Gå til innhold
Hundesonen.no

Kan en hest være grå?


Tuskelusken

Recommended Posts

Er det i det hele tatt en hestefarge som heter grå? Sånn som svart, brun, rød/fuks osv? Når jeg tenker på en grå hest tenker jeg vel mer på en skimmel/blåskimmel. Og hvorfor er fjordingen grå og ikke gråblakk? Jeg vil si at en fjording er gråblakk for den har jo primitive avtegn. :rolleyes2:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er de. På fjordhestsidene står det grå og jeg skjønner ikke hvorfor de ikke sier gråblakk. Når jeg tenker meg om så er jeg medlem i et fjordhestforum, kanskje jeg kan spørre der! :rolleyes2:

EDIT:

Fargen heter vel strengt tatt ulsblakk? Altså, på grå fjordinger?

Ulsblakk er jo de "hvite".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Både grå og rød fjording er vel bare varianter av gult, dvs at de har en forhøyet bleking/utvanning av gult(grå) og forøkt pigmentering (rød). Blakk er vel navnet på fargen man har gitt fjordingen fordi den ikke er gul (isabella) som på andre raser. Tegningene kommer i tillegg, det finnes fjordinger uten, men de er da blakke fordet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel bare en uttrykksmåte. :rolleyes2: Litt enklere? Samme hva man sier bare man skjønner hva man mener, liksom?

Ellers, så er hestene GRÅ. Iallefall på engelsk! Titt her. :whistle:

Edit: Ulsblakk brukes vel også om de lysgrå? En "hvit" en er jo bare veldig lys grå? :whistle: Eller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant, jeg fant! Og jeg tok helt feil. :rolleyes2:

My link

De grå heter visst bare grå, de. Men det er kanskje fordi de ER grå, og ikke blakke? Avtegningene har jo ikke så mye med å være blakk å gjøre, sånn egentlig, da gulblakk nesten ikke har avtegninger. Og en islandshest med ål, heter vel ikke blakk likevel? :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spennende tråd, jeg har liksom alltid tatt for gitt at grå bare er en forkortelse for gråblakk, gråskimmel osv. I min rase har jeg aldri hørt om en grå hest, så mye mulig den fargen ikke opptrer hos oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne er musegrå med ål på papiret.

gledi.jpg

Nr 2 på dette bildet er grå "på papiret", hun er grå med sort ål og mørk grå/nesten sort man. nr 3 er samme hest som på bildet over, musgrå med ål. Fargene på bildet lyver litt pga sola.

0902271.jpg

men om det finnes grå hester...? det er vel bleiking av grunnfarge så vidt jeg har forstått. Men den ser grå ut i mine øyne :rolleyes2:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blakk er jo bare et tilleggsgen(navngitt D, som er et dominant gen), som kan kombineres med alle "hovedfargene". Om man ser på svart, brun og rød som hovedfarger, så er motsatsene svart/gråblakk(grå)(aaddE_/aaD_E_), brun/brunblakk (A_ddE_/A_D_E_), rød/rødblakk (A/addee/A/aD_ee). De er altså hovedfarge+genet for blakk, som gir de typiske fjordingfargene. Gulblakk er en gul hest som har genet for blakk(A/aCcD_ee). Ulsblakk er en gulbrun hest som har genet for blakk(A_CcD_E_). Blakk finnes på mange andre raser enn fjording, som shettis, islandshest, quarter osv. På quartere heter gråblakk grulla, brunblakk dun, rødblakk red dun osv.

Side som forklarer dette bra, amerikansk

Men at de er grå synes jeg ikke, det nærmeste grått man kommer på hest er vel skimler (mens de fremdeles er grå) eller stikkelhårede(roan) svarte. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil kalle den islandshesten over her gråblakk, men det er min mening. :(

Enig med Stella, skimler er jo de som er mest grå på en måte. Og jeg likte Ayas "teori", det er kansjke bare forkortelser for gråblakk osv. Så ja, Nowisclee, du har nok rett, jeg bare lurte på om de faktisk er grå. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, de isisene på bildene (den på første og de to midterste på neste) er gråblakke (dvs svart + blakk). Kalt musegrå på norsk ofte og moalottur på island :( Det siste bildet er også fint for der ser man både grunnfargen (den svarte/mørkebrune foran) og hvordan fargen blir med det blakke genet i tillegg (de to neste på linja) :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...