Gå til innhold
Hundesonen.no

Agressiv og angripende hund


Kaja

Recommended Posts

hvis man skal se på hva de opprinnelig blei avlet for kan jo GD' (bare ett eksempel for å sette det på spissen) angripe da dette var en vakthund som var meget agresiv før. Den gikk i flokk på mer enn 100 hannhunder for å drepe villsvin også. Dette aksepteres selvfølgelig ikke og de avler KUN på hunder nmed godt gemytt!

Jeg synes ikke man kan sammenlikne opprinnelig bruk til andre hunderaser med basenji. Det er vel få hunderaser hvor stambøkene den dag i dag åpnes for ny importer med ukjent opphav? I 1989 ble stambøkene til basenji åpnet for registrering av landsby hunder fra Kongo med ukjente aner. Det ble tatt inn til USA 21 hunder, 13 av dem ble stambokført (hunder fra disse linjene har Avongaro i navnene sine). I 1995 ble det tatt inn 2-3 individer fra Etiopia og såvidt jeg har fått med meg ble stambøkene igjen åpnet for Kongo-importer så sent som i 2008. Man tar altså stadig vekk inn nytt blod av "opprinnelig" type selv om det blir selvfølgelig vanskeligere og vanskeligere, primært pga modernisering (som feks innebærer innblanding av andre hunder) selv på den afrikanske landsbygda og dels pga krig&uro. GD-en er vel blitt avlet på ganske lenge etter sine opprinnelige bruksområder?

Basenjien kom ikke "ordentlig" til vesten før etter den andre verdenskrigen. Og da slet de noe himla med en blodsykdommer og noen tarmsykdommer som dukket opp pga økende innavl. Temperement&gemytt var liksom ikke så mye i fokus. Videre må det sies at vår tids basenjier er blitt fryktelig mye "snillere" enn de var på 50-60-70-tallet.

Vi har fra i dag av begynt med mye nye regler. Men samtidig masse ros såklart :P Han har ikke prøvd seg på sofaen en gang men går rett i senga si å legger seg i stedet og får såklart okseøre så lenge han ligger der. Leking inne er det slutt på ( det er her han alltid blir rabiat og ikke klarer å slutte) så alle leker er tatt vekk, de kan vi heller ta med på lekeplassen å leke med (har en inngjerda lekeplass rett borti gata).

Han går også med halsbånd og et kort bånd inne, noe som hjelper meg ang å få tak i han når han blir tulling, uten at jeg trenger å ta fysisk i han.

Det ble skrevet lenger opp her at jeg ikke skal skremme han. Men med mindre han blir supersint når han er redd så har jeg aldri sett han redd eller nervøs. Han er en veldig tøff hund, med andre hunder også. Går på det som er (ikke agresivt) men om det er store volsomme gd valper eller en liten hissig chi så skal han leke uansett.

Hundetreneren vår sa fra vi starta på kurs at han kommer til å bli en tøff hund å ha i hus i puberteten.. jeg skulle vel hørt på han å starta med reglene litt tidligere..

Han er godt kontakttrent i hvertfall, og når vi gikk ut i sta fikk han "be om lov" før han gikk ut av døren. Det var ikke noe problem annet enn at han ikke forsto hvorfor han måtte gjøre det, det har vi jo aldri gjort før :P

Å det er så bra - nå får du verktøyet som skal til for å få en fin liten basenji-fyr! Det med "slips" er veldig nyttig for man kan unngå å ta direkte i basenjien når man skal ha den til å gjøre noe som den ikke har lært/ikke vil/ikke kan overtales til. Hender skal alltid føre godt med seg og aldri brukes til å tvinge eller holde ufrivillig fast. Når tilliten er der derimot, så får hender lov til alt uansett om det er ubehagelig eller ei. Det er viktig å ikke misbruke den tilliten.

Vedr engstelse og tøffhet - basenjier er tøffe, ingen tvil om det, men opprinnelsen til ganske mye er faktisk usikkerhet,engstelse, behovet for forutsigbarhet og kontroll. Når de blir engstelige så legger de seg ikke ned eller kryper rundt med halen mellom beina - de svarer isteden. Tøffheten deres er renspikket modighet for de gjør ting selv om de er redde, fremstår tøffe i håp om at bare de hiver på nok krutt, så kan de overbevise om at de er ganske skumle. Man skal ha det litt i bakhodet før man ilegger dem allverdens motiver av type dominans, verdensherredømme etc. De har stort behov for å kontrollere men det er fordi det selvfølgelig er tryggest å være den som bestemmer! Det er svært viktig å ivareta trygghetsbehovet deres. Det gjør man best ved å være veldig forutsigbar og konsekvent - og aldri aldri tvinge fysisk!

Men jeg tror dette blir bra jeg, du får ha lykke til videre!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Eurasier, og sannsynligvis pyrineer, er ikke hunder jeg vil anbefale om man har noe ambisjoner i hundesport. Bichon utgår på bjeffingen. Det er (heldigvis!) forskjell på raser, og det er en grunn til at noen raser går igjen, på godt og vondt. Av gruppe 1 har du jo colle, lang- og korthår. Det har vært noe mentale svakheter på dem, men jeg har inntrykk av at det bedres. Det er himla mye røyting og børsting. Og så vil jeg generelt sett fraråde sports/jaktvarianter av rasene. Alle disse er aktive bruksraser som tåler å brukes en god del uten å være hypervarianten. Noen av jaktvariantene har mye stress og dårligere mentalitet. Det er ikke alle som får dem til, og jeg synes helt ærlig at de bør være hos noen som jakter, eller minimum satser mye på hundesport.
    • Hahaha! Har tenkt lenge for å klare komme på noen raser å supplere med. Det er alltid golden, labrador og springer som foreslås, fordi de er hva de er, og de andre rasene er det ikke.  Det ble vanskelig. Raser med masse, tykk pels vil ikke jogge i varmen, så pyrineer og eurasier utgår på det.  Bichon? De individene jeg har møtt har vært fine og gitt et inntrykk av rasen som fin. Jeg kommer heller ikke på flere raser som passer alle kriteriene like godt som de Simira nevner.  Aldri hørt om en kjip labrador, men det ble avlet noen lite rasetypiske og dårlige golden under store popularitetsbølger, og det finnes visst sure og gretne springere også. Velg oppdretter med omhu.    Edit: "retrieverne" ville jeg unntatt Nova Scotia Duck Tolling, Curly Coated og Chesapeak Bay fra. De to første er ihvertfall noe annet enn typisk lab og golden. Nervøsitet blant første, vokt på andre. Siste er jeg usikker på, men den er sjelden, og det er sikkert en grunn til det. 
    • Jeg er enig med resten. Om man har økonomi selv til dekke mye er det jo veldig bra!   Dyrlege prisene har økt ganske så mye de siste årene da så det jeg betalte for operasjon av kreft kul i 2016 til forrvge hunden min var ca det samme jeg nylig betalte til hun jeg har nå for ørerens under lett bedøvelse og blodprøve 11300-,   Jeg har ikke økonomi til ikke ha forsikring med de prisene som er nå. Har hatt Agria siden 2006 og er godt fornøyd med de.Har ikke brukt de så alt for mye men,endel har det jo blitt. Årssummen øker jo jevnt og trutt der også selv om rasen jeg har ike er den dyreste forsikre. Var på litt over 4000,- for 8 år siden nå er den på 8000,-
    • Med tanke på ønske om terapihund, hundesport og familieliv så tenker jeg jo at retrieverene, eventuelt engelsk springer spaniel eller storpuddel, er generelt gode alternativer. Husk også at barn under 16 ikke skal ha selvstendig ansvar for hund. Det er litt rom for tolkning der, men jeg ville ihvertfall gjort en seriøs vurdering på hvordan barnet vil takle og håndtere en uventet situasjon på tur, om hunden kommer seg løs og skremmer noen, blir angrepet av en annen hund, jager vilt e.l.
    • Hei! Vi er en familie på 6, 4 barn fra 15år til 1år. Jeg er hovedsakelig den som har lyst på hund, og det vil nok jeg som hovedsakelig har ansvar for både luftig og trening. Håper også at de to eldste på 15 og 12 skal kunne lufte uten problem. Jeg har tidligere hatt flere hunder i hus, blant annet Border Collie, Rottweiler, Dobermann-blanding og Chihuahua. Jeg trives nok best med hunder i gruppe 1, men ønsker meg nå noe mer stødig, uten for mye risiko for mentale brister, vokt osv.  Jeg kommer nok heller ikke til å være like aktiv på trenings fronten, selv om jeg har et ønske om både lp og agility på hobbybasis.    Hunden vil hovedsakelig være familiehund, og være en del av hverdagskaoset, med masse lek og moro, følging på fotballtreninger, en joggetur i ny og ne, lengre turer i helger. Min store lidenskap er hund, så mentalttrening vil bli lagt inn litt hit og dit innimellom.    Den må tåle besøk, nye situasjoner og helst ikke ty til bjeffing ved hver minste ting. Vet at dette er ting som også må trenes på, men ønsker en rase der det er 90% sjanse for å lykkes enn 10%. Hvilke raser tenker dere kan passe inn hos oss? Har også en drøm om å utdanne denne hunden til terapi hund, men det vil tiden vise.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...