Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan steker du din kalkun?


Aya
 Share

Recommended Posts

Jeg har meldt meg frivillig til å være sjef for matkomité på nyttårsaften, og skal lage kalkun til 15 personer. Kalkunen er kjøpt - fersk - og ligger kjølig og venter på den store dagen ... Jeg har kontroll på waldorfsalaten, på potetene, sånn halvveis på sausen - men trenger litt tips her. Dette er sånn jeg har sett for meg at jeg gjør det:

Lager waldorfsalat (check - under kontroll)

Koker mandelpoteter (check igjen)

Kalkunen er 8 kg (giga - må kanskje deles i to?). Beregner 1/2 time steking per kg (opplysningskontoret for hvitt kjøtt). Jeg fikk tips om å gjøre det slik:

Ta ut innmat (skal heller ikke ha stuffing). Skyll godt, og tørk. Gni inn med salt og pepper, kanskje en anelse sitron? Surr med bacon (! for å få en saftig kalkun visstnok). Hiver kalkunen inn en seks timer før beregnet spisetid. Etter ca tre timer tar jeg av baconet, og steker det sammen med champignon (hvor mye trenger jeg til 15 pers?), løk og eplebiter. Steker kalkunen videre, og får forhåpentligvis en god og saftig kalkun med hint av stekeskorpe? Skal jeg også ha brokolli og gulrot til synes dere? Til saus tenkte jeg å bruke sjyen sammen med creme freche, litt tyttebær og salt og pepper ... Men hvor mye må jeg beregne? Yikes. Har aldri laget kalkun før.

EDIT: Beregner at den skal hvile i halvannen-to timer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lager kalkun idag til 8 stykker. Stuffingen min er karamelisert eple, valnøtter, purre, aprikos og biitelitt appelsin. Her bruker jeg ikke bacon (fordi i mitt hode blir det feil å bruke grisefett på en fugl.) Men har fått tak i andefett som jeg lirker under skinnet på kalkunen. Smører kalkunen med smør, salt pepper og bittelitt urter (salvie og timian, veldig lite.) Inne i stekepose.

Bruker steketermometer som jeg passer på ikke går over 68 grader.

Vi har brokkoli og rosenkål ved siden av, med hasselback poteter og waldorfsalat.

Sausen skal jeg lage med kraften fra posen, kremfløte, bittelitt portvin og litt creme fraiche. (og salt og pepper selvsagt.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stappar smør og hvitløk inn i dyret, heller på smør og krydder, slenger den i en langpanne som har litt vann i bunnen, lar den stå til den er ferdig. Siler av krafta, kutter mer hvitløk, slenger oppi basilikum, dill, litt sitron, liten bit av buljon, popcornkrydder med hvitløk og parmesan og fløte, lar det koke. Serverer med ønsket tilbehør, som i jula var rosenkål og minimais.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stekte en kalkun på 8.3 kg her om dagen, og da på følgende måte:

  • lage lommer under brystskinnet og fylle med smør
  • krydre med salt og pepper
  • legge i stor stekepose
  • fylle langpanne med litt vann, legge på rist og kalkun på toppen
  • steke på 75 grader i 14 timer
  • klippe hull og brette tilside stekeposen, helle på smeltet smør og krydre igjen - skru opp til 200 grader til den får farge
  • la hvile 20-30 min før deling

Innmaten hakkes og surres i kasserolle i smør, hell på vann, la småkoke en time - halvannen, sil av, lag meljevning, lag saus av kraften og fløte :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stikker ikke hull i kjøttet eller skinnet, for jeg vi ikke ha tap av kjøttsaft. Skal penske kalkunen med mykt smør, og krydre med Kalkunkrydder (ferdig blanding som fåes kjøpt i spesialforretninger. Kjøpte boksen på TilBords på Kilden i Hillevåg).

Bruker stekepose. Vann i langpannen var nytt for meg, skal prøve det. Har ikke helt bestemt meg for hva slags stuffing, men den med frukt og svisker hørtes nydelig ut.

Synes alltid oppgitt steketid er for kort, så jeg lar den få noe ekstra tid i ovnen. Skal frakte den ferdig med en halvtimes veg, så jeg tenkte å putte den i stor jerngryte for frakt. Skulle gjerne visst om det går an å steke i jerngryte, det hadde vært enkelt. Noen som vet?

Synes 6 timer steketid høres lite ut for en fugl på 8 kg? Kommer jo an på temperaturen også, men jeg foretrekker lavere temp (ca 150 grader) i flere timer. Og speeder opp på slutten så den får sprøtt skinn.

Ville heller valgt appelsin enn sitron, og så er svisker et must for oss:)

Ungene her er "ville" etter stuffing, så jeg tenker det blir loffsmuler med eple, sviske, appelsin, litt løk og kanskje litt aprikos.

Hvitløk kan man ha for meg. Så det sløyfer jeg, vil ikke blande hvitløk inn i allslags mat. (grøss) :drool:

Hva jeg skal lage til dessert? Vurderer karamellpudding av råmelk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, vanskelig dette - særlig fordi alle har sin måte å gjøre det på, og jeg aldri har hatt noen måte i det hele tatt :P Fant flere oppskrifter hvor det var anbefalt 180 grader, en halv time pr kg - dermed fire timer for en åtte kilos kalkun. Men legger opp til et par timers hvile, så er den ikke ferdig kan den fint få en time til i ovnen. Tenkte å bruke steketermometer jeg! Stekepose har jeg aldri brukt til noe som helst, så det tror jeg ikke jeg tør å begi meg ut på ... Ellers fikk jeg mange gode tips her, det er supert!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er sto fan av Jamie Oliver, og så langt har han ikke bommet på mye jeg har etterlignet av tips.

Bla har han ett tips om å legge fyllet slik for at alt skal få samme tykkelse og ta like lang tid å grille.

por_1097.jpg

Jeg har ikke prøvd det enda, men tror jeg tester den oppskriften når jeg skal prøve meg fram.

Han hadde også ett tips i ett program om å legge ett vått (og rent) kjøkkenhåndkle over kalkunen som man holdt vått ved å helle over væske som rant av og ned i pannen. Det skulle også hjelpe på saftigheten. Men krever jo endel oppfølging for at ikke kjøkkenhåndkle skal ta fyr :P

Dropper nok den delen første forsøket mitt.

Men dere som bruker stekepose, hvordan blir det med væsken? Med tanke på å lage saus av det

?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mm, det er jo logisk. Men siden jeg ikke skal steke den hjemme hos meg selv blir det noe tungvint med en 14 timers økt i ovnen! Jeg har en backup-plan da! Skal lage punsj, og hvis jeg skjønner at maten kommer til å skjære seg skikkelig lager jeg bare så sterk punsj at ingen smaker noe som helst av maten uansett! :jump:

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stekepose er supert. Bare kjøp den stooor nok. Er bare å klippe et lite hull i et hjørne og tømme kraften ut i gryta. (Må ha hjelp til dette, men om du legger stekeposen strategisk med tanke på dette går det greit hvis en holder stekepose med innhold på plass i panna).

Men 2 timer til hvile, vil den ikke bli for kald?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, den vil visst ikke det. Den skal pakkes inn i aluminiumsfolie og så i et par tykke håndklær og da holder den visst bra på varmen! Jeez, dette blir et skikkelig prøve-og-muligens-feile-prosjekt, men litt gøy og da! Særlig hvis det blir dødsgodt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å hvis du skal pakke den så godt inn, så! Visst blir det kjempegodt!

Vi feirer nyttårsaften hos byvenner, de siste åra har jeg vært sjef for kalkunstekingen og vi frakter langpanne med kalkun og gryte med saus etpar mil. Pleier å gå bra det:) Men kanskje jeg skal prøve innpakking jeg også for å holde den varm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Eddie har lagt inn søknad om å få de nusselige spanielørene erstattet med pønkråkk hanekam. I en alder av bare 6,5 mnd setter han seg heldigvis fortsatt ned som en jente når han tisser - og når han markerer, som han gjorde for første gang i dag. Det er stille før pubertetsstormen, men små vindkast kommer de mørke tordenskyene i forveien, og forsurer den prepubertale idyllen iblant.  I dag skulle jeg ha filma. Ikke første gangen en potensiell YouTube-million gikk i vasken. En av mitt livs store regrets er å ikke ha filma første gangen jeg ga chihuahuaen en hel roastbeefskive. Jeg kunne vært millionær, men har åpenbart ikke næringsvett. Glemte å filme i dag også. Ord er fattige, men kamera og power-PC til å redigere videoer på koster, så ord får klare seg. Unge Edeward har slitt en stund, med en indre kamp mellom nature og nurture. Fornuft og følelser. Det instinktive ressursforsvaret hans er så sterkt at han har store vansker med å få gjennomført sin egen vilje. På den ene siden vil han gjerne ha meg til å kaste lekene hans, fordi å jage etter dem er det aller, aller morsomste han vet, men han har ikke lyst til å gi dem fra seg. De er verdisaker for han. Han vet kognitivt at det er nødvendig å hande meg gjenstander for å få dem kastet, og han ELSKER å få dem kastet. Leker er ikke morsomme når de ligger i ro. Da er de bare potensiell moro. Litt som penger i banken. Det er selvsagt mer gøy å bruke penger enn å bare ha dem, men det føles godt å ha dem, og en er redd for å miste dem ved å bruke dem. På samme måte som jeg gjerne vil reise og shoppe og drikke frappuccino og spise ute, så vil han helst ha de lekene flyvende gjennom lufta og sprettende bortover bakken. Han ber meg kaste dem. Han maser om å få dem kastet. Lyser opp i euforisk livsglede når han ser at jeg er i ferd med å kaste. INGEN tvil om hva som er høydepunktene i livet hans, men han har en slags malplassert økonomisk sans, hvor han vokter lekene som om de kan forsvinne dersom han bruker dem. Ressursforsvaret hans er så sterkt at det er et handikap for ham. Den absurde kampen han kjemper hver gang han vil ha lekene kastet, men ikke har lyst til å gi dem fra seg. Kan ikke beskrives med ord. You had to be there, for jeg har ikke filma det.  Dette har ihvertfall pågått en stund nå. Den indre kampen mellom følelser og fornuft. Så, i dag.. Vi har fått nytt utstyr i posten. Grime og kortere bånd for å ferdes i folksomme miljøer. Grime fordi jeg liker være på den sikrere siden. Han begynner bli stor og tung og sterk. Den ene gangen han DRO i båndet for å hilse på storebror er ikke noe jeg ønsker reprise på. Han kan tydeligvis være virkelig sterk om han plutselig finner ut at han ikke vil høre på meg, så grime er en potensielt nødvendig sikkerhet. Det, og så har vi kjøpt kjettingbånd, fordi jeg liker tyngden. Hunden kjenner også at båndet er der. Det er bedre kontakt. Dessverre, som vanlig ved netthandel, har vi fått noe annet enn jeg trodde jeg bestilte. 50 cm var ikke lengden på kjettingen, men total lengde. Det der trenger tilvenning. Heldigvis har vi også fått oss et strikkbånd med såkalt trafikkhåndtak, som jeg tenkte det kunne være greit å koke frosken sakte med for å unngå at likheten med visse grupper i Pride-paraden blir for påfallende. Det holder liksom å kle seg i lakk og lær i offentligheten, vi trenger ikke lage et SM show også, mener jeg. Det er hva som trolig vil skje om vi legger ut på tur blant folk med det veldig, veldig korte kjettingbåndet der uten noen tilvenning, så her må trenes, det var planen for dagen.  For å senke potensielt stress før vi gikk avgårde i nabolaget, så skulle vi leke litt. Få på litt gode biokjemikalier. Erstatte kortisol med endorfiner. Når matmor er utstyrt med vom og tørrfisk på lomma er det nødvendig å leke før vi går avgårde, for å få ned forventningsstress. Biokjemien i dette ble forklart meg, men jeg er ikke stø nok på detaljene til å gjenfortelle korrekt. I grove trekk flommes han umiddelbart av dopamin fra forventning om belønning, så utløser det raskt en masse adrenalin og kortisol når forventningene ikke innfris fort nok (for ham). Han blir agitert og opplever en slags smerter, og mat som belønning får ikke dette stresset ned igjen. Lek derimot gjør. Fikk teorien forklart, sett det fungere i praksis. Å leke på tur fungerer fint på vanlig turbånd, men jeg vil ikke tilvenne ham at det går an å leke på så kort bånd. Ulike båndlengder har ulike regelverk for adferd. Derfor må vi leke før vi legger ut på en potensielt stressende treningstur med SM-lenke, mat i lommene og KRAV for å få den.  KRAV et noe Eddie har problemer med å forholde seg til. Han kunne vært kryssordløsningen på nøkkelordet assertive. Meningers mot og egen vilje. Tar det å bli stilt KRAV til som en trussel. Frosken må kokes sakte, ellers går den i maktkamp. Det fikk jeg bekreftet på den harde måten i dag ved å stille et urimelig krav for å starte leken: Jeg ba ham om utgangstilling.  Istedenfor fikk hele nabolaget konsert med Dickhead and The Pønk Råkk Assertiveness.  Til å begynne med ble jeg irritert. Han var så TEIT. Noe så ufattelig simpelt som å bare sette seg i utgangstilling for å få det han så inderlig intenst ville ha. Han hadde SÅ lyst på både leken og maten, men istedenfor å kjapt, enkelt og greit sette seg i utgangstilling som han VISSTE ville gi uttelling, så valgte han å kjefte meg huden full for å ha the audacity til å ikke bare gi ham hva han ville ha.  Jeg fikk omsider noe som liknet utgangstilling og han fikk umiddelbart leken sin kastet. Fløy avgårde som om han hadde sluppet fri fra Guantanamo. Gjorde meg klar til å belønne ham for levering, fordi middagen var en time på overtid. Favorittmaten. Han er vill etter Vom. Villig til å utstå både kloklipp og frisering i ansiktet så lenge det står Vom på hylla. Han har vanligvis INGEN selvrespekt når det lukter Vom i premie. Vanligvis.  Han slapp favorittleken et par meter fra levering. "Ta med!" responderte jeg, og så var ******* løs igjen. Ikke snakk om. Sikker på det tok mange minutter med utskjelling. Han synes jeg er en herskesyk HURPE med et sykt "behov" for å dominere. HVORFOR skulle han levere meg den leken for å få maten jeg hadde i hånden? "Herskesyke hurpe! Det der handler bare om å ydmyke meg! Ser jeg ut som undersåtten din? Den leken er MIN og den maten er også MIN! Vil du ha leken i hånden kan du plukke den opp selv!" Jeg endte med å plukke den opp selv. Han ble stille noen øyeblikk. Innså at han hadde tapt. Jeg hadde nå både leken og maten og han hadde bare stoltheten. Det gikk ikke mange sekunder før nederlaget ble erstattet med forventning om kast. - Link! Unge Eddies verden raste sammen igjen. Usikker på HVA som er problemet hans, for han går SÅ fint i utgangstilling for kjipe tørrforkuler, bare de er i hånden som lure. Han HAR gått FINT i utgangstilling med Vom på hylla og i vinduskarmen også. Hvorfor ikke nå? Hva er problemet? Svaret er et intenst autonomitetsbehov. Han ga så TEΙΤΕ liksom-nesten kreative alternativer til en faktisk utgangstilling, etter å ha gitt ham flere invitasjoner til å plassere seg riktig valgte jeg å gripe halsbåndet for å veilede ham ordentlig på plass - for å kunne rose og belønne. Verste overgrepet jeg kunne begått mot ham. Han strittet imot, og jeg ville ikke gi meg, så det utviklet seg til en brytekamp jeg til slutt vant ved hans surrender. Var han et menneske ville han HYLGRÅTT. Hikstet og hulket i bunnløs sorg over dette sjokkerende sviket. Var jeg ikke hans beste venn? Hva slags venn og partner GJØR noe sånt? Jeg kunne jo ikke gi meg, for jeg hadde faktisk lagt på et krav, og han trenger VITE at et krav er et KRAV og når det innfris, så blir det ALDRI problemer og ALLTID godt humør og belønning. Å la en nær pubertal riesenschnauzer få lov til å kjempe seg fri fra et (i utgangspunktet bare veiledende) grep i halsbåndet var 100% uaktuelt, samme hvor såret og sjokkert han var. Det ble til slutt en utgangstilling. Leken fikk jeg også levert i hånden, men ikke uten en psych kamp om hvem som bestemmer over ressursene. Ede er IKKE fornøyd med å måtte jobbe for mat og lek.  Tur ble det ikke, men en god latter ble det, fordi Ede er absurd sta. Håper jeg ser samme humoren i det når han begynner skape seg pga endret båndlengde. Fra 2-1 meter i første omgang, med bare korte partier på "trafikkhåndtak". Grime har vi prøvd på. Den sitter det litt lenger inne å gå hjemmefra med ennå. 
    • Hvis det funker med 50/50 kan du jo da bare fortsette med det. For helgeturer går det jo fint å ta med i kjølebag, det gjør ikke noe om det tiner så lenge det blir spist innen en dag eller to. Men ville prøvd forsiktig med et annet tørrfôr som er beregnet for valp.
    • Av praktiske årsaker, skal ha med hunden på flere reiser uten fryser. Tenker å gi blanding av vom og tørrfor på sikt.  I tillegg liker jeg å bruke deler av måltidene til trening på tur, noe som er vanskelig med råfor...  
    • Tispen min er 10 måneder nå.  Meget omgjengelig familiehund. Mjuk pels og gemytt 🤣. Lettlært. Nydelig vakker. Perfekt størrelse.  Vi driver med blodspor og lydighet.  Grua meg mest til pelsstell når jeg vurderte rasen, ja snø i pelsen er irriterende, men jeg må lære meg å huske å bruke riktig tøy 🙈 Koser meg overraskende med å klippe og stelle pelsen.  Jeg har dessverre vært ekstremt uheldig med sykdom på henne, men slik jeg har forstått det er dette en sunn rase med få plager.   
    • Blir spennende å følge med videre!   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...