Gå til innhold
Hundesonen.no

Sterilisering av tispe


H&M

Recommended Posts

Jeg tenker på å sterilisere hunden(en tispe) min. Mest for å forebygge senere svulster osv. Veterinæren anbefalte det med forbehold om visse problemer som alltids kunne dukke opp. Har noen her erfaringer å dele angående sterilisering??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville aldri ha sterilisert min tispe på det grunnlaget. Sterilisering er vel også et relativt stort inngrep, og slike inngrep medfører alltid en risiko. Selvom jeg har en sjanse for livmorkreft, steriliserer jeg meg ikke :)

Dessuten er vel sterilisering ulovlig uten medisinsk grunnlag? Er det ikke slik?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis tispa har normale løpetider, ikke sliter med innbildt svangerskap osv så ser i alle fall ikke jeg noen grunn til å gjennomføre et slikt stort inngrep.

Men normalt så går jo et slikt inngrep greit. Etterpå så får du en periode hvor hun må ta det pent. Det er imidlertid ikke så ofte at en tispe får adferdsendringer osv etter en kastrering, så den biten bør gå greit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Jeg er midt oppe i det nå, Sara ble sterilisert 3 juli og vi skal ta stingene til mandag ( 14 juli ) Jeg følte jeg MÅTTE sterilisere henne da hun ble bare verre og verre mht innbildt svangerskap, sist gang endte det med jurbetennelse og det hele :)

Sterilisering er et stort inngrep og koster mye så jeg tror nok ikke man gjør det for moroskyld.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...
Jeg tenker på å sterilisere hunden(en tispe) min. Mest for å forebygge senere svulster osv. Veterinæren anbefalte det med forbehold om visse problemer som alltids kunne dukke opp. Har noen her erfaringer å dele angående sterilisering??

Hei! Hvis tispen har vært plaget med innbillt svangerskap og hatt melk er det anbefalt av vetrinær at sterilisere hunden. Hunden har en større risk at få jurbetennesle el. livmorbetennelse når den hatt flere innbillt svangerskap.

Har selv en hund som jeg var nippen at miste i livmorbetennelse, det kommer raskt og symtomene er ikke så store alltid.

Nå har jeg en til hund som sliter med store hormonelle problem etter løpetid, anbefalt at sterilisere henne. Det er en opersajon men det er vært det. Dem kommer seg raskt etter operasjonen, og jeg vil ikke oppleve at nesten miste en hund pga av dette igjen. Kjenner flere som mistet tisper pga livmorbetennelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kastererte (det er det vi gjør her i Norge :D ) min tispe pga inbillt svangerskap som kom etter hver løpetid og det ble også verre og verre for hver løpetid som kom.

-og jeg kommer til å gjøre det igjen på min neste tispe hvis hun får problemer med det samme som Chicka, jeg vil ikke risikere livmorbetennelse og jurkreft når jeg kan kasterere hun.

MEN jeg kommer til å KREVE å være med og se på behandlingen av tispen når hun er sedert, jeg har opplevd at Chicka har slitt med visse ting etter operasjonen pga måten hun har blitt bært på og måten de har lagt bena hennes under operasjonen.

(Da hun ble operert så hadde jeg ikke den kunnskapen og utdannelsen som jeg har nå og viste ikke bedre, desverre)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sterilisering er bare å hindre befrukting, eks kutte sædledere..

Kastrering er å fjerne eks livmor el/og eggstokker :)

Snakket med eieren av Jeløy dyreklinikk akkuratt nå, hun sa disse begrepene ble aldri vetrinærer eller andre folk enige om, men de steriliserte tispene ( fjernet livmor og eggestokker ) og kastrerte hannhundene. Begynte å lure skjønner du, siden jeg steriliserte Sara for 3 uker siden, derfor jeg måtte ringe å få det oppklart.

Jeløy Dyreklinikk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På folkemunne sier man sterilisere en tispe og kastrere en hannhund - men det riktige er som Renate A sier - i Nroge kastreres begge deler.

En sterilisert tispe vi fremeles ha løpetid og de hormonsvingningene som medfører, en sterilisert hann vil ha begge testiklene på plass.

En kastrert tispe får fjernet hele livmoren og hannen får fjernet testiklene - og det gjør at hormonenbalansen blir konstant.

Sikkert bedre forklart her: http://home.no.net/huskatt/kastrering.htm

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror kanskje at veterinærer lar "vanlig folk i gata" beholde begrepene sterilisering og kasterering, så slipper man mye forvirrig rundt dette.

Jeg fikk også vite at jeg steriliserte Chicka (fjernet alt), på skolen lærte vi de riktige begrepene og da fant jeg ut at Chicka var kasterert, men som sagt så holder man nok på begrepene sterilisering på tisper og kastereing på hanner så det ikke skal bli for mye forvirring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker på å sterilisere hunden(en tispe) min. Mest for å forebygge senere svulster osv. Veterinæren anbefalte det med forbehold om visse problemer som alltids kunne dukke opp. Har noen her erfaringer å dele angående sterilisering??

Husk nå på at sterilisering er noe som krever medisinsk grunn.

Det er ikke bare å sterilisere for moroskyld.

Veterinærer er forøvrig ofte veldig flinke til å kastrere/sterilisere for moroskyld, uten å ta hensyn til hunden og hvordan en hund er skapt fra naturens side.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei. Takk for svar  nei vi har ikke innarbeidet det. Har du noen konkret ro-trening du tenker kan funke? 😇
    • Har dere noen innarbeidet ro-kommando? En mer generalisert en, ikke bare ifbm plassen sin? 
    • Det har gått seg til, heldigvis! Valpen er endelig fortrolig med barnet mitt sine bevegelser, og barnet respekterer valpen og dens grenser og plass. Jeg så mørkt på det i starten, men endelig er de gode venner med samme energinivå 😂
    • Hei  min hund er 3 år. I vår fanilie er det meg, som er mammaen til hunden og to barn. Ei på 14 og en på 18. Jeg har veldig respekt i forhold til hund og små barn. Vår hund forstår ikke konseptet med barn og jeg ønsker tips til hvordan man kan lære hunden ro når det er barn i nærheten.  I dag blir hun vil, bjeffer og når noen løfter opp barnet blir hun sjalu.. enn så lenge ikke i form av aggresivitet, men i form av bjeffing og ønske om å bort å leke, snuse og er veldig voldsom.  Det er vanskelig å øve når det gjelder barn, men tar i mot alle tips jeg kan få.    
    • Kloklipp ok igjen. Å lide for skjønnheten er ikke hans greie, men Vom er han villig til å lide for. Vi har hatt kjempefremgang på både kloklipp, dusjing og pelsstell. Å få børste, rake, dusje og klippe med maskin, med begge hender og godisen på hylla, kjempefremgang! Når det kommer til stress på treningssenteret er vi langt fra mål, som er en rolig og stille og perfectly well behaved gentleman Edeward, men det er fremgang, både i kurssetting og innom butikken.  Når det kommer til å gå pent i bånd uten bestikkelser hadde vi MASSIV fremgang, før vi plutselig hadde en hævletes setback i dag.  Han gjorde riktignok bare ett eneste bysk etter syklist, av sikkert mer enn 30 forbipasserende jevnt og trutt, så den delen er nesten i mål. Han var SÅ behersket og fin på alle de andre syklistene som passerte.  MEN, han insisterer på å konsekvent gå med hele skulderen foran beinet mitt når han ikke forventer å få betalt. Det er ufattelig irriterende. Luksusproblem, kanskje? Instruktør mener han skal holde frembeina bak skotuppene mine, men å enforce det kravet er BARE stress, så vi har hatt en helt ****** tur i dag. Om jeg fjerner det kravet under casual walking, så har vi det helt fint. Usikker på den avgjørelsen. Det ER greit å ha ham langt nok bak til at han ser meg og følger meg i hva jeg gjør uten å måtte varsle ham først, dersom jeg vil stoppe eller svinge. Samtidig er det dumt å ha dårlig stemning mellom oss over en sånn bagatell.  Jeg oppfatter ham ikke som for selvstendig eller dominant, så jeg tror ikke det å bare la ham gå de 30 cm for langt frem er et lederskapsproblem. Han er bare misfornøyd med hvor treigt jeg går, og føler vel at det går fortere om han er et hode foran.  Å fjerne kravet er å fjerne en stressfaktor for oss begge. Får høre med privatinstruktøren vår hva hun mener før vi gir opp eller finner en annen tilnærming. Ellers var det en massiv skuff å komme til klubbens første utendørstrening i LP for året. Det var INGEN der da vi kom. To stk kom ca 45 min etter start, da vi gikk igjen. Oh well. Planen var å ha det litt dølt der, med døll mat og en døll leke lekt dølt med av en døll muttern, for å ikke få samme problem med forventningsstress som vi har på senteret. Full måloppnåelse på den. Ede forbinder ikke spaserturen dit med noe spennende nå, mer som 2x30 min med krangling om hvor han skal gå ifht meg -_- Vi prøver igjen på torsdag, uten kravet om å holde seg bak skotuppene mine i casual walk. Kanskje legge på mer andre øvelser underveis for å forbinde turen i seg selv mer med mestring.  Utgangsstilling uten godis i hånden? Jeg fikk en på turen i dag. Ikke verst. Den var en opptur  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...