Gå til innhold
Hundesonen.no

Bearded Collie vs. Old English Sheepdog


Wheaten terrier

Bearded collie eller OES?  

40 stemmer

  1. 1.

    • Old English Sheepdog
      18
    • Bearded Collie
      22


Recommended Posts

Mitt andre innlegg her på Sonen - og første gang jeg svarer på noe.. (Håper det kommer riktig "frem")

Har hatt Bearded Collie i noen år, og ville selvsagt valgt det igjen, men det var ikke DET jeg skulle si.

Forskjeller:

OES er mye større (både høyde og vekt)

De har helt forskjellige pelstyper - OES med stri og hard "ragg", Beardisen skal ha stri, men rettere pels.

De har oftest helt forskjellige tegninger, og Beardisen kommer i flere fargevarianter (inkl. pigment og øyenfarge)

De rasene har mye felles historie, men gemyttene er nokså forskjellige - Beardisen er langt mere livlig ("hyper" om man vil) på godt og ondt. På en Beardis er det nærmest aldri å se hannhundaggressivitet (altså to hanner imellom, de er ville og gærne nærmest hele livet. OES er en mere fornuftig rase mtp å faktisk bli voksne en gang..

Vi (familien) skulle ha en OES som vår første hund, men da det var så mye sykdom på rasen (i beg. av 80-tallet) var det over ett års ventetid på kull de trodde kunne bli ok.

Jeg ville da ha en collie istedenfor, men som et kompromiss ble det da en bearded collie. Den første i en lang rekke - og de eneste gangene jeg angrer på valget er når det er vårløsning, leire og søle overalt (både inne og ute).

Også en liten bemerkning til - ja, Beardisen har myyye pels nå. MEN det gjelder ofte utstillingshundene - som blir pleiet og stelt, børst, bad og balsam for å FÅ så lang pels. DET er en hel vitenskap det også, sies det..

Den normale familiehunden som går mye ute i skog og mark, blir stelt mere i rykk og napp - vil ikke få en slik pels som endel av pelsmonstrene man ser på utstillinger.

Å måtte børste sin Beardie hver dag - eller flere ganger i uken er i beste fall misforstått, og i alle fall bortkastet. Hvis hunden har en normal pels (dvs ikke klippet) holder det lenge med en gang i uken - HVIS det gjøres skikkelig, og det vil si: børste/kamme helt inn til huden. Går man mye i kratt og skog så må man ta seg jobben med å fjerne pinner, borrer og annet rusk - så det ikke får floket seg inn i pelsen.

Jeg børster ikke mine mer enn maks 1 gang i måneden (bortsett fra når de blir stilt ut, da). Men vi går heller ikke så mye i skogen - mere turer langs gangveier, på store friområder hvor de får løpe løse, etc.

Hvis de klippes ned er de selvsagt helt supre frem til det har gått 4-5 mndr, og da er det et mareritt å børste dem. DA bør man gjøre det oftere - hvis man vil ha hunden tilbake i full pels. Dette fordi at underullen kan ta overhånd over dekkhårene, og det blir som å kamme en bomullsdott.. Ikke så greit, altså.

Men, men - hver sin lyst. Jeg synes OES er kjempefine hunder, men hadde aldri orket med DET pelsstellet hvis man har utstilling som interesse. Og jeg synes det er godt å vite at man kan bære hunden sin ut fra veterinærkontoret (hvis nødvendig), eller løfte dem opp i bilen når de blir gamle og stive..

(Også er det plass til så mange flere hjemme..)

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Sikkert mange som sier ja takk til en sånn ordning så lenge man blir litt kjent først hvertfall. 
    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...