Gå til innhold
Hundesonen.no

Fjerne fellesdekk med skudd og budføring med skudd?


Guest 2ne
 Share

Recommended Posts

Fra akkurat nå-tråden, hvor det begynte med dette:

Leser jeg akkurat en melding på FB som virker litt "oppskjørtet". En eller annen utenlandsk raseklubb for belgere vurderer å promotere skudd test for hunder som deltar i åpen klasse på utstilling.

I Danmark kjører de jo skuddtest på schæfer og rottweiler - og jeg tenker at det er da helt greit at de innfører det på belger også. Men jeg kjenner at det er skrekkelig politisk ukorrekt å si det høyt.

Også fortsatte det sånn ca med dette:

Jeg synes det høres helt fantastisk ut jeg :) Etter det jeg kjenner rasen, så er det kanskje på tide at slikt blir gjort :)

Og innimellom her så skreiv jeg ett eller annet om hvorfor man bare skulle ha skuddprøve i åpen klasse, og at noen hunder vokser på seg skuddredsel (jepp, glemte å ta med egen quote), og får dette som svar:

Ja, det er sant.. Jeg tenkte ifra åpenklassen jeg..

Men bare litt OT; er det vanlig at eldre hunder vokser på seg skuddredsel? Jeg har liksom aldri hørt om det eller vært borti det.. De må jo ha hatt litt brister ang skudd som yngre da, tenker jeg.. At de ikke har vært 100% trygg.. Men vet ikke :icon_confused:

Også kommer disse innspillene:

Og samtidig jobbes det med å fjerne skudd på fellesdekk og budføring på bruksprøver, for å øke rekrutteringen i sporten!?

Men det er jo for å få flere til å begynne me sporten..

Skuddkravene er jo for å få folk til å forbedre rasen i avlen.. Det er jo faktisk mange som faktisk avler på skuddredde tisper og som dropper mentaltestinga.. Er en hund skruddredd da, så betyr det da at du kan ikke være med på utstilling, men fortsatt får lov til å bruke hunden din aktivt.. Og det er jo ikke så ille alikevel da kanskje?

Men for å starte bruks må jo bikkja alt ha gått gjennom en mentalkartlegging av noe slag, og skudd inngår i samtlige. Hvorfor skal den da måtte gjennomgå et moment fra mentaltesten hver eneste gang man starter? Jeg er for å fjerne skuddet på disse øvelsene.

Hensikten er for å få flere til å å drive med bruks, ja :)

*Her er det sikkert sitert noe* red.anmrk. :P

Det er liksom det som er argumentet :) Har man gått en MH og fått kontatert at man har en skuddredd hund, trenger man ikke bli minnet på det i hver konkuranse. Eller hvorfor skal man være forhindret til å delta i konkuranser, fordi man har en skuddredd hund. Eventuelt stå over øvelser med skudd og dermed blir gående og surre i lavere klasser for all tid.

Under en MH (mentalbeskrivelse hund) får man "kjent mentalstatus/gjennomført", da dette ikke er noen test. Mens på karaktertesten eller funksjonsanalysen får man bestått/ikke bestått. Akkurat hva som er kravet for å starte i bruks er jeg jaggu ikke sikker på, da man faktisk kan velge å ikke gjennomføre et moment under en MH, men likevel få kjent mentalstatus, men da kanskje ikke "gjennomført"? Og hva ser i så fall arrangører av brukshunkonkurranser på? Ser de på dette i dette hele tatt, eller er det opp til hver enkelt hundefører å være sannferdig om at man har gjennomført en mentalkartlegging med bikkja si? Anyone? :icon_confused:

Det er nettopp det som jeg også lurte litt på. Noen steder har jeg lest at mentalstatusen skal være kjent. Dette betyr at hvis man stryker FA, så er fortsatt mentalstatusen kjent og da er det bare å stille opp.

Men så har jeg lest et annet sted at bruks skal gjerne forestille det politiet og militæret trener hundene i, uten forsvarsarbeidet, og en brukshund bør jo "tåle" skudd da dette kan skje i "tjeneste". Hvis man ser det på den måten.

Søkte litt i regelverket til NBF, og fant dette:

"..Hunden må være fylt 12 mnd. senest første prøvedag for å kunne delta på prøve. For hund som er fylt 18 mnd. kreves bestått K-test, funksjonsanalyse (inkludert Forsvarets), ferdselsprøve eller tilsvarende (MH test, godkjent politihund). Dette gjelder hunder født etter 30.06.2002..."

Dette betyr jo at man ikke kan stryke på skuddene, og da sier det seg selv at det er lite vits å både ha skuddene eller fjerne de.. Da hunden er nødt å takle skudd for å være me på leken.. Ettersom jeg forstår =)

NOEN jobber med det ja, og NOEN jobber for å fortsatt ha skudd på fellesdekk og budføring på bruksprøver.

Jeg er i mot. Brukshundsport trenger ikke å være en sport for alle, akkurat som at RIK ikke er det, akkurat som at AG ikke er det, akkurat som at LP ikke er det, akkurat som at lurecoursing ikke er det, akkurat som at vannhundprøver ikke er det, osv. Å senke kravene fordi at en eller flere raser har mer crappy mentalitet i dag enn før, er bullshit, sånn jeg ser det, da får man jo bare begynne å avle bedre bikkjer.

Og jo, min hund er skuddredd, min hund kommer neppe til å hverken ligge på noen fellesdekk med skudd noen gang, hun kommer neppe til å gå budføring med skudd noen gang. Jeg forventer ikke at prøveprogram skal skrives om for vår del av den grunn.. Det er en brist i bikkja, ikke i programmet..

EDIT: Glemte å svare på dette med hunder som vokser på seg skuddredsel. Jeg veit ikke hvor vanlig det er, men det er ikke uvanlig heller. Og selvsagt er det sannsynligvis en brist i hunden som ligger der hele tiden, men den vil jo ikke synes når hunden er ung, så hvordan skal man kunne ta hensyn til den da?

Et meget godt poeng. Jeg kommer uansett aldri til å få opprykk til C og skudd på øvelsene med min trollbolle, uansett hvor gode spor hun går, så det var ikke ut fra personlige preferanser jeg kommenterte det, jeg heller. :)

Selvfølgelig behøver det ikke å være en sport for alle. Men jeg forstår de som vil prøve å senke kravene på skudd for å prøve å få flere til å joine sporten.. Men igjen, det burde gå heller på avlen (mener jeg) enn nødvendigvis på programmet :)

Jeg er nemlig veldig usikker på om det hjelper så veldig med å feks fjerne skudd. I hundesport sto det en artikkel om de forskjellige grenene, deriblandt rally lydighet. Det ble vist startet for å få flere til å starte med lydighet. javel? hvorfor starter man da opp en egen sport? vanlig LP og rallylydighet er jo ikke det samme...

Det jeg heller tror hjelper er rekruttkurs og samlinger. Få inn nybegynnere, lær de opp og få de til å lykkes. Da først begynner man å få rekruttert folk. Og det trenger faktisk ikke å være så mye som skal til. Kan feks være nok at man en gang i uka har et lite "kurs" der man går igjennom øvelsene de har øvd på hjemme, lager litt hjemmelekse og vis de hvordan de skal begynne. Samt ikke minst forklare slik at de forstår hvorfor..

Og så kanskje er det noen på det kurset som kjenner noen som kjenner noen, og plutselig har det kommet til mange flere i treningsgruppa =) Miljøet i gruppa er også noe man bør absolutt tenke på ;)

Og ja, du har helt rett at det burde være skuddkrav til champion og veteranklasser også..

Hvordan det ligger an nå, vet jeg ikke, men da jeg fikk mail om det for to-tre måneder siden var det vist et stort flertall som ønsket å fjerne det.

Jeg kjenner jeg har et litt ambivalent forhold til det. Jeg har jo en hund som er skuddredd, men på en annen side kommer jeg nok ikke dit at jeg kommer til å konkurere med henne. Jeg har ikke engang svart på mailen.

Jeg forstår at det er kjipt for en som har store ambisjoner innenfor bruks, for seg og hundens del - ikke for å vise til noe i forhold til avl, at man ikke kommer videre. Og siden det er (var) et stort flertall som ville fjerne det, så er det jo tydeligvis et problem for mange.

men om man har en hund som reagerer på skudd og derfor ikke får startet bruks, vil man da avle på den? Og hvor fører avlen oss om vi lar "slike" slippe til?

En skuddredd hund vil vel neppe bestå FA/K-test? Og hva har det å si med skuddene da, om hunden er skuddfast?

Det har ingenting å si om skuddene er der eller ikke.. Hunden må være skuddfast uansett ;) Det var poenget mitt :P

Men jeg skjønner ikke hvorfor mange er så imot skuddene jeg da..

Og det er sånn omtrent starten på en artig liten diskusjon! :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 65
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

For å prøve å diskutere dette generelt i hundeavl: Om jeg bare hadde drevet med lydighet, så hadde jeg ikke trengt en skuddfast hund. Min skuddredde hund er den som sover dypest på nyttårsaften og sn

Jeg er i mot! Selv om jeg hadde en skuddredd belger som faktisk gikk et ganske greit spor etterhvert.. Han var forøvrig mentalbeskrevet med 5 på skudd, og vi fikk beskjed om at vi kunne starte i bruks

Må bare si meg enig med de som ikke ønsker å fjerne skudd fra bruksprøveprogrammene. Min mening er at skuddberørthet/reddsel ikke kan avprøves nok. I tillegg til at skuddberørthet/reddsel er ekstremt

Jeg tror jeg var forholdsvis tydelig på hva jeg syns om å fjerne skudd fra NBF-programmet, men jeg kan jo gjenta meg selv: Jeg er IMOT *ler*

For å ta dette med mentaltester, så er det krav om kjent mentalstatus, dvs bestått FA eller K-test, eller gjennomført MH. Det fine med MH er at man får gjennomført selv om hunden tydelig er skuddredd. Ergo kan en skuddredd hund starte i NBF-programmet. Det er flere skuddredde hunder som har startet i NBF-programmet.

Det er selvsagt et handicap å ha en skuddredd hund om man ønsker å konkurrere i NBF. I klasse D er det ingen skudd, så der går det bra. I klasse C teller fellesdekk med skudd 5 og budføring med skudd 4, ergo mister man 90 poeng før man i det hele tatt har starta. I klasse B teller fellesdekk med skudd 4, og i klasse A teller fellesdekk med skudd 3, ergo mister man hhv 40 og 30 poeng før start her (i klasse B og A er det feltsøk istedetfor budføring, og ikke skudd på noen andre øvelser enn fellesdekken). Det er ikke umulig, men det er vanskeligere med en skuddredd hund enn en skuddfast en.

For meg så er det helt riktig at det er sånn. Det er et brukshundprogram, en brukshund bør være skuddfast, syns jeg. Ikke alle er brukshunder. Enkelt og greit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Krutsi: Hvorfor skal vi IKKE ha skudd?

Bare for å ha brakt på det rene. Jeg har hatt en skuddredd hund og vet hvor inni gampestumpen irriterende det er å ikke kunne gjøre slike ting med skudd i. Det ville ikke ramle meg inn å tenke at skuddene i NBF skulle fjernes. De er der for en grunn, tenker jeg.

Som 2ne sier: ikke alle er brukshunder

Endret av Margrete
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Virker som om dette med krav om mentaltest er ganske misforstått. Man kan gå en MH og velge å IKKE TA SKUDDET. I rubrikk 5 står det faktisk også "avstår fra skudd". Man kan altså uten problemer starte i NBF med skuddredd hund.

Min skuddredde hund konkurrerer i bruks, og slapp å høre et eneste skudd på MH'en sin. Og hun har "gjennomført MH".

Jeg syns skuddene kan fortsette å være i bruks. Det virker som om den eneste grunnen til at mange har begynt å fokusere på skuddfaste hunder er pga NBF'en (og RIK da), og jeg syns det kan fortsette slik. Det er jo flere hunder som har kommet opp i A uten å noen gang ha gjennomgått en fellesdekk (eller budføringen i C) med skudd, man må bare jobbe en del hardere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror jeg var forholdsvis tydelig på hva jeg syns om å fjerne skudd fra NBF-programmet, men jeg kan jo gjenta meg selv: Jeg er IMOT *ler*

For å ta dette med mentaltester, så er det krav om kjent mentalstatus, dvs bestått FA eller K-test, eller gjennomført MH. Det fine med MH er at man får gjennomført selv om hunden tydelig er skuddredd. Ergo kan en skuddredd hund starte i NBF-programmet. Det er flere skuddredde hunder som har startet i NBF-programmet.

Det er selvsagt et handicap å ha en skuddredd hund om man ønsker å konkurrere i NBF. I klasse D er det ingen skudd, så der går det bra. I klasse C teller fellesdekk med skudd 5 og budføring med skudd 4, ergo mister man 90 poeng før man i det hele tatt har starta. I klasse B teller fellesdekk med skudd 4, og i klasse A teller fellesdekk med skudd 3, ergo mister man hhv 40 og 30 poeng før start her (i klasse B og A er det feltsøk istedetfor budføring, og ikke skudd på noen andre øvelser enn fellesdekken). Det er ikke umulig, men det er vanskeligere med en skuddredd hund enn en skuddfast en.

For meg så er det helt riktig at det er sånn. Det er et brukshundprogram, en brukshund bør være skuddfast, syns jeg. Ikke alle er brukshunder. Enkelt og greit.

I regelverket står det dette: Betyr da tilsvarende at man er bare nødt å gjennomføre en MH? Ikke for å kvervulere, bare lurer :P

Hunden må være fylt 12 mnd. senest første prøvedag for å kunne delta på prøve. For hund som er fylt 18 mnd. kreves bestått K-test, funksjonsanalyse (inkludert Forsvarets), ferdselsprøve eller tilsvarende (MH test, godkjent politihund). Dette gjelder hunder født etter 30.06.2002.

Krutsi: Hvorfor skal vi IKKE ha skudd?

Bare for å ha brakt på det rene. Jeg har hatt en skuddredd hund og vet hvor inni gampestumpen irriterende det er å ikke kunne gjøre slike ting med skudd i. Det ville ikke ramle meg inn å tenke at skuddene i NBF skulle fjernes. De er der for en grunn, tenker jeg.

Som 2ne sier: ikke alle er brukshunder

Jeg skrev vel at jeg ikke forsto hvorfor de skal fjerne skuddene.. altså, jeg er for at de er der ;) Altså, vi er på samme side :P thihi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I regelverket står det dette: Betyr da tilsvarende at man er bare nødt å gjennomføre en MH? Ikke for å kvervulere, bare lurer :P

Hunden må være fylt 12 mnd. senest første prøvedag for å kunne delta på prøve. For hund som er fylt 18 mnd. kreves bestått K-test, funksjonsanalyse (inkludert Forsvarets), ferdselsprøve eller tilsvarende (MH test, godkjent politihund). Dette gjelder hunder født etter 30.06.2002.

Kravet er kjent mentalstatus, og en gjennomført MH er kjent mentalstatus. MH er en beskrivelse, ikke en test (så det er ganske morsomt at det står det i reglene, ikke sant?), man får ikke "godkjent" eller "ikke godkjent" på denne, man får "gjennomført" eller "ikke gjennomført". Så sant hunden ikke blir brutt, så har den gjennomført MH, ergo har den godkjent kjent mentalstatus :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kravet er kjent mentalstatus, og en gjennomført MH er kjent mentalstatus. MH er en beskrivelse, ikke en test (så det er ganske morsomt at det står det i reglene, ikke sant?), man får ikke "godkjent" eller "ikke godkjent" på denne, man får "gjennomført" eller "ikke gjennomført". Så sant hunden ikke blir brutt, så har den gjennomført MH, ergo har den godkjent kjent mentalstatus :)

Det var det jeg mente ja ;) Da er det jo egentlig super tåpelig å ha det med i regelverket.. Da er det jo kanskje bedre slik på RIK, at man er nødt å ha en ferdelsprøve før man starter..

Det kunne jo feks vært at man måtte ha bestått en kåringsprøve før man kan starte i laveste klasse i NBF (D?), og da hadde det kanskje blitt flere påmeldte der også :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønner ikke hvorfor man ønsker å endre på noe jeg. Jeg er verken for å fjerne skuddene eller innføre krav om bestått kåringsprøve før start i NBF. Dette er fordi jeg er FOR at det skal lønne seg å ha en skuddfast hund, men det skal ikke gjøre at man absolutt ikke kan konkurrere i bruks heller.

edit:

Det kunne jo feks vært at man måtte ha bestått en kåringsprøve før man kan starte i laveste klasse i NBF (D?), og da hadde det kanskje blitt flere påmeldte der også :P

Flere påmeldte hvor? På kåringsprøve? Hva er så positivt med flere påmeldte på kåringsprøve når det blir langt færre påmeldte i D-bruks? Jeg ser ikke fordelen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønner ikke hvorfor man ønsker å endre på noe jeg. Jeg er verken for å fjerne skuddene eller innføre krav om bestått kåringsprøve før start i NBF. Dette er fordi jeg er FOR at det skal lønne seg å ha en skuddfast hund, men det skal ikke gjøre at man absolutt ikke kan konkurrere i bruks heller.

edit:

Flere påmeldte hvor? På kåringsprøve? Hva er så positivt med flere påmeldte på kåringsprøve når det blir langt færre påmeldte i D-bruks? Jeg ser ikke fordelen...

Jeg har ikke tallene på hvor mange som starter hvor, men hvis det er flere som starter på kåringsprøve enn d-bruks, ja da er det skikkelig dårlig rekrutt oppi denne delen av landet i alle fall..

Men som jeg har skrevet tidligere, jeg er heller ikke for noen store forandringer. Jeg tror heller det kan lønne seg å lage seg rekruttgrupper jeg =)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var det jeg mente ja ;) Da er det jo egentlig super tåpelig å ha det med i regelverket.. Da er det jo kanskje bedre slik på RIK, at man er nødt å ha en ferdelsprøve før man starter..

Det kunne jo feks vært at man måtte ha bestått en kåringsprøve før man kan starte i laveste klasse i NBF (D?), og da hadde det kanskje blitt flere påmeldte der også :P

Skjønner ikke hvorfor man ønsker å endre på noe jeg. Jeg er verken for å fjerne skuddene eller innføre krav om bestått kåringsprøve før start i NBF. Dette er fordi jeg er FOR at det skal lønne seg å ha en skuddfast hund, men det skal ikke gjøre at man absolutt ikke kan konkurrere i bruks heller.

Jeg er enig med labbis her, uavhengig av mentaltstatus på egen kjøter (som som før nevnt er skuddredd). Det skal ikke bli klin umulig å starte med en skuddredd hund NBF, men det kan godt være så vanskelig som det er nå å få opprykket til B med en skuddredd hund.

Det er ikke klin umulig å starte i RIK med en skuddredd hund heller, under ferdselsprøva så skytes det med 6mm, gjør det ikke? Det er jo bare et lite poff :P Ferdselsprøve er heller ikke noe jeg kaller "mentaltest", det er mer en prøve på lik linje med resten av RIK-programmet og NBF-programmet. Javisst, man sjekker tilgjengelighet, det gjør man i LP og på utstilling også. Javisst, hunden bør være forholdsvis skuddfast, det må den i NBF-programmet også.

Men å gjøre disse to programmene mer tilgjengelig for lydberørte bikkjer, det er jeg i mot. De må gjerne fjerne budføringa og heller få inn feltsøk, men jeg syns de skal beholde fellesdekk med skudd. Budføringa er vel egentlig starten på rapport, hvilket det ikke blir konkurrert i her i Norge, så om jeg hadde fått velge, så hadde budføringa blitt borte.

Å blande inn kåringsprøva her.. Vel.. Det er 200 meter spor med en vinkel, samt det gamle kl.1-programmet (LP) pluss apportering om jeg ikke husker feil, jeg syns ikke nødvendigvis at det er noe bedre kvalitetsstempel enn et opprykk til C bruks, altså.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke tallene på hvor mange som starter hvor, men hvis det er flere som starter på kåringsprøve enn d-bruks, ja da er det skikkelig dårlig rekrutt oppi denne delen av landet i alle fall..

Mulig jeg misforstår deg, men jeg reagerte bare på at du syns det kunne være fornuftig med en kåringsprøve før start i d-bruks. Hvorfor det liksom? Hva er poenget med å gjøre veien til D-spor/rundering så vanskelig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke tallene på hvor mange som starter hvor, men hvis det er flere som starter på kåringsprøve enn d-bruks, ja da er det skikkelig dårlig rekrutt oppi denne delen av landet i alle fall.. Men som jeg har skrevet tidligere, jeg er heller ikke for noen store forandringer. Jeg tror heller det kan lønne seg å lage seg rekruttgrupper jeg =)

Med tanke på at det arrangeres 70 stk D-stevner i NBF iløpet av 2011 (kjapt telt på terminlisten og uten å telle med doble stevner) og det er 11 stk arrangerte NKK Kårningsprøver, så lurer jeg på hvor du henter tallene fra?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

i RIK med en skuddredd hund heller, under ferdselsprøva så skytes det med 6mm, gjør det ikke?

Det er 6mm ja.. Men det er en skarpere lyd på den, ligner litt mer på et litt piskelyd i forhold til 9mm..

Mulig jeg misforstår deg, men jeg reagerte bare på at du syns det kunne være fornuftig med en kåringsprøve før start i d-bruks. Hvorfor det liksom? Hva er poenget med å gjøre veien til D-spor/rundering så vanskelig?

Jeg sa at det var kanskje mer fornuftig å ha et krav alla en kåringsprøve før oppstart på D enn den biten at hunden skal ha kjent mentaltstatus. Feks en K-test er jo ingenting, og jeg forstår ikke helt hvorfor de i det hele tatt har med det kravet i regelverket. Som jeg sa, da synes jeg det er bedre slik det er i RIK-programmet.. (Det jeg mente i alle fall)

Med tanke på at det arrangeres 70 stk D-stevner i NBF iløpet av 2011 (kjapt telt på terminlisten og uten å telle med doble stevner) og det er 11 stk arrangerte NKK Kårningsprøver, så lurer jeg på hvor du henter tallene fra?

Me tanke på det som ble sagt tidligere...

Flere påmeldte hvor? På kåringsprøve? Hva er så positivt med flere påmeldte på kåringsprøve når det blir langt færre påmeldte i D-bruks? Jeg ser ikke fordelen...

Så forsto jeg det slik at hun mente at det var flere som meldte seg på kåringsprøve enn D-bruks. Men ser nå at jeg sikkert leste litt feil.. Og derfor mente jeg at hvis det var slik at det var flere påmeldt på ei kåringsprøve enn d-bruks, så måtte det være svært dårlig rekrutt på sporten.. Men har misforstått ser jeg ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er i mot! Selv om jeg hadde en skuddredd belger som faktisk gikk et ganske greit spor etterhvert.. Han var forøvrig mentalbeskrevet med 5 på skudd, og vi fikk beskjed om at vi kunne starte i bruks.

Grunnen til at jeg er i mot er at jeg synes det er teit å skulle senke terskelen fordi bikkjene ikke når opp, trodde poenget med avlen var å strebe mot bedre og bedre hunder jeg...

Så det så :P

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at jeg er i mot er at jeg synes det er teit å skulle senke terskelen fordi bikkjene ikke når opp, trodde poenget med avlen var å strebe mot bedre og bedre hunder jeg...

Så det så :P

Jah noe slikt tror jeg NBF å så for seg når de skrev dette:

FORMÅL: Brukshundprøver har som hovedformål å:

- Avprøve og kartlegge hundens bruksegenskaper

- Tjene avlsarbeidet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sa at det var kanskje mer fornuftig å ha et krav alla en kåringsprøve før oppstart på D enn den biten at hunden skal ha kjent mentaltstatus. Feks en K-test er jo ingenting, og jeg forstår ikke helt hvorfor de i det hele tatt har med det kravet i regelverket. Som jeg sa, da synes jeg det er bedre slik det er i RIK-programmet.. (Det jeg mente i alle fall)

Okei, da er jeg uenig med deg. Jeg mener at det er tull å innføre en kåringsprøve før et D-spor. Hva er poenget med det? Jeg ser derimot poenget med en mentaltest først, ettersom bruksen har blant annet har som mål å tjene avlsarbeidet, som Margrete siterer.

Så forsto jeg det slik at hun mente at det var flere som meldte seg på kåringsprøve enn D-bruks. Men ser nå at jeg sikkert leste litt feil.. Og derfor mente jeg at hvis det var slik at det var flere påmeldt på ei kåringsprøve enn d-bruks, så måtte det være svært dårlig rekrutt på sporten.. Men har misforstått ser jeg ;)

Ja, da misforstod du ;) Jeg skrev at jeg ikke så poenget med å få økt rekruttering til kåringsprøven (ved å sette det som krav før start i D-spor), fordi det vil gjøre rekrutteringen til D-spor dårligere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Okei, da er jeg uenig med deg. Jeg mener at det er tull å innføre en kåringsprøve før et D-spor. Hva er poenget med det? Jeg ser derimot poenget med en mentaltest først, ettersom bruksen har blant annet har som mål å tjene avlsarbeidet, som Margrete siterer.

Ja, da misforstod du ;) Jeg skrev at jeg ikke så poenget med å få økt rekruttering til kåringsprøven (ved å sette det som krav før start i D-spor), fordi det vil gjøre rekrutteringen til D-spor dårligere.

IPO er også en gren som blir brukt til avlsarbeid. Eller formålet med sporten.. De har ikke kravet at hunden skal ha kjent mentalstaus..

Og jeg sier ikke at man skal starte kåringsprøve før D-bruks.. Var mer som et eks... Jeg mener bare det at det er et crappy krav at mentalstatusen skal være kjent. Det sier jo egentlig ingenting om hunden, sånn egentlig.. Altså i form av noen kvalitet eller lignende..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg sier en MH mer om min hund enn en ferdeslsprøve eller kåringsprøve.

Synes det vil være synd å fjerne skuddene fra NBF bruksen. Tror ikke det vil være en bedring for brukshundene og brukshund avel generelt.

Ja det sier og menes at IPO er ett glitrende avvelsverktøy sammen med Sch programmet. For meg så er ikke det hverken bedre eller værre avelsverktøy enn feks lydighet og agility. Iallfall ikke så lenge man kan "sende" hunden sin til Tyskland å få den tilbake ferdig trent og meritert. Hvor man ser bikkja på IPO banen etter på og den har null forståelse for hva den skal gjøre med den armen.. Men dette holder på å bli ett innlegg laaaangt utenfor temaet.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg sier en MH mer om min hund enn en ferdeslsprøve eller kåringsprøve.

Synes det vil være synd å fjerne skuddene fra NBF bruksen. Tror ikke det vil være en bedring for brukshundene og brukshund avel generelt.

Ja det sier og menes at IPO er ett glitrende avvelsverktøy sammen med Sch programmet. For meg så er ikke det hverken bedre eller værre avelsverktøy enn feks lydighet og agility. Iallfall ikke så lenge man kan "sende" hunden sin til Tyskland å få den tilbake ferdig trent og meritert. Hvor man ser bikkja på IPO banen etter på og den har null forståelse for hva den skal gjøre med den armen.. Men dette holder på å bli ett innlegg laaaangt utenfor temaet.

Nå skal det sies at det er en grunn til at flere oppdrettere sender sine hunder til Tyskland, i hvert fall schäferhunder og det er fordi det er litt andre regler for utstilling av denne rasen. Begge foreldredyr til en hund som skal vises utenfor Norge SKAL ha en tittel fra ssch. Har nettopp hatt en liten runde på det nå i forhold til min forhund, som "dessverre" avler bra hunder og derfor kommer til å bli stilt ut i utlandet. Ergo må hun til Tyskland siden jeg ikke trener ssch og ikke gidder jeg å begynne med det heller (det blir ot å ta grunner ol i denne tråden). Så det er nok litt flere grunner enn titler og meritter, slik jeg å trodde for en liten uke siden ;) Jeg kan sjekke litt bedre opp med linker og slikt i morgen, så jeg får det skikkelig dokumentert.

Og så skal det sies at IPO har vesenstest før hver gang de starter.

Endret av Margrete
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg sier en MH mer om min hund enn en ferdeslsprøve eller kåringsprøve.

Synes det vil være synd å fjerne skuddene fra NBF bruksen. Tror ikke det vil være en bedring for brukshundene og brukshund avel generelt.

Ja det sier og menes at IPO er ett glitrende avvelsverktøy sammen med Sch programmet. For meg så er ikke det hverken bedre eller værre avelsverktøy enn feks lydighet og agility. Iallfall ikke så lenge man kan "sende" hunden sin til Tyskland å få den tilbake ferdig trent og meritert. Hvor man ser bikkja på IPO banen etter på og den har null forståelse for hva den skal gjøre med den armen.. Men dette holder på å bli ett innlegg laaaangt utenfor temaet.

IPO er vel et bedre verktøy enn agility og lydighet. Det at man får kjøpt titler i Tyskland er en helt annen ting.. Da handler det ikke nødvendigvis for å at IPO skal brukes som et avlsverktøy, som Margrete sier.

IPO og scch er det samme programmet, bare så det er sagt.. men hvordan kan man bruke lydighet og agility som avlsverktøy? den skjønner ikke jeg..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

IPO er vel et bedre verktøy enn agility og lydighet. Det at man får kjøpt titler i Tyskland er en helt annen ting.. Da handler det ikke

Bare for å ha det klart, jeg mener bestemt at bikkja skal ha vært i Tyskland, blitt trent OG gått opp til prøver! Vet det finnes folk som kjøper dette og har hunder som aldri i verden ville turt å gå i en arm, men igjen, en annen diskusjon. Kjøp av papirer er juks og fanteri og har ingenting med avl å gjøre!

Endret av Margrete
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare for å ha det klart, jeg mener bestemt at bikkja skal ha vært i Tyskland, blitt trent OG gått opp til prøver! Vet det finnes folk som kjøper dette og har hunder som aldri i verden ville turt å gå i en arm, men igjen, en annen diskusjon. Kjøp av papirer er juks og fanteri og har ingenting med avl å gjøre!

hehe ja, jeg håper jo at din hund blir trent opp (hvis det er din hund det er snakk om). Men jeg vet om folk, og at det går an, å kjøpe alle slags titler man vil nedi Tyskland.. Hunden aner jo ikke hva ei bitearm er.. Men som oftes kjøpes disse merittene for utstilling da.. vel og merke.. Men det er helt klart juks ja!

Men ved å trene opp en hund i IPO og gå prøver, så vil man se mye hva som faktisk ligger i hunden. Kanskje ikke for den vanlige hundeeier, men de som har litt greie på dette. Sporet forteller jo mye om annleggene genetisk, lydigheten om førerbarheten og skydden om mot, forsvarsinstinktene og førbarheten der også.. Veldig kort og enkelt fortalt!

Det skal jo sies at dette er avlsverktøy rettet imot brukshundraser, i den forstand hunder som har blitt brukt/brukes i tjeneste og slikt..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klipp

Jeg mener bare det at det er et crappy krav at mentalstatusen skal være kjent. Det sier jo egentlig ingenting om hunden, sånn egentlig.. Altså i form av noen kvalitet eller lignende..

Gjør det ikke? Hva begrunner du det med?

Hilsen hun som følte at hundens dårlige og gode sider kom skremmende ærlig frem på MH...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes IPO er et utmerket avlsverktøy, for det viser mangfoldet i hunden; spor, lydighet og "belastbarhet"...og skuddene bør være med!

Angående titler fra Tyskland, så er det vel endel hunder som har stått i hundegården her i Norge mens de "egentlig" var til trening i Tyskland, men håper og tror at dette ikke er regelen ;)

Når det gjelder brukshunder, mener jeg at bruksegenskapene bør telle mer enn eksteriør når det kommer til avl...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...