Gå til innhold
Hundesonen.no

Innekatt eller utekatt


Poter
 Share

Recommended Posts

Jeg har et dilemma med katten vår Max. Han er ei huskatt på 11 år som vi overtok fra Dyrebeskyttelsen da han var 1-2 år gammel. Han har hatt et godt hjem før han kom til oss og var vant til å være ute. Han har vært ute alle årene hos oss. Han er veldig glad i det, spesielt i sommerhalvåret. På vinteren er han selvvalgt innekatt og tar bare noen små lufteturer i løpet av dagen. Kaldt, må vite.

Etter vi flyttet hit vi bor nå for 3 år siden har Max vært i mange slosskamper. Det er tett med katter her og han har aldri vært så mye skadet som i disse årene. Smårifter, småsår, halting og en gang var han veldig dårlig uten at veterinæren fant noen grunn, han hadde bare ekstremt høyt infeksjonsnivå. Han har også hatt knekte tenner og måtte trekke flere av dem.

Nå i dag kom han haltende hjem igjen, på ene bakfoten, og går langsomt. I natt ble vi vekket av at det var slossing på verandaen vår. Hans erkefiende hadde kommet opp på verandaen og de hadde tydelig vært i et basketak siden Max hadde en del løse pelsdotter.

Så det virker som det er et ganske hardt liv her og jeg har flere ganger tenkt at det er fælt å slippe ham ut sånn uten tilsyn eller at vi kan passe på ham. Ville han hatt det bedre som innekatt? Jeg diskuterte det en gang med veterinæren vår og hun så problemstillingen, men mente at siden han er vant til å være ute og har vært det hele livet sitt, så vil overgangen bli stor og at få ting kan erstatte den trimmen og stimuleringen de får utendørs. Samtidig er det jo katter som har fullverdige liv innendørs, men det blir vel noe annerledes om de er vant til det fra de er små.

Max har i perioder måtte være inne, f.eks i forbindelse med pass eller flytting. Han har mast litt i starten, men så har han akseptert tingenes tilstand og slått seg til ro. Så det kan jo hende han ville gjøre det om han måtte bli boende inne. Vi bor smått, bare 49 kvadrat, så blir ikke akkurat store tumleplassen innendørs.

Nå er vi på utkikk etter et nytt sted å bo, så det kan jo hende vi flytter innen ett års tid (håper jeg!) og at kattetettheten der ikke er like stor som her. Men vi blir uansett å bo ganske bynært, så en del katter vil det jo være uansett.

Ja, nei, jeg er i bedaring. Vil ha ham inne sånn at jeg kan passe på ham og han kan være trygg, men vet jo at han liker seg så godt med å være ute og får viktig trim og stimulanse utendørs...

Hva tenker dere, hva ville dere ha gjort? Har noen vært i en lignende situasjon?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med sele og bånd? Og rett og slett gå tur med han. Og kjøpe inn laserleke, fjærleker (sånn viftepinnegreie) og diverse IQ-greier. Det er mye enklere å stimulere en katt innendørs om man har litt utstyr i bakhånd (mye mulig du allerede har alt du trenger da). Katter er også utrolig festlige å lære triks. det er ikke sikkert de lærer så mye, men man får en veldig koselig stund og knytter sterke bånd, siden katten faktisk må gi av seg for å oppnå godis :) Vi har jo fire katter, så her får de mye stimuli fra hverandre også, men siden de er innekatter så må vi ha plasser de kan klatre (høye klorestativ), vi må ha leker som gjør dem slitne fysisk og vi må finne på ting som sliter dem ut mentalt. Det er mer jobb, men det er jo i bunn og grunn bare kos!

Jeg er jo 100% for innekatter, men selvfølgelig ikke hvis dyret selv synes det er fælt etter et langt liv som utekatt. Allikevel, gi det en sjanse, se åssen det går. Ta på han sele og gå en tur. Det er ikke riktig at han skal komme hjem med skader gang på gang heller :) Og jeg skjønner godt at det er kjipt til deg, hvilket dilemma du har.. Uansett, dyrlegen tar feil. Det er fullt mulig å holde en innkatt både slank og stimulert. Kjøp fôrautomat så er mye løst på fettfronten :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det går jo an å prøve en periode for å se hvordan det går. Jeg tenker at hvis han skal bli innekatt permanent, så skal vi få ei til katt. Det har jeg hatt lyst på lenge, så det vil være greit, men han er en særing og går ikke overens med alle. Vi prøvde jo her i vinter å overta ei katt fra Dyrebeskyttelsen, men Max skulle bare banke henne, enda etter flere uker med prøvetid. Tror det beste vil være å få en kattunge, de er han ok med så vidt jeg har sett utendørs.

Vi har mulighet til å bygge en utegår til ham. Har både plen og veranda og det skulle vel være mulig å gjøre noe begge steder.

For noen år siden prøvde vi å ha ham i bånd og sele, da trodde han ikke at han kunne gå ;) Med sele på var verden helt skrekkelig og han la seg bare ned. Mulig vi kan venne ham til det, men han er jo 11 år...

Han er ei ganske lat katt og orker ikke å leke noe særlig. På vinteren kan vi få ham litt i gang og kan vel leke med ham i noen få minutter. Han er ganske tykk også, også som utekatt, så med en innetilværelse må vi være veeeldig streng med maten. Han kan noen triks, jeg har prøvd å shape inn noe. Er morsomt å trene med ham. Da vi bodde mer landlig til, brukte han å gå etter meg og hundene når jeg hadde lagt ut godbitspor. Brukskatt :P

EDIT: Hvordan fungerer fôrautomater?

Endret av Poter
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan kjøpe slike som åpner et lokk slik at de får bare den mengden du har bestemt. Denne kan tidsinnstilles.Så istedenfor at du skal være nødt til å feks mate han 4-5 ganger i døgnet, om han er vandt til å ha fri tilgang (ellers blir det sabla til mas, been there :lol: ), så åpner den ulike fôrrom i løpet av dagen! Kan sjekke om jeg finner link til den jeg tenker på. Vi kunne veldig tenkt oss den, men vanskelig å få til en fornuftig løsning med 4 katter :lol:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...