Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor begynner man? Manuelle innstillinger


HHC
 Share

Recommended Posts

Jeg tar en del bilder på hundeutstillinger etc. men bruker bare standardinnstillingene på kamera (Canon EOS 500D).

Kan noen skrive på teskje-måten hvor jeg begynner for å driste meg til manuelle innstillinger? Hva, hvordan begynner man når man er mega-grønn? :lol:

Takker for alle tips :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil si at den beste måten å forstå hva f. eks blender, lukkertid og ISO gjør med bildene er å ta bilder av samme objekt men med forskjellige innstillinger. Husker da jeg prøvde mitt kamera på manuelt første gangen, jeg ante ikke hva de forskjellige tallene betød eller hvordan det fungerte sammen!

Du kan alltid ha i bakhodet at for å få bildene bra, så trenger kameraet lys.

ISO:

ISO is the measurement of how sensitive a digital camera's sensor is to light. The speed or light-sensitivity of a digital camera's sensor is rated in ISO numbers -- the lower the number, the slower the response to light.

Higher ISO numbers indicate a higher sensitivity to light, so less time is needed to expose a picture. Most digital cameras let you control the ISO setting to allow the use of higher shutter speeds and/or smaller apertures, according to circumstances.

Høy ISO-innstilling (over 800) kan gjerne gi litt kornete bilder, spesielt om det er dårlig lys. Det er en vurdering du må ta, på mitt kamera som begynner å bli noen år blir ikke bildene fine om jeg går høyere enn 800.

Lukkertid:

Hvis du skal ta bilder av ting i fart, må du ha rask lukkertid. F. eks 1/60 betyr "en sekstiendedel av et sekund", det er hvor lang tid kameraet bruker på å ta bildet. De fleste må støtte kameraet mot noe om de har lavere lukkertid enn dette (prøv med f. eks 1/10 og hold kameraet uten å støtte hendene mot kroppen, og se om du får det skarpt).

1/500, 1/1000 osv er rask lukkertid.

Igjen, er lyset dårlig så kan du bruke lang lukkertid sånn at kameraet rekker å ta inn mer lys, men da må du enten bruke stativ eller lene kameraet mot noe.

Blender:

Kan være forvirrende. Enkelt forklart, lavt tall betyr liten dybdeskarphet og høyt tall er høy dybdeskarphet.

Eksempel på lav dybdeskarphet:

http://2.bp.blogspot...4/s1600/lav.JPG

Høyere dybdeskarphet:

http://3.bp.blogspot.../s1600/høy.JPG

Eksempel på lav dybdeskarphetstall: 2.8, 4.6 osv.

Høy dybdeskarphetstall: 10.0, 12 osv.

Lavt tall gjør sånn at det som er i fokus blir skarpt, og det i bakgrunnen mer uskarpt. Høyt tall gir større område som er skarpt.

Lavt tall tar inn mer lys og kan gjør så du kan ha høyere lukkertid noen ganger.

Jeg ville gått ut i hagen eller lignende på dagtid mens det er naturlig lys, og så satt opp f. eks en bok og prøvd forskjellige innstillinger på den :) .

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som også kan være lurt er å ta bilder med automatiske innstillinger i forskjellige situasjoner og se på bildeinformasjonen hva som har blitt brukt av ISO, blender og lukker. Da lærer du deg etterhvert hvilke innstillinger som passer til forskjellige lysforhold, hva som passer til det du skal ta bilde av osv. Når du f.eks. skal ta bilde av en blomst, så kan du først ta et bilde med automatiske innstillinger, så ser du hva lukker, blender og ISO har vært innstilt på sånn ca. så kan du prøve deg fram utifra de innstillingene kamera velger :) Så slipper du å lete deg fram i blinde, og lærer fort hva som må til i forskjellige situasjoner :) håper det var noe lunde forståelig... :-P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...