Gå til innhold
Hundesonen.no

Å reise med hund


Guest Christine

Recommended Posts

Guest Christine

Hei!

Om knappe to mnd skal jeg og hunden legge ut på tur, og i den forbindelsen har jeg noen spørsmål..

1. Hunden har tatt begge rabiesvaksinene, men titertesten skal jo tas 120 dager etter sist vaksine, og da har vi allerede bodd i Finland i en månedes tid. Må derfor ta vaksinen der, men lurer bare derfor på om det er store sjanser for at det ikke er nok antistoffer? Skal være der lenge nok til å evnt ta flere vaksiner, men ble plutselig redd for at hunden aldri kommer seg på godkjent nivå, og derfor ikke får reise inn til Norge igjen?

2. Behandling mot echinoccose må vel tas for å dra inn til Finland også? Vi kjører bil, så blir å kjøre igjennom Sverige.

3. Passet, skal det skrives på engelsk?

4. Vet at dyr og medfølgende dokumenter skal fremvises for tollvesenet ved grensepasseringer.. Vil det si at jeg må stoppe på grensa fra Norge til Sverige, også på grensa fra Sverige til Finland igjen?

5. Noen som har generelt andre tips?

Noen spørsmål er kanskje opplagte for noen, men setter virkelig pris på svar slik at jeg får roa ned reisenervene mine litt! :)

På forhånd takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi reiser mye med hundene våre.

Både med fly og bil.

Finland er eneste landet nå man ikke trenger behandling mot echinoccose når man skal inn i Norge igjen.

Jeg skal i forbindelse med ferien sjekke hvorvidt man trenger dette for å komme inn der nå som denne slemme ormen er i Sverige også.

Har bare ikke kommet så langt enda. :whistle:

Vi kommer til Finland fra Tallin til sommern, så det blir jo litt samme greia.

Og da har vi allerede gitt behandling mot echinoccose både i Danmark og sannsyneligvis også i Litauen siden vi skal være så lenge borte, og dette føres jo inn i passet av veterinær.

Jeg stopper aldri på tolla når jeg kjører til / fra Sverige, Danmark, Finland og andre land vi har kjørt inn / ut av.

Og jeg kommer nok ikke til å begynne med det heller.

Men har ALLTID med alle papirer, pass med de nødvendige vaksinasjonene.

Skjema for ormekur osv.

Og vi følger reglene for behandling mot echinoccose slavisk innenfor fristene som er satt.

Om vi flyr går vi på rødt, men sånn som i Estland nå nettopp, gadd ikke tollerne engang lette på rompa og komme ut av bua si...

Passene til mine 4 hunder er på Norsk, men det står jo på Engelsk også.

Funker fint i Finland og Sverige det, også i "Det store utland" som i Estland hvor vi akkurat har vært.

Alle mine 4 er rabiesvaksinert, og de tre som er helt ferdige har alle danna nok antistoffer.

Har faktisk vært med Dina og tatt blodprøvene i dag, og spurte da om dette med antistoffer da vi skal ha henne med til Danmark om ca 5 uker.

Det hender i skjeldne tilfeller at det ikke dannes nok, og da må man i følge min veterinær starte hele vaksinasjonsprogrammet på nytt.

Det tar jo ca 6 mnd, så da må du jo selv se om du får tid nok om du er uheldig å måtte ta vaksinene på nytt.

Men veterinæren presiserte at det var skjelden.

Og de hadde ikke hatt noen tilfeller hvor hunden ikke ble klar etter 2 omganger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Hei.

Jeg drar opp denne igjen

Jeg skal kjøre nedover svenske kysten til Danmark og kanskje Tyskland. Begge hundene er rabis vaksinert, men jeg blir litt forvirret over ormkurer, stoppe i tollen, må jeg innom et vetrinærkontor i Danmark ?

Ble ikke så mye klokere av å lese på mattilsynet.

Noen som kan hjelpe meg ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dusteregler...

Men okey - du må forholde deg til TO ting; inn i Sverige og så inn i Norge.

INN i Sverige (fra EU/Danmark/Tyskl., etc) = Ormekur tatt i utlandet innenfor de siste 10 dagene (skal bevitnes av veterinær/stå i passet).

INN i Norge (fra EU/Danmark/Tyskl., etc) = som ovenfor.

Men NÅ kommer "problemet": fra Sverige til Norge skal hunden ha fått en ormekur de siste 48 timene. DENNE kuren kan du signere for selv (egenerklæring fra Mattilsynet).

Så hvis du ikke har tenkt til å være i Sverige noen lengre tid på hjemreisen så sørger du for at du tar den ormekuren i Tyskland eller Danmark, og så passer for at du er i Norge innen 48 timer. Nada problem..

Hvis du skal bli i Sverige i mange dager så må du uansett gi ormekuren i Danmark/Tyskland e.l. for å komme inn i Sverige. Dessuten må du sørge for en ny kur (og da egenerklæring) innen de 48 timene.

Lykke til!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei ingen kan vel påstå at mattilsynets sider er veldig enkle å finne fram på...

Men dette fant jeg angående ormekuren som jo er det eneste man trenger tenkte på i tillegg til godkjent rabiesvaksine når man skal reise inn / ut av Danmark:

"Hunden eller katten skal være behandlet mot Echinococcus multilocularis med godkjent preparat (for eksempel praziquantel eller epsiprantel) i løpet av de siste 10 dagene før innførsel. Behandlingen må skje i avsenderlandet. Denne behandlingen skal gjentas i løpet av de første 7 dager etter innførsel til Norge. Krav om behandlingen mot Echinococcose gjelder ikke for ilder. KRavet gjelder heller ikke for hunder og katter som kommer direkte fra Finland."

Så du må altså reise til veterinær i Danmark for å gi ormekur før innreise til Norge igjen,ikke senere enn 10 dager før innreise, og gjenta behandlinga innen 7 dager etter innreise til Norge.

Alt må da gjøres av veterinær og stemples i hundens pass.

Om du skal reise hjem via Sverige, så er det jo egne regler for det.

Men de skiller på jevnlige grensepasseringer, da gir man hver 28 dag, og enkeltturer over grensa, da gir man innen 48 timer før hjemreise.

Jeg har reist så me på vår og forsommer i år at Gååtfred kommer inn under denne 28 dagers regelen.

Så ved siste grensepasseringa mi med han, gav jeg ingen ormekur, men gir innen 28 dager fra forrige kur.

Dette fordi han har fått 3 ormekurer på en drøy mnd ved innreise fra Sverige, og ut / innreise Estland.

Begynner å bli ganske innvikla...

Men send en mail til mattilsynet om du lurer på nor.

Eller ta en titt på denne siden her hvor jeg fant det om ormekuren:

http://www.mattilsynet.no/import_eksport/reise_med_dyr/hund_katt_ilder/_innf_rsel_av_hund_katt_ilder_eldre_enn_3_m_neder_fra_eu_e_s_land_unntatt_sverige__storbritannia_og_irland_61458

og her som du finner info om grensepassering Sverige:

http://www.mattilsynet.no/aktuelt/nyhetsarkiv/dyr/alle_hunder_og_katter_som_kommer_til_norge_fra_sverige_skal_v_re_behandlet_87968

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hadde nettopp en kjempefin tur uten noe tull, og masse pen lineføring. Ede var skikkelig på tilbudssiden og ikke engang utålmodig på godbitene. Det går virkelig fremover. Ordentlig godgutt i dag 🥰 Flink vaktbikkje også, for anledningen i Miljøpatruljen. Forsøpling tar vi alvorlig.
    • Hadde nettopp et mareritt av en "treningsøkt". Hadde alle favorittingene hans og lommene fulle av snacks. Godt vær og stille og rolig feriestemning. Ede åpnet med å hoppe opp og bite og bjeffe og jukke og være teit. Jeg trodde vi skulle ha en fin økt med den energien der, men da jeg ba om utgangsstilling for TREDJE GANG, så gikk han sakte og satte seg seigt ned. ... Eneste lyspunkt var en fin innkalling da han mens jeg prøvde samle meg vimsete avgårde på egenhånd inn i en luftegård jeg ikke har gitt ham lov til å gå i. Da spratt han opp fra sniffingen og kom løpende inn med en gang. Supert! ..men det var det ENESTE han gjorde riktig på cue. Han dekket hver gang jeg ba om stå. Så dumt på meg når jeg ba om utgangsstilling. La repeatedly fra seg apporten en meter fra meg i forsøk på å innkassere uten å måtte gi den fra seg. Fant plutselig ut at det var kewlere å gå fra front mellom beina mine til utgangsstilling istedenfor å svinge bakparten inn, og gjentok den der flere ganger. Nektet gå fot uten lure i hånden. Den økende frustrasjonen min gjorde ikke ting bedre. Han begynte holde hard rock konsert. Hoppet og bet og jukket. SÅ kom jeg på at han ikke har fått skjønnhetssøvnen sin. Han hadde vært våken fra kl 07 i morges uten å blunde et blunk. Aha! All made sense. Tok ham med meg inn igjen, og det tok ikke engang et minutt før han brøt ut i full raptus og fløy villmann mellom veggene i toddler tantrum. Stoppet plutselig og begynte krafse og grave som en manisk gærning på gulvet, og falt så dønn om, som et slakt, rett i søvn. — Har De forsøkt skru maskinen av og på igjen? 
    • Det er nok definitivt en del av "spøkelsesalderen", men det er også viktig å ta på alvor så man ikke ved uhell forsterker adferden så den blir en uvane.
    • Er hun ikke i den alderen? Jeg har noe liknende problemer selv, også 5 mnd. Bjeffet plutselig på en dame på bussholdeplassen i dag, uvisst av hvilken grunn. Heldigvis bare sosial bjeffing, som han gjør når han vil noe, men hun ble dessverre ukomfortabel, så måtte fortelle henne at det var vennlig kommunikasjon for å få oppmerksomhet, ikke noen trussel eller advarsel. De høres veldig annerledes ut og serveres mot "inntrengere" på "eget territorium". Kanskje sammenlignbart med hva din gjør? Fordi min er avlet for å vokte, så belønner jeg ham for å være flink gutt og gjøre jobben sin tilfredsstillende når han serverer advarselbjeff på fremmede "inntrengere". Hadde han truet og ikke latt seg avlede hadde jeg kjøpt profesjonell hjelp, men foreløpig er han tilfreds med å få respons på varselet og tar min vurdering av situasjonen som god fisk.  Kjenner du til begrepet sladretrening? 
    • Det er vanskelig å si uten å se hunden. Går dere på noe valpekurs? Isåfall er det et godt sted å spørre. Jeg tenker også at det er veldig viktig med god sosialisering med trygge hunder og folk, og på trygg avstand til "skumle" ting i ulike miljøer generelt, så ikke alt ukjent blir skummelt.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...