Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva bør og skal jeg gjøre, Tibetansk Spaniel hannhund i avl.


annvan
 Share

Recommended Posts

Hei :)

Vi har fått en forespørsel om å bruke vår hannhund i avl. Vi vet ingenting om dette og har ingen kjente å spørre heller. Så da lurer jeg på hva vi bør gjøre og hva som er våre plikter som eier av hannhunden.

Har forsøkt å søke på NKKs sider, men finner ikke frem liksom. Hvordan skal en kontrakt se ut? Slik jeg skjønner det, er det vi som må skrive avls-kontrakten. Hva er vanlig i forhold til priser osv. Hva bør vi ta med i kontrakten?

Så langt vi har blitt fortalt av eieren til tispa, har tispa og vår hund bare 0,58% felles gener. Men jeg kommer ikke inn på dogweb for å sjekke. Må man være medlem av NKK for å kunne sjekke opp slike ting? Og jeg stoler på henne, men vet av andre erfaringer at det kan være greit å se slike ting med egne øyne ;)

Vi har tatt han med til veterinæren og alt er fint både med han og henne. Så den delen er unna gjort..

Håper noen av dere som har erfaring med dette kan gi oss noen tips og råd, slik at vi kan gjennomføre dette på den greieste og ryddigste måten.

Mvh
annvan
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjekk på siden til raseklubben om det er noen avlskrav først og fremst, også se om han er innafor avlskrava. Deretter kan dere jo sette dere ned sammen og se på dogweb kanskje? Om du ikke kjenner denne personen så ville jeg iallefall forhørt meg litt om hvorfor hun liker deres hund og vil bruke den i avl og hvordan filosofi hun har som oppdretter. Selv om dere ikke skal ha valpene så har dere jo en del av ansvaret for at de settes til verden så dere bør være sikker på at det er til det beste(at valpene regnes med og bli friske og sunne og at de får starte livet sitt med all den oppfølgingen de bør få osv). Ellers er det sikkert andre ting, men jeg kjenner ikke så godt til rasen så resten får noen andre svare på.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta kontakt med raseklubben :) Ihvertfall i vår raseklubb har vi et avlsråd som bistår i spørsmål rundt dette, og kan komme med forslag til eventuelle andre kombinasjoner om det ikke skulle være optimal den som er nå. Er mer som skal til for å avgjøre om det er en god kombinasjon enn innavlsgraden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar Ninja. :) Vi har snakket en del sammen og jeg har møtt hunden hennes. Hunden er velfødt sosialisert og har godt gemytt. Så jeg er ikke i tvil om at valpene vil bli behandlet bra og at hun vil skaffe gode hjem til dem.

Vi var sammen med hundene til sjekk hos dyrelegen så jeg så med egne øyne hva som skjedde der. Så de er friske og vil bli bra forelder til fine valper (hvis det ikke skjer noe uforutsett da).

Takk for svar Husvarm :)

Jeg skal prøve å finne ut om det finnes en raseklubb i nærheten som jeg kan ta kontakt med. Var ikke klar over at det var flere ting åta hensyn til, men så er jeg jo heeeelt grønn :D

Fant telefonnummer og mail-adresse, Så da er det bare å ringe og finne ut av tingene. Takk for hjelpen så langt. Men finnes det en standard kontrakt noe sted?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Begge hundene bør øyenlyses og sjekkes for partella luxasjon når det kommer til helsefronten.

Ellers er dette minstekravet for rasen fra raseklubben:

Tispen må minst ha oppnådd 1. premie på utstilling godkjent av Norsk Kennel Klub, og ha fylt minst 20 mnd. før parring.

Premiering som valp teller ikke.

Hannen må minst ha oppnådd 1. premie med Certifikatkvalitet på utstilling godkjent av Norsk Kennel Klub.

Premiering som valp teller ikke.

Begge avlsdyr må være ID merket og øyenlyst uten anmerkning, senest ett år før parring.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar Ninja. :) Vi har snakket en del sammen og jeg har møtt hunden hennes. Hunden er velfødt sosialisert og har godt gemytt. Så jeg er ikke i tvil om at valpene vil bli behandlet bra og at hun vil skaffe gode hjem til dem.

Vi var sammen med hundene til sjekk hos dyrelegen så jeg så med egne øyne hva som skjedde der. Så de er friske og vil bli bra forelder til fine valper (hvis det ikke skjer noe uforutsett da).

(Psst. Brukernavnet er det som står på den blå linjen, Malamuten i mitt tilfelle ;) )

Hva legger du i helsesjekk? En vanlig kontroll hos vet er ikke nok ifbm avl, og at tispa er godt sosialiser og har bestått en vet sjekk er heller ikke nok for og avl.. Skal man avle bør det være fordi man har noe positivt og tilføre rasen. Flott at de er allrighte hunder altså, men det er jo fint om det er noe mer enn bare det som ligger til grunn.

Og som jeanette sier så er det noen krav til hva som må være sjekket av sykdommer/fysiske plager først, samt 1.premie på utstilling..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sorry med kallenavnet. Ny ja ;)

Vi har sjekket krav til helse. Når det kommer til vår hund har vi hatt han på for fra kennelen, har kjøpt han ut nå. Må rett og slett høre hva som er blitt gjort i forhold til utstillinger. Papirene er under vei. Så det vil vise seg om vi kan ha han i avl eller ikke. Det var nettopp på grunn av all usikkerhet jeg henvendte meg til dere som har erfaring :)

Takk for hjelpen :)

Mener at han er sjekket og godkjent i forhold til rasens sykdommer og svakheter. Frisk og solid på alle områder :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Mine videofeeds er fulle av prong collars, e-collars, absurde mengder røffe corrections for ingenting og trenere som advocater for det. Det røskes og rykkes hardt i vonde halsbånd og det strømmes. Hundene gjør nøyaktig som de blir bedt om og trenerne strutter av selvtillit, gir inntrykk av kompetanse. Guruvibber som tiltrekker følgeskarer.  Metoden deres fungerer jo. De gjør det godt i sport fordi hundene aldri vegrer å adlyde på flekken og aldri vender oppmerksomheten mot noe annet - de vet hva som skjer da - og folk lar seg forføre av at hundene opptrer som maskiner, derav populariteten.  Noe av det mest kvalmende var en video som representerte positiv forsterkning med en bøs kar utkledd som "Karen" med blågrønn parykk, med tynn pipestemme, unnskyldende kroppspråk, som klikket manisk, klikk, klikk, klikk, klikk, og ... Jeg finner den ikke igjen ved søk nå, men det var en utrolig teit og barnslig misrepresentation av klikkertrening for å latterliggjøre konseptet for menigheten, og menigheten synes det var morsomt. Flere titusen likes og mange hundre kommentarer, i hovedsak oppmuntrende til firmaet og trenerne. En må se den. Mye verre enn beskrivelsen. Det verste var at folk synes den var morsom og beskrivende og de hånlo i broderlig fellesskap av de dumme klikkertrenerne som ikke forstår at bikkja må røskes lydig. Ikke sett noe liknende fra skandinaviske content creators, her hjemme ser det greit ut på internettet, men innholdet fra over dammen vil antakelig smitte på den yngre garde. Ble vitne til det her om dagen da en dame med vesttysk frosk skulle entre en kurstime, og hunden ikke umiddelbart satte seg ved døren. Den fikk kjapt et hardt røsk i tynn kjetting helstrup som skar i ørene på 5 meters avstand. Usikker på om fører lærte det der på kurs eller fra internettet. Ikke pent ihvertfall. SÅ viktig er det ikke at hunden setter seg så intenst umiddelbart foran en dør på vei inn til trening.  Om en vil ha en titt down the rabbit hole, søk på øvelser fra ringsport og raser som rottweiler, doberman, malinois, dutch og german shepherd, så er feeden befengt med de der trenerne der på no time. 
    • Det var trist å høre, han var ung? (Heh, sjekket bloggen din, det er visst jeg som er gammel. Men trist likevel.) Ifølge Akkurat nå er det noen "motreaksjoner" mot den positive trenden:  Nå er det noen år siden jeg var aktivt inne i noe treningsmiljø selv, men jeg tenker jo at Canis og klikkertrening/positiv forsterkning fortsatt er greia, og jeg ville nå gått til de samme bøkene som for ti år siden. Men klart, noen endringer er det nok og sikkert noen nye flinke guruer kommet til, så håper noen kan bidra der!
    • Det er nå to år siden Pax vandret videre, og vi (jeg) har begynt å planlegge ny valp.  De siste årene har gått mye til småbarn, jobb og hus, så jeg har ikke fulgt noe særlig med på hva som går for seg i hundemiljøet. Det må jeg gjøre noe med, og derfor spør jeg dere på Sonen om hjelp til oppdatering. Hvis du skulle anbefalt meg, en kommende valpespekulant, noen ressurser, creators på sosiale medier jeg kan følge, bøker å lese, treningsmetoder, trender/diskusjoner som er sentrale, hva som helst egentlig, hva skulle det vært? Er det noen tema som er kontroversielle eller er alt bare fryd og gammen? Har Cæsar Millan kommet tilbake eller har verden gått videre? Hva bør jeg sjekke ut? Hva bør jeg holde meg langt unna?   
    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...