Gå til innhold
Hundesonen.no

Katarakt og arvelighet


MartineH

Recommended Posts

Katarakt oppådages vel aldri ved 7 uker. De raser som bare sjekker for katarakt øyenlyser ikke valpene.

Katarakt har ulik arvbarhet. De sier vel det skal forekomme på begge øyne for å være arvelig, og ulike typer der og - noe kan være skade. Kan komme til ulikt tidspunkt på øynene den arvelige og (antar det er litt ulike typer på ulike raser ute og går) De fleste lar vel være å bruke en hund uansett om den får katarakt mistanke til relysninger året etter kan bekrefte hvilken utvikling den har. Om hunden er 3 år så kan jo alderdom utelukkes som årsak iallefall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg fått greie på hvordan katarakt. 4 store flekker på bakre pol.

Hva som er arvelig og hva som ikke er det kommer jo litt an på rase, det som er arvelig på en rase trenger ikke være det på en annen rase.

Ulike andre sykdommer kan og gi katarakt, diabetes f.eks, infeksjoner, slag/ skade.

Aussie har jo f.eks en arvelig katarakt som oppstår ganske sent og gjerne etter de er 2-4 år gammel, eller senere. Det har vært problemet siden hundene gjerne er gått i avl forlengs før de selv utvikler katarakt, noen utvikler den heller ikke men har likevel genet. En type der er det jo kjent gen på (bakre pol, mener jeg å huske), den dekte vel omlag 80-90 % av katarakt tilfellene de fant i rasen. Får en hund av den rasen katarakt i den alderen så kan man jo gå utfra at muligheten for at den er arvelig er stor.

Hunder med en eller to kopier av genet er regnet å ha ca 11 ganger større sjanse til å utvikle katarakt enn de uten. Andre raser igjen har jo ikke den katarakten elller arvegangen.

På denne type katarakt så vil jo arvegangen være at hvis far har en utgave av genet så vil 50% av avkommene statistisk sett ha en kopi og 11 ganger større sjanse til å utvikle katarakt engang i livet (50% betyr jo egentlig i realiteten 0-100%) Har far to kopier har alle valpene genet og 11 ganger større sjangs til å få katarakt gjennom livet. Har f.eks mor en kopi og far en, så vil noen statistisk være fri, og mesteparten ha genet i en eller to kopier)

Men det var på aussien-. Andre raser blir det jo helt annet på. Det som er arvelig på en trenger ikke være regnet som det hos en annen. Buhund har vel til og med en helt egen type katarakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Ellen Bjerkås ved NVH har ihvertfall nå rett før jul konstatert at bakre polkatarakt er arvelig ifb Rottweiler, så NRK har slettet alle hannhunder som har BPK fra godkjent hannhundliste med øyeblikkelig virkning. Vet ikke om det gjelder alle raser, men du kan jo sende henne en mail og spørre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Her anbefalte også veterinæren Hill's i/d, helst boksmat men den er så dyr så jeg gikk for tørrfor. Min ble fin i magen etter to dager på i/d, i tillegg til Zoolac og Canikur. Går du for tørrfor er det viktig å bløte det opp først.
    • Høres ut som dere har det meste på stell! Kjør på tenker jeg 😁
    • Hill’s ID boksemat har vært redningen de gangene jeg har hatt erfaring med skikkelig mage-/tarminfeksjon hos hund, ikke vet jeg hvorfor denne maten er så effektiv sammenlignet med vanlig skånekost, men det er det. Burde brukes etpar dager lenger enn man tror er nødvendig, og gjerne også DiaTab eller medisinsk kull som tilskudd.
    • Vil gjerne høre deres erfaringer om hund og diare, om hvor langvarig en mage-/tarminfeksjon kan være:  Tispen min er snart 9 år gammel. For halvannen uke siden fikk hun løs mage/diare. Etter noen dager ga jeg henne probiotika, uten at det så ut til å hjelpe.  Tok kontakt med veterinærklinikken, der klinikksekretæren mente at det ikke var noen grunn til konsultasjon så lenge hun var pigg og hadde matlyst. Hun foreslo å bruke Webiotic.  Tispen fikk Webiotic i tre dager, og avføringen ble normal. Nå, tre dager etter avsluttet kur, har diareproblemet kommet tilbake (oppe to ganger i natt...). Jeg har gitt henne probiotika. Det er nå helg, og problemet er jo ikke akkurat akutt. Men har tenkt å ta kontakt med veterinæren igjen på mandag.  Jeg vet jo ikke om klinikken vil mene om tispen "kvalifiserer" til konsultasjon, siden dette ikke ser ut til å gi seg. Bør jeg insistere? I bakhodet lurer jo tanken på tarmkreft. Men altså, hunden virker pigg og spiser. Hadde blod i avføringen tidlig i sykdomsperioden, men ikke nå.  Noen som har noen erfaringer å komme med?  
    • Så denne tråden nå og vil bare skyte inn noe; Det er altfor tidlig å forvente noen som helst grad av renslighet for en valp på den alderen. Den har ikke rukket å utvikle blærekontroll nok til å engang vite i forkant når den må på do. Den vet det ikke før den plutselig tisser seg ut. Nå er det en stund siden du skrev innlegget, og jeg antar at du har begynt å se forbedringer på denne fronten den siste tiden?    
×
×
  • Opprett ny...