Gå til innhold
Hundesonen.no

Gå pent trening


nettemoren

Recommended Posts

Lille damen vår hadde en fin periode der hun diltet så fint på siden når vi var ute å gikk. Intelligens tenkte den stolte matmor, hun behøver ikke trenes, gjør det jo helt sjøl.......

Nå derimot er det ett lite lokomotiv som drar foran, og selv om hunden er liten, så er det litt av ett dramoment i henne.

Hva har skjedd? Adferdsendring deluxe, og uansett hvor mye jeg snur om g går motsatt vei, eller drar henne tilbake med ett vennlig "på plass", så bruker hun bare slakken i båndet til å ta ny fart, å hive seg framover.

Noen gode tips til en uerfaren hundeeier?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opplevde det samme med en hund en gang, noe eldre enn din sikkert -men samme problemstilling. Prøvde mye - "alt"- også tips etter oppslag på søkeord "bånd" - her i forumet, men løste seg gjorde det først da jeg fant dette treningsdesignet:

v/ Knut Pedersen / leder skolen "familiehunden": oppskriften finnes på siden www.hunden.no under "artikler"

Fordi så mange spør om dette, la jeg inn en tråd her på "trening og atferd" som heter "Når den voksne hunden fremdeles trekker i båndet - et forslag". Du finner den på side 2.

(det var kanskje en bommert å skrive "den voksne" hunden?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Off har samme problem (og i dag resulterte ekstrem trekkkraft i en hoven og vond ankel... )

Har brukt den boken til Turid Rugaas, og det har faktisk gått veldig fint. Jeg ser jo at metoden virker, han vet at han ikke skal dra, og drar han stopper jeg opp slik at han løser på båndet sitt av seg selv, og da går vi videre. Har prøvd med ros, stillhet, godbiter men kommer ikke lengre. Han kan gå fint lenge, men jeg ser jo at han er ganske klar til trekk, og er det en spennende lyktestolpe eller bæsj i sikte, er jeg faktisk sjanseløs de første meterne, klarer ikke å stoppe med en gang om jeg ikke er helt forberedt. Ser teit ut... Så selv om Rugås-metoden fungerer, så fungerer den ikke godt nok, vi er ikke "der" enda, er noe som mangler.

Men uansett, er litt irritert på dette akkurat nå, så måtte bare få det ut :D Boken av Turid Rugaas er god, og selv om jeg og min hund ikke er helt i mål enda, så er det en god løsning for mange. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda, akkurat der var jeg/vi også etter Rugaas-metoden. Men hunder er smarte de også, og ikke minst energieffektive, - de velger minste motstands vei.

Min både stoppet/kom videre ved å slakke bånd og/ eller se på meg. Dessuten satte hun seg av og til også ned - uten å lært akkurat det. Konsekvent hadde jeg vært hele veien.

Og bikkja like konsekvent. Hun KAN forsterkingsprinsippene, og bruker dem selv. Men utfall på første impuls, bare slik at hun kom for å hente belønning og/eller slakka båndet først. Dermed hadde hun gjort sitt tydeligvis - og bark i vei.

Fortørna ble hun også attpåtil stundom, - skjennebjeffa, hoppe og sprette, - tilogmed nafse etter føttene i pur forbannelse over sendrektighet, læring og tøys. Nok Var Nok - tydeligvis.

Timeout - whatever - på den atferden hadde aldri effekt.

Men altså : "Knut Pedersen - designet" gjorde susen.

Han sier også noe om hvorfor "stopp - slakk - videre" kan bli en blindgate.

(Ps, designet går på å skape en situasjon hvor ny/annen læring kan skje. Han forutsetter at hunden har brukt sele fra starten. Har man derimot kommet skjevt ut med hunden koblet i halsbånd - kan man jo bare bruke sele i nylæringen. Vel så bra - synes nå jeg - siden sele gir mindre sjanse for nakke/hals/strupehode/skjoldbruskkjertel - skader.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
Opplevde det samme med en hund en gang, noe eldre enn din sikkert -men samme problemstilling. Prøvde mye - "alt"- også tips etter oppslag på søkeord "bånd" - her i forumet, men løste seg gjorde det først da jeg fant dette treningsdesignet:

v/ Knut Pedersen / leder skolen "familiehunden": oppskriften finnes på siden www.hunden.no under "artikler"

muligens jeg som kløner, men når jeg søker på "bånd" under artikler på www.hunden.no, så finner jeg ingenting... og jeg finner ikke artikkelen noen andre steder heller ... :hug:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg har visst klussa det til med feil www. ? - beklager. (bør ta meg tid til å sette meg inn å legge aktive / direktelinker en dag) Flott at noen gadd å finne løsningen: altså: www.familiehunden.no. - under artikler.

Dersom dere - noen - prøver oppskriften: - det hadde vært interessant å få noen tilbakemeldinger på erfaringene der gjør. enten her eller "der" - dvs den tråden som heter:"Når den voksne hunden fortsatt trekker i båndet - et forslag"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

åååå! nå har jeg lest artikkelen og gleder meg KJEMPEMASSE til å prøve i morgen! *weeee* Arion og meg på nye eventyr!! :)

måtte le da jeg leste det om den båndtreningen med "trekk, stopp, slappe opp, gå videre" for det er AKKURAT det jeg har tenkt når vi har trent på den måten. for det har rett og slett IKKE FUNKET! men det var det vi ble rådet til å gjøre, så jeg har prøvd - i herdig... :)

løsningen er jo sååååå enkel at det er for dumt at man ikke har kommet over det før! *weeee* båndtrening i morgen!! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

måtte le da jeg leste det om den båndtreningen med "trekk, stopp, slappe opp, gå videre" for det er AKKURAT det jeg har tenkt når vi har trent på den måten. for det har rett og slett IKKE FUNKET! men det var det vi ble rådet til å gjøre, så jeg har prøvd - i herdig... :)

ja - ikke sant? var det på noe punkt jeg hadde bestemt meg for å være konsekvent og staere (om det er mulig!) enn bikkja, så var det her. og ikke var det andre slags råd å finne noe sted heller - auch!

men altså - designet - hallelujah - selvfølgelig - så enkelt. Funket fra første stund.

Det virker som om for vår - bikkja - sin del, at det gjelder om to ting

- å slakke / ev. ta i mot belønning derfor - betyr IKKE at det deretter er fritt fram for "full fart forover"

- derimot betyr det at hun er NØDT til å gå i motsatt retning et stykke (jeg valgte 15 skritt/sekunder - siden man lærer at det er omtrent tiden for hundehukommelse) - det stod det tydeligvis straks mer "respekt" av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

feedback første leksjon: :o *weeeeeeeeeee*

det var såååå godt å kunne tusle ut uten å måtte tenke noe som helst på at vi skulle trene på å gå pent i bånd. bare tanken på at det å trene på å gå i bånd kan trenes på på samme måten som andre ting, altså: å ta det som en del av turen, men som en klart avgrenset bolk, var AKKURAT det vi trengte! vi hadde det gøy og koste oss, og go'gutten var så flink så! :)

jeg har også vært veldig opptatt av at det å gå i bånd er noe han SKAL gjøre pent, og vet jo at for at trening skal funke så må det være konsekvent. men ved å trene på de måtene jeg ble anbefalt tidligere så var det umulig å være konsekvent! så lenge en lever et liv der en ikke baaaare driver med hund, men faktisk opplever at man har dårlig tid innimellom, skal steder, er syk og ikke har krefter til å være ute lenge, så kan det fort bli vanskelig å være så konsekvent på det at hunden ikke skal trekke i båndet som faktisk kreves for at de skal lære det. i hvertfall er dette mine erfaringer, og jeg er en sta jævel hvis jeg vil altså! hehe... så som sagt, konseptet om å trene på å gå pent i bånd som all annen trening er revolusjonerende for meg! :)

syns det er litt snålt at jeg aldri har hørt noen si noe om dette før... ;) har jo alltid bare hørt at man trener på å gå i bånd når man er ute og går i bånd, og det er jo hver tur (i hvertfall for oss som bor i by). men nå har jeg endelig fått ny info og nye ting å teste, og har aldri vært mer overlykkelig over å trene på å gå pent i bånd! :)

jeg brukte også tipset ditt trps om å gå lenger de gangene jeg snudde, og det funket mye bedre enn de 2-3 skrittene jeg var blitt tipset om og utførte før. for all den treningen jeg hadde gjort før virket som bare hadde gitt Arion beskjed om at: jeg drar, slakker, kommer tilbake får ros og godis, og bykser videre, bare for å gjenta prosedyren. og det sier seg jo selv at dette ikke funker! så må si at jeg har sendt deg mange takknemlige tanker i dag trps ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

- Hyggelig - all ære til Knut Pedersen! - endelig en løsning på en blindgate svært mange kommer inn i.

Er svært mange hunder smartere enn treningslogikken skal tro?

( presisjon: de 15 sekundene er antatt hukommelse for å kunne greie å kjede baklengs - dvs bikkja skjønner sammenhengen og eventuelt lager sitt eget triks)

Synes det viktigste ved et forum er muligheten til å lufte erfaringene våre, - da kommer vi, om enn møysommelig, fram til såkalt erfaringskunnskap, - utprøvd teori i praksis - også kalt praksisteori (sukk) - som er det virkelig gode vi kan komme til å gjøre hundeholdet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...