Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan regne ut innavlsgrad?


LindaM

Recommended Posts

Mente; Om min tispe skulle blitt parret, hvordan kan jeg regne ut innavlsgrad'en på kullet? :|

edit: omformulerte det litt :)

Hvis hunden du skal bruke er registrert i NKK, kan du lage en fiktiv stamtavle i DogWeb, og få innavlsprosenten.

Men vær obs på at den neppe vil være riktig, fordi din hund er fra Sverige og hele stammen hennes ikke ligger inne. NKK legger inn tre generasjoner, så det som "skjuler seg" av innavl bak der vil jo ikke komme fram på DogWeb (med mindre noen av hundene lå inne fra før, tilfeldig). Tallet vil altså kunne framstå som lavere enn det er.

Eksempel: Kanskje oldemor på mors side er søster til oldefar på fars side. Siden deres foreldre ikke oppgis ved omregistrering, vet ikke DogWeb at de er søsken, og de vil ikke bli tatt med i utregningen.

Det finnes også program en kan kjøpe (mulig det finnes gratisversjoner også) som regner ut innavlsgrad, da må du manuelt punche inn dyrene. Det er god etikette i innavlsgrad å opplyse om hvor mange generasjoner det er regnet ut for. Tre, åtte, 16? For eksempel.

Ja, og for noen raser finnes det internasjonale nettforum hvor en kan registrere sine dyr, og regne ut innavl i egne seksjoner der. Men en må jo fremdeles punche inn de dyrene som ikke allerede finnes registrert, og det finnes ikke for alle raser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...