Gå til innhold
Hundesonen.no

Fårikål spm


Maria
 Share

Recommended Posts

Skal me sjao. Jeg får besøk av bestemor på onsdag og tenkte å lage noe norsk høstmat til henne. Jeg kan ikke huske sist jeg spiste fårikål, og har heller aldri laget det. Går for tiden på Grete Roede, og har en oppskrift i høstheftet derfra, men er usikker på hva jeg skal gjøre. Der foreslås det flatbiff eller ytrefilet av lam til fårikålen. Hvis man skal lage med fårikålkjøtt (som er fetere) anbefales det å la det hele stå over natta så fettet flyter opp og kan fjernes før gjenoppvarming dagen det skal serveres. Såååå. Hva tror dere blir best? Jeg har ikke peiling :P er generelt ganske god på å lage mat, men her er jeg n00b! Hvis det blir magert kjøtt jeg velger, altså flatbiff eller ytrefilet, hvilket er best tro? Erfaringer?

Og..! Hvilke poteter er best til? Skrelle først eller etterpå? Liker egentlig å beholde vitaminer og skall på potetene. Men det er kanskje mer delikat å servere det ferdig skrelt?

Og hva serverer jeg det i? Suppeskål eller flat tallerken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar :)

Var det jeg mistenkte, at det er bedre å bruke "ekte" kjøtt altså. Roedemat er ikke alltid såååå godt som de usunne variantene, om jeg skal være ærlig. Nå går jeg på roede mest for å holde vekta, så en dag med utskeielser skal nok gå fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Fårikål er jo typisk best neste dag, og det tar tid å koke, minst 2 timer pleier alltid ende opp med litt lenger tid her enn hva oppskriftene sier jeg. :) Nei det skal ikke forhåndsbløtes, men det skal være litt vann i kasserollen til kokinga. Husk pepperet om du ikke vil ha de løst i og slippe pelle de bort så bruk sånn pepperboks, og de siste åra har de solgt sånne ferdige pepperposer til fårikål på butikkene, :)

Det er faktisk så enkelt som det står her: http://www.farikal.no/oppskrifter/

Endret av Kåre Lise
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig med de andre her, om at fårikålkjøtt bør ha fett på seg...men ikke FOR mye fett heller.

Styr unna fårikålkjøtt med lite kjøtt og masse fett.

Jeg pleier å bruke både skiver av lammelår (delt i biter) og fårikålkjøtt, da får jeg godt kjøtt, i tillegg til at jeg får den gode feita som setter den gode smaken på fårikålen.

Lag den dagen i forveien, fårikål er best oppvarmet dagen etter. :)

..og husk å koke den lenge nok, til kjøttet er skikkelig mørt.

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker også lårskiver og "fårikålkjøtt". Beregner lengre koketid enn det som står oppgitt, koker minst 3 timer. Det som er viktig med fårekjøtt er at det ikke må fosskoke, bare trekke/syde. Ellers blir det seigt. Hele pepperkorn løst i gryta, det er litt av sjarmen;)

Her i huset liker vi best Kerrs Pink poteter til. Kok dem med skrellet på og skrell dem eventuelt før servering. Men et sånt kosemåltid behøver jo ikke foregå i racerfart, så om du setter frem asjetter til å ha skrellet (og pepperkornene) på så er det jo fort gjort å skrelle selv.

Vil du ha kraften jevnet så strør du bare litt hvetemel oppå kållagene. Det er en smakssak.

Pinnekjøtt er svært saltet, det er derfor det skal legges i vann før koking. Fårikål lages av usaltet kjøtt.

PS. Jeg tror jeg kommer innom en tur :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

Å, men det er skikkelig godt det også!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da får du reise til Ski, Vinterbro, Vestby eller noe og få tak i kjøtt :D Nå fikk jeg lyst på fårikål også :D

DET gidder jeg ikke busse halve Follo rundt for altså :P Hadde jeg ennå hatt bil hadde jeg lett dratt til Ski og handlet, men når man må gå og busse overalt så blir ting mer tungvint. Det var ikke ment to be. Hehe. Men OM jeg skal lage det senere, da. Snart bogner det av lam i butikkene, er bare jeg som er litt tidlig ute.

Å, men det er skikkelig godt det også!

Ja, sant det er!? :D Får bare håpe jeg får det til så bra som gamla sjæl. Hun er kresen må skjønne. Men jeg er egentlig en bedre kokk :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...