Gå til innhold
Hundesonen.no

Antall øvelser per trening?


Hermes

Recommended Posts

Har litt ambisjoner for sommeren, og skal se hvor langt jeg kommer med den unge whippetherremannen min. Han har fokus som en rev med ADHD, og det blir verre jo lengre vi går fra hjemmet vårt, så det blir mye fokustrening nå i starten (noe vi egentlig har gjort en del helt ifra vi fikk han, men han er jo den han er....) Hans "attention span" rekker omtrent over 4-5 godbiter, så skal han helst gjøre noe helt annet... så det blir maaaange pauser.

Uansett, jeg har et generelt spørsmål om antall øvelser i en trening. Bør jeg holde meg til én øvelse om gangen, eller kan jeg prøve litt flere i løpet av en økt?

En annen ting. Når jeg bruker leker som belønning har han kjempefokus. Er det andre øvelser enn innkalling det er lurt å bruke leke til? Skulle gjerne brukt draleken hans litt oftere, men problemet da er jo at det går mye tid mellom hver repetisjon. Og hvis han klarer å røske til seg leken så stikker han og inviterer til "catch me if you can", og løper rundt meg i en fart jeg bare kan glemme å matche.

Generelle tips om å trene fokus mottas også med stor takknemlighet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, jeg har jo litt erfaring med å trene "utrenbar" hund, så jeg har noen svar:

  • Èn øvelse per økt! Evt, etterhvert, kjeding av flere øvelser (feks sitt og bli -> innkalling -> belønning), men da skal han være veldig stødig på grunnøvelsene, og du skal fortsatt bare trene på én kjede per økt!
  • Siden han klarer å holde fokus i 4-5 godbiter, hadde jeg kjørt 2-3 repetisjoner før pause - aldri la ham få sjansen til å velge deg bort! :aww: Da kanskje han kan øke antall repetisjoner med full konsentrasjon etterhvert ;)
  • Belønn de riktig gode repetisjonene med leke!

Jeg vil tro at en whippet blir litt som en samojed: får man ikke belønning for å sitte - ja, da gidder man ikke sitte neste gang. Jeg har løst det ved å gi ham litt kjip godbit for sitter som er for dårlig iforhold til hans nivå, og god godbit for de som er ok; også belønner jeg med leke for de som er en forbedring av normalen! Etter at leka har kommet fram, så leker vi litt før vi avslutter økta med det. Altså kan jeg noen ganger ha økter med 3-4 repetisjoner - andre ganger bare en fordi han er så flink med en gang. Det har virkelig gjort underverker for pelsen min, nå syns han at det er kult å trene, flinke lille mannen :wub: Og jeg kan feile ham i de øvelsene han kan ganske godt, uten at han gir meg finger'n og stikker.

Det er ikke mange regler ovenfor her, men de er vanskelige å overholde i blant...noen ganger går det liksom så bra og man vil bare prøve og liksom liksom liksom :icon_redface: Men jeg jobber med saken, hele tida, for det utgjør virkelig en stor forskjell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Jeg vil bare si at det ikke egentlig er noe grense på hvilke øvelser du kan bruke leke på. Har du en hund som ligger høyt i stress er det lurt å tenke seg om før man bruker leke på øvelser man ønsker ro på, men ellers ser jeg ingen ting i veien med å bruke leke på de aller, aller fleste øvelser. Jeg belønner til og med bli liggende med leke. Men leken må selvfølgelig være kontrollert og hunden må klare å konsentrere seg og utføre rett for å få den. Det finnes ingen regler her, du får bare se an hunden. Blir hunden så høy at den koker og ikke klarer å konsentrere seg er det noe feil.

Ellers, ikke la han få mulighet til å stikke av med leken. Ha enten hunden eller leka i bånd og tren på at han må komme tilbake til deg med den for å leke. Å leke må læres det også :) To like leker og bytting er ofte en god start.

Og som Vims sier. Om han klarer å konsentrere seg 4-5 repetisjoner tar du en pause etter 3 og bygger det gradvis opp derfra. Eller bare 1 hvis den første var skikkelig bra. Ikke la han velge når dere er ferdige. Og gi klare signaler om når det er pause og når det er trening. Pausene skal være kjeeeeedelige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gode kommentarer!

En ting, Therese, hvis pausene skal være kjedelig, betyr det at han ikke skal få snuse rundt i hagen for seg selv et par minutter? Han syns nemlig det er kjempegøy (alt er gøy i hans verden, han går bare fort lei av én ting).

En anne ting. Jeg ønsker å lære han å kaste frisbee. Bør jeg trene på slippe frisbeen først, for så å trene apport/kaste frisbeen (han er flink til å hente baller, men tar gjerne en liten runde rundt meg når han kommer tilbake, i stedet for å komme direkte til meg)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang pauser: Jeg hadde ikke latt ham gå og snuse hvis det er gøy, og det er jeg helt sikker på at Therese også er enig i ;) Selv sier jeg "pause" til Nansen når vi avslutter økta, og holder ham i halsbåndet, evt i kort bånd, sånn at han ikke får gjort stort anna enn å sitte eller ligge kloss ved siden av meg, og så sitter jeg der ved siden av ham og stirrer litt. Fungerer bra for oss, når jeg spør om han vil trene og reiser meg igjen blir han superhappy og syns jeg er tidenes kuleste menneske! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...