Gå til innhold
Hundesonen.no

Over 400 raser å velge mellom


Wheaten terrier

Recommended Posts

Og i tilfelle noen får behov for å kommentere at de egenskapene jeg har listet opp finner man i den og den rasen, bortsett fra utseendet, så vil jeg bare si først som sist - at hvordan skal man skille mellom raser som kun er selskapshunder, som ikke har noen større drifter? Hva om jeg hadde sagt at jeg ville hatt en shih tzu i tibetansk spaniel-drakt? Ville det vært verre? Eller en bichon havanaise i en bichon frisè-drakt? For noen raser er det nesten bare utseendet som definerer dem (sier ikke at det gjelder de nevnte raser, de kjenner jeg dårlig). Kanskje man bare skulle hatt et par små selskapshunder med lang pels?

Vet du, jeg har faktisk hatt en "havanais i frisé-drakt". Hvit med masse krøller :frantics: Han ble hele tiden tatt for å være en frisé. Egentlig noe irriterende fordi bichon frisé er en rase jeg ikke kunne tenke meg å ha. Havanaisen og friséen har riktignok felles forfedre, men de har eksistert som separate raser i mange hundre år - på hvert sitt kontinent. Og det er mer enn farger og graden av krøller som skiller dem fra hverandre. Nå har jeg en havanais som til stadighet blir forvekslet med lhasa apso - en helt annen rase med en helt annen historie og helt andre egenskaper. Og sånn er det kanskje med mange raser: De fortoner seg som like fordi man ikke kjenner dem og ikke vet hvilke egenskaper som skjuler seg under eksteriøret. (Ja, jeg ser at du skriver at du ikke sier at det gjelder de nevnte raser, så dette er ikke en anklage rettet mot deg :lol: )

Det er veldig store forskjeller også på selskapshunder. De har ulik historie og de fleste av dem stammer fra hunder som har hatt ulike arbeidsoppgaver. Selv om hundene ikke lenger blir avlet til å utføre dette arbeidet, vil mye fortsatt gjenspeile seg i temperamentet. F.eks er en havanais, en mops, en italiensk mynde og en dvergdachs veldig forskjellige raser. I den genetiske bagasjen er dette fortsatt en vannhund/gjeter, en molosser, en mynde og en hihund. Hunden har krympet i formatet og egenskapene er tonet ned, men de ligger likevel og ulmer under overflaten. Jeg vil f.eks ha en sosial, kjapp, lærevillig hund som egner seg til lydighet, som ikke har utpreget jaktinstinkt og som trives i kajakken. Blant de nevnte rasene blir det en no-brainer, ikke sant? ...Selv om de "kun er selskapshunder"?

Jeg ville blitt noe frustrert om vi bare skulle beholdt én av disse rasene (siden en selskapshund etter sigende ikke skiller seg nevneverdig fra en annen) og jeg forsøkte å trene lydighet med mopsen eller å få den til å svømme fra kajakken og inn til land (forutsatt at den ikke hadde krepert i sommervarmen eller at jeg ikke hadde krepert av allergi først) Neida, dette er ikke et spark til mopsen som rase, men en understreking av at også selskapshunder har ulike bruksområder/egenskaper.

Man kan ønske seg så mye man vil, sannheten er at mange nok må ønske seg akkurat samme kombinasjon av egenskaper for at det skal fødes en ny rase med akkurat de egenskapene - og selv da vil det høyst sannsynlig ikke lykkes, og i hvert fall neppe i vår levetid. Selv innen etablerte raser er det jo stor variasjon mellom individer og linjer. En enkelt blandingskombinasjon kan sikkert gi mye av det man leter etter - eller slett ikke.

Personlig synes jeg det er mye mer interessant å leve med raser som har en kulturhistorisk verdi, selv om de kanskje har enkelte trekk som kan volde både frustrasjon og irritasjon - det gjør dem bare mer interessante i mine øyne. Greit nok at man skal velge hund etter hva man har å tilby hunden, men dette maset om at man skal ha en hund som passer nøyaktig til ens minste lille fillebehov tror jeg bare fører til masse unødvendig frustrasjon og skuffelse - likeledes troen på at det finnes eller kan skapes en rase som dekker akkurat disse behovene.

Jeg tolker det som et tegn på hvor langt forbrukssamfunnet har invadert sinnene til folk når de aldri blir fornøyd og alltid er på jakt etter "det beste". Kos dere med den hunden dere har! Skaff gjerne en til, og opplev hvor forskjellige de likevel er!

Jeg har som sagt ingen planer om å sette i gang å lage eller kjøpe meg en blandingshund som jeg forestiller meg at vil ha nøyaktig alle de egenskapene jeg ønsker, nettopp fordi jeg tror at det er urealistisk og at det er bedre å satse på en eksisterende rase. Poenget mitt var at det ikke nødvendigvis er noe som passer perfekt, til tross for at man har 400 raser å velge mellom. (Eller dvs. 20-30 når man er allergiker). Jeg er forøvrig veldig fornøyd med rasen jeg har. Kunne noen ganger ønsket meg en litt større hund med samme egenskaper, men har som sagt ikke funnet noe alternativ som fyller akkurat de samme kriteriene. Så da får jeg heller fortsette med samme rase eller fire på noen av kravene dersom det skulle bli aktuelt med en større hund. Og de rasene som da ville være aktuelle er gamle raser med lang historie, noe jeg også er fascinert av :icon_redface:

Å få til en ny rase er helt klart noe som skjer over laaaaaang tid. Men samtidig har hunderaser vært i utvikling og kommet og gått siden vi bodde i huler. Så hvorfor skal egentlig denne utviklingen stoppe akkurat nå i 2009? Men det er klart at det må være en utvikling basert på et noenlunde fornuftig grunnlag - ikke fikse idéer og innfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å svare på noe som TS spør om innledningsvis, synes jeg det er raser vi ikke hadde trengt å avle videre på. Vet det blir ramaskrik hvis man nevner utbredte raser. Lola Pagola tråkker sikkert ikke på så manges tær ved å nevne Pekingeser, men jeg velger å føye til Mops, Shar Pei og Napolitansk Mastiff.

Skjønner ikke helt poenget (utformingen) med Engelsk Bulldog heller, men om den har noen problemer utover det å føde (vet ikke ikke hvor utbredt de problemene er heller) vet jeg ikke.

Ser ikke helt problemet med å skape flere raser, og sånn sett mener jeg ikke at vi har mange nok eller for mange raser. Men skal man avle fram flere raser må det bli gjort grundig og seriøst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Eg må seie meg einig med deg Huldra, over alt i verda er det utvikling, og utviklinga blir vanlegvis tatt godt i mot. Eg forstår ikkje kvifor nokon ynskjer å stoppe utviklinga i hundeverdenen, tenk på alt det bra me kan koma til å gå glipp av om me setter ein stoppar her... Uansett så setter eg stor pris på variasjon og moglegheit til å velge unike hunder som skiller seg ut og ikkje har ein heil mengde med "dobbeltgjengarar" (så klart dei ikkje er heilt like, men det er ikkje alltid like lett å skilje ein Golden frå ein annan) :)

Ikkje missforstå meg, eg seier ikkje at me ska setta i gang å laga ein masse nye rasar sånn at alle kan få ein unik, men at folk kanskje kan vere opne for at nye rasar kan bli vel så gode som dei gamle.

Eg har enda ikkje funnet den perfekte rasen for meg (vippet litt mellom fleire forskjellege), men har funnet det perfekte individet :ahappy: Ho er blanding mellom Rhodesian Ridgeback, Rottweiler og Labrador, trur nok gemyttet er ein blanding mellom RR og labrador. Sær og intellegent og kjempe Lærevillig (når det er mat med i bildet iallefall :) ) Kjempe fin hund :blink: men dette blei vist plutselig litt OT... :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg har ei tispe på 10 måneder  fra hu var 5 måneder gammel , ble hun plutselig redd for å bevege seg på alle slags type gulv.. men det var mye av og på, ene dagen gikk hun normalt andre dagene står hun bare på gulvet og piper.. vi har vært hos dyrlegen når hu var 5 måneder gammel , da hu slo ut på blodprøve på lever, tatt CT da dyrlegen mistenkte shunt. Men ingen funn.. så forsvant symptomene litt igjen.. så fikk hun symptomer igjen etter noen uker , og ville heller ikke bevege seg.. tok røntgen av mage , uten noe funn.. Noen dager etter kastet hu opp et  (helt) ben som hu ikke har fått siden hu var 5 måneder gammel ..  som mest sannsynlig var slukt.. dyrlegen tok nye prøver , og det slo ut på bukspyttkjertelbetennelse gjennom en test.. men det som er rart , er at hu ikke har noen symptomer på det ? Utenom at hu noen ganger tviler når hu går inne på gulv.. Det gjelder alle typer gulv. gikk så noen uker til, der hu kom seg veldig og følte seg plutselig trygg på de fleste gulv.. De nærmeste som har fulgt hun siden hu var valp, spurte oss « hva har skjedd med hun? Siden hu oppførte seg plutselig helt normal og bevegde seg normalt på gulvene» Nå igjen har det oppstått symptomer der hun ikke vil bevege seg og tviler på gulvene igjen. hun har ikke noen andre symptomer .. annet enn noen dager vil hu ikke ha godbiter og går dårligere, andre dager er hun normal..  Noen tips på hva det kan være? har tenkt også det kan være spøkelsesalder , men det er igjen rart hu skal slå ut på prøver hos dyrlegen og dyrlegen mistenker at det er noe.. blir litt forvirret av det her. jeg har vært i kontakt med oppdretter , men oppdretter sier at hun er frisk, men hu har ikke sett hvordan hu har oppført seg på de dårlige dagene , vi sees heller ikke så ofte..
    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...