Gå til innhold
Hundesonen.no

Å reise med hund


Guest Christine

Recommended Posts

Guest Christine

Hei!

Om knappe to mnd skal jeg og hunden legge ut på tur, og i den forbindelsen har jeg noen spørsmål..

1. Hunden har tatt begge rabiesvaksinene, men titertesten skal jo tas 120 dager etter sist vaksine, og da har vi allerede bodd i Finland i en månedes tid. Må derfor ta vaksinen der, men lurer bare derfor på om det er store sjanser for at det ikke er nok antistoffer? Skal være der lenge nok til å evnt ta flere vaksiner, men ble plutselig redd for at hunden aldri kommer seg på godkjent nivå, og derfor ikke får reise inn til Norge igjen?

2. Behandling mot echinoccose må vel tas for å dra inn til Finland også? Vi kjører bil, så blir å kjøre igjennom Sverige.

3. Passet, skal det skrives på engelsk?

4. Vet at dyr og medfølgende dokumenter skal fremvises for tollvesenet ved grensepasseringer.. Vil det si at jeg må stoppe på grensa fra Norge til Sverige, også på grensa fra Sverige til Finland igjen?

5. Noen som har generelt andre tips?

Noen spørsmål er kanskje opplagte for noen, men setter virkelig pris på svar slik at jeg får roa ned reisenervene mine litt! :)

På forhånd takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi reiser mye med hundene våre.

Både med fly og bil.

Finland er eneste landet nå man ikke trenger behandling mot echinoccose når man skal inn i Norge igjen.

Jeg skal i forbindelse med ferien sjekke hvorvidt man trenger dette for å komme inn der nå som denne slemme ormen er i Sverige også.

Har bare ikke kommet så langt enda. :whistle:

Vi kommer til Finland fra Tallin til sommern, så det blir jo litt samme greia.

Og da har vi allerede gitt behandling mot echinoccose både i Danmark og sannsyneligvis også i Litauen siden vi skal være så lenge borte, og dette føres jo inn i passet av veterinær.

Jeg stopper aldri på tolla når jeg kjører til / fra Sverige, Danmark, Finland og andre land vi har kjørt inn / ut av.

Og jeg kommer nok ikke til å begynne med det heller.

Men har ALLTID med alle papirer, pass med de nødvendige vaksinasjonene.

Skjema for ormekur osv.

Og vi følger reglene for behandling mot echinoccose slavisk innenfor fristene som er satt.

Om vi flyr går vi på rødt, men sånn som i Estland nå nettopp, gadd ikke tollerne engang lette på rompa og komme ut av bua si...

Passene til mine 4 hunder er på Norsk, men det står jo på Engelsk også.

Funker fint i Finland og Sverige det, også i "Det store utland" som i Estland hvor vi akkurat har vært.

Alle mine 4 er rabiesvaksinert, og de tre som er helt ferdige har alle danna nok antistoffer.

Har faktisk vært med Dina og tatt blodprøvene i dag, og spurte da om dette med antistoffer da vi skal ha henne med til Danmark om ca 5 uker.

Det hender i skjeldne tilfeller at det ikke dannes nok, og da må man i følge min veterinær starte hele vaksinasjonsprogrammet på nytt.

Det tar jo ca 6 mnd, så da må du jo selv se om du får tid nok om du er uheldig å måtte ta vaksinene på nytt.

Men veterinæren presiserte at det var skjelden.

Og de hadde ikke hatt noen tilfeller hvor hunden ikke ble klar etter 2 omganger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Hei.

Jeg drar opp denne igjen

Jeg skal kjøre nedover svenske kysten til Danmark og kanskje Tyskland. Begge hundene er rabis vaksinert, men jeg blir litt forvirret over ormkurer, stoppe i tollen, må jeg innom et vetrinærkontor i Danmark ?

Ble ikke så mye klokere av å lese på mattilsynet.

Noen som kan hjelpe meg ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dusteregler...

Men okey - du må forholde deg til TO ting; inn i Sverige og så inn i Norge.

INN i Sverige (fra EU/Danmark/Tyskl., etc) = Ormekur tatt i utlandet innenfor de siste 10 dagene (skal bevitnes av veterinær/stå i passet).

INN i Norge (fra EU/Danmark/Tyskl., etc) = som ovenfor.

Men NÅ kommer "problemet": fra Sverige til Norge skal hunden ha fått en ormekur de siste 48 timene. DENNE kuren kan du signere for selv (egenerklæring fra Mattilsynet).

Så hvis du ikke har tenkt til å være i Sverige noen lengre tid på hjemreisen så sørger du for at du tar den ormekuren i Tyskland eller Danmark, og så passer for at du er i Norge innen 48 timer. Nada problem..

Hvis du skal bli i Sverige i mange dager så må du uansett gi ormekuren i Danmark/Tyskland e.l. for å komme inn i Sverige. Dessuten må du sørge for en ny kur (og da egenerklæring) innen de 48 timene.

Lykke til!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei ingen kan vel påstå at mattilsynets sider er veldig enkle å finne fram på...

Men dette fant jeg angående ormekuren som jo er det eneste man trenger tenkte på i tillegg til godkjent rabiesvaksine når man skal reise inn / ut av Danmark:

"Hunden eller katten skal være behandlet mot Echinococcus multilocularis med godkjent preparat (for eksempel praziquantel eller epsiprantel) i løpet av de siste 10 dagene før innførsel. Behandlingen må skje i avsenderlandet. Denne behandlingen skal gjentas i løpet av de første 7 dager etter innførsel til Norge. Krav om behandlingen mot Echinococcose gjelder ikke for ilder. KRavet gjelder heller ikke for hunder og katter som kommer direkte fra Finland."

Så du må altså reise til veterinær i Danmark for å gi ormekur før innreise til Norge igjen,ikke senere enn 10 dager før innreise, og gjenta behandlinga innen 7 dager etter innreise til Norge.

Alt må da gjøres av veterinær og stemples i hundens pass.

Om du skal reise hjem via Sverige, så er det jo egne regler for det.

Men de skiller på jevnlige grensepasseringer, da gir man hver 28 dag, og enkeltturer over grensa, da gir man innen 48 timer før hjemreise.

Jeg har reist så me på vår og forsommer i år at Gååtfred kommer inn under denne 28 dagers regelen.

Så ved siste grensepasseringa mi med han, gav jeg ingen ormekur, men gir innen 28 dager fra forrige kur.

Dette fordi han har fått 3 ormekurer på en drøy mnd ved innreise fra Sverige, og ut / innreise Estland.

Begynner å bli ganske innvikla...

Men send en mail til mattilsynet om du lurer på nor.

Eller ta en titt på denne siden her hvor jeg fant det om ormekuren:

http://www.mattilsynet.no/import_eksport/reise_med_dyr/hund_katt_ilder/_innf_rsel_av_hund_katt_ilder_eldre_enn_3_m_neder_fra_eu_e_s_land_unntatt_sverige__storbritannia_og_irland_61458

og her som du finner info om grensepassering Sverige:

http://www.mattilsynet.no/aktuelt/nyhetsarkiv/dyr/alle_hunder_og_katter_som_kommer_til_norge_fra_sverige_skal_v_re_behandlet_87968

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
    • Dette albumet har flere låter han liker. Artisten har gitt ut flere: https://music.youtube.com/playlist?list=PLQKkIV10JKf_ZFZxjvkB-LUc00Kyiifhz&si=Hc2-qFcJVQEsqZ_G
    • Om økonomien er stram låner man bøker på biblioteket. 100% positiv hverdagslydiget (eller Hverdagslydighet fra valp til voksen som den nye versjonen heter), På talefot med hunden, eller andre gode hundebøker. Men ta en titt på fra Bølle til bestevenn-seriene, Maren bruker mye metoden der med å få hunden til å legge seg og være trygg i sengen sin.
    • Jeg har ikke lyst til å beskrive metode å trene inn ro med tekst på internett. Kroppspråk, toneleie, timing og ikke minst følelser. Jeg anbefaler å leie inn en instruktør. Det er alltid det beste, fordi de ser en utenifra. En ser ikke sitt eget kroppsspråk, og når en har fokus på hunden og barna så er det fort gjort å glemme eget kroppsspråk. Alternativt, om økonomien er veldig stram: Dunbar Academy abonnement? 
    • Jeg tenker at hvis du har en solid "gå og legg deg på plassen din"-kommando så er det en fin avledning når hun maser sånn. Men pass også på at hun ikke blir eksludert når det er barn inne i bildet. Ellers så er det kontrollert og rolig omgang med barn. Sett dere ned på litt avstand til en barnehage i hentetid, og belønn ro og kontakt. Gå tur sammen med små barn og/eller barnevogn, helst uten nærkontakt mellom hund og barn. Lær hunden at hun får være med selv om det er barn der, men at hun ikke trenger å bry seg om dem.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...