Gå til innhold
Hundesonen.no

Rått og godt


Hermes

Recommended Posts

Skrevet

Det finnes sikkert flust av slike tråder, men uansett, jeg trenger nye ideer. Jeg snoker gjerne i frysedisken i blant, og ser hva de har. Sist tok jeg med meg en kilo med kotelleter for drøyt 20 kr på Rema, og ellers er kyllingvinger blitt en slager. Gutten elsker det. Men, det dumme med kotelletene er at de er litt vel mye kjøtt og lite bein på de, mens kyllingvingene går ned på null komma niks, det er så vidt han gidder å tygge på de.

Hva gir dere om dere skal gi noe som det går an å hygge seg litt med, slipe tennene sine litt på?

Skrevet

Grillbein hender det de har på ICA her. Det gir litt mer tannmosjon. Oksehaler er flotte som tanntråd og tidsfordriv. Kalkunstruper pleier å være en slager, ikke noe bein, men brusk funker det og.

Ellers kjøper jeg hele høner, der er det litt sånn diverse inni. Skjærer av bryst og bruker dem i suppe til oss tobeinte, hvis jeg gidder. Hvis ikke blir det herremåltid på bikkjene.

Skrevet

Skal man ikke være obs-obs på alt av fuglebein? Som dere sier her, så får hundene deres hele kyllingvinger og litt av høner!?

Skrevet

Vi tar forresten turen til slakteren og bestiller noe margbein. Tenkte å bestille noe annet ferskt med bein og en del kjøtt på neste gang vi bestiller - Fra storfe.

Veldig greit! Og ikke noe dyrt.. :) Betalte 20 kr for en bærepose med margbein.

Skrevet

Skal man ikke være obs-obs på alt av fuglebein? Som dere sier her, så får hundene deres hele kyllingvinger og litt av høner!?

Så lenge det er rått, skal det gå fint. Ikke varmebehandlet (røkt, kokt, stekt), da blir beinene sprøe og harde, og kan splintres. Normalt knuser Hermes kyllingvingene i noen få tygg, før han sluker ganske store biter. Én gang før har det hendt at han kastet opp kort tid etter å ha spist en kyllingvinge, og da var beinene i vingen allerede blitt myke som gele.

Magene deres er "laget" for å bryte ned hud, brusk og bein :)

Hele høns høres ut som en fin ting. Syns folk burde bruke mer høns i matlagingen sin også. Kanskje det blir hønsefrikasé en dag da :D

Skrevet

Vi tar forresten turen til slakteren og bestiller noe margbein. Tenkte å bestille noe annet ferskt med bein og en del kjøtt på neste gang vi bestiller - Fra storfe.

Veldig greit! Og ikke noe dyrt.. :) Betalte 20 kr for en bærepose med margbein.

Margbein er veldig harde og sliter på emaljen. Mine hunder har knekt tenner to ganger, begge på margbein.

Skrevet

Skal man ikke være obs-obs på alt av fuglebein? Som dere sier her, så får hundene deres hele kyllingvinger og litt av høner!?

Nah, jeg bryr meg ikke om slikt. Pøbel fikk en høne med fjær, føtter og hode og alt på for en stund siden. Minuset med det er jo at det stinker noe inn i ... ja, et visst sted. ;) Gir ting alltid rått. Kokte/stekte bein endrer molekylstrukturen i beinene, og splintrer når de tygges på - no good.

Men jeg pleier egentlig å gi en god dose av "alt". Margbein er en slager, og er noe han kan hygge seg med leeenge. Koteletter går ned (han kan spise de fryst også, han). Grillbein, frosne/tinte nyrer/hjerte/lunge and so on. Og legger/ribbein/ryggrad o.l., men det får vi mest i jaktsesongen. :)

Merker jeg savner Oslo nå. Mange slaktere, og Halalslaktere på Grønland som gir "rester" i store bæreposer for ingenting. Mye god mat i det. :)

Skrevet

Jeg pleier å plukke med meg kyllinglår, FirstPrice og Extra er ikke så dyrt. Ellers så er oksehaler og margbein populært her. Kjøpte hele grisehaler i Sverige, men ikke sett det i Norge.

Han spiser det med bein, brusk og alt (ikke margbeina da) og aldri fått noen problemer med det. Og jeg kjenner ikke igjen beina når de kommer ut på andre sida, for å si det sånn :P

Er de vant til å spise rått, blir magesyra tilpasset det og fikser det meste så lenge det ikke er varmebehandlet. Som jeg har forstått det i hvert fall :)

Skrevet

Margbein er veldig harde og sliter på emaljen. Mine hunder har knekt tenner to ganger, begge på margbein.

Det trenger ikke være margbeina sin "skyld". Men du har rett i at de er veldig harde om det ikke er ungdyrsbein. Ingen av mine/familiens hunder har noen sinne knukket/ødelagt tenner på margbein, men ene tispa til bestemor knakk en tann på en hodeskalle da den satt seg fast *ler*

Hunder som knekker tenner på bein kan

a)tygge for intenst i iver

b)være for sulten før den får ben

c)ha dårlige tenner

d)være uheldig

e) fått for stort ben i forhold til kjevestr, slik at de må gape for høyt og mister kontrollen

og det er et lass med flere mulige årsaker.

  • 2 weeks later...
Skrevet

Angående koteletter.

Jeg har en relativt liten hund. Så en hel kotelett er ikke bare mye kjøtt ift bein, men generelt mye mat om han får en hel en.

Derfor:

Skal vi ha koteletter til middag, så skjærer vi av beina med litt kjøtt på før steking av kjøttet til oss selv. Så får hunden et av dem samme dag, og resten fryses ned til senere.

Kjøper jeg koteletter kun for hundens del, så skjærer jeg også av beina med litt kjøtt på. Resten av koteletten skjærer jeg så opp, i klumper og strimler. Som fryses. Frosne "kotelettpinner" (eller småklumper) er finfine greier å pakke inn i pappesker og annet arti for aktivisering. Blir ikke så kliss og søl som om jeg skulle gjort det med tint kjøtt. Og hvis han får has på "inretningen" før kjøttet tiner, så er det fremdeles noe som oppfordrer til tygging fremfor slukes helt :)

Jeg er spesielt oppmerksom på kotelettbeina, ift mye annet. Da de pga skjærekantene kan være litt skarpe her og der. Men hittil har jeg ikke sett tegn til at han har stukket seg i munnen på dem. Og han tygger godt, så jeg er ikke videre bekymra for at han skal svelge skarpe biter. Men hvis man er usikker kan man jo dølle ned kantene med kjøttsaks/hammer/kniv/fil.

Skrevet

Jeg gir alt av rått. Det være seg fugl, får, svin, okse, vilt, fisk el. Det jeg er obs på er at hunden tygger ordentlig. Er jeg i tvil, serverer jeg kjøttet-med bena på-frossent.

Skrevet

Hmm! Jeg lurer på en ting. Om man fisker, kan man gi hele fisken da? Og er det noen fiskeslag man ikke burde gi? :P

Og, vet noen hva slags ben vektbærende ben er?

Skrevet

Og, vet noen hva slags ben vektbærende ben er?

Vektbærende bein er som ordet sier, beina i de lemmene som bærer vekten til dyret, altså bena. Til sammenligning er våre (viktigste) vektbærende bein de i lår, legg og føtter.

Ribbein er f.eks ikke vektbærende.

Hvorfor lurer du på det? Har det noe med hva som kan/ikke bør spises av hund?

Skrevet

Vektbærende bein er som ordet sier, beina i de lemmene som bærer vekten til dyret, altså bena. Til sammenligning er våre (viktigste) vektbærende bein de i lår, legg og føtter.

Ribbein er f.eks ikke vektbærende.

Hvorfor lurer du på det? Har det noe med hva som kan/ikke bør spises av hund?

Okei :) Nei, for har lest på forskjellige sider at hunder ikke bør få vektbærende ben. Husker ikke helt grunnen..

Skrevet

Hmm! Jeg lurer på en ting. Om man fisker, kan man gi hele fisken da? Og er det noen fiskeslag man ikke burde gi? :P

Med hodet!

Skrevet

Okei :) Nei, for har lest på forskjellige sider at hunder ikke bør få vektbærende ben. Husker ikke helt grunnen..

Jeg trur det gjelder idet beina er tilberedt. Vektbærende bein er ofte hule, og da blir de enda mer splintrete idet de tilberedes. Nå veit jo vi flinkiser at hunder ikke skal ha bein annet enn rått uansett, selvsagt :aww: . :lol:

Inspirert av denne tråden har jeg begynt å gi jentene frosne koteletter et par ganger i uka. De bruker rundt 30-40 minutter på dem (må jo sleike vekk alt rimet på dem først, må vite!) og koser seg glugg. Ikkenoe problemer med å tygge i seg bein, og duverden så fine de blir i magen av det! :)

Skrevet

Jeg trur det gjelder idet beina er tilberedt. Vektbærende bein er ofte hule, og da blir de enda mer splintrete idet de tilberedes. Nå veit jo vi flinkiser at hunder ikke skal ha bein annet enn rått uansett, selvsagt :aww: . :lol:

Inspirert av denne tråden har jeg begynt å gi jentene frosne koteletter et par ganger i uka. De bruker rundt 30-40 minutter på dem (må jo sleike vekk alt rimet på dem først, må vite!) og koser seg glugg. Ikkenoe problemer med å tygge i seg bein, og duverden så fine de blir i magen av det! :)

Åja, hørte at man ikke skulle gi det, uansett skjønner du..

Så bra at de har begynt å få koteletter, mine fikk kyllingnakker og litt hjerte/lever som fulgte med i posen i dag og koste seg veldig :)

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...