Gå til innhold
Hundesonen.no

Fantastiske gjeterhunder i Kautokeino


Snickers
 Share

Recommended Posts

Jeg fikk plutselig lyst til å fortelle om mine onkler i Kautokeino, de har virkelig noen fantastiske hunder - og de er ikke trent i "noe".

Disse hundene er altså blandingshunder, en bygdeblanding som har eksistert leeenge. Det foregår litt planlagt avl, ved at man krysser en god gjeterhund med en annen, men noe mer enn det er det ikke. Disse valpene selges for 500-2000 kr vanligvis, så noe fancy "rase" er det ikke.

Det fantastiske er at disse hundene er kjempeflinke i gjeting av rein. De er ikke opplært med noen som helt treningsmetode eller opplegg, de bare blir flinke, i hendene på onklene mine. Disse onklene er veldig rettferdige og snille mennesker. De slår ikke hundene sine, straffer de sjeldent med kjeft el.l., men roser heller aldri, men hundene bare adlyder dem og VET hva som kreves, og respekterer det. De kommer ALLTID på innkalling, de driver flokken frem og bjeffer på "kommando", de hopper opp på skuter/firehjuling samt løper ved siden av på signal og blir der til de får en annen beskjed. De legger seg ned om eier ber om det og blir der. De er rolige inne, og aktive utendørs, uten noe stress. De kan legge seg ned rett ved siden av flokken og bare chille. De er veldig førervare og har liten radius, går alltid løse og holder seg rett ved eier. De er altså LØSE hele tiden, husene de bor i ligger 50 m fra en hovedvei - aldri har noen hunder blitt påkjørt. De er med til flokken fra de er ca 3-4 mnd gamle, og de har et fantastisk hundespråk. De varsler om noen kommer på døren, men gir seg med en gang eier så mye som kremter...

Jeg er og har alltid vært imponert.. Disse onklene (og noen søskenbarn) mine får det til uten å prøve, med hund etter hund.. De feiler aldri. Og her strever så mange mennesker med å få en god hund... HVA ER DET DE GJØR? :o

Slik ser en typisk Kautokeino bygdeblanding ut. De kommer i alle verdens farger, men formen og pelsen er som oftest den samme. De kan dog være langhårete også. :)

1015551_4185147085974_257444996_o_zpse17

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flere bilder? :D

Kan se om jeg finner :D

Tipper det er en god del lapphund i disse hundene, som jo tradisjonelt har vært brukt til dette?

Ja, det er det nok helt sikkert. Eller for å si det slik, jeg tror de de lapske rasene kom fra hunder som dette. De ble bare selektert. Men reindriftssamene i Kautokeino kjøper IKKE rasehunder, hehe..De synes det er oppskytt.

Men nå er det jo blandet inn masse raser fra folk sørpå, så nå kan det være elghund, bc, buhund, schäfer og alskens rare raser blandet inn i "kautokeino-blandingen".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så fin! Så bra at de har det bra :) Finnes mange slike "løshunder" i Finnmark.

Da jeg, Heidi og Hanne var i Karasjok i forbindelse med Finnmarksløpet så var den en slik hund rundt å tusla der. Han gikk dessverre bort til sovende spann og forstyrra, så han ble jaga vekk. Men stakkarsen kom tilbake hver dag og spiste mat huskyene ikke hadde spist opp. Han var tynn og det var over 30 minus! Politiet ble ringt, for å finne eier, men politiet ville ikke komme, fordi det ble de ikke betalt for. Håper han har det bedre nå!

Veldig fine hunder, men tror dessverre en del av dem lever et hardt liv hvor de må klare seg ganske alene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så fin! Så bra at de har det bra :) Finnes mange slike "løshunder" i Finnmark.

Da jeg, Heidi og Hanne var i Karasjok i forbindelse med Finnmarksløpet så var den en slik hund rundt å tusla der. Han gikk dessverre bort til sovende spann og forstyrra, så han ble jaga vekk. Men stakkarsen kom tilbake hver dag og spiste mat huskyene ikke hadde spist opp. Han var tynn og det var over 30 minus! Politiet ble ringt, for å finne eier, men politiet ville ikke komme, fordi det ble de ikke betalt for. Håper han har det bedre nå!

Veldig fine hunder, men tror dessverre en del av dem lever et hardt liv hvor de må klare seg ganske alene.

Selvfølgelig finnes det eiere som ikke bryr seg like hardt, som alle andre steder. Har selv sett mange slike hunder.. At hundene får gå løs betyr ikke at de ikke er elsket - folk nordpå(eller samer, da) har bare et annerledes syn på hundehold. Jeg synes ikke det nødvendigvis er en uting, når man ikke bor i et tettsted. Pga. at politiet har begynt å fange inn hunder som går for langt fra husene sine, har mange begynt å ha de fast nå, og da er de fast utenfor hele tiden de ikke er med eier på fjellet(eller inne i huset, da. Mange har de inne på natten f.eks).. Jeg synes selv at dette er bra - det er ikke meningen at skal lufte seg selv, heller, men holde seg rett utenfor huset. Men heldigvis har de aller fleste hunder som er tilknyttet reindriften det veldig bra, et MYE bedre liv en noen byhund, vil jeg tørre å påstå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Fy søren så fin den tispa var! Minner egentlig mye om min lalhund/bcblanding utseendemessig. Jeg har forresten lagt merke til det samme hos noen bekjente av meg. Ingen teoretiske bevisste tanker bak hundetrening, lite kunnskap om treningsprinsipper o.l. - men de får det liksom alltid bare til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slik er det i Karasjok og. Masse BC blandinger og elghunder!

Familien min driver med reindrift så alle de har jo mange BC blandinger. Noen der liker jo ikke at hundene er løs i det hele tatt, og ser ofte status oppdateringer på Facebook om løse hunder som har gått lengre enn de skal. Noen er også veldig flinke til å ha hunden hjemme, laget hundegårder etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...