Gå til innhold
Hundesonen.no

Når har hunden det for dårlig psykisk?


breton

Recommended Posts

Jeg ble inspirert av deler av diskusjonen i "Hunder som biter i testsituasjonen", og lurer på når dere setter grensen for mistrivsel/stress/redsel hos hunden før den bør få slippe? Er det forskjellige grenser ut fra f.eks. alder på hunden eller andre faktorer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å ta det siste først: jeg kan ikke se at alder skal ha all verdens med saken å gjøre; det eneste jeg på stående fot kan tenke meg at vil være av interesse hva angår alder, er om hunden er ung og det er håp om å kunne "rehabilitere" den, eller om den er gammel og mye er prøvd og ingenting nyttet. Men har man en hund som mistrives/er stresset, så er ikke alder det første jeg tenker på.

Sånn, når det er sagt, så synes jeg dette er et fryktelig vanskelig spørsmål. Dette blir derfor bare synsing fra min side. :thumbs: Spørsmål som dukker automatisk opp i hodet mitt, er hva får deg til å tro at hunden mistrives? Hvordan oppfører egentlig hunden seg? Noen hunder vil reagere med "mer" atferd enn andre (mer voldsom atferd, mer tydelig), også på generell basis. I hvilke situasjoner er hunden stresset, eller er den stresset hele tiden? Hvor lenge har den vært sånn? Hva er prøvd, og hvor lenge?

Jeg valgte selv å avlive en "slik" hund, tre år gammel ble han. Akkurat der og da var det forferdelig, og jeg var usikker på om jeg hadde gjort det riktige. I ettertid er det lett å se at det var det beste for hunden. I tillegg til dette, kan nok mine svar bli farget av at jeg mener at vi ikke skal "holde liv i" alle hunder for enhver pris, men selvsagt skal man prøve å gjøre slik at hunden har best mulig liv.

Finnes det enkle måter å tilpasse livet på som gjør det mer levelig for hunden? Kan man unngå situasjoner hvor hunden blir sånn? Eller for å snu på det: kan man leve med at hunden er sånn? Jeg synes det sier ganske mye når man faktisk har begynt å spørre seg slike spørsmål; hva er nok? Hvor langt er det greit at slikt går? Det tyder på at noe er ganske galt, og kanskje er det på tide med en utenforståendes vurdering av det?

Jeg synes også at det er vanskelig å si noe, når saken er så lite konkret. Det er kanskje enklere å leve med og å tilpasse livet til, en stresset hund enn en veldig redd hund. Hvis frykten er irrasjonell og uforståelig kan det også være praktisk talt håpløst å prøve å trene på noe, eller å tilpasse ting. Min hund kunne feks få angstanfall sånn uten videre, helt plutselig og uten forvarsel. Jeg kunne ikke se hva som hadde skremt han; han kunne plutselig begynne å bjeffe vilt rundt seg mot "alt og ingenting" mens jeg gikk tur med han; det var ikke retningsbestemt en gang! Og det var ingen i nærheten, verken folk eller fe.. :blink: Andre ganger kunne det være retningsbestemt, men irrasjonelt; feks utfall mot en parkert bil. :D

En annen sak er om man har tid og kapasitet til å gjøre noe med dette. Kanskje har man barn som vanskeliggjør slike ting, som ikke skjønner at man må ta hensyn, og ikke klarer å lese når. Man skal vel heller ikke undervurdere den påvirkningskraften dette kan ha på en evt annen hund i husstanden. I verste fall kan man ende opp med to slike hunder.

Det verste synes jeg, er når hunden tydelig er utilpass/mistrives, men den atferden den viser i forbindelse med dette er så lite problematisk for eier, at eier ikke gjør noe. Det er jo ofte sånn at jo mer "vanskelig" og "stor" atferden er, desto større problem vil atferden bli oppfattet som. For HUNDEN derimot, kan det jo være like ille..

Uff, nei det er veldig vanskelig å sette en grense for slikt, uansett om det gjelder sykdom eller psyke eller hva det nå er. Slik jeg tenker nå så skal hundehold være positivt. Noe negativt vil det vel alltid bære med seg i en eller annen forstand, men når det negative og positive er 50/50, eller kanskje at det negative tipper over til å bli mer enn 50%, da er denne grensen absolutt nådd for min del. Den burde kanskje vært nådd tidligere, men er den 50/50 vet jeg at NÅ er det absolutt på tide å gjøre noe drastisk.. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

egentlig vanskelig å sette noen fast grense tror jeg, kommer ann på åssen man lever med hunden, hva hunden MÅ være med på osv...

Men en hovedgrense som jeg tenker (og som er føyelig kanskje??) er at om en hund er så redd/utilpass i det daglige at den velger å bruke tenner for å løse situasjoner, så har den det best på andre siden av regnbuebroen...

Har jo avlivet en hund som hadde det sånn selv, og vet det var den rette avgjørelsen. Selv om det er forferdelig vondt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns ikke noe om hunder som er skikkelig redde for alt. De trenger ikke bite engang, men konstant gå rundt å være skeptisk, usikker og skvetten. Sånnt liker jeg ikke å se på, og jeg ville latt en hund slippe dette. Dette kommer an på hvor lenge det har vart og om hvor mange prosent av dagen dette skjer.

Så er det stress. Her er det litt vanskelig å sette noen grense. Man må jo jobbe med å finne den rette balansen her. Noen krever mer av en viss type stimuli og det kan hjelpe å bytte hjem til noen som har mer interesse av hundesport /trening etc.

Da min forrige hund ble dårlig pga beinet, lå hun iro i 5 mnd. Det var kun korte gåturer i bånd. Dette SLET skikkelig på hunden, og hun led. Det så jeg tydelig. Stresset kokte over, og hun hadde det ikke godt. Dette var en av tingene som var avgjørende for å la henne slippe. Så hvis en hund blir skadet eller får en sykdom som gjør at hunden må begrense aktiviteten sin betraktelig og ikke få løpe osv, ville jeg vurdert å avlive den. Også hvis den må gå på sterke medisiner for å kunne ha et normalt liv. Ihvertfall når man ha slike aktive hunder som trives best med å være i aktivitet.

Så er det hunder som har harde eiere som er litt for harde for den hundetypen de har. En hund som konstant demper hele tiden tror jeg ikke har det topp. En hund som er utstøtt og ensom har det heller ikke bra. De må ha kjærlighet og føle en viss tilhøringhet i familien.

Mine hunder misliker å være alene. Men de er meget sjeldent alene, og de burde klare de få timene det gjelder. Men jeg tror disse ville ha fått en litt dempet livskvalitet hvis de hadde blitt forlatt 8-17 hver eneste dag, samt lite aktivet. Da går det på stressfaktoren igjen.

Begge rasene jeg har er ikke den selvstendige typen, de liker nærhet, selskap og kos med familien. Utelukker man dette, gjør det en hund "trist". Noen raser igjen er lagd for å klare seg alene mer, være utendørs i en luftegård eller kennel osv. Da er grenser større for å mistrives med disse elementene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ening med de over her, det er veldig vanskelig å sette grense på det. Har selv avlivet hund som var hele pakka for å si det slik, stesset så og si hele tiden, redd for så si alt, skeptisk til det meste. Jeg tror ikke alder har så mye å si, vi tenkte at det etterhvert ville gå bedre, når han fikk roet seg når han fikk vokse osv. Der tok vi helt feil, han var "skadet" før vi fikk ham. Vi hadde han i nærmere 8 år, men det var mer for egoistiske grunner, da det var helt klart at han ikke hadde det bra, ser vi jo nå i ettertid. Jeg syns det å sette grense for slikt er vanskelig, men mener om man ikke har muligheten, orket (for det er masse arbeid i slike situasjoner)eller kapasitet til det så bør en se om det kan forbedre seg hoa andre ellers så mener jeg at hunder har det bedre når de får slippe. Før vi avlivet hunden var jeg utrolig usikker om det var det rette valget å gjøre, men da pappa dyttet jorden over han så kjente jeg en så utrolig lettelse, har aldri før kjent slik en ro, og i det øyeblikket visste jeg at dette var absolutt det rette å gjøre. Jeg tror og mener det er viktig å bruke skjønn, for ingen hund eller situasjon er den samme.

Dette vart rotete og klumpete, håper folk skjønte hva jeg mente.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvom jeg har ment litt om dette i tråden det kommer fra. Vet jeg ikke hvor jeg ville satt grensen med nåværende hund hvis noe skulle skje. Men sånt finner man vel ut av, men kanskje greit å sette en slags grense for seg selv.. i tilfelle man skulle oppleve det.. så har man bestemt seg litt ihvertfall! :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Noen som har erfaring med et slikt silver shade dekken? Fungerer det?
    • Jeg er veldig glad i pinewood sine vester. Har også en fra Helsitar som jeg liker, men velger nok pinewood over helsitar oftere. Grunnen er at lommene på pinewood sine vester er mye større og rommer mer, så jeg får plass til masse godbiter, leker, bånd og halsbånd i lommene, spesielt baklomma. Vet ikke hvilken størrelse du bruker, men ser pinewood har alt fra XS-3XL. Hvis du er interessert, så vet jeg om en rabattkode hos pinewood på 30% rabatt, som jeg tror fortsatt er aktiv
    • Tiden begynner bli overmoden for å lære some type of nesearbeid. Forventningen var å bare mestre smellerbrettet smooth, som et grunnlag for forstå ID og utvide derfra til romsøk og områdesøk. Det gikk ikke heeeelt etter planen, da Ede heller vil spise det hjemmelagde brettet i papp, og blir sur og klager og protesterer om jeg insisterer på at han må lukte på boksene for å få godis fra hånden. Det har ligget på hylla en stund. Kanskje krype til korset og kjøpe et av metall allikevel, heller enn å smøre tålmodigheten og jobbe videre med det vi har. Gjensidig forsterkning av frustrasjon er ikke gøy å jobbe med.  Vi har gått på en smell med capturing og shaping også. Fått captured mye fint, som f.eks. kryping, men ikke mange nok ganger til å få noe på cue, og han har begynt drite i hva jeg ber om når det er godis fremme, for å heller tilby den adferden han selv tror er av høyest verdi, som dekk istedenfor sitt når jeg ber om sitt, og han er fortsatt fornærmet og protesterer mot å gjøre noe som helst om det ikke er godis fremme når jeg ber ham.  Jeg har også ødelagt treapporten. Baklengskjedet så fint fra utgangsstilling, levering, holde den, plukke den opp. Han var uinteressert i selve apporten, så jeg hypet den litt opp med å bare la han løpe på impuls når jeg kastet og kjørte full fest når han kom løpende tilbake med den. Resultat? Han tror den har så høy verdi nå, han vil IKKE lenger levere den fra seg. Den er mer langt mer verdifull enn kampeleker, pipeleker og kaninpels, som han villig leverer på første forespørsel uten å bølle. Den overgår de godbitene jeg prøver bytte den til meg med.  ..og han TYGGER på den. Legger seg til for å gnage på den etter å ha terget meg med en catch me if you can, som han synes er SÅ gøy med akkurat den apporten, ikke noe annet. Det er KUN den han gjør det med. Alt annet er han helt kewl med å levere fra seg. *facepalm* Flaks at vi har brukt en litt rar treapport, så har vi den generiske i reserve til å trene inn på nytt siden, etter en laaaang periode med bare metallapport, og kanskje også tungapport før vi prøver oss på en ny en av tre.  Her om dagen fikk vi besøk av en diger flokk gjess på gjennomfart. De satt utover to hele jorder. Ede hadde ikke oppdaget dem ennå da jeg satte ham ned for et bilde før det braket løs. Feil vinkel til å få med noe i nærheten av omfanget. De var spredt utover hele åkeren til venstre for bildet. Kjempestor flokk. Stille før stormen, tenkte jeg, og var bekymret for å skremme de opp og jage de slitne langveisfarende avgårde når vi nærmet oss. Kråkene klagde til oss om okkupasjonen av matfatet sitt og ville antagelig ha hjelp med akkurat det. De var opprørte. Endte som moralsk supporter på kråkenes side i den konflikten der da vi kom til Salmonella Street mellom jordene, hvor det var så bombardert med gåsebæsj.. Turen bortover den veien mellom de to okkuperte jordene minnet meg om denne.  https://youtu.be/5iTTNRE-njM?si=Wjg9Rwk2RomhfZlw   Ikke sett dem ennå, og stusser på hva den lukten er: Det lukter virkelig merkelig  Zoom inn mot den smale stripen av dem i bakgrunnen på øverste bildet: Det var en så massiv mengde av dem utenfor bildet, det var dumt å ikke ta et panorama oversiktsbilde til skrekk og advarsel mot å bringe hunder med interesse for andre dyrs ekskrementer til området når gjess trekker gjennom. Den smale stripen av de her er bare en liten gjeng outsidere fra main goose society. Godt vi ikke ser dem igjen før til høsten. Håper på bedre impulskontroll under lineføring til da, eller enda bedre: Matvett. 
    • Kan henge meg på anbefalingen om Collie, men vær nøye på valg av oppdretter og linjer. Det er ikke å stikke under en stol at det finnes mentale brister innad i rasen. En god collie derimot er en enormt kjekk hund å ha! Så gå seriøst inn og møt hunder i flere settinger og se hvordan de tar ting, eventuelt om de har en MH så er jo den fin å få sett om de har filmet den f.eks. 
    • Tiden flyr og lille bebbisen blir snart året. 😱 Hun er fremdeles kanskje 6mnd i sitt eget hode da. 😂 Dagens agenda så slik ut 😴 etter å ha trent litt på fokus med bestekompis whippeten Leo som distraksjon, og så gått ett spor i nytt terreng etter en god times pause i bilen. 😁    Tidligere i mars når vi passet på ett lite småbruk. Fant en fin foss!   et par fra den lille uka vi hadde snø her sørvest. 😂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...