Gå til innhold
Hundesonen.no

Katt med diaré


Tinkie
 Share

Recommended Posts

Pus har hatt diaré i noen dager nå. Det lukter skikkelig vondt, og er av gjørmekonsistens, og han trekker det innimellom ut av kassa. Han spiste litt lite, men det ser ut til å ta seg opp igjen nå. Drikker som normalt, tisser kanskje litt mindre enn normalt, men tisser fortsatt. Kuro er fin i formen.

Så. Han er innekatt på litt over et halvt år. Hva kan dette komme av? Hvis han fortsatt er dårlig i magen i morgen, så ringer jeg dyrlegen. Men frem til det hadde det vært ålreit med noen forslag til hva jeg kan gjøre.

Han har gått på v&h med taurintilskudd, men nå har jeg kjøpt Orijen også som skal stå fremme, i tilfelle det er noen næringsstoffer han mangler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan være bakterieinfeksjon.
Kjøp zoolac og gi dobbel dose til det gir seg.

Det er sjelden katter får diaré av mangel på næring, da er det noe skikkelig skikkelig feilernæring eller andre sykdommer på gang.

Har han ellers fått ormekurer og vaksiner og alt slik?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøv å gi kokt kyllingfilet og zoolac, kyllingfilet er fint og lett for magen. Da min katt var på det verste hadde han helt fin mage av kyllingfilet og fikk skikkelig diare av alt annet. Nå har han blitt bedre :) Diare kan være et tegn på mark, har den kastet opp også? Katter tåler diare veldig dårlig, så bra at du tenker på å ta den med til veterinæren om den ikke blir bedre raskt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han er innekatt og har derfor ikke fått markkur eller vaksiner. Det har overhodet ikke vært noe oppkast, og diareen er ikke flytende, bare "gjørmete" om det gir mening.

I går oppdaget jeg forøvrig også at han har spist en del hundemat - han har faktisk klort opp sekken med hundemat og fisket ut fôrbiter. Nå har jeg lagt den sånn at han ikke får tak i den og heller sørget for at han har tilgang på Orijen (...goddammit, må finne et annet sted å ha den skålen, det var visst max upopulært hos sambis at den sto der jeg satte den). Sjekket nå i stad, og jeg kunne se en tilsynelatende hard bæsj i kassa! Skal følge nøye med, men da blir det ikke telefon til veterinær riktig ennå, hvertfall. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk ham da han var 6 mnd, og såvidt jeg vet kom han fra en oppdretter til hun som hadde ham før meg, så jeg regner med at han har fått det. :)

Han er mye bedre nå altså. Jeg oppdaget at det var kommet en del utenfor og havnet på matta under kassa (gudene vet når det skjedde :huh: ), og det luktet bare helt sinnsykt forferdelig, og det var sånn det luktet tidligere, men det er ikke i nærheten av så ille lenger. Krysser fingrene for at han fortsetter å bli bra like fort.

Han oppfører seg fremdeles helt normalt, så jeg er ikke veldig bekymret ennå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

katt med diarré kan være så mangt. Noe av det som kan være vanskeligst å få vekk er tri-trichomonas foetus, en tarmparasitt som stadig blir vanligere også her til lands. Ofte kalt "den engelske parasitten" tidligere. Ligner giardia i mikoskopet, men ser man de levende så ser man forskjell.

Så om dette er et stadig tilbakevendene problem;

alternativ 1: ta avføringsprøver. Men være obs på at tri-trich ofte ikke kan påvises i store perioder, kun når de skilles ut (som ofte, men ikke alltid, samfaller med diarré perioder). Avføringsprøver bør også se etter giardia, coccidier og unormal bakterieflora eller unormale nivåer av normal bakterieflora.

Medisinen for tri-trich er nærmest umulig å oppdrive, med annet noen har gjort noe nytt de siste 6mnd (sist jeg sjekket, følger litt med på sånne ting av gammel vane).

Alternativ 2, behandle for giardia å se om det hjelper. Enten flagyl (smaker dritt, vanskelig å få i katten) eller Panacur i dobbel dose over 5 dager. Dette vil som regel også slå ned tri-trich, men den vil komme tilbake. Det samme gjelder med coccidier.

alternativ 3, behandle bare symptomet - diarréen. Med probiotika og evt med imodium i en akkuttfase. Imodium har også hjelpestoffer som gjør at tarmen får slappe av litt og får resituert seg noe.

alternativ 4: behandle med bredspektret antibiotika (noe mange veterinærer tyr til som første behandling), kanskje sammen med alternativ 2 (det ville jeg gjort om jeg skulle antibiotikabehandlet). Men husk da og også gi mye probiotika for å hjelpe til med å lage en sund bakterieflora i tarmene.

"gjørmebæsj" er ganske typisk for tri-trich og det samme er en helt forferdelig lukt. Men det KAN være mye annet også.

edit: i siste instans hvis ikke noen prøver gir svar og ingenting hjelper så kan man ta biopsi av tarmen og se om katten har IBD (irritated bowel disease). En kronisk betennelse i tarmen. Noen katter med IBD kan gå på spesialfôr og slik holde diarréen i sjakk. Det sagt så har de 2 kattene jeg har hatt med tilbakevendene diarré vært like bra på høy andel v&h som på dyre veterinærdietter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for utfyllende svar, Snøfrost. Planen er fremdeles å se det an noen dager til, nå som det lukter mye mindre ekkelt og har fått bedre konsistens. Så lenge han spiser og drikker og oppfører seg normalt stresser jeg ikke, men er det ikke tilbake til normalen om noen dager så blir det veterinærtime - og da skal jeg ta med bæsj når vi kommer og kreve å få tatt prøvene med en gang. Må man fange opp bæsjen på noen annen måte enn bare å plukke den opp av kassa?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det var vell klart at jeg skulle ha han som var mest lik moren sin, eller? Si hei til Lynwyr Pod, etter Pil og barnebarn av Lyn
    • Hva er det raseklubben i Finland gjør? Genetikknerden i meg har veldig lyst til å teste alt som kan testes, men avventer en stund, til jeg vet at andre helsetester er ok før eventuell avl. 
    • Dette blir et langt innlegg, men jeg vil gjerne fortelle om et problem vi hadde med hunden vår, og løsningen vi fant, i tilfelle det er nyttig for noen andre.  Hunden vår var ca 5-6 mnd da han begynte å få urolige perioder på ettermiddagen/kvelden. Han var urolig, intens og jaget halen/baken sin. Det var ikke mulig å distrahere han. Det varte kanskje 15-45 minutter hver gang, og skjedde nesten bare på kveldstid. Jeg søkte råd fra veterinær og hundeinstruktør, og prøvde "alt": mer aktivitet, mindre aktivitet, be han gå og legge seg osv. Ingenting hjalp. Ofte spiste han pels fra bakenden og halen sin, og vi fant pels i avføringen hans. Jeg vurderte muligheten for at det var analkjertlene som plaget han, men han hadde normale analkjertler på 6-månederskontroll, aket seg ikke og avføringen hans var stort sett normal. Derfor slo jeg det fra meg. Dette pågikk i noen måneder frem til vi dro til dyrlegen etter en periode med løs avføring og hun tømte kjerlene hans. De var fulle, men ikke betent, og lot seg enkelt tømme. Da vi kom hjem fra veterinæren var han utrolig intens i halejagingen sin. Enda mer intens enn vanlig, og dette var tidlig på dagen (vanligvis hadde han bare disse periodene på kvelden). Da skjønte jeg endelig at det var analkjertlene som var problemet. For en lettelse! Etter veterinærbesøket har vi brukt litt tid på å finne riktig fôr og kosttilskudd, og halejagingen og de urolige periodene er helt borte. Hunden vår får nå ca 50/50 råfor og kaldpresset tørrfor. Han får også litt "Proflax Bottoms Up" som tilskudd.  Det var fortvilende å se at hunden vår ikke hadde det bra, for det var tydelig at det var ubehagelig for han. Jeg følte virkelig at jeg googlet meg ihjel mens det sto på. Håper derfor denne posten kan være til hjelp for andre. Hvis du har opplevd det samme med din hund, er jeg veldig interessert i å høre deres erfaringer/løsninger 😊 Og som et tilleggsspørsmål: Er det noen av deres hunder som synes det er utrolig ubehagelig å få tømt ikke-betente analkjertler? Veterinæren tømte analkjertlene igjen på 1-årskontrollen. Da var de halvfulle og ikke bentente. Han oppfører seg fint ved tømming, men begynte å jage halen/baken sin etterpå. Veterinæren ble veldig overrasket over hvordan han oppførte seg og hvor intens han ble. Hun trodde kanskje at det kom av han at han synes det var ubehagelig å ha analkjertelvæske i pelsen/rundt anus, siden hun ikke fikk vasket han godt på veterinærkontoret. Jeg tror ikke det stemmer, da vi har ekperimentert med å vaske han mer/mindre rundt anus. Jeg tror det rett og slett kommer av ubehag, kanskje han rett og slett er litt sensitiv.   
    • Drar opp denne for å se om flere har erfaringer idag. Jeg synes genetikk er spennende. Brukte nesten laboklin på Limit når vi var i herning i fjor siden de hadde stand der, men ble litt uforutsette utgifter på den turen så tok meg ikke råd der og da.  Kunne tenkt meg å teste den genetiske variasjonen på dem, men kommer til å avvente svar fra NKK på forespørselen fra NCK. Tilfelle raseklubben får til noe ala det de gjør i Finland via er det embark tro. 🤔 Kunne også tenke meg å se merle lengden på Karma bare fordi jeg er nerd. 😂 I tillegg til de typiske collie greiene på begge som MDR1, CEA, PRA osv. Har jo en god anelse via opphav, men ja spennende og nerd. 😂 
    • God idé! Kanskje vi gjør det, så er vi plutselig startklare før vi vet ordet av det 😁 Etter tur på lørdag ble han plutselig halt, uten at han hylte av noe der og da. Jeg syns det kanskje er blitt litt bedre, så regner med det er en strekk eller noe som går over. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...