Gå til innhold
Hundesonen.no

Kull "feid under teppet"?


schnart

Recommended Posts

En kamerat av meg og samboeren har hatt lyst på "familiehund" ett års tid. De har kikket litt rundt og har nå funnet seg en yndig krabat. Oppdretter virker ordentlig og har gjort dette før.

Men, de fortalte med at de får valpen billigere fordi oppdretter ikke ønsker å registrere akkurat dette kullet. Det var ikke en planlagt parring og ikke en parring oppdretter hadde valgt å gjøre (heller ikke på et annet tidspunkt). Da stusser jeg på et par ting siden jeg ikke vet så mye om avl.

Er det vanlig å "skjule" kull? Er ikke det litt uærlig hvis du ellers driver oppdrett/kennel med ambisjoner i bruks/oppdrett og ikke bare har et kull på den yndige familiehunden?

Ligger det noe annet bak som gjør at oppdretter ikke kan/vil registrere? Er det mulig å skjule et kull, de skal jo selges?

Har tenkt på dette en stund nå og blir hverken enig med meg selv, eller noe særlig klokere.. :whistle:

Noen som har tanker om dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du får tilbud om å kjøpe uregistrerte valper etter HD og AA frie foreldre, foreldre som er frie for PRA, Katarakt, PL, PLL ol, som er sunne mentalt og som du ikke finner noe feil med hverken parring eller valper. Hvorfor er de ikke da registrert? Hva er oppdretters årsak til mangelfull registrering av valpene? Det koster ikke så mye å registrere valpekull hos NKK, så det er ingen grunn til at registrering ikke skal forekomme.

Det er i grunnen ingen, i mine øyne, noen grunn som rettferdiggjør at oppdretteren ikke har registrert kullet selv om det ikke var planlagt parring.

Det kan jo være seg at foreldredyrene er veldig nært beslektet også.

Har de navnene på foreldredyrene, registreringsnummerene deres ol, så de kan gå inn på Dogweb å sjekke dem?

Kan være seg tispa er for gammel til at kullet kan registreres elelr at hun har for mange kull allerede.

Det er ikke mulig å skjule et kull som allikevel skal selges. En oppdretter som ikke ville hatt kullet hadde enten gitt tispa abortspøyte eller hatt ihjel valpene etter fødsel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig med Justisia. Skulle det være et virkelig "ille" kull, får heller valpene registreres med avlssperre og selges til redusert pris. Det er ingen skam å avle feil, men det er en skam å lyve om det!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De vet hvem foreldredyrene er, men de ser ikke noe veldig suspekt i dette eller bryr seg nevneverdig om at valpene ikke registreres. De skal ikke stille hunden og mener derfor registrering ikke er noe "must".

Mine tanker om forklaringen de fikk og hva som kan være bak det har jeg holdt for meg selv, da jeg ikke kan annet enn å spekulere. Valpene er født, de gleder seg. Vi har snakket generelt om hundehold før og jeg tror de vet hva de risikerer.

Jeg er bare nysgjerrig på hvorfor en oppdretter som eller avler og som har dyr med resultater ender opp med å gjøre det slik. Det svaret vil jeg vel aldri få, men syns det er spennende å se hva andre som har peiling og erfaring tenker..

Men hvis noen da har et "uønsket" uregistret kull, mellom planlagte kull, så får valpene avlssperre. Men telles da kullet på tispa? Hvor godt følges reglene for avl opp liksom? Og hvor god "kontroll" har de på folk som er aktive? Blir uærlige litt sleipe oppdrettere fanget opp? Eller er det skummelt enkelt å gjøre akkurat som man vil..?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Høres ut som ett kull for å tjene penger, det er nok av oppdrettere som bare registrerer annethvert kull og dermed parer tispa på alle løpetider, men fordi kun annethvert kull registreres så virker alt bare såre vel.

Det du kan gjøre er jo å sjekke dogweb å se om denne tispen har kull etter seg fra før og eventuelt når. Ett godt argument for ikke å kjøpe valpen vil jo være om tispen hadde kull også for seks måneder siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

..Men hvis noen da har et "uønsket" uregistret kull, mellom planlagte kull, så får valpene avlssperre. Men telles da kullet på tispa? ....

Det teller så klart. Ellers ville det jo være fritt frem og avle vilt. Da kunne griske oppdrettere f.eks mer enn doblet antallet kull tispa får i sin levetid, ved å registrerte f.eks. annethvert kull med avlssperre. Sånn at f.eks. annethvert kull liksom "ikke teller"...

La oss si at tispen i denne saken her har hatt 4 kull fra før. Dette uplanlagte kullet er hennes 5.

HVIS oppdretter registrerer det kullet, blir det også hennes siste kull, da NKK ikke tillater mer enn fem kull. Ved å holde kullet unna registrering, kan oppdretter skjule det for NKK, og derved ha et kull til senere men da planlagt og "offisiellt" det femte (men i virkeligheten det sjette).

Uærlig så det holder...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kjenner at jeg godt kunne tenkt meg å ikke ha hund
    • Hun får også en god sykkeltur hver morgen, noen ganger med trekk og andre ganger uten. I løpet av uken trener vi også lydighet, svømming, rallylydighet og spor. De siste månedene har vi fokusert mye på ro-trening i offentlige områder med mange folk og hunder. Hun er i god form og har en slank kroppsbygning, men sliter med å roe seg ned når vi er ute, selv om hun lett finner roen innendørs. Tidligere kastet vi dessverre en del pinner og ball på turer, men jeg innså i senere tid at det er med på å skape mye stress. Derfor har vi sluttet med dette for en god stund siden. Jeg forstår at dette har bidratt til å bygge opp stressnivået hennes utendørs. Men ellers har hun vært slik jeg beskriver henne, helt siden vi fikk henne.
    • Søk er fint, men ellers synes jeg det virker som det kan være litt mye løping og stress-jobbing, enn ro og fokus. Jeg ville droppet kasting av ball/leker/apport, og agility. La henne løpe litt fra seg, og så ta økter med roligere øvelser. Lengre søk, flere gjenstander, rolige øvelser som sitt, dekk, stå, veksling mellom posisjoner, gå fot, og andre roligere lydighetsøvelser. Bli-øvelser krever også fokus og selvbeherskelse. Det kan også være det hjelper å gi henne oppgaver på tur. Selv om jeg i prinsippet er motstander av at hunder skal gå fot på tur, så kan det være en idé å gjøre det for noen strekninger. Variere med å veksle hvilken side hun går på (etterhvert bytte side under gange, og veksle mellom å bytte side ved å gå foran eller bak deg), snurr mens dere går fot, osv. Ta korte stopp med gjennomgang av et par øvelser. Hopp opp på steiner og benker dere går forbi. Og stopp innimellom og kast en neve godbiter i grøftekanten så hun får søke opp. Dette høres ut som en hund som kjeder seg på tur, og trenger litt fokus og jobb. Gjør det lønnsomt å ha slakt bånd når dere ikke fokuserer aktivt på en oppgave. Bruk kontaktkommando litt før båndet blir helt stramt, og belønn kontakt og nærhet til deg. Og ja, det tar tid og tålmodighet!
    • Det er en border collie på 2 år. Før tur får ho løpe fra seg på et jorde en halvtimes tid. Da pleier vi også å leke litt søk med ulike gjenstander som ho skal finne. Eller så trener vi litt agility hvor hvor ho også får kjørt seg litt både mentalt og fysisk, men ho er likevel alt for gira og stresset på turen etterpå.. 
    • Gulvredsel er ikke uvanlig på en del raser. Hvilken rase er det? Selv om søsknene ikke har det ligger det også typisk i genene, det er jo arven bakover som er relevant her. Jeg ville jobbet med å gjøre det å gå gjennom dører en positiv ting. Finn en ukjent døråpning, la hunden stå nærmest døren. Stå på avstand, og belønn at hunden ser på døråpningen. Hvis hunden beveger seg nærmere på egenhånd, belønn igjen. Ikke gå for fort fram, og belønn gjerne med å ta noen skritt bort fra døråpningen igjen innimellom. Ta pauser, men la hunden selv også styre tempo mot og gjennom døren. Gjør dette med både kjente og ukjente dører en periode, og se om adferden endrer seg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...