Gå til innhold
Hundesonen.no

Utslett Samojed


Recommended Posts

Hei,

Vi har en snart 1 år gammel samojed som har fått trøbbel med utslett den siste perioden. Det ble først oppdaget ved at vi kjente noe "rusk" i pelsen hans som viste seg å være skorper. Ser ut som om de utvider seg fra sentrum og utover med skorpedannelse, alt av pels følger med slik at han ender opp med små hårløse områder (2-3 cm i diameter). Ser ikke ut til at det klør veldig, men observerer at han fra tid til annen får "kick" hvor han må klø seg på de utsatte områdene. Kan ikke se at utslettene væsker, men det lukter litt.

Vi trodde en periode at det kunne være en form for "våteksem" da samojeden har godt med pels som tar lang tid å tørke! Nå har vi unngått vask over en lengre periode og vært nøye med tørk i fuktige perioder uten at det ser ut til å ha gitt noen effekt.

Er det noen som har en formening om hva dette er for noe eller kan komme av?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Time hos veterinær er bestilt! Men jeg har etterhvert nærmest utelukket "våteksem" da jeg antar at fukt er en forutsetning for våteksem? Da hunden vår har vært tørr i perioden det har forverret seg.

Hunden vår går mye fritt rundt på naturtomten vår hvor det er mange planter og busker, spesielt mye som hører under "barfamilien". Kan det være noe fra naturen som forårsaker disse utslettene? Er også ekstreme mengder flått her (hvertfall i forhold til våre preferanser). Plukker i snitt 6-8 daglig som kravler i pelsen på jakt etter blod, mot ca 1-2 som fester seg. Er flåtten bærer av virus som forårsaker hudproblemer hos hund? (Ble testet for borelia for ca 2 mnd siden)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres veldig ut som våteksem. Da må pelsen i og ved utslettet barberes bort og området holdes rent og tørt. Våteksem er et vanlig problem hos hund, særlig i sommermånedene. Det gir et utslett i huden som er rødt, fuktig og væskende.

Hudlidelsen oppstår når hunden selv skader huden ved å bite eller slikke på et bestemt område pga smerte eller kløe. Årsaker til at smerten eller kløen kan være ørebetennelse, insektstikk/parasittangrep, allergi, fremmedlegemer i pelsen, smerter i ledd, rifter i huden osv. Dette fremkaller en klø-skade syklus som varierer i intensitet hos de forskjellige individer. Hudforandringene kan oppstå svært raskt, ofte bare i løpet av noen få timer. Noen raser er mer disponert for å få våteksem, særlig de med mye og tett underpels, og tørr hud.

Behandling

Den vanligste behandling er å klippe og rense hudområdet. Dette hjelper hunden til å få luft og tørke ut. Det er viktig at hele området klippes til det er omgitt av en sone med frisk hud. Deretter fjernes skorper og størknet sårsekret. Området vaskes daglig med desinfiserende middel inntil man ser en vesentlig bedring i huden, vanligvis 5-7 dager. Det er viktig å tørke huden godt etter at man har vasket området. Deretter påføres salve med kortison + antiseptikum. Unngå at hunden biter eller slikker på området. I mange tilfeller foreligger det også en hårsekkbetennelse som må behandles med systemisk antibiotika (tablettbehandling).

For å hindre tilbakefall er det viktig å finne utløsende årsak og behandle denne. Hos noen hunder klarer man ikke å finne en konkret årsak, og våteksem kan bli et tilbakevendende problem. I disse tilfellene er det viktig med god hygiene, regelmessig børsting og sørge for optimal fôring. Mange hunder kan ha god nytte av tilskudd av fettsyrer i maten, f.eks fiskeolje, fordi det vil gi en sunnere hud og dermed forebygge kløe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Dratini

Få veterinæren til å sjekke om det kan være SA?

Sebaceous Adenitis (SA) er en talgkjertelinfeksjon i huden som finnes hos en rekke raser bl.a. Samojed, Akita, American Akita, Puddel, Lhasa Apso (men også mange andre raser).

Det kan være så lite utbredt på hunden at det kun forekommer på ører og hale, til at hel hunden blir angripen.

SA er en genetisk betinget sykdom men hunder som har arveanlegget trenger ikke å utvikle sykdommen.

Står mer om det inne her: http://www.akita.no/SA.htm og i tillegg fins det ett dokument som man kan laste ned for emr informasjon og bilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...