Gå til innhold
Hundesonen.no

Natural Horsemanship (stavet jeg riktig nå?)


Wheaten terrier

Recommended Posts

http://www.ellenofstad.com/

Her er en link til en side hvor det står mye om natural horsemanship..

Anbefaler å lese artiklene hennes.

"Fritt oversatt betyr Natural Horsmanship naturlig hestehåndtering. Mange tror at dette har med Westernridning å gjøre, eller at det har sammenheng med de såkalte hesteviskere, men dette handler om å trene og håndtere hester på en naturlig måte, å bruke kommunikasjonsmetoder basert på hva som er naturlig for hesten å forstå.

Mest av alt dreier det seg om at mennesket må lære seg om hestens psykologi, og bruker denne kunnskapen for å trene hesten. Kommunikasjon er grunnlaget for all læring, og for at noe skal kunne kalles for kommunikasjon må alle parter forstå hva som blir sagt. Dersom noen kom og snakket til deg med en rar indisk dialekt ville du ikke forstå hva vedkommende sa. Personen kan hende forsøkte å formidle de mest interessante ting, han eller hun kunne rope ordene høyt, men det ville likevel ikke være noen kommunikasjon på gang fordi du som mottager ikke hadde noen forståelse av meldingen.

Inderen ville så gjerne at du skulle forstå, og ville kanskje etter hvert bli temmelig frustrert med deg, og syntes at du var dum, han kunne bli så sint han bare ville, men inntil han forsøkte å snakke til deg på et språk som du kunne forstå ville det være til ingen nytte.

Den eneste løsningen på dette problemet er at dere kunne snakke på samme språk, det være ditt morsmål eller hans, dere kunne også for eksempel snakke engelsk sammen dersom begge kunne forstå det språket. "

Her er et lite utdrag om hva som står i en artikkel mhun har skrevet.

Kan ikke så mye om NH selv enda men leser å leser og lærer stadig av andre. Kommer til å trene med nh prinsipper når jeg får egen hest..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, det er noe sånt.. Og det har ofte en veldig god virkning på hester som f.eks er redde for sal, redde for henger osv. Det funker utrolig bra, og er kjempegøy å se på. hesten leser deg, og forstår hva du sier med kroppen.. På en måte så har det sammenheng med "hestehviskerne", fordi det de gjorde/gjør var/er å snakke med hesten på dens språk- altså kroppspråket. De bruker tegn og bevegelser som er velkjente for hestene. for eksempel har mange hestehviskere brukt krydder eller oljer som de blåser opp i hestens nesebor. Det er ikke selve krydderet, eller oljen, som får hesten til å slappe av- men at noen puster mot neseborene deres betyr rett og slett "slapp av, jeg er en venn".. Noe sånt..:D Alle ryttere har godt av å jobbe med hestene på natural horsemanship måten, og bl.a bruke rundpaddock. I Norge er Peer gynt Rideskole, med Håkon, ett av stedene som har gode N.H kurs..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...
Guest Hyper_Bærta

jeg bruker NH noe..

Særlig på rideskole hester som ikke vill inn...Smart..

Når hesten springer så bare jag den videre..unnga øyekontakt. Nr hesten stopper, stopper du. Derretter går du ett skritt av gangen og stopper..bare sikt mot hoven til hesten. Gå enda et skritt til. Hvis hesten begynner å løpe så jag den mer. gjenta prosessen til du står sidnav hesten. da har du taket i den. da vil den sjeldent begynne å løpe fra deg.

En gang fikk jeg trene en privat hest.. Slapp han i hallen og hadde tilits trening..Tilslutt gikk og sprang han etter meg. det er kjempe artig. Hesten følger etter deg som en hund..=)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På en måte sånn som klikkertrening da? Ikke helt inne i heste tinga jeg :oops: :)

Tja, er endel av de samme prinsippene som klikkertrening. Den store forskjellen er at man bruker press - psykisk press - på hesten, som man "slipper" når hesten gjør det man ønsker. Istede for å belønne med gobit.

I klikkertreningen legger man ikke press, man tilbakeholder belønning til hunden gjør det man krever, mens i NH fjerner man presset når hesten gjør det man vil.

Selvsagt veldig forenklet forklart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, er endel av de samme prinsippene som klikkertrening. Den store forskjellen er at man bruker press - psykisk press - på hesten, som man "slipper" når hesten gjør det man ønsker. Istede for å belønne med gobit.

I klikkertreningen legger man ikke press, man tilbakeholder belønning til hunden gjør det man krever, mens i NH fjerner man presset når hesten gjør det man vil.

Selvsagt veldig forenklet forklart.

Jepp. :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan noen fortelle meg om denne metoden å trene en hest?

Synes det virker som en veldig bra metode men kan ikke så mye om det..... :(

Det finnes vel like forskjellige måter å trene NH på som det finnes NH-trenere :( Akkurat som med alt annet. Så for all del, ikke ta det for god fisk for det om noen kaller seg NH-trenere. Å jage hesten rundt i en rundpaddock er ikke NH!

Jeg trener Parelli Natural Horsemanship, og det er rett og slett et helt fantastisk system. Det er masse artikler og sånn på den amerikanske siden deres. Denne f.eks: http://www.parelli.com/info_page.php?page=...0Horseman&t=lit Mamma er uoffisiell Parelli-kontakt i Norge, og vi har arrangert kurs her. Det blir vel kurs igjen til våren hvis det er nok interesserte. Jeg har godkjent level 1, og holder på med level 2.

De første tre levelene er altså t hjemmestudieprogram. Du bestiller det på parelli.com og jobber med det selv. Du kan selvfølgelig også være med på kurs. Så for å få level 1 godkjent, kan du enten være med på et graderingskurs, eller sende inn en film til en godkjent Parelli-instruktør. Level 1 er partnership level

Level 2 er harmony level

Level 3 er refinement level

Etter det må du ha "hands-on-teaching" på Parelli-universitet, som forøvrig er et godkjent universitet i Natural Horsemanship.

Our Natural Philosophy

Excellence can be attained if you...

Care more than others think is wise, Risk more than others think is safe,

Dream more than others think is practical,

Expect more than others think is possible.

-Author Unknown

Parelli Natural Horse-Man-Ship strives to improve the lives and relationships of horses and their humans by developing the ideal of horses as partners.

This goal can be attained through knowledge and comprehension of Parelli Natural Horse-Man-Ship (PNH). In promoting an understanding of prey animal psychology, PNH will assist in educating horse lovers everywhere, across all disciplines, in what is possible through self-development as natural horsemen. Mental, emotional and physical fitness combined with assertiveness and leadership can promote less predatory attitudes towards life in general. It is the sincere hope of PNH that all who are involved with horses will be inspired to become true horsemen, naturally.

Parelli Natural Horse-Man-Ship is committed to promoting the philosophy, ideas and ideals of natural horsemanship. To further this goal, everything we do and promote with regard to horses will be natural. We will do everything possible to examine techniques, philosophies, situations and products from the horse's point of view. As a result, we will act with non-predatory intentions or actions.

A guide for defining what IS natural would include:

- No artificial aids; simplicity of rope halter; a 12-foot line/lead rope, carrot stick, a 22-foot line/lead rope, a 45-foot line/lead rope, snaffle bridle, natural hackamore, (port mouth bits-unjointed, for advanced refinement only).

- Ground skills and riding skills

- No punishment, positive reinforcement-cause right thing to be easy and wrong thing to be difficult

- Positive, progressive and natural attitude

- Fun! Creative.

Things NOT natural would include:

- Artificial aids: nosebands to tie mouth shut, chains over the nose, martingales, tie downs, draw reins, side reins, twisted wire bits, gags, tom thumbs, scissor bits, jointed long shanks, any bit that is designed to apply greater pressure and leverage on a horse than a snaffle.

- Throwing, tarping, four-way hobbling, blindfolding, cross-tying, drugging, twitching, etc.

- Misuse of spurs.

- Misuse of bit (rough, hard, insensitive).

- Punishment.

- Predatory/aggressive attitude.

- Forcing a horse physically without engaging his mind, allowing him to think or asking his permission.

- Lack of ground skills as a teaching program.

- Lack of imagination in training/teaching.

- Lack of fun.

- Goals of winning more important than principles of horsemanship.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg bruker bare disse metodene på min vallak, ingen tvang men jeg vil at ting skal gjøres på en så naturlig måte for han som mulig... Ellen Ofstad har fire vanvittig bra filmer om denne treningsmetoden. Har også smått begynt og trene inn klikkeren med han.

Jeg er sånn at, hvis jeg ikke kan få til en hest uten pisk og sporer, så kan jeg bare slutte og ri...Dette er en hest jeg har kjøpt fra et ridesenter, noe som ikke passet for han i det hele tatt, og nå ser jeg en helt annen livsglede enn han noen gang har hatt :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg bruker bare disse metodene på min vallak, ingen tvang men jeg vil at ting skal gjøres på en så naturlig måte for han som mulig... Ellen Ofstad har fire vanvittig bra filmer om denne treningsmetoden. Har også smått begynt og trene inn klikkeren med han.

Jeg er sånn at, hvis jeg ikke kan få til en hest uten pisk og sporer, så kan jeg bare slutte og ri....Dette er en hest jeg har kjøpt fra et ridesenter, noe som ikke passet for han i det hele tatt, og nå ser jeg en helt annen livsglede enn han noen gang har hatt :D

Mamma og et par venninner er helt opphengt i Ellen Ofstad :roll: vært på et par kurs og sånn, har en film og styr. Hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men er ikke natural horsemanship en "vennligere" metode, uten bruk av sporer, pisk og bitt?

Nå ble jeg litt forvirra her...

* "Vanlig" ridning er med bitt, pisk, sporer osv.

* Natural horsemanship er?

* Klikkertrening er?

Hvis du leser det jeg skrev en gang til så vil du se at jeg svarte på hva NH er. Altså alt det folk velger å kalle NH, like mye forskjellig som det finnes mennesker som driver med det. Det kan være alt fra å jage hesten sin rundt i en rundpaddock til den er så sliten at den nesten sprenges, til trening hvor du virkelig gjør alt du kan for å bli ett med hesten din. NH betyr jo ganske enkelt naturlig hestehold, eller naturlig hest/menneske-forhold. Det er ikke en bestemt treningsmetodene, som f.eks. klikker. Klikkertreningen er en helt egen treningsteori, som omhandler bruk av positiv fosterking og negativ straff. I klikkertrening bruker man en operant betinger (klikkeren) og en belønning som den som trenes er villig til å jobbe for. Grunnen til at jeg trener Parelli med hesten min, i stedet for klikkertrening, som jeg gjør med hunden, er at jeg mener det ikke er like naturlig for hesten. Hesten er ikke skapt for å jobbe for å skaffe seg mat, de er bare vant til å senke hodet og tygge. Mens hunder derimot, er vant til å jobbe for å skaffe mat. Jeg mener Parelli eller lignende trening er det beste du kan gjøre for hesten din.

Men altså, NH er et forferdelig luftig begrep.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NH er i mine øyne ingen treningsmetode, det er en måte å håndtere hesten på. NH er noe man kan (og bør.. i mine øyne) bruke i alle momenter i den daglige håndteringen av hesten.

Man bruker kroppspråk (som hesten kan forstå) til å få lederskapet og tilliten (og vennskapet) til hesten. <-- I mine øyne er dette kjernen i NH.

NH er i mine øyne ikke noe man tar frem og bruker i 10 minutter i en rundpaddok for så å pakke sammen og glemme igjen. Det er ihvertfall ikke det jeg kommer til å gjøre den dagen jeg skaffer meg hest.... Synes NH er noe som bør bruker i enhver situasjon sammen med hesten.

Klikkertrening på hest vet jeg ikke noe om, men jeg antar at det kan kombineres med NH.

Med mindre det å ha et godt, vennlig lederskap basert på tillit ikke kan kombineres med positiv forsterkning. Noe jeg har vanskelig for å tro.

Jeg liker ikke den "NH er en kul metode man kan bruke for å lære hesten noen søte triks"holdningen enkelte har.. [-X

NH er så utrolig mye mer enn det...

Min favoritt av trenerne er Klaus Ferdinand Hempfling. Utrolig mann. :)

Folk må slutte å se så svart-hvitt på ting ! :D Det er ikke slik at man ikke kan bruke NH hvis man liker klikkertrening, eller at man ikke kan bruke pisk og sporer hvis man liker NH.

Pisk og sporer = hjelpemidler

Klikkertrening = innlæringsmetode

NH = en måte å komunisere med hesten på

Det er ingenting som tilsier at disse tinga ikke kan kombineres.

Hovedgreia med NH er for meg lederskap basert på tillit. Enkelt og greit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Natural horsemanship er en måte å forstå hesten på.

Metoden er basert på hestens kroppspråk og bør brukes i all omgang med hest.

natural horsemanship oversatt til norsk betyr det naturlig heste og menneskeforhold

det er utrolig mange feilbruk , myter og missoppfatninger av natural horsemanship

det er ikke naturlig for en hest å ha en rytter på ryggen ,

spise dødt gress , bo i en stall , ha masse utstyr på seg o.s.v

det er mange som trener natural horsemanship feil ,

som kanskje har sett det på tv

og prøver og ta etter på en helt feil måte

derfor ville jeg anbefale et kurs før man begynner med det

det handler om å trene og håndtere hesten på en naturlig måte ,

og bruke kommunikasjonsmetoder basert på hva som er naturlig for hesten å forstå.

Mest av alt dreier det seg om at mennesket må lære seg om

hestens psykologi, og bruker denne kunnskapen for å trene hesten.

det er å lære å kommunisere med hesten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Gøy at han gikk fra å være reservert til å løpe til alt og alle ! Virkelig søt! 
    • Trist å se sånne innlegg uten ett eneste svar.  Selv planlegger jeg ikke så veldig. Etter sosialisering/miljøtrening av valp, som planlegges så detaljert som råd er - resten av verden er jo ikke under min kontroll - for å legge grunnlaget for en trygg og veloppdragen hund, så tar jeg ting mer på sparket som det passer seg. Ikke setter jeg tidsfrister for mestring av bestemte øvelser, starter eller opprykk, og ikke planlegger jeg mer detaljert enn noen løse skisser i tankene rett i forkant av hver økt.  På bakgrunn av trenerkurs og praktisk erfaring med barneidrett, så tenker jeg du er på veldig riktig spor med morsomme øvelser. Jeg har sett hvordan en kan kvele idrettsglede ved å sette fokus på teknikk og fremtidige mål, med krav og forventninger. Uten å ha fokus på glede i treningen her og nå kan en bare glemme å sette seg mål med barn og dyr. Om du mente hvordan gjøre LP-øvelser morsomme er jeg ikke mye til hjelp, for jeg synes LP har blitt ganske kjedelig. Om du mente overraskende innimellom-øvelser for å skape forventninger som holder motivasjonen oppe, så er det vel individuelt hva hundene liker å gjøre. De beste øvelsene er de hunden selv opplever stor mestring i og er stolt av pga den genuine begeistringen det utløser i deg. For noen er det å mestre "sitt", for andre er det å hoppe kanin baklengs i åttetall.  Jeg husker en episode hvor min hund ble gjenstand for et utbrudd fra en annen hund på trening. Vi var bare der for rekreasjon, ikke noen ambisjoner utover quality time sammen. Vi hadde hatt enorme utfordringer med andre hunder i hverdagslige situasjoner, og banen var en arena hvor han ikke fryktet de andre hundene, jeg fryktet ikke hans fryktaggessive utfall, vi opplevde begge senkede skuldre, gjensidig glede, mestring og stolthet der - ikke fordi vi var en feilfri ekvipasje, men fordi han i mine øyne var veldig flink, så min respons til hunden var som om alt han gjorde stod til 10'ere, og han struttet accordingly, som om han eide stedet. Vi begge elsket det, uten noen mål utover å ha det fint sammen her og nå. Øvelser var aldri noen issue å mestre, så jeg stilte aldri noen krav han ikke opplevde å innfri. Ekvipasjen som gikk bak oss den dagen var en annen type. Uten å ha mer innblikk enn kjappe, overfladiske observasjoner, så virket det som krav og forventinger var høye, og hunden struttet ikke av glede og selvtillit, hans egen fører stilte krav han ikke opplevde å innfri tilfredsstillende nok til å utløse begeistring, mens den lille dritten foran ham hadde en fører som bare var glad og fornøyd og så på ham med hjerter og stjerner i øynene i en tykk eim av: "Du er verdens flinkeste, jeg elsker alt du gjør!" hele tiden. Det endte med at den unge goldenhannen bak oss plutselig gjorde et dominansaggressivt bakholdsangrep på min - i ren misunnelse og frustrasjon, tror jeg, fordi hans egen fører var for kjip og stilte for høye krav til ham. ..for min var så liten, det virket rart at en så mye større golden bare ville informere min lille om hans plass i det sosiale hierarkiet. Jeg TROR han var ektefølt misunnelig og frustrert fra sin egen førers krav til seg. ... Om det ene eller andre var årsaken til angrepet, poenget med historien var: Husk å ha det gøy, fordi alvor og ambisjoner kan ødelegge for nettopp de ambisjonene.  "Set up for success, not failure," er en god regel. Bryt ned alle øvelser i enkle nok momenter å trene på til at hunden mestrer every step of the way, og ha samtidig så lave forventninger til hva den skal få til at du blir *genuint* og ektefølt glad og begeistret av alt den mestrer, så blir alle øvelsene straks mer morsomme   Edit: Selvsagt planlegger jeg også. Jeg starter med å se for meg det endelige resultatet jeg ønsker oppnå, analyser det for å vurdere om det er realistisk og gjennomførbart, og bryter det i den prosessen ned til så små delmomenter som jeg tror er nødvendige for å bygge opp til det endelige målet med. Progresjon kan jeg ikke forutse. Kanskje har jeg bommet på vanskelighetsgrad i delmomenter, hunden/barnet mister motivasjonen midt i en økt og vil bare dra derfra. Kanskje tar det et halvår istedenfor den uken jeg så for meg for å lære inn noe jeg tenkte skulle være utgangspunkt for å lære en hel masse annet, og hele planen om opprykk neste sesong går i vasken på den ene ferdigheten jeg ikke klarte lære hunden i tide. Det er da det gjelder som mest å ikke ødelegge hundens motivasjon og treningsglede med sin egen skuffelse over egen utilstrekkelighet ifht egne forventninger. 
    • Som uerfaren satte jeg hund på en kennel i Nord-Trøndelag i 12 dager, fordi jeg ikke fikk ha ham med på obligatorisk ekskursjon i studier. Han var fullstendig ødelagt da jeg hentet ham. Psykisk helt ute av seg, han var passiv, uttrykksløs, en slags robot uten noen hjemme, det var ingen uttrykk for gjensynsglede, ingen glede i å komme ut, ingen glede i å entre bilen han ellers var så glad i. Han var som i overlevelsesmodus. Spaced out. Sjokktilstand. Kom seg sakte og gradvis til hektene vel hjemme igjen. Jeg trodde det "bare" var det å plutselig bli forlatt på en glattcelle alene, på et vilt fremmed sted omgitt av bare fremmede som ikke ga nok oppmerksomhet eller aktiviserte nok og hysteriske, fremmede hunder i samme situasjon, men nå innser jeg at han kan ha blitt utsatt for strømming også.  HVOR i Nord-Trøndelag lå den kennelen hennes? ..ikke at jeg noen gang skal ha hund i kennel igjen, jeg lærte, men ble min egen hund også utsatt for det der i tillegg til den brutale opplevelsen et kennelopphold er i seg selv, selv uten strømming? Min var en sånn som selvsagt ville fått hysterisk panikkanfall om han ble strømmet for å bjeffe, og ville reagert med å bjeffe og bjeffe og bjeffe og bjeffe i panikk.    Kan dere forlate klubben i protest? Jeg ville fått med meg flere, og demonstrativt meldt oss ut av klubben om de ikke avlyser med hun der. 
    • En gjeterhund, eller jakthund som er avlet for tett samarbeid med fører (retrievere, spaniels, puddel), er nok det beste om du vil ha en hund som vil kunne gå løs og ikke har høyt jaktinstinkt for byttedyr. Lapsk vallhund har mye lyd, og trenger mye aktivitet, men det høres ikke ut som det er noe problem. Så lenge de får nok oppgaver tror jeg ikke ufrivillig gjeting vil bli et stort problem, men jeg ville snakket med oppdrettere om det. Kunne tervueren vært et alternativ? Eller korthårscollie?
    • Du nevner ikke rase, men det er mange raser som er avlet på egenskaper som varsling og vokting, og selv de søteste små selskapsraser stammer fra de tidligste hundene, hvis varsling og vokt var ønskede egenskaper som ble avlet på.   Hunden din har fått baller og gjør (pun unintended) altså som hunder gjennom alle tider frem til ganske nylig ble spesifikt avlet for å gjøre. Den har en instinktiv opplevelse av at det er the right thing to do. Et ansvar den har.    Hvordan håndtere det? Lederskap er et stort ord.. Hunden må ha tillit til ditt lederskap, og det kan hende den synes du er uegnet som leder, som aldri forstår at det er potensielle farer som lurer rundt veggene. Den tar ansvar fordi den opplever at du ikke er skikket til oppgaven? Jeg har ikke sett dere sammen og aner ikke om den synes du er en god leder, men jeg har min egen erfaring som fersk hundeeier med elendig lederskap, hvor hannhunden min opplevde det som at han selv måtte ta ansvar for vår sikkerhet. Har du forsøkt å belønne for å varsle også? Anerkjenn den for vel utført oppdrag med en ball/kampeleke om den er for opprørt til å ville ta godis for det. Få satt et cue på bjeffingen, og så be den bjeffe på cue i helt andre situasjoner, hvor den da belønnes rikelig for det.  Når du har kontroll på det, og et innlært cue på å tie, så slutter du belønne varsling uten cue, viser den at du ikke liker det, det er ulønnsom adferd, og gjenopptar praksisen med å trene "tie/stille" i respons til lyder når dere er inne.  Ser så lett ut i teorien..  Du SKAL klare få bjeffingen ned til et kort og begrenset varsel ganske fort ved å anerkjenne varselet. Mye lettere med den approachen der, hvor du bryter det hele ned i mindre krevende delmål, enn ved å sikte på komplett, hole in one, end goal måloppnåelse med ingen lyd whatsoever med en gang.  Edit: ..og vær tålmodig. Dette kan ta tid. Ikke gi opp om du ikke opplever stor fremgang på kort tid. Hang on in there. Puberteten er en ekstra vanskelig periode, da det er 10x forhøyet testosteron ifht voksen alder gjennom deler av puberteten, og i starten har de nær teflonbelegg på hjernen til tider, det er en vanskelig periode å skulle lære noe nytt. Bare hold ut. Tren konsekvent. Fremskritt kan være små, og med noen hunder kan det ta mange måneder med konsekvent trening før du begynner se noen fremgang, men det blir bra om du ikke gir opp.   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...