Gå til innhold
Hundesonen.no

Sover valper lenger hvis de legger seg senere


pernilsh

Recommended Posts

Hallo -

nå ser alt mye lysere ut med tanke på soving og vår lille KLM tispe (12 uker nå)...vi bestemte oss for at hun skulle sove i buret sitt, i spisestua/kjøkkenet, og det har hun gjort i snar to uker, Hyl og skrik (ikke panikk, bare missfronøyd) særlig den første natten hun fikk ligge helt alen (vi flyttet opp i egen seng), men siden har det bare vært maks 5 min "knurring/piping" før hun aksepterer situasjonen og sover naten igjennom (uten tissepauserm vi kuttet ut det også). Våkner ltt tidlig ennå, men det gir seg sikkert...

Men; spm - vi håper jo at hun etterhvert skal sove til huset våkner...nå får jhun bjeffe litt fra kl 05.30, til og fra, til jeg står opp kl 06.45...men vi lurer litt på om de som regel sover lenger hvis de legger seg litt sent, og hvis vi prøver å holde henne våken om kvelden?

Hun sover som regel MYE om f.m og dagen, og blir naturlig nok trøtt ved 8-9 tida på kvelden...men vi prøver å ikke legge henne i buret før 22.30 (siste tissetur). Prøver å holde henne oppholdt med noe om kvelden ,slik at hun ikke sovner. Går en tur, f.eks. (ifølge oppdretter går KLM fint på turer allerede nå, og hun storkoser seg i skogen...)

Spm er altså - sover valpen lengre netter hvis hun legger seg senere, og ikke sover mye om kvelden? Eller kan vi la henne slumre til allerede kl 8, om hun vil (hun våkner i øpet av kvelden da, tipper jeg...har aldri sovnet så tidlig og sovet natta igjennom...)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min valp er også 12-13 uker, men heldigvis sover han litt lenger enn til 5.30 :getlost: Jeg vet ikke om det har så mye sammenheng hvor sent de "legger seg" og hvor tidlig de våkner.. Det er litt vanskelig å svare på synes jeg. Men hvis natten begynner tidlig må de jo holde seg lenger da, så mulig de sover lenger hvis de får siste tissetur ganske sent.

Jeg ville ikke prøvd å holde valpen våken om kvelden. Min erfaring er at det er vanskeligere for valper å roe seg ned og sovne hvis de har vært aktive helt til leggetid. Jeg prøver heller å roe ned på kveldene, vil jo også i framtiden at han skal lære seg at kvelden som regel er roligtid. Jeg vekker han uansett for å gå ut å tisse en siste gang, rett før jeg skal legge meg :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er egentlig enig med tidligere innlegg. Ikke hold valpen våken, la henne sove til dere legger dere. Ta henne med en tur ut da, og så legg dere for natten. Valper trenger mye søvn, og hvis hun klarer å roe seg på kvelden med å sove før dere legger dere, så er det bare positivt. Sett på klokken på halv seks, tisse med henne, og legg dere igjen. Da kan dere ignorere pipingen, fordi dere vet at hun ikke må på do. Bra at det går bedre da :getlost:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det tror jeg er litt individuelt fra valp til valp.

Men jeg føler utrolig mye med deg, og fra en som sleit med det samme til en annen - det som fungerte best for meg var at jeg selv var oppe lenge. Det gjør ikke noe om valpen direkte sover eller hva den ellers gjør inne sammens med deg - det som teller er når du tar siste tisse/bæsjeturen. Det var det som hunden min i stor grad kvein om om mårran, at den måtte på toalettet. Dermed sov den lengre jo lengre jeg var våken på kvelden. Og jeg kunne også tenke for meg selv "nei, jeg VET hun ikke må på toaletten nå klokka 03.00 - det er bare 2 timer siden vi la oss. Nå er det bare bæs - lukk ørene og sov videre".

Om du dermed sover middag på dagen så vil du få mer søvn til logiske tider på døgnet, enn om du prøver å legge deg tidlig og valpen lager baluba 05.00.

Tør påstå det er lettere å venne en valp fra å legge seg sent - enn å stå opp senere. Spesielt siden det ikke har noe med eier at den begynner å kvine på morgenen, mens det har noe med eieren om når den går inn i "natt-modus". Etterhvert kan du legge deg tidligere og tidligere - valpen blir vant med det gitte tidspunktet å stå opp hver morgen og strekker seg kanskje litt etter litt den og (i takt med blæra! )

Sist men ikke minst - det blir bedre til slutt. Hold in there, jeg lover deg at terroristen snikende går over til å bli "elskbar" :getlost:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når får hun siste måltidet sitt?

Har du prøvd å gi henne oppgaver i stedet for tur på kveldene? Søksøvelser i stua, tenkeøvelser ol. De blir kjempeslitne av slikt og kan finne på å sove litt lenger av det.

Når det er spurt om, så kan det hende at lille frøken må på do rett og slett, og ikke vil gå på do i buret sitt. Hun er jo våken om dere lufter henne, men det er bedre å våkne da, enn å få urinveisinfeksjoner og dritt.

Jeg sto opp med min valp kl 06 frem til han var rundt 14 uker, så drøyde jeg det til 0630, og nå er vi oppe i så lenge jeg gidder å sove. Jeg er a-menneske, så sjeldent lenger enn til 09.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en som gjerne er våken lenge om kvelden, og helst vil sove over morraturen. Den andre tar tidlig kveld, og er en morgenfugl. Slik har de vært fra de var valper, det er rettogslett deres biologiske klokke. Nå som voksen kan morgenfuglen drøye morran litt på fridager osv, men da er hun desto mer vilter og fjåsete utover formiddagen, det er mye hun skal rekke siden vi sov så lenge... :getlost:

Det viktigste dog er å la valpen få sove når den VIL sove, uansett om det passer deg dårlig. Det at den våkner for tidlig får du bare overse, den vil etterhvert roe seg når den skjønner at det ikke er morgen ennå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, bra...da tror jeg vi lar henne slumre om kveldene mens vi driver med vårt...og litt mental trening innimellom, hvis det ikke blir kveldstur (som idag, da det pøsregner...). Skal teste det ut, rett og slett, om hun sover like "lenge" (halv 5 :whistle: ...) hvis hun styrer dette med soving på kvelden selv.

Takk for svar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Du får det til å høres fryktelig dramatisk ut. Bikkja skal være innendørs om morran og det er ikke min feil at han ikke har vært det for jeg har sagt ifra om dette før, senere på dagen har jeg oversikt og stopper han før han løper langt avsted, da har vi kontroll, men ikke hvis han er 200+ meter unna, da er det for sent for da gidder han ikke å høre. Det er på morran han legger ut på langturer for da er det ingen her til å stoppe ham. Det er jorde rundt her.
    • Når hunden løper lang vekk fra deg, så har du ikke kontroll. Da må hunden være i bånd, og under kontroll. Å ha gps på han hjelper ikke, da hunden fortsatt løper og jager uten kontroll. Her bryter du faktisk loven uansett om det er båndtvang eller ikke. Og denne hunden kan ha skremt eller skadet mange dyr.
    • Takk for svar, denne rare småbitinga er bare i bånd, da er vel det forklaringen,    vi har normalt kontroll på ham litt senere på dagen, det er tidlig på dagen dette er et problem mht å løpe avsted er det gps som sier fra om han er på villspor, men er han et stykke unna gidder han ikke å høre så må trene mer på innkalling, rasen er også sta og egenrådig så dette er ikke så lett Ps takk for dvd tips, sitter i bilen skal se på det ikveld
    • 1. Er dette i bånd, eller løs i lek med andre hunder? Etter min mening skal hunder ikke hilse/leke med andre hunder i bånd, det blir lett konflikter av det. Hvis de er løse har hundene bedre forutsetninger for å bruke språket sitt og unngå konflikt. Hvis denne småbitingen skjer løs i lek/hilsing med andre kan det være smisking eller lek. Det er vanskelig å si uten å se situasjonen. Om dette er noe andre hunder reagerer på så ville jeg unngått å la ham komme inn på hunder på den måten i det hele tatt. 3. Det er båndtvang. Hunden skal være i bånd eller forsvarlig inngjerdet, og ikke være løs utenfor båndtvangen uten at den er under kontroll. Det vil si at du rimelig skal kunne kalle inn hunden under de fleste forhånd. Også utenfor båndtvangen skal du ha kontroll, det er ikke bare å slippe ut hunden for å lufte seg selv, den kan gjøre stor skade om den møter på feil hund, person, bil eller vilt dyr. Eller bli skadet selv. Når det er snakk om å trene innkalling så er det for å lære hunden en respons på innkallingskommandoen som er å komme til deg, uansett hva som skjer. Det handler om å venne hunden til å alltid lytte til deg, og alltid respondere på kommandoen. Langlinen gir deg mulighet til å holde igjen hunden og stoppe den fra å f.eks. løpe etter folk eller dyr, uten å måtte bruke en innkallingskommando som ikke virker. Jo oftere du bruker innkallingskommandoen der hunden IKKE responderer, jo dårligere blir den. Jeg kan anbefale opplegget Really Reliable Recall, som du kan kjøpe på DVD eller bokform:https://www.dogwise.com/really-reliable-recall-train-your-dog-to-come-when-called-no-matter-what-dvd/    
    • 1) hunden min går veldig opp i ansiktet på andre hunder og på  kan han "småbite" han dem i leppa/nesa, det blir ikke sår men hva er dette for noe? Det er ikke noe koselig, hunden vår har voldsomt mye energi, er ekstremt sosial og merket han kan være litt alfa (dominerende) 2) på asfalt holder jeg kanskje 15 km/t med kickbike, dvs rask jogging eller rask trav, prøver å bremse så han ikke akuratt løper, ellers er han mye på siden av asfalten men håper det er ok fart 3) bikkja vår har hatt det litt for enkelt med å gå hvor han vil, han har faktisk blitt venn med en rådyr familie fra da han var valp som jeg ikke har skjønt hvordan har skjedd men katter går ikke bra. Vi bor landlig til men i vår fikk han en uvane med å løpe bort til en vei der det ofte luftes andre hunder hvis han slipper ut om morgenen, dette er ikke bra særlig nå når det er båndtvang. Når det snakkes om å trene innkalling med langline er det bare å venne ham til å være i nærheten når vi går en liten tur med langline over jordet feks og gi beskjed om å komme tilbake når han går for langt? Takk for svar.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...