Gå til innhold
Hundesonen.no

Middag på nyttårsaften


Wednesday
 Share

Recommended Posts

Vi tenkte å invitere folk hjem til oss for første gang :frantics: Og jeg er egentlig helt elendig til å lage mat. Så da håper jeg Sonen kan hjelpe meg :P

Jeg tenkte vi kunne ha pinnekjøtt! Men så lurer jeg på hva som er vanlig å ha som tilbehør? Hvordan tilbereder man alt sammen? Og hva passer som dessert? Hvor mye bør vi beregne på 6 voksne og 2 barn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kålrabistappe. Beste tilbehøren noen gang! Pinnekjøtt legger du i vann minst en dag før og ligger og damper i noen timer, superenkelt. Desserten bør være noe enkelt siden alle vanligvis spiser seg ekstremt mette på pinnekjøtt til man ruller og litt til... Iskake/vaniljeis og varme bjørnebær? Kjøpe en pakke frosne bjørnebær på rema, helle oppi i en kjele rett før det serveres og rør til det er passe tykt og varmt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vanner ut pinnekjøttet i ca 18 timer og damper det i 3.5 time. De siste 20 min putter jeg dem i ovnen på ca 200 grader.

Kålrabbistappe er veldig godt og veldig enkelt å lage, jeg bruker en halv potet per hele kålrabbe, litt melk, smør, salt og pepper.

Ellers er det poteter og pølse som er tilbehør (jeg har ikke pølse, synes det ikke er godt :P )

Til dessert, kanskje multekrem?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min kålrotstappe som jeg syns er utrolig god om jeg må si det selv :P

Den går i arv i famillien ;)

Den er jo litt "man tar litt av det og en dæsj av det" men sånn ca hva jeg gjor på julaften til meg selv som hadde vært ca 2 personer om de ikke spiste poteter til også:

To små kålhoder

4 små/middels mandelpoterer

2 gulrøtter (setter farge derfor er de med).

Skrelles og kokes.

Hell av vannet og sett den litt på den avslåtte platen imens du stapper litt for å "svi av" overflødig vann. Ett par ss med smør imens du stapper. Ta i ca 2-3 gode skjeer med pinnefett (alt etter hvor tykt fettet i pinnepannen er) da dropper jeg salt, har i litt pepper.

Litt fløte slik at det blir litt for tynt egentlig, setter det på platen igjen og fortsetter røre imens det koker ut litt av væsken igjen også lager jeg den "passe tykk" med litt mel.

Tilpass med litt urtesalt og pepper og :drool: verdens beste stappe syns jeg :icon_redface:

Og nei, du kan IKKE servere pinnekjøtt uten stappe!!! :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Okei, det høres jo overkommelig ut :D Noen ide om hvor mye vi bør ha til 6 voksne og 2 barn da?

Det er desverre ikke noe jeg er god på, men det over her har holdt til 3 måltider til meg. Men jeg er ingen storspiser :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med pinnekjøtt beregnes +/- 400g pr pers. Noen sier 300, noen sier 500. Med sistnevnte er du i alle fall godt innenfor.

Kålrotstappe er jo uansett billig å lage, så anbefaler bare å kjøre på med en stoooor kjele :)

Vi hadde 1.5 kg på julaften, kun to pinner var igjen. Vi var to voksne :lol:

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinnekjøtt og kålrotstappe er jo snaskens :). Min oppskrift:

Vann ut pinnekjøttet i en stor kjele i ca 12-14 timer - skift gjerne vann en gang i løpet av tiden.

Ha to lag pinner i bunnen av en diger kjele, og legg pinnekjøttet oppi. Fyll på med vann litt over pinnene og sett det til koking/damping på god varme. Ha lokk på kjelen. Når kjøttet slipper litt på beina, er det ferdig. Når kjøttet er ferdigdampet, legges det i langpanne og settes øverst i ovnen på sterk varme - gjerne 300 grader - i noen minutter. Når kjøttet har fått en lett "skjerping" snur du bitene og gjør det samme på andre siden :). Da er det ferdig til servering.

Kålrotstappe:

3 kålrøtter (hæhhh- heter det kålrøtter i flertall ?? :lol:).

3-4 poteter

3-4 gulrøtter

Kutt alt i små biter, ha det i en kjele og fyll på vann til alt er dekket. Ha godt med salt i vannet, så slipper du å salte ekstra etterpå.

Kok det godt så alt er lett å mose. Når det er ferdig kokt, tøm av vannet og mos alt sammen med litt smør (et par spiseskjeer?) og gjerne litt av "safta" etter kjøttet. Krydre med pepper og litt muskat (Muskat gjør hele mosen) - men ikke overdriv muskat'en - da kan det bli FOR mye smak. Ha også i litt fløte for en mildere smak :). Som Jeanette sier kan det kokes inn litt for å få vekk litt av fuktigheten, men obs- det brenner seg fort i bunnen av kjelen :).

Serveres med poteter og tyttebærsyltetøy, evt også vossakorv :).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde 1.5 kg på julaften, kun to pinner var igjen. Vi var to voksne :lol:

Altsååå, som jeg sa da jeg solgte reker. 500g er standardanbefaling pr voksen, men mange spiser fint en kilo om de er glad i reker ;)

(Og man må jo ta høyde for at de som ikke spiser 500g har leftovers til oss andre :lol: )

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi tenkte å invitere folk hjem til oss for første gang :frantics: Og jeg er egentlig helt elendig til å lage mat. Så da håper jeg Sonen kan hjelpe meg :P

Jeg tenkte vi kunne ha pinnekjøtt! Men så lurer jeg på hva som er vanlig å ha som tilbehør? Hvordan tilbereder man alt sammen? Og hva passer som dessert? Hvor mye bør vi beregne på 6 voksne og 2 barn?

Pinnekjøtt er dødsenkelt å lage, må bare ha tid til det (vanne ut fra kvelden før, så dampkoke i minst 3 timer). Alt står på pakken!

Vi har kålrabistabbe og poteter til pinnekjøtt.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det beste er forresten en blanding av røkt og ikke røkt i gryta (pinnekjøttet). Da blir det best :D

Ellers er en god kålrabistappe det beste som er!

Pinnekjøtt 2 dager allerede i jula her i gården. :D med stappe, mandelpoteter, vossakorv og tyttebærsyltetøy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde 4 pakker Gilde pinnekjøtt, var 4 voksne og 2 barn og hadde mat til 2 dager.

Vannet det ut i 10 timer og ville ikke hatt det mindre salt enn det.

Har du stavmikser er den genial å mose stappen med. Jeg bruker ikke hvetemel i stappen, tømmer av kokevannet og har i litt kraft, smør (meierismør, gjerne setertypen) litt salt og pepper og muskattnøtt. Bruker også potet og litt gulrot i for å få fin farge.

Grønnsakene beholder forresten fargen hvis de ikke legges i kokevannet før vannet koker.

Vi har pleid å ha sosisserpølser til. Det er fint å servere barna hvis de synes pinnekjøttet er for sterkt.

Bjerkepinner uten bark i bunnen av gryta.

Ser at de fleste bruker samme fremgangsmåte som det jeg er vant med. og stekingen/grillingen på slutten gjør det ekstra kvessent!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke som jeg kan se. Du vil få beskjed hvis en tråd fjernes, med mindre du åpenbart er en spam-bot. Simira med Moderatorhatt
    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...