Jump to content
Hundesonen.no

Smooth collie


eple

Recommended Posts

Hei! :whistle: Jeg har brukt søkefunksjonen for å finne en tilsvarende tråd, men har ikke lyktes. Om en slik tråd allerede finnes er det bare å vise til den!

Jeg har blitt nysgjerrig på denne rasen, jeg har aldri møtt en korthåret collie og ikke hørt om dem før jeg begynte å lese på dette forumet. Jeg har utelukket collie fordi den har så masse pels. Har utelukket sheltie av samme grunn, finnes det korthåret sheltie?

Jeg lurer på hvordan smooth collie er. Jeg har skjønt at de er mindre aktive enn flat og toller (som jeg tenker på som mulige raser for oss). Hvordan er jaktinnstinktet deres? Vokter de hus og hjem? Er de utadvente/glad i fremmede? Har de mye gjeteinnstinkt? Hvordan er rasens psykiske og fysiske helse generelt sett? Hvordan er pelsen, noe ala labrador (hår som stikker seg inn i tepper og tekstiler)? Er de lett å motivere til trening? Er de førerorienterte? Er dette en bjefferase? Er det noen her som har forutsetninger for å sammenligne rasen med de to overnevnte så hadde jeg satt stor pris på det :ahappy:

Link to comment
Share on other sites

Legger til et par spørsmål jeg ikke fikk med meg i farten. Kan man drive med rundering og spor med en korthåret collie? Lydighet og agility regner jeg med den kan brukes til!

Vil du trene og konkurrere i bruks burde du være nøye med å finne skuddfaste linjer og foreldredyr, sånn bortsett fra det (at collien kan ha en del skuddredsel) så er det vel ingenting som stopper en å trene bruks med en korthåra collie. :whistle:

Link to comment
Share on other sites

Jeg er kjempeglad i kortisen, etter min erfaring er de trygge, stø, med noe lekelyst og mye matlyst (dermed ikke noe problem å trene, men det er nok ikke rasen du kjøper for å vinne VM i rundering), herlig kosete, miljøsterke, friske fysisk og psykisk. Dessuten utrolig sjarmerende. En rase jeg har null problemer med å anbefale!

Link to comment
Share on other sites

Jeg har blitt nysgjerrig på denne rasen, jeg har aldri møtt en korthåret collie og ikke hørt om dem før jeg begynte å lese på dette forumet. Jeg har utelukket collie fordi den har så masse pels. Har utelukket sheltie av samme grunn, finnes det korthåret sheltie?

Hehe, jeg har også tenkt at det ville vært genialt med korthåret sheltie. Det finnes korthåret collie, så hvorfor ikke sheltie? (de ligner jo, tross alt). Vi får begynne å avle de fram! :whistle:

Litt OT, men men...

Link to comment
Share on other sites

Jeg har bestandig sett for meg at korthårs collien er skjelden og at det ikke har vært så mange her nord. Vi har en her i Troms som jeg vet om i farta, også har faktisk svigerfar i Vadsø/Vardø hatt en sort tri en gang rett etter krigen. Han beskrev den som en fantastisk hund som var både stødig i hodet og frisk som en fisk. Ble brukt til litt lydighetstrening, og turkamerat, bærte kløv og trakk pulk. Morro å høre da jeg ikke trodde de hadde kommet til nord før nå nylig. Den her i Tromsø virker også som en trivelig kar. Skuddfast er han i alle fall, har sett MH'n hans :whistle:

Edit: Enig med Aya, de jeg har sett/møtt har ikke hatt fantastisk lekelyst akkurat, men det kan nok sikkert variere.

Link to comment
Share on other sites

De korthårete Colliene jeg har erfaring med er lydløse som bare det, de kan varsle når det kommer fremmede, men stopper fort. Er sjeldent det kommer noen annen lyd en kjælne gryntelyder fra min :rolleyes:

Den korthårete Collien egner seg kjempebra til alt av agility, lydighet, spor, rundering og feltsøk. De elsker å arbeide og er skikkelig matglade! Lekelysten varierer litt, dette er noe man med fordel burde "trene" inn fra man får valpen.

Det er veldig sjeldent at man finner nervøse og stressede eksemplarer av rasen, og velger man fra riktige linjer skal man få en skuddfast hund også, det er ikke vanlig med skuddredsel på korthår slik som hos langhår. Det er ganske stor forskjell på langhåret og korhåret Collie når det kommer til gemytt.

De har veldig god fysisk og psykisk helse!

Gjeterinstinktet varierer veldig, det kommer an på hvilke linjer du har fra.

De er veldig lette å trene og motivere. Har inntrykk av at det er lettere å komme langt med tispene i f.eks. lydighet og agility, men det skal ikke være noen stor forskjell der.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det virker jo som at de det er snakk om i artikkelen tar godt hensyn til valpenes behov og utøver god dyrevelferd, og det er vel og bra. Uansett synes jeg det er skummelt med slike trender som involverer dyr, spesielt fordi man aldri vet hvordan det kan utvikle seg. Med en såpass stor etterspørsel, kan vi liksom ikke se bort ifra at det kan skapes mange useriøse aktører som ikke setter valpenes velferd i absolutt første rekke. Forholdene man har sett i utlandet som blir beskrevet i artikkelen er jo ren tortur…
  • Hvis han gjør fra seg rimelig raskt om morgenen så tenker jeg at han faktisk må ut da. Du sier ikke hvor ung, men det kan ta litt tid før de lærer seg å sove hele natta. Men det kan være at han også bare har behov for å røre litt på seg eller bytte liggested, så jeg ville prøvd uten bur.
  • Kast buret på søppeldynga der det hører hjemme.  Her er det ingen som står opp ‘før tiden’ med mindre det er snakk om dårlig mage eller lignende . De sover da også i sengen eller i kurver på gulvet for de som ønsker det.
  • https://www.nrk.no/stor-oslo/valpeyoga-har-kommet-til-norge-_-dyrebeskyttelsen-vil-ha-forbud-1.16816919 Pengegriske ‘grundere’ utnytter små hvalper til inntjening. Tragisk å se at over 40 % svarer at de vil benytte seg av tilbudet. Kanskje ikke overraskende når man ser hvor mange som stadig anskaffer seg vandrende lidelseshistorier på fire ben ..  Håper Dyrebeskyttelsen får gjennomslag her. 
  • Et lite problem, men kanskje noen har et tips eller to?  Har en unghund som våkner litt tidligere enn jeg ønsker på morgenen. Han våkner opp mellom 05.30 og 06.30. Før jeg fikk hunden våknet jeg av meg selv og sto opp en gang mellom 06.30 og 07.00. Tidsmessig er ikke dette noe stort problem, jeg får sove nok selv om jeg står opp 05.30. Jeg ønsker imidlertid ikke å stå opp før jeg må. Vil heller ha den timen på kvelden. Han pleier å sovne av seg selv på kvelden og vi legger oss rundt kl 22. Luftetur umiddelbart før han legger seg for natta. Har prøvd å ha han våken lenger, men det hjelper lite, det er bare jeg som får mindre søvn da. Hunden våkner og starter med å bevege seg litt i buret, strekke seg, og etter litt tid blir det piping/klynking. Jeg pleier å våkne da og han slutter med lyder når han vet at han har greid å vekke meg. Hvis ikke jeg våkner(svært sjeldent) så begynner han å bjeffe. Jeg er ganske sikker på at dette er noe jeg kunne løst ganske lett med ignorering og at jeg venta han ut. Utfordringen min er at jeg bor i blokk og har naboer jeg ikke ønsker å forstyrre med lengre bjefferunder på morgenen. Han lager nok lyd ellers. Vi pleier å ta en rask tur ut når han våkner, og da både tisser og bæsjer han ganske raskt. Rett inn igjen. Jeg er heller ikke helt sikker på om han da våkner fordi han må på do, eller om det er et potensiale for litt mer sammenhengende søvn. Han har fint greid å dressere meg til å stå opp litt før jeg vil, men jeg har latt det skje da det er viktigere for meg å ta hensyn til naboenes velferd.  Er det noen som har noen tips til hvordan man kan få hunden til å sove litt lengre på morgenen?   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...