Gå til innhold
Hundesonen.no

Fare for magedreining?


C.J

Recommended Posts

Dyret mitt klarte å få fatt i et helt brød som lå til tining på kjøkkenbenken rett etter at vi var kommet hjem fra 1,5 t. tur. Hun rakk og spise hele brødet. Og hypokonder som jeg er, så ringer jo jeg veterinæren bare for å høre om det kan være fare for magedreining, ettersom et helt brød tross alt er en del mat, og i tillegg rett etter mosjon. Hun sa at jeg bare skulle følge med henne.

Nå ligger hun her, og det romler godt i magen på henne. Har dere noen erfaring med magedreining på deres hunder? På hvilket tidspunkt forsto dere at noe var galt/hvilke symptomer viste hunden? Vet du årsaken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har mistet tre hunder av magedreining, eller mageutspilling som det kalles da magesekken i sjeldne tilfeller dreier alle 360 gradene. Den ene rakk å få noen slike utspilninger, og vi merket det godt på at hun ble urolig, gikk med krum rygg, peste og siklet. Ligger hunden i ro, ville jeg tatt det med ro - men sørget for at hun ikke var hyperaktiv. Det er ikke nå jeg ville dratt på agilitytrening, men hun må jo få tisse (men helst i bånd).

Jeg er nok litt kjenslig og småhysterisk for magedreining - vi har tross alt mistet tre av det. Jeg følger likevel ikke slavisk disse "ro to timer etter tur før hunden får mat, ro to timer før tur etter at hunden har fått mat"-rådene. Men har hun slukt i seg et helt brød (og trolig også en del luft), ville jeg avlyst resten av aktivitetene i dag.

Rumlingen er trolig bare fordøyelse og en mage i sjokk, og trolig går det her finfint så lenge hun får ha ro.

Jeg må legge til at det var en del mageutspilning på linjene til de tre vi mistet (de var mor og døtre (fra to kombinasjoner)), så på noen linjer er det veldig latent, mens andre kan gjøre hva pokker de vil i forhold til mat og aktivitet uten å få et eneste anfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Gamlehunden min spiste en gang et helt brød (som lå i en pose på gulvet mens hu var alene hjemme :rolleyes: ). Hun ble nok rimelig mett og det romla bra i magen hennes, men ingen magedreining (bare enorme mengde møkk dagen etter). Samme hunden fikk magedreining ett års tid senere. Da hadde hun bare spist normal porsjon (uoppbløtt) tørrfor mange timer etter aktivitet.

Jeg merka magedreiningen på at hun vekka meg og peste og ville ut. Prøvde å spy mange ganger, men det kom bare gul/hvitt skum og magen ble etterhvert spent som et trommeskinn. Hunden var helt klart utilpass og pesa og styrte en del.

Jeg tror ikke du har noe å bekymre deg for, men ikke gi hunden noe mer enn vanlige lufteturer de nærmeste timene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var redd for det samme da Tulla spiste enorme mengder godbiter, dog ikke rett etter tur. Det gikk heldigvis bra! La hunden få vann, og luft ofte sånn at du ser det er "gjennomstrømning" fra inntak til "uttak", hehe. Så lenge hunden gjør fra seg, eller kaster opp, er det ingen stor fare. Magedreining stenger jo magesekken i begge ender, sånn at det som ligger i magesekken ikke kommer verken opp eller ned. Min historie endte med at Tulla kastet opp det meste, og kun en liten del av godisen kom ut igjen bak. Hun var utrolig oppblåst, dvs hun SÅ veldig stor ut, noe som ikke er så rart når de har spist så store mengder mat. Det var i hovedsak pga hvor stor hun så ut, som gjorde at jeg ble redd for magedreining, men det gikk som sagt heldigvis bra. :yes: Bare hold hunden i ro i dag, luft ofte og følg med, så ordner nok naturen opp. :P

Edit: Ja, og kvelds og frokost i morgen kan sikkert med fordel droppes. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dyret mitt klarte å få fatt i et helt brød som lå til tining på kjøkkenbenken rett etter at vi var kommet hjem fra 1,5 t. tur. Hun rakk og spise hele brødet. Og hypokonder som jeg er, så ringer jo jeg veterinæren bare for å høre om det kan være fare for magedreining, ettersom et helt brød tross alt er en del mat, og i tillegg rett etter mosjon. Hun sa at jeg bare skulle følge med henne.

Nå ligger hun her, og det romler godt i magen på henne. Har dere noen erfaring med magedreining på deres hunder? På hvilket tidspunkt forsto dere at noe var galt/hvilke symptomer viste hunden? Vet du årsaken?

Jeg regner med at du på dette tidspunktet allerede har fått avklart om hunden din har fått maveutvidelse eller ikke. Men sånn til senere da, det kan være greit å ha en flaske renset parafin (fra apoteket) stående i skapet. Dette kan hjelpe å få fart på magen i situasjoner som du har opplevd nå. Slik at det ikke stopper seg opp og blir til en utvidelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk
Her står en ganske bra artikkel om magedreiing: http://www.lc-norway.com/?page_id=1238

I følge den artiklen var alt gjort rett for at det skulle være veldig liten sansynlighet for magedreining da hunden min fikk det. Det eneste jeg mangla var babymonitoren, men siden hun dytta opp døra og kom å vekte meg var ikke det heller noe problem. Av nysgjerrighet, vet du hvor mange hunder den undersøkelsen det henvises til omfattet?

Og det med at tørrfor bør gis tørt lurer jeg litt på. Veterinæren som opererte min hund sa at hun ikke burde få tørrfor uoppbløtt mer. De få gangene vi prøvde å gi henne uoppbløtt etter operasjonen (også flere år etter) kasta hun det opp igjen selv om hun de første årene av sitt liv hadde levd på tørt tørrfor (og matrester). Det kan jo ha noe med hva magen var vandt til å gjøre, men allikevel. Det var også skremmende å se hvor intakte tørrforkulene var, nå husker jeg ikke akkurat hvor lenge det var, men ca 7 timer etter hun hadde spist (ble pumpa klokka 5 på natta).

Saken er vel den at hverken veterinærer, forskere eller hundeeierne blir enige om hva som er årsaken til magedreining og hvordan det best unngås. Det eneste som er ganske sikkert er at det er arvelighet inne i bilde, men noe mer enn det vet man vel strengt tatt ikke? Men for å forvirre det hele er det jo ikke alltid det virker som arvelighet har noe med saken å gjøre, og veterinæren min fortalte om at han hadde hatt alle typer hunder inne med magedreining fra dach, til en liten spisshund (jeg ikke husker hvilken rase var), til berner sennen. Men det er vel kjent at store hunder med dyp brystkasse har flere tilfeller av magedreining. En annen ting. I artiklen sto det at hunder fra 15-50 kg hadde 1/4 sjanse for å få magedreining, mens hunder over 50 kg var sjangsen 1/5 del. Hvorfor det?? Det var forresten veldig høye tall syns jeg. Kan det stemme?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
    • Hadde nettopp en kjempefin tur uten noe tull, og masse pen lineføring. Ede var skikkelig på tilbudssiden og ikke engang utålmodig på godbitene. Det går virkelig fremover. Ordentlig godgutt i dag 🥰 Flink vaktbikkje også, for anledningen i Miljøpatruljen. Forsøpling tar vi alvorlig.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...