Gå til innhold
Hundesonen.no

Jursvulst - hvordan kjennes det ut?


Recommended Posts

Ene tispen vår har hatt en kul i det ene juret som har gått opp og ned i størrelse. Men nå har den siden sist jeg så henne vokst til kanskje dobbel størrelse.

Det kjennes ut som mange små klumper tett, en ruglete overflate. Er ca 1x2 cm. Kanskje noe lengre.

Skal få det sjekket ut hos veterinær, selvsagt.

Men dere som har vært borti tispe med jursvulst, hvordan kjennes det ut?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Saeta har en fettkul i det ene juret. Den har vært der i snart fire år, og varierer i størrelse etter løpetidssyklusen, men har allikevel gradvis blitt større. Har undersøkt den to ganger på to forskjellige klinikker, og de mener begge det ikke er noen grunn til bekymring, noe jeg begynner å slå meg til ro med nå, ettersom en kul som har vært tilstede i flere år uten at hun viser sykdomstegn neppe er ondartet på noe vis. Den er forøvrig helt myk, og henger ikke fast i noe, så den kan skyves fra den ene siden til den andre, og synker inn i lysken om hun ligger på ryggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Æsj, den beskrivelsen minner om hvordan hennes kul kjennes ut... Det er bare så rart at den har minsket i vekst, til omtrent å være helt borte. Det er de siste to ukene den har vokst igjen, og også blitt anderledes i formen syns jeg.

Hennes kul syns jeg henger fast i undersiden av ene brystet. Men det er litt vanskelig å si, siden den ikke er så stor. Men godt å høre at det er mulig å ha fettkuler og slike ufarlige ting også.


Veterinærtime er bestilt om 10 dager, de er på ferie nå, så det var første mulighet... :hmm:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Jeg har en del erfaring med hvordan jursvulster kjennes ut etter å ha jobbet i et kreftteam for hunder (som dyrepleier).

Jursvulster kan kjennes som alt fra sandkorn til store klumper og overflaten kan være ru eller glatt. Noen av dem er hormonpåvirket og vil derfor variere i størrelse etter hundens hormonelle status. Enkelte av tisper med denne problematikken vet jeg har blitt anbefalt kastrert i forbindelse med fjerning av klumpen.

Fettkuler er som regel litt "bouncy" og har gjerne glatt overflate. Få sjekket alt som kan minne kuler i juret - selvom det kjennes "fettaktig" ut - mye bedre å vite, og eventuelt fjerne om mulig og anbefalt. Når det er sagt er det også mange klumper i juret som ikke er ondartede - selvom de viser seg ikke å være fettkuler. Dra til dyrlegen - ta en prøve og få den sendt inn; så vet du!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De godartede sitter gjerne litt løsere, slik at du kan flytte på den. De ondartede sitter mer fast og kanskje noe dypere på en måte. De godartede er ofte litt blålig i fargen også, om man presser den opp i huden slik at fargen dens "lyser" igjennom.

Blondie har hatt en god den jursvulster nå, men jeg fikk ikke vite hvilken som var ondartet og godartet, så jeg vet ikke selv hvordan man kjenner forskjellen, men det over var det veterinæren forklarte. Hun hadde en ondartet og en del godartede.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tilbakemeldinger begge to! Disse kulene syns jeg kjennes veldig harde ut, så antageligvis ikke fettkuler da...
Jeg kunne ikke se noe spesiell farge når jeg presset den mot huden.

Skal komme med tilbakemelding når hun har vært hos veterinær...
Hun bor hos pappa, og hun er hans øyesten, så jeg tror egentlig han har vært så redd at han har fornektet kulen litt. Tror nesten ikke han hadde taklet å miste den hunden... :/
De var på besøk hos meg i går, og da fikk jeg snakket litt fornuft i han, så da blir det veterinærtime så raskt som mulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Krysser fingrene for at det er "noe godartet" - hvilket det fint kan være selvom det ikke er en fettkul! Mamma er også sånn med hunden sin - hun "vil ikke se" ting som kan feile ham.. :hmm:

Dersom de foreslår det bør dere kanskje også takke ja til lungerøntgen. En del klinikker har dette som rutine i forbindelse med jursvulster, mens andre venter til det eventuelt har kommet et svar som ikke var som man håpet.

Holder pusten og håper på gode nyheter - hold oss oppdatert!

:ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Takk :) Vi var hos veterinær i dag.

Hun skal opereres på fredag. Blir tatt røntgen før hun åpnes opp, for å sjekke om det eventuelt har spredt seg, men vi er optimistiske. Dersom det ikke er spredning blir svulsten fjernet, og sendt inn til vurdering.

Sjansen for at det er en aggressiv type er liten, iom at hun har hatt den en stund. Det kan til og med være noe så ufarlig som tette melkeganger. Det var litt melk akkurat i det juret. Vi får se :hmm:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er hun ferdig operert, og alt gikk bra. Hun er i super form, og i dag skreik hun når jeg tok med meg resten på tur. Stakkars :hmm: Den hunden som er mest glad i å gå på tur :P

De så ingenting på røntgenbildet, men kunne ikke garantere at det var helt fritt likevel. Men de så i alle fall ingenting, så det er bra.

Vet ikke når vi får svar på hva det er de faktisk har fjernet, men håper det ikke er noe farlig!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Det var heldigvis ikke ondartede kuler hun hadde. Tette melkeganger var det :)

Men hun har fått betennelse i stingene sine, så nå er hun på antibiotika. Ser ut til å gro greit likevel (jeg har ikke sett henne, bare snakket i telefonen med min far). Stakkars lille hadde 40 i feber i dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...