store interessen er utstillinger og ikke bruks siden hos samojed.

Er ikke ute etter å sverte noen, men det må gå ann å si at det er store forskjeller når det faktisk er sånn. Fortalte bare om mine erfaringer på de forskjellene i praktisk bruk. Bedre at folk vet om det og kan velge riktig for sitt bruk enn at de skal sitte å bestemme seg uten å vite om forskjellene. Det må jo være i alles interesse!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og jeg forsøker å balansere det litt den andre veien..fordi jeg også kjenner mange som har erfart det samme som meg.

Arbeidsvilje/evne godt bygget kropp god helse sitter ikke i pelsen i alle fall

OM man bare skulle tenke pels så gjør man noe skummelt med den genetiske poolen.

Men man trenger ikke de skrekk eksemplene av noen pelsmonster som man feks så i Italia for noen år siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg driver ikke veldig aktivt med vår samojed. Han lever som en "vanlig" familiehund. Nå er han bare halvannet år, men erfaringen med pelsen er sålangt ikke god. Han er av typen med litt for mye pels, røytet nesten ikke i vår, og har gått med tjukk underull hele sommeren. Jeg var millimeter fra å barbere han, men på starten av høsten datt alt heldigvis av. Litt gjenstår i kragen, men det må jobbes med for å få ut. Han har sålangt fått masse floker lett, og krevd mye pelsarbeid for å holde seg ok.

Jeg håper at dette første året har vært grusomt pga overgangen fra valpe- til voksenpels, og at det blir bedre framover. Men uansett - det er ikke slik rasen skal være syns jeg. Siden vi ikke bruker vår så hardt, har vi ikke hatt problemet med overoppheting osv, men det skal virkelig ikke være nødvendig å bruke så mye energi på pelsarbeid på en brukshund uansett. Og han hadde virkelig slitt om han skulle fungert som en fullverdig brukshund, ikke bare familiehund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er derfor jeg begynner å prøve og finne ut mest mulig om rasen og vil gjerne finne ut mye om oppdrettere også. En typisk utstillingshund har jeg ikke veldig lyst på. Det er trist at eksteriøret skal bli "ødelagt" pga utstilling, jeg tenker at man bør belønne godt eksteriør for det rasen er til for.

Kanskje noen har linker til oppdrettere, evt andre sider som kan være nyttige? :)

Det kommer jo an på hva du vil ha selvfølgelig, selv liker jeg kennel vinterborgen. De konkurrerer ikke med sine hunder og har nok lite bruksresultater og vise til, men de bruker hundene sine selv, til turer både på føttene, ski og slede, dagsturer, helgeturer og ukesturer i fjellet. Kanskje ikke det heftigste og kjappeste, men trivelige hunder som absolutt fungerer til det de skal.

http://www.vinterborgen.com/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Putttiva.. Jeg synes at i år har det vært helt spesiell merkelig med røytesesongen.. Den har vært sen.

Og min erfaring er at pels er vanskeligst i ca alderen 12-24 mnd.. Bytte til voksen pels.

Jeg har også en mistanke om at "folk flest" ikke er så flink å stelle buksen/skinke pelsen på samojed.

Under røyting og fuktig vær er det viktig å gå igjennom pelsen der.

Min veterinær har vært veterinær for en samojed kennel med så kalte trekkhunder.. Nevner stadig at hun

har vært vant til å se samojeden med mye mer sammenpakket pels bak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor vil du egentlig Bea?

En Samojed med god og funksjonabel pels trenger nødvendigvis ikkje så fryktelig mye stell i nikkersen. Ene tispa mi er sannsynligvis verdens enkleste pels på, foruten og ha en god, polar og selvrensende pels floker den seg også kun bak ørene. Den mer utstillings vennlige hannhunden eg har er derimot eit ******* uansett hvilken del av bikkja men velger og angripe med en børste, og han er en mindre pelset variant.

Vil tro at du da bruker samme veterinær som Little Rocky`s, siden det ikkje akkurat blomstrer med samojed kenneler med brukslinjer på østlandet. Vil tro at veterinær da kanskje også kan uttale seg litt om sykdomsbildet av hvordan samojedene derfra er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Puttiva forteller at pelsen på hennes hund er vanskelig nå. (les innlegget)

Jeg forteller at jeg synes at i år har det vært spesielt rar røyte sesong og at hunden hennes også nå er i den vanskeligste pels alderen (18 mnd).

Og så forteller jeg at så vidt meg bekjent så krever alle samojedene pelsstell i røytingen. Om du ikketaransvar for børstingen klabber det seg til.

Jeg har også tidligere nevnt at den tispa mi som har lettest pels å stelle er den med feil pelsstruktur (myk og rikelig).

Ikke Little R , mindre oppdrett

Min misjon er at jeg liker ikke det stigmatiserte begrepet "utstillingssamojed".. Familiehund/flerbruks hund vs reine trekk linjer kan jeg akseptere,

Tisp til trådstarter

Helse er viktigst, manglende visjon hos oppdretter er ett no no, Liker oppdrettere med kompetanse i forhold til aktivisering av hund er viktig.

Se på kombinasjonen ut fra hva du vil ha. En oppdretter har gjerne flere typer i avl.

Akkurat nå har jeg sett at det er ett kull på ei tispe jeg liker veldig godt i skandinavia, hos en oppdretter som er seriøs, men tror ikke jeg liker hannen, Ser ut som han har for mye pels :)

Samojeden har "gult" "good" som avlskrav.. det sier noe om at det er store variasjoner innen for rasen.og skal det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Leter med lys og lykte etter Mentalitetsboken av Ingalill og Curt Blixt, Kenth Svartberg. Noen som har den? Er også interessert i andre bøker innen språk og adferd - hundepsykologi:)
    • Jeg prøvde Trikem max relax på nyttårsaften og det virket veldig bra på min hund.    Spennende med hund på prøve med endel utfordringer masse lykke til🤗
    • Tilbake til start i trening av utgangsstilling og fot har Edeward fått IVEREN og GLEDEN i å utføre tilbake. Godisen har haglet og det har hjulpet. Hans aversjoner mot øvelsen er borte. Han har gitt meg på tom hånd mot å få kastet leke også. Tilbyr utgangsstilling og går klisterfot hver gang jeg har mat i hendene. Det er helt klart fremgang, på tross av å ikke egentlig være fremgang. Vi er tilbake på et punkt vi kan jobbe oss videre fra, men jeg tør ikke tøye strikken på en stund. Pengene må ligge på bordet ved bestilling en god tid fremover fordi tilliten er tynnslitt etter alle de hånlig nedlatende forsøkene på å narre ham til å utføre uten garantier om lønn. ..men han er IVRIG og GLAD igjen, og det er bra!  Ny milepæl: blir sittende ved kasting av apport - mens jeg har Vom i høyre hånd. Fremskritt det også. Han er så ivrig på å fly etter leker i bevegelse, der har jakten trumfet mat til nå. Små skritt. 
    • Da har vi entret en fryktperiode. Den som skulle starte ved 6 mnds alder startet plutselig i dag, 7 mnd og 8 dager gammel. Henger på greip med stor rase, tregere utvikling.  Han ville PLUTSELIG ikke entre bussen. Han som ELSKER buss! Bussjåførene elsker ham også, for han står som et skolelys og logrer ivrig og glad når de svinger inn på holdeplassen. Han bykser like glad og ivrig ombord. ..et. Bykset. Har bykset. Har elsket buss. Nå ville han IKKE gå ombord, helt plutselig. En hyggelig medpassasjerer tilbød seg å løfte ham ombord, noe Edeward satte STOR pris på, og takket mannen for i flere minutter etterpå. Ikke sett ham så takknemlig siden han oppdaget paraplyens funksjon.  Heldigvis er bygdebussen et samfunn, fullt av hundefolk, og alle de nærmeste trådte hjelpsomt til og var hyggelige og pratet og koste med ham, noe han ble kjempeglad for. Han elsker oppmerksomhet fra fremmede mennesker som elsker hund. It takes a village to raise a puppy. Ingen setback til fair of stairs da vi skulle av igjen, heldigvis. Spent på hva annet som plutselig blir skummelt fremover. Han får ikke relapse på trapper, og det neste skumle bør heller ikke bli heis. Han er for stor og tung til å bæres. I tillegg har han så ekstrem separasjonsangst, han kan ikke være hjemme alene unntatt når han er så utslitt at han MÅ sove.  Dette blir spennende fremover. Håper det går fort over igjen.  Utgangsstilling på tom hånd har forøvrig bedret seg litt. Den er langt fra bra, men det hender han gjør det for å være snill med meg, og legger ingenting imellom når han tydeliggjør at dette er en act of kindness fra ham til meg. Han har forstått at det gjør meg glad, så han belønner meg med utgangsstilling på tom hånd for å vise at han setter pris på adferden min innimellom. Kanskje blir det bronsemerket en dag. Kanskje. 
    • Ja her er det nok å jobbe med, det er helt sikkert 😅Hun er blanding mellom cavalier og puddel (det ligger noen bilder på instagram under lindaoglilje hvis noen vil se, har ikke lyst til å legge ut så mye her ettersom jeg bare har henne på prøve). Jeg kjører en Prius og buret står i baksetet, så tror ikke det er bilen som er problemet. Det er nok heller tidligere erfaring med bilkjøring som gjør dette et stressmoment for henne. Men hun er utrolig lydig da, så hun hopper inn i bilen når hun får beskjed om det. Hun er veldig søt når hun ikke er stressa, men det er jo sånn ca. én time i døgnet 😅 Men hun har bare vært hos meg en uke så hun trenger nok enda litt tid på å lande helt.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...