Gå til innhold
Hundesonen.no

Hundebøker?


Shilamon

Recommended Posts

Det dukker stadig opp tråder der folk spør om ulike bøker, anbefalinger av bøker til ulike formål osv osv.

Jeg hadde nå tenkt til å lage enda en slik tråd, men så fant jeg heller ut at jeg kunne prøve å samle alle disse spørsmålene i en tråd.

Lettere for folk å finne frem når alt er på ett sted, og kanskje slipper vi 5 tråder om samme bok/ tema?

Jeg lurer først på om noen har lest boka "Hundens stell og helse"? Jeg har en tilsvarende bok for hest som jeg synes er ganske bra og vurderer dermed denne også. Noen som kort kan fortelle hva som var bra/ dårlig med boka?

Om man har andre bøker man gjerne vil dele noe om ønsker jeg å oppfordre til korte anmeldelser der gode/ negative sider ved bøkene blir dratt frem. Om noen har skrevet om en bok før deg, suppler eventuelt bare med det du er uenig i. Liker du anmeldelsen kan du bare si "enig med XXX" og så evt anmelde en annen bok:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei jeg har ikke lest "hundens helse og stell", men derimot gikk jeg forelden til innkjøp av (for den nette sum av av 498 kr.) boka "Hundens språk og atferd - en illustrert håndbok" /Barbara Handelmann / Canis forlag 2009. Lore I Haug (også forordet) og Sue Alexander har vært medredaktører. Donaldson og andre guruer er sitert her og der, og eller kildedrøftet mot hverandre.Boka er lagt opp etter leksikonprinsippet

Så langt har jeg ikke angret meg. .

Introen begynner slik: Hunders atferd er et fagområde under utvikling og trenger et konsekvent vokabular for å beskrive den observerte atferden

Ikke minst nyttig når man deltar på forum som dette - hjertesukkene har vært der ser jeg.

Dessuten - og det viktigste synes nå jeg - tar boka presist og ordentlig hensyn til det siste tiårets forskning på hundeatferd, hvordan den skiller seg fra ulvers, samt hvorfor den gjør det. Har noe balansert og velbegrunnet å si om dominans- tekning og hvem-som-er-sjefen - filosofien i opplæringssammenhenger.

Hvorfor den da benytter så mange bilder av ulver for å illustrere atferd? (- noe jeg ved første gjennomblaing syntes var merkelig inkonsekvent og skjemmende.)er forklart og godt begrunnet.

Skikkelig belagt med kilder hele veien, der det er nødvendig. Dessuten kildekritiske kommentarer underveis.

I det hele tatt:

God lærebok som er uttømmende på temaet (endelig), kilde og forsknings"riktig", samt hundeklok, - bygd på grundig erfaring.

Rikelig illusrert - og en Quiz- (gjett på atferd liksom) - med fasit til slutt.

Kanskje jeg ble for begeistret? Andre synspunkter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Hundens språk og atferd - en illustrert håndbok" har jeg også skaffet meg, og er veldig fornøyd med den. Deler trps synspunkter, og anbefaler den videre til andre!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å bra at folk kom med kommentar om den boka for har den på listen over "bøker å kjøpe når man vinner i lotto". Har lest Turid Rugaas sin bok (koselig liten barnebok:P) og sett mye blant hunder i mellom, så kommunikasjon er vel noe jeg alltid har hatt interesse for. Hmm, høres ut som en bok jeg vil like.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er veldig fornøyd med 100 % hverdagslydighet (Arne Aarrestad, Canis)! Syns den er innmari fin for oss nybegynnere i klikkertrening, og jeg liker den bedre enn f.eks. "Klikkertrening for din hund" som jeg også har. 100 % hverdagslydighet dekker på en måte "alt" det aller mest grunnleggende for en ny hundeeier/klikkertrener, evt en som trenger repetisjon. Den sier litt om hundens utvikling fra før fødsel til voksen hund, og beskriver kort de ulike mer eller mindre krevende stadiene den skal igjennom, og hvordan hundeeieren bør forholde seg til disse mtp hverdagsliv så vel som trening. I tillegg til treningsteknikker og øvelser, går boka gjennom alt fra forberedelser før hunden kommer inn i familien, til sosialisering (hos oppdretter og i familien), samt grunnleggende hundespråk a´la Turid Rugaas. Forklarer hva lydighet egentlig er, og hvordan man kan lære valpen/hunden gode hverdagsmanerer og grunnleggende, praktiske øvelser med steg-for-stegforklaringer, pluss noen aktiviseringsøvelser. Forklarer også litt hvordan og hvorfor den/de metodene som er beskrevet vil fungere, uten å være altfor "besserwissersk". Alt i alt en veldig fin bok for de som trenger å lære/repetere før de får hund i huset, som dekker alt det viktigste, og bruker fine steg-for-steg forklaringer, slik at man ikke blir forvirra av 10 ulike spesialiserte bøkene man eller ville hatt, som i tillegg ofte beskriver ulike måter å gjøre ting på...

Alt i alt en lettforståelig bok med alt det grunnleggende man trenger for å få en hyggelig, fornøyd og lydig familiehund vha klikkertrening. Er kanskje litt rotete og springende til tider, kunne trengt en grafisk designer :lol: og jeg hadde ønsket meg å lese mer om apportering eller slippkommando, men det er veldig godt å få "alt i en bok". Jeg var også glad for å se kapitler som het ting som "den ville valpen" (og den er normal, hurra!), altså behandler den litt vanskelige temaer/hunder også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

har den jeg og men synes kanskje den er litt rotete oppbugd?

Jeg skjønner hva du mener, tenkte det samme selv da jeg bladde i den første gangen. Men så vente jeg meg til det, liker innholdet godt da. Enig i at den kunne vært bygd opp litt annerledes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ja det er helt klart en bok som er verdt å ha i bokhylla selv om oppbygningen kunne vært annerledes. jeg kunne tenkt meg en mer "etologisk" oppbygning, ikke alfabetisk (mener den er det, etter de engelske betegnelsene- dermed blir det helt kaos med norske betegnelser)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det er helt klart en bok som er verdt å ha i bokhylla selv om oppbygningen kunne vært annerledes. jeg kunne tenkt meg en mer "etologisk" oppbygning, ikke alfabetisk (mener den er det, etter de engelske betegnelsene- dermed blir det helt kaos med norske betegnelser)

Takker for alle synspunkter og er enig om at oppbygningen er klundrete, nå som jeg har lest mer i den. Det løser seg med å slå opp den alfabetiske stikkords-ordlista bakerst som regel, men...

Å lære seg termene på engelsk er jo ellers bare nyttig synes jeg, siden vi bruker nettet og at vi ikke er kommet fram til noe helt sams terminologi på norsk, men bruker begge deler.

Ser ellers at boka har fått mange kommentarer på "canis", og bare skryt der.

Til Nansen: takk for synspunkter på "100%". Fint å kunne peile seg direkte på slike som tar opp helheter og mer metaperspektiv på som her f.eks på trening. Bøker trengs, men er dyrt, så for mange feilkjøp bør det jo ikke bli.

(For min del kjøpte jeg den rådyre "språk og atferd" på impuls for å feire at jeg ble millionær plutselig, faktisk. Og bikkja på luksus spa-opphold samtidig! Vannhunder liker jo å svømme. Regner det på "klokkeren" , så skal det jammen dryppe på dyret også, og penger er ikke verdt mer enn det man kan få for dem, som bekjent. Derfor er det også viktig at man ikke kaster vekk kroner på dårlige bøker, og kjempefint med tråder som dette - vurderinger fra erfarne hundefolk - for kvikke oppslag når man vil plassere kronene rett.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ja, har sendt bokanmeldelse til canis der jeg nevnte oppbygningen, men tror merkelig nok ikke den kom med. Heller ikke den gangen jeg anmeldte en bra bok med elendig layout kom det med. Anmeldelsen til den boken jeg bare skrev bra om kom med

men men. det ER en bra bok altså!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg og bruker 100% positiv hverdagslydighets boka.

Men eg har også litt sansen for Turid Rugaas sine bøker.

Min bokliste for tiden er følgende.

100% positiv hverdagslydighet (arne aarrestad)

Valpesosialisering (Gry Løberg)

På talefot med hunde, de dempende signalene (Turid Rugaas)

Ikkje skyt hunden (Karen Pryor)

Hva gjør eg når hunden drar i båndet (Turid Rugaas)

Fra valp til voksen hund (Åsa Ahlbom)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen som har lest "Lydighetstrening i teori og praksis"?

Ja, det er "bibelen" min når det kommer til lydighetstrening. Er utrolig glad i den boken, og den begynner å bli slitt, hehe. Veldig bra bok om man vil konkurrere i lydighet eller NBF-bruks, da den beskriver detaljert hvordan man lærer inn alle lydighetsøvelsene til begge deler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...